konto usunięte

Temat: Olej lniany

Czy mówisz Magdo o tym produkcie?

Obrazek

Bo zastanawiałem się nad jego kupnem
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

Tak Michał. Dokładnie o tym, ale smak to oczywiście rzecz gustu.
Kiedyś próbowali go u mnie moi znajomi i smakował im, a dla mnie jest do niczego ;)
Jan P.

Jan P. Employer Branding
Manager

Temat: Olej lniany

Jak dla mnie Carotino jest OK, w sałatkach itp jest zjadliwy :)
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

Tak jak napisałam - rzecz smaku i upodobań kulinarnych. Mnie Carotino nie smakuje zupełnie, ale za to olej z pestek winogron mogłabym pić jak wodę mineralną ;)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Dołączam się do pozytywnej opinii na temat oleju z pestek winogron:)
Piotr Rozwadowski

Piotr Rozwadowski The difficult is
done at once; the
impossible takes a
lit...

Temat: Olej lniany

olej z pestek winogron ma duze ilosci omega-6, ktorego i tak wiekszosc ludzi ma nadmiar w diecie, wiec spozywanie go w znaczacych ilosciach to zly pomysl
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Mówimy z Magdą o walorach smakowych, a nie o spożywaniu go w nadmiernych ilościach. Stwierdzenie o piciu go jak wody mineralnej to myślę była mała przenośnia, ale to niech koleżanka sama sprostuje w razie czego:)
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

Absolutnie mówmy tu z Magdą o walorach smakowych tego pysznego oleju :)Magdalena N. edytował(a) ten post dnia 26.12.09 o godzinie 20:04
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Pilot samolotowy

Temat: Olej lniany

Jezeli chodzi o walory smakowe to proponuje smalec z cebula... ale to chyba nie to forum :D
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

Ależ dlaczego nie tutaj? Wszystkim nam tu obecnym przecież chodzi o moc wprowadzania zmian także smakowych, więc czemu by nie stosować mixu dwóch form ;)
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Pilot samolotowy

Temat: Olej lniany

Magdalena N.:
Ależ dlaczego nie tutaj? Wszystkim nam tu obecnym przecież chodzi o moc wprowadzania zmian także smakowych

Alez tak. Tylko moze lepiej sie skupic na zastepowaniu produtkow zblizonych do siebie. Skoro olej lniany to glownie zrodlo omega-3 to nie bardzo rozumiem jaki jest sens zastepowac go olejem, ktory jak zostalo tu napisane dostarcza glownie omega-6. Oczywiscie pozostaje wspomniany walor smakowy ale wtedy to sie juz robi troche bez sensu w tym temacie. Piszac o smalcu wlasnie to mialem na mysli.
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

A więc owszem - są dobre strony oleju lnianego (kropka!).

Poza tym wysoko cenię (nie)zwykłą umiejętność rozmowy i możliwość wspólnych pogaduszek :) Bo w gruncie rzeczy nie chodzi o kurczowe trzymanie się tematu (i jak widzisz nie tylko mnie wynik takiego działania niezbyt fascynuje), ale o dzielenie się wiedzą i doświadczeniem.
Zwięźle ujmując, pomimo że sport jest władcą mojego życia ideałem nie jestem i uwielbiam dyskusje niekoniecznie na temat, ale koniecznie do świtu ;)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Z oleju na smalec czy cebulę to może nie wskakujmy, bo to mija się z celem-tu zapraszam do wątku KULINARIA.
Natomiast pomimo faktu, iż temat dotyczył oleju lnianego, nie ograniczałabym dyskusji stricte tylko do tej formy NNKT, gdyż inne oleje czy oliwki również do tej grupy się zaliczają. Nie ma sensu wobec tego tworzyć osobnych wątków gdzie jeden będzie dotyczył oleju z pestek winogron, drugi wspomnianej oliwy z oliwek, trzeci oliwy z dodatkiem bazylii, a kolejny z ekstraktem chili, a pozostałe tematy będą podzielone na konkretnych producentów.
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Pilot samolotowy

Temat: Olej lniany

Magda K.:
Natomiast pomimo faktu, iż temat dotyczył oleju lnianego, nie ograniczałabym dyskusji stricte tylko do tej formy NNKT, gdyż inne oleje czy oliwki również do tej grupy się zaliczają.

Tzn do jakiej dokladnie grupy? Wg Ciebie proporcje poszczegolnych omega sie nie licza?
Sugerujesz, ze olej z winogron jest substytutem tego z lnu?
Wg tego co napisal Piotrek to nie jest.
Tez nie jestem za sztywnym trzymaniem sie tematu ale jezeli juz od niego odchodzimy to robmy to z glowa a jezeli moderator dzialu (od ktorego wymaga sie wiecej) napisal w temacie o oleju lnianym
"Dołączam się do pozytywnej opinii na temat oleju z pestek winogron:)" to ja jako niedoswiadczony uczestnik tego forum jestem w stanie nastepnym razem kupic ten z winogron zamiast tego z lnu.

