Temat: Problem
Nadmiar białka w diecie nie jest dobrym rozwiązaniem jeżeli chodzi os tan zdrowotny.
JEST to podstawowy budulec dla komórek mięśniowych ( i nie tylko, bo pełni wiele innych funkij chociażby enzymatycznych, wchodzi w skald ciał odpornościowych i tp.).
W doświadczenia jednak wie ze cięzko dostarczyć "kosmicznych" ilości białka. Tym bardziej jeżeli źródłem jest samo pożywienie. OCZYWIŚCIE sprawa jest indywidualna, dla jednego pewna ilość białka może być dobra gdy drugi już reaguje negatywnie.
-pierwsze objawy nadmiaru spożywanego białka to zbyt często oddawanie moczu. Tak jak w naszym organizmie jest ujemny bilans azotowy (jest stosunek przyjętego azotu z białkiem w pożywieniu a wydalanego przez organizm - między innymi to odpowiada za zdolność wykorzystywania go przez nasz organizm), organizm wydala go wraz z moczem. Tez bardzo często można zauważyć po spuchniętych kostkach.
W twoim przypadku myślę ze to nie tyle co ilość białka, tylko źródło.
NP. ser twarogowy, i wszelkiego rodzaju przetwory mleczne (które wszystkie tak lubimy) - nie są one dobry źródłem białka. Jest na to kilka powodów.
-w białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny, a idealnym dla człowieka (pierwowzór) jest laktoalbumina. Jeżeli białko z pożywienia lub suplementu diety nie jest zbliżone do budowy ludzkiego białka, to organizm nie wykorzysta je do swoich celi (budulcowych i tp.). Więc coś będzie musiał z nim zrobić, to takie zaśmiecanie.
-Białko w takich produktach to kazeina. Która w trakcie trawienie gęstnie i oblepia tym samym wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. I zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym.
-jeżeli chodzi o WAPŃ, to nie jest najlepszym źródłem, tak jak kazeina by została strawienia potrzebuje duże ilości tego pierwiastka ! Dla tego w suplementach diety występuje kazeinian wapnia !!
Oczywiście możesz mieć nie tolerancje na składnik który nawet nie wziąłeś pod uwagę.
-ilość glutenu w diecie
-laktoza
-bądź jaki kol wiek inny, który wydaje się być nie istotny (nawet sztuczny barwnik bądź konserwanty).
Spróbuj na tydzień zamienić nabiał na np. suplement białkowy. Podkreślam oczywiście ze białko z pożywienia powinno stanowić 70-80 % !
Oczywiście przy wyborze zwróć uważnie uwagę na składniki tego białka (ilość laktozy, soli mineralnych-można jest spotkać w dużej ilości w produktach typu serwatka spożywcza !, rodzaj użytego białka (różnica również będzie w czasie wchłaniania)i proces w jaki to białko powstało !).
myślę ze na forum nikt Ci dokładnie nie powie ile masz jeść białka, każdy oczywiście może podać CI teoretycznie. W większości zalecenia do nabierania masy są od 2 do 3g na kg masy ciała. Moim zdaniem trzeba wybierać dolną granice. Bo czym więcej białka w diecie, tym więcej musi być składników energetycznych (np. węglowodanów) by wykorzystać je do budowy mięśni). Inaczej produkt się zmarnuje i szkoda twoich pieniedzy !
PS. nie bój się suplementów diety, bo jako dodatek (uzupełnienie) są naprawdę pozytywne :) I mogą nawet pomóc.
np. nie obciążają układ pokarmowy. Tak jak np. mięso jest dosyć cięzko metabolizowane, tym bardziej jeżeli ktoś ma nisko poziom soku żołądkowego. Suplement białkowy w takiej sytuacji jest dobrym rozwiązanie. Jest lekko strawny i uzupełniony w enzymy trawienne i kultury żywych bakterii !! (które odpowiadają również za wiele funkcji w naszym organizmie np. prawidłowa praca układu pokarmowego, podnoszą system immunologiczny,. Tak zwana flora bakteryjna)
Mam nadzieje ze w czymś Ci pomogłem :)
Pozdrawiam,
Akop.