Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

A pro po produktów mlecznych można znieść nie jeden temat na forum bądź w czasopismach. To nasz ludzi dbających o dobrą i zdrową sylwetkę najbardziej ciekawi w tym produkcie to cukier mleczny laktoza (właściwie to dwucukier, składający się z glukozy galaktozy).
Ale tym razem chciałem poruszyć kwestie produktu nabiałowego jako źródła białka w diecie !
Osobiście uważam ze korzystnie było by wyeliminowanie tego produktu z diety, bądź ograniczenie go do minimum.
Tak jak mleko, ser twarogowy, i wszelkiego rodzaju przetwory mleczne (bez których większość nie wyobraża sobie dnia) - nie są dobrym źródłem białka. Jest na to kilka powodów.

-W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny, a pierwowzorem, czyli idealnym dla człowieka jest laktoalbumina (która również występuje mleku krowim, lecz jej udział jest bardzo skrom). Jeżeli białko z pożywienia lub suplementu diety nie jest zbliżone do budowy ludzkiego białka, to organizm nie wykorzysta je do swoich celi ( w naszym przypadku budulcowym, ale również transportowe, wzmacniającym i tp.).

-Produkty te mają przewagę kazeiny, która w trakcie trawienie gęstnie i oblepia tym samym wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. I zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym. W suplementach diety mamy kazeinian wapnia (jest to produkt poddany wstępnemu trawieniu).

-Jeżeli chodzi o WAPŃ, to nie jest najlepszym źródłem, tak jak kazeina by została strawienia potrzebuje duże ilości tego pierwiastka ! Cały wartość wapnia w produkcie zostaje zmarnowana w trakcie trawienia produktu.
Dodatkowo wapń w produktach mlecznych, po wszelkiego rodzaju modyfikacjach(a takie mają miejsce np. obniżenie zawartości tłuszczu) traci swoją przyswajalność.
-Dodatkowo, jak już nam wiadomo KAŻDY JEST INNY. Dla tego tu również polecam podchodzić do sprawy indywidualnie. Jedna osoba po wypiciu mleka czuje się świetnie, gdyż druga źle. Nie jest to spowodowane do końca samą laktozą.
W organizmie ludzkim zachodzi wiele reakcji. Jednym z ciekawszych procesów jest nasz system immunologiczny (System odpornościowy). A kluczem do jego kontroli jest nasza GRUPA KRWI. Każda grupa krwi posiada określony (przepisany) antygen dla Siebie.
System odpornościowy został wyposażony w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy nie. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), jedną z pierwszych rzeczy, które poszukuje, to antygen twojej grupy krwi, aby uzyskać informacji , czy intruz to przyjaciel czy wróg.
Każda antygen wytwarza odpowiednie przeciwciała. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego, a ich rola to atakowanie i swoiste oznakowanie obcego antygenu, po to by go zniszczyć.
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi – O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi.
Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)

Większość produktów mlecznych nie jest strawna i może powodować reakcje alergiczne (wytwarzanie nadmiernej ilości śluzu w dragach oddechowych i problemy metaboliczne. Grupa A wytwarza przeciwciała przeciw D-galaktozaminie, czyli cukru prostym znajdującym się w pełnym mleku. Ten cukier wraz z fukozą tworzą antygen grupy B. Ponieważ układ odpornościowy został stworzony by odrzucać wszystko co jest podobne do genu B, odrzuca również produkty pełnomleczne.
Podobna sytuacja jest z grupą krwi 0.
Oczywiście jeżeli przez całe życie spożywaliśmy taki produkt, TO NASZ ORGANIZM (tak jak posiada właściwości dopasowania się do otoczenia) jest wstanie wyrobić na niego tolerancję.

Podobne reakcje mogą zachodzić również z pewnego rodzajami białek w pożywieniu zwanymi lektynami. Dla tego gdy dla jednej osoby produkt A jest dobry to dla drugie zły.

Dobrym zamiennikiem takiego produktu (moim zdaniem) jest suplement białkowy. Mimo ze są również pozyskiwana z produktów tego typu (np. serwatka przemysłowa). Tylko ze taki produkt by mógł być wykorzystany przez człowieka musi przejść wiele etapów obróbki.
-pozbycie się wody, soli mineralnych, laktozy.
-zmiany frakcji białkowych oraz uzupełnienie o aminokwasy, tym samym zwiększając wartość biologiczną produktu (przyswajanie i wykorzystanie).
-dodanie enzymów trawiennych
-wzbogacenie o witaminy i minerały
-poprawienie walorów smakowych (bardzo korzystne w trakcie diety redukcyjnej)

Pozdrawiam,
Akop.
Łukasz W.

Łukasz W.
Legal/Compliance/Pra
wnik/Inspektor
Nadzoru

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

No troche mnie tym postem zamartwiles bo w mojej diecie jest sporo twarogu i mleka...codziennie robie sobie jogurt pitny wlasnie z tych skladnikow...nie chce sie opychac za bardzo suplementacja a miesa tez zjem ograniczona ilosc...
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

źródła białka w diecie jest dosyć dużo ;)

Mogą być to rożnego rodzaju ryby,białka jaj, wspomniane przez ciebie wcześniej mięso (którego również mamy kilka rodzai)oraz suplementy białkowe - które są dobry uzupełnienie po przez walory smakowe i lekko strawność. Jednocześnie podając taki produkt unikamy zbędnych KCAL w postaci węglowodanów i tłuszczy.
:)
Agnieszka J.

Agnieszka J. instruktor
kulturystyki i
fitness

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

A co jogurtami naturalnymi i twarożkiem wiejskim, często proponowanym jako źródło białka do spożywania na noc, w połączeniu z siemieniem lnianym, aby wchłanianie nocne było wydłużone?
jeść czy nie jeść??
czy produkty mleczne mają wpływ na zatłuszczenie organizmu (myślę tu szczególnie o jogurtach naturalnych, które często np. łącze z suplementem białkowym, oraz właśnie o twarożku wiejskim "z domkiem"), słyszałam, że niestety mogą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu szczególnie u kobiet...
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

z tego co napisałem powyżej, jako źródła białka nie są to dobre produkty. I osobiście ich nie polecam.

I to fakt, produkty tego typu mają wpływ na prolaktynę, która powoduje efekt "zalanej" sylwetki.

Oczywiście w utracie wagi to nie przeszkodzi, ale nie uzyskamy efektu ładnie wyrzeźbionych mięśni.

Dodatkowo uważam ze taki posiłek składający se z serka wiejskiego (nawet light) ma za dużo tłuszczu nasyconego. Jak dodasz do tego jeszcze siemię lniane to dostaniemy bombę KCAL.
A nam powinno zależy bo dostarczyć wszystkich składników które nam są niezbędne przy jak najmniejszej podaży KCAL.
Łukasz Tigy P.

Łukasz Tigy P. www.tigy.pl,
instruktor fitness,
trener personalny,
manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Akop Szostak:
źródła białka w diecie jest dosyć dużo ;)

Mogą być to rożnego rodzaju ryby,białka jaj, wspomniane przez ciebie wcześniej mięso (którego również mamy kilka rodzai)oraz suplementy białkowe - które są dobry uzupełnienie po przez walory smakowe i lekko strawność. Jednocześnie podając taki produkt unikamy zbędnych KCAL w postaci węglowodanów i tłuszczy.
:)

chyba nie bardzo z tą zamiana jogurtu naturalnego na suplement diety ... nie dajmy się zwariować - suplement to ostateczność.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

jasne, może być również filet z ryby :)

Po prostu nie widzę dużej korzyści płynącej z spożywania jogurtu.
Łukasz Tigy P.

Łukasz Tigy P. www.tigy.pl,
instruktor fitness,
trener personalny,
manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

nie musi być od razu duża korzyść ... przecież i tak w taki sposób nie dobieramy sobie składników diety. Uważam że dokonując racjonalnych wyborów - kształtujemy nawyki żywieniowe zgodne z naszą naturą, możliwościami itd Osobiście dobieram ją w taki sposób aby teoretycznie móc tak się odżywiać do końca życia ("swojego czy ich" B. Linda - "psy") :)

konto usunięte

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

A ja tam bardzo lubie twarogi. Codziennie jem z dwa serki wiejskie i nie zauważam żadnych negatywnych zmian :) Co prawda nie jestem zawodowcem, więc moge sobie na to pozwolić :)

Polecam zestaw drugoposiłkowy:

- 50-100g płatków owsianych
- trochę otręb pszennych
- jabłko starte na tarce
- 200g serka wiejskiego
- cynamon

Wszystko razem mieszamy i delektujemy się smakiem oraz wartością odżywczą. Smacznego :)

Za 30 min ide właśnie sobie to przyrządzić :D
Łukasz Tigy P.

Łukasz Tigy P. www.tigy.pl,
instruktor fitness,
trener personalny,
manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

zrób dwie porcję :) podjadę :)

I jak widać - można komponować smacznie i zdrowo - i nie ma tutaj miejsca na poświęcanie się - słodko :)

konto usunięte

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Zapraszam :)
Agnieszka J.

Agnieszka J. instruktor
kulturystyki i
fitness

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Akop Szostak:
jasne, może być również filet z ryby :)

Po prostu nie widzę dużej korzyści płynącej z spożywania jogurtu.
a dbanie o florę bakteryjną jelit?
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

mamy suplementy diety :)do kupienia nawet w superpharm :P
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Każdy produkt ma swoje plusy i minusy.
Tylko trzeba z warzyć czego jest więcej, wybrać samemu.

Przy układaniu jadłospisu pod czas redukcji(odchudzania) kieruje się tym ze jest mało KCAl, a chciał bym je wykorzystać w maksymalny sposób. By mój organizm maił wszystko co potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, mimo wykańczających treningów. Osoba która nie ćwiczy, nie musi tak uważnie patrzeć na to. Tak jak o "mięśniach" bez treningu, nie ma co myśleć ! (mówiąc mięśnie, nie mam na myśli "ogromnych bicepsów").
Każdy ćwiczący chciał by się pozbyć tłuszcz, ale uwidocznić mięśni. więc rób my wszystko by pozostałe nienaruszone, bo w trakcie odchudzania zawsze jest przewaga katabolizmu nad anabolizmem.
Gdy zwiększamy wagę, albo nie mamy zamiaru sie redukować. Możemy sobie pozwolić na duuuuzo więcej :)Akop Szostak edytował(a) ten post dnia 17.02.09 o godzinie 23:40
Łukasz Tigy P.

Łukasz Tigy P. www.tigy.pl,
instruktor fitness,
trener personalny,
manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Akop Szostak:
mamy suplementy diety :)do kupienia nawet w superpharm :P

i znowu wracamy do ucieczki w farmakologiczne poprawki tego co dobrze funkcjonuje w przyrodzie - nie żebym się czepiał :P
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Wracając do białka w mleku. Chciał bym jeszcze raz poruczyć frakcji białkowych wchodzących w jego skład.
Jak wiemy pierwowzorem jest białko mleka kobiecego i jest to laktoalbumina. Oczywiście nie ma szans byśmy mieli dostęp do takiego, więc musimy szukać jak najlepsze źródło.
Białko w mleku krowim posiada tą frakcje również, tylko ze w mniejszym stopniu. W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny. Równica między frakcjami jest stosunek poszczególnych aminokwasów, do tych które znajdują się białku ludzkim. Czym profil aminokwasowy (białko) jest bliższy w budowie do ludzkiego białka, tym wyższe jest jego BV (wartość biologiczna). Czym większe BV, tym więcej białka pozostaje w organizmie, a więc w większym stopniu zachodzi synteza białka (np. przyrost mięsni bądź regeneracja – stopowanie stanu katabolicznego) i poprawa bilansu azotowego.
Oczywiście po przez łączenie produktów możemy podwyższyć znacznie wartość produktu (BV). Ale jeżeli możemy wybrać produkt o wyższej wartości BV, to lepiej sięgnijmy po niego. Takim przykładem jest albumina jajeczna (białka jaj).
Dodatkowo Globuliny mają to do siebie ze w przeciwieństwie do Albumin nie są rozpuszczalne w czystej wodzie. A jak wiemy woda to podstawowy rozpuszczalnik w organizmie ludzie km, tak jak stanowi 80% masy mięsni (podaje ten przykład, bo o to mi chodzi :P ). Tym samym Albuminy są dużo lepiej przyswajalne niż Globuliny. – zasady BIOCHEMII ;]
Dla tego białko z produktów mlecznych nie jest najlepszym rozwiązaniem !