To w koncu chodzi tylko o walory smakowe tego z winogron? Wtedy to faktycznie do dzialu "Kulinaria" razem z moim smalcem :D . Czy moze polecasz go jako zamiennik i zostawiamy go tutaj?
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Bartku, nie wiem skąd w Tobie tyle agresji???
Czytaj proszę dokładnie poszczególne posty, bo nie będę się 5 razy do znudzenia powtarzać. Chodzi oczywiście o NNKT w ujęciu holistycznym zarówno uwzględniając omega-3, omega-6 jak i omega-9.
Jeżeli czujesz się pokrzywdzony w jakiś sposób jako autor wątku w sensie nie trzymania się według Ciebie tematu przewodniego, zaznacz następnym razem, że prosisz tylko i wyłącznie o konkretne odniesienie się do pytania, dostaniesz wówczas zapewne kilka odpowiedzi w postaci pojedynczych postów, następnie zamkniemy temat i po bólu.
I bardzo proszę bez wycieczek osobistych następnym razem i wytykania tym samym co do kogo należy, gdyż naruszasz regulamin portalu Goldenline, a wiadomo z czym to się może wiązać w przyszłości. Z góry dziękuję i proponuję wrócić do dyskusji jak emocje opadną.
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Pilot samolotowy

Temat: Olej lniany

Ale jaka agresja? Jakie osobiste wycieczki? Pytam sie Ciebie jako moderatora i instruktora fitness czy polecasz stosowac olej z winogron zamiennie z tym z lnu?
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Olej z pestek winogron to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, a olej lniany to przewaga omega-3, który z punktu widzenia zdrowotnego, na pewno ma bardziej korzystne działanie aniżeli ten pierwszy. Jednak i olej z pestek winogron polecam, gdyż dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje bardzo korzystne właściwości. Obniżanie poziomu LDL i uzupełnianie zapasów HDL oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E.
Bartłomiej K.

Bartłomiej K. Pilot samolotowy

Temat: Olej lniany

Jezeli uzywamy oleju z pestek winogron tym samym dostarczamy wiecej kwasow omega-6, ktore i tak dostarczane sa w normalnej diecie w wystarczajacych ilosciach to co polecasz na powrot do normalnych proporcji pomiedzy omega-3 a omega-6? Na logike w tym samym dniu nalezaloby np spozyc wiecej niz zwykle oleju lanianego?
Czy moze jakies inne sposoby?
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Olej lniany

Tu nie chodzi o zastępowanie oleju lnianego olejem z pestek winogron w 100% i traktować ten drugi jako jedyną formę dostarczania NNKT w określonej jednostce czasu. Warto tak skomponować dietę, aby zachować właściwe proporcje czyli zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja n-6/n-3 powinna być jak 4:5, czyli np. na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinno przypadać 5 łyżeczek oleju rzepakowego lub lnianego, które zawierają kwasy n – 3.
Gdy stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 wzrasta, tworzenie tych drugich w organizmie spada, ponieważ kwasy te konkurują o te same, osiągalne w ograniczonych ilościach enzymy. Dlatego też stosunek kwasów n – 6 do n – 3 w pożywieniu może mieć duży wpływ na rolę, które mogą one odegrać w ustroju.
Oprócz zachowania odpowiednich proporcji kwasów z obu rodzin, warto przestrzegać kilku innych zaleceń. Przede wszystkim spożywać w mniejszej ilości olej słonecznikowy, krokoszowy, kukurydziany zastępując je olejem rzepakowym, lnianym, a także oliwą z oliwek.
Należy regularnie spożywać ryby (co najmniej 300 g ryb morskich tygodniowo).
Pamiętajmy także o diecie bogatej w zielone warzywa, które wpłyną na wchłanianie omega-3 oraz produktów bogatych w witaminę E, która przeciwdziała skutkom utleniania (co najmniej 0,5 mg ekwiwalentu tokoferolu na 1g kwasu linolowego).
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: Olej lniany

Myślę, że powyższa wypowiedź - w której nota bene jest wiele interesującej mądrości - rozwiała już chyba wszelkie wątpliwości dla szukających "recepty" na różne dolegliwości... ;)

I czyż nie warto rozmawiać...? ;)

Następna dyskusja:

OLEJ Z krokosza - POMOŻECIE?




Wyślij zaproszenie do