Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Błona komórkowa składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych (oraz protein). Działają one niczym tlenowe magnesy, umożliwiając komórkom pobieranie tlenu z krwi. Prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych gwarantują optymalne funkcjonowanie błony komórkowej.

W jaki sposób zapewnić sobie prawidłową strukturę błon komórkowych w całym organizmie? Należy spożywać Omega 3 i 6 w formie ALA oraz LA, w jakiej występują w roślinach.

Napewno nie raz słyszeliście przeciwną opinię. Problem polega na tym, że nie potrzebujemy bardzo dużej ilości tych substancji, a ich nadmiar także może być szkodliwy. Niestety kwasy tłuszczowe w powszechnie dostępnych produktach są uszkodzone już gdy stoją na półce w sklepie, a proces ten przyspiesza po otwarciu butelki.

Jeśli nie zaburzamy przetwarzania ALA i LA w substancje pochodne - poprzez wysoki poziom insuliny i tłuszczów trans - organizm zsyntetyzuje je w dokładnie takich proporcjach, jakie są najbardziej odpowiednie.

W 1931r. niemiecki biochemik Otto Warburg dostał Nagrodę Nobla za wykazanie mechanizmów wykorzystania tlenu w komórkach. Gdy następuje ograniczenie wykorzystania tlenu o 35% - komórka nieodwracalnie staje się nowotworowa i musi zostać zniszczona. Zaczyna fermentować glukozę dla pozyskiwania energii, wydzielając przy tym mnóstwo kwasu mlekowego.

Domyślasz się więc jak powstają zakwasy? Gdy komórki muszą wykonać większą pracę, niż pozwala im na to ich zdolność do przetwarzania tlenu - zaczynają beztlenowo przetwarzać glukozę na energię, a efektem ubocznym jest obecność kwasu mlekowego.

Zorientowani w tym temacie lekarze często doradzają sportowcom suplementację kwasami Omega 3 i 6. Efekt - mięśnie mogą być wyczerpane intensywnym treningu, ale nie występują problemy związane z zakwasami.

Czy uważasz, że można spokojnie wytłoczyć olej z ryby, bez przekraczania temperatury 40 stopni? DHA i EPA są ekstremalnie wrażliwe na tlen, światło i temperaturę. Czy producenci i dystrybutorzy tranu przechowują go zawsze w odpowiednich warunkach? Podobny problem dotyczy oleju lnianego.

Istnieją alternatywne rozwiązania, które pozwalają używać zabezpieczonych przed utlenianiem kwasów tłuszczowych. Nie będę ich tutaj podawał, aby nie być posądzany o spam czy reklamy. Jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o kontakt.

Z chęcią podyskutuję z Wami na ten temat oraz odpowiem na ewentualne pytania.
Michał Panasiewicz

Michał Panasiewicz Administrator
systemów, sieci i
aplikacji.

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Na milę czuć tu reklamą, jeśli nie zamierzasz podawać konkretów to po co piszesz ??? Kolejny "świetny, jedyny, niepowtarzalny, w 2 tygodnie" wynalazek próbujesz na priv opchnąć?
Michał Skoczyński

Michał Skoczyński tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

No na tym polega nowoczesna suplementacja dla mas. Pewnie rzeczywiście suplementacja kwasami tłuszczowymi ma efekt zmniejszający zakwaszenie, natomiast nie wspomina się o tym, że ma to 2% przełożenie na efektywność treningu, 0,5% przełożenie na samopoczucie osoby przyjmującej suplement, a przy tym wymaga suplementacji na poziomie 15g dziennie przez 3 miesiące do pierwszego efektu. Ale zarabimy nie? Jak jeszcze na opakowaniu będzie napisane "hardcore" to na pewno będzie lepiej wchodzić.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Michał Skoczyński:
No na tym polega nowoczesna suplementacja dla mas. Pewnie rzeczywiście suplementacja kwasami tłuszczowymi ma efekt zmniejszający zakwaszenie, natomiast nie wspomina się o tym, że ma to 2% przełożenie na efektywność treningu, 0,5% przełożenie na samopoczucie osoby przyjmującej suplement, a przy tym wymaga suplementacji na poziomie 15g dziennie przez 3 miesiące do pierwszego efektu. Ale zarabimy nie? Jak jeszcze na opakowaniu będzie napisane "hardcore" to na pewno będzie lepiej wchodzić.

Super.

To w takim razie jak organizm pobiera tlen, poprzez błonę komórkową - jeśli nie dzięki kwasom tłuszczowym? Macie jakieś informacje na ten temat?

Ja mam, od kilku lat zajmuję się biochemią i dzięki Omega 3 i 6 nie mam zakwasów po wysiłku.

Widzicie coś złego w promowaniu dobrych produktów? Jeśli będzie taka chęć od dowolnej osoby - można produkt który ja polecam, kupić gdziekolwiek w dowolnym miejscu.

Można też zostać przy aktualnym źródle kwasów tłuszczowych. Specjalnie nie podawałem nazwy, tylko poprosiłem zainteresowanych o kontakt. Może być tylko dyskusja.

Tylko, jeśli krytykujesz mnie Michale - to zapytam, czy masz jakieś podstawy wiedzy aby o tym dyskutować?

Bo na produkcie który ja używam nie ma napisu HARDCORE. I wystarczy 2g dziennie. Wystarczy miesiąc do pierwszych efektów.

Wiesz dlaczego? Bo jak łykasz 15g ALA lub EPA i DHA w kapsułkach, tranie, oleju lnianym - to większość z tych kwasów jest uszkodzona i nie tylko nie działa, ale też zaburza wykorzystanie wartościowych kwasów tłuszczowych.

Nie widzę potrzeby rozmawiać o moim produkcie - możemy pogadać o kwasach tłuszczowych. Jeśli ktoś umie rozmawiać, zamiast bezpodstawnie krytykować.
Michał Skoczyński

Michał Skoczyński tłumacz
konferencyjny
PL-ENG-DE

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Nie posiadam wiedzy z zakresu biochemii na temat wyników badań przeprowadzanych w laboratoriach na określonej próbce ;)Posiadam wiedzę z kilku lat treningów i z pierwszej linii suplementacji różnymi wynalazkami. Zwróć uwagę, że w zasadzie nie ma suplementu, który byłby zbędny - wszystko ma zbawienny wpływ, przebadane działanie i udowodnione efekty.

Natomiast nie wierzę generalnie w dyskusje na forach internetowych, nigdy nic konstruktywnego z nich nie wynika i nikt nikogo nie przekonuje. Napisałeś w miarę wyraźnie, że chodzi o produkt i o jego sprzedaż - plus dla Ciebie za to. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, na pewno niech napisze do Ciebie na priv i spróbuje na własnej skórze. Ale błagam, nie zaczynajmy kolejnego flamewar próbując udowodnić prymat kury nad jajkiem.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Ok. Ta odpowiedź Michale jest w porządku.

Z tym, że mi wcale nie chodzi tylko o sprzedaż. To jest wartościowa rzecz, dla każdego kto jest aktywny fizycznie.

Są dwie formy chemiczne, które zapewniają mniejsze lub większe zabezpieczenie przed utlenianiem, a przez to lepsze wykorzystanie kwasów tłuszczowych i zwiększony pobór tlenu do komórek. Oczywiście to nie jest remedium na wszystko (bo one też się zużywają, potrzeba antyoksydantów itp.), ale są to efektywne źródła tych substancji:

a) estry etylowe ALA i LA (Omega 3 i 6)

b) fosfolipidy w oleju z kryla zawierające EPA i DHA

Ja osobiście stosuję opcję A, ponieważ tylko wtedy organizm jest w stanie stworzyć EPA i DHA w takich proporcjach jakich potrzebuje. Forma ta jest także bardziej odporna na utlenianie. A gdy nie ma ALA w organizmie, organizm przetwarza Omega 6 na substancje prozapalne (dla zainteresowanych enzym D5D).

Tradycyjne preparaty - kapsułki, tran, olej lniany - nie zapewniają ochrony przed utlenianiem. Dlatego często jeszcze przed otwarciem butelki albo wyjęciem kapsułki z blistra - kwasy tłuszczowe są tam uszkodzone.

I to wszystko co chciałbym powiedzieć.

Jeśli kogoś to nie interesuje - proszę o niewypowiadanie się i nie podbijanie wątku - niech zleci na dół.

Jeśli ktoś jest zainteresowany - podam nazwę preparatu, który polecam na priv. Można go kupić w wielu miejscach, mogę wskazać też gdzie można go mieć najtaniej (także bez mojego udziału).

Mogę też wytłumaczyć pod kątem biochemicznym dlaczego pewne formy są bardziej efektywne od innych - jeśli tylko kogoś to interesuje.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Maciej Wolski:
Widzicie coś złego w promowaniu dobrych produktów?

Nie widzę nic złego pod warunkiem, że napiszesz tutaj:
http://www.goldenline.pl/forum/1176646/ogloszenia-i-re...

Zaraz po założeniu przez Ciebie tegoż wątku zastanawiałam się przez chwilę nad jego usunięciem, bo tak jak napisano powyżej, trąci tu marketingiem.
Zostawiłam ten temat tylko dlatego, że jest wart rzeczywiście uwagi jeśli skupimy się na meritum i dyskusji, a nie przepychankach co znowu niestety ma miejsce i nad czym ubolewam. Także proponuję trochę zejść z tonu...
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Magda K.:
Maciej Wolski:
Widzicie coś złego w promowaniu dobrych produktów?

Nie widzę nic złego pod warunkiem, że napiszesz tutaj:
http://www.goldenline.pl/forum/1176646/ogloszenia-i-re...

Zaraz po założeniu przez Ciebie tegoż wątku zastanawiałam się przez chwilę nad jego usunięciem, bo tak jak napisano powyżej, trąci tu marketingiem.
Zostawiłam ten temat tylko dlatego, że