W przypadku suplementów z użyciem kazeiny sprawa wygląda inaczej. Białka te są pozyskiwane głownie frakcji ALBUMIN, a nie GLOBULIN. Są to produkty w dodatkami enzymów trawiennych i wstępnie przetworzone (NP. kazeinian wapnia – taki proces powstał by dopiero w organizmie). Dodatkowo do produktów białkowych są dodawane poszczególne aminokwasy, by zwiększyć ich BV i tym samym dać nam możliwość wykorzystania w maksymalny sposób produktu. Jest to bardzo istotne zwłaszcza prze odchudzaniu (po przez limit KCAL w diecie).
Np. Kazeina ma BV -77 a taki produkt białkowy może sięgać nawet do 100 i wyżej.
Dla porównania białko jaja ma BV -88 czyli jest znacznie lepiej przyswajalne !
A pierwowzór laktoalbumina (w mleku kobiecym) -104.

:)
Dominik N.

Dominik N. EMEA Distribution
Planning Manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

...trochę mnie przerażają posty sprowadzające wszystkie zasady zbilansowanej, a przede wszystkim zdrowej diety do poziomu suplementacji. Rozumiem drogę, którą sobie wybrałeś, ale nie zgadzam się z rozpowszechniamym, przynajmniej w tym wątku, twierdzeniem, jakoby więszkszość można zastąpić suplementami... nie wiem, może 2-3% czytelników tego forum spożywa odżywkę 6 razy dziennie, zagryza to HMB + aminokwasami, popijając to wszystko musującą witaminką, ale moim zdaniem nie tędy droga. Przypomina mi to pewnego lekarza, który dzień swój i swojego syna zaczynał od łykania garści specyfików, mających ochronić go od wszystkiego złego... wydaje mi się, że natura tak to sobie wszystko wymyśliła, że jest i miejsce na twaróg, jogurt, rybę i inne... a jeśli chcemy czegoś więcej, sięgamy po suple.
Jasne, może moje patrzenie na dietę jest spaczone brakiem zawodostwa, ale nie ja wymyśliłem, że różnorodność w diecie jest kluczowa... a proporcje i czas warunkują jaki ma to wpływ na nasze życie.
Tak sobie po prostu myślę, że szkoda życia i zdorwia na pewne zabiegi... wszzystko jest takie pyszne, używajmy tego z głową... a suplemanty traktujmy jako dodatki właśnie, bo któregoś dnia okaże się, że to rybka jest suplementem do piguły i pysznego szejka waniliowego, o smaku identycznym z naturalnym ;)
pozdrawiam,
D.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

jeżeli przeczytasz moje wypowiedzi dokładnie. To zawsze pisze ze dieta to podstawa ! suplementy to tylko uzupełnienie do diety (dodatek).

Dla tego wcześniej wymieniłem iłem źródła białka z pokarmu jakie uważam za dobre.
Proszę czytajcie dokładniej ! :)
Dominik N.

Dominik N. EMEA Distribution
Planning Manager

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

przeczytałem dokładnie - uwierz mi ;) prosiłbym Cię o to samo... wymieniłeś inne źródła białka, to fakt, ale w wsoim poście podałeś także suplementy, jako zamienniki do produktów mlecznych + uzupełnienie flory bakteryjnej z apteki. fine with that...
jeśli natomiast przeczytasz mój post uważnie, zauważysz, że chodziło mi ni mniej nie więcej o to, że dla wszystkiego co zdrowe, jest w diecie miejsce (moim zdaniem) dla produktów mlecznych także ;) tyle
a suplementację uważam za dodatek, a nie zamiennik, jak to napisałeś... "Dobrym zamiennikiem takiego produktu (moim zdaniem) jest suplement białkowy."

D.

Akop Szostak:
jeżeli przeczytasz moje wypowiedzi dokładnie. To zawsze pisze ze dieta to podstawa ! suplementy to tylko uzupełnienie do diety (dodatek).

Dla tego wcześniej wymieniłem iłem źródła białka z pokarmu jakie uważam za dobre.
Proszę czytajcie dokładniej ! :)Dominik N. edytował(a) ten post dnia 18.02.09 o godzinie 14:17
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: Produkt mleczny - jako zródło białka.

Tylko ze postów o suplementach jest kilka.

jeżeli chodzi o produkty mleczne, to osobiście wolał bym suplement diety. Z powodu wymienionego powyzej.

Tylko ze dieta i tak jest oparta na 80% z pożywienia.

A po drugie, jogurt kupiony w supermarkecie jest baardzo naturalny.
Sam fakt 0% tłuszczu mówi sam za Siebie. W trakcie takich zmian traci swoje właściwości prozdrowotne. -pisałem o tym również !

Następna dyskusja:

HST jako alternatywa dla tr...




Wyślij zaproszenie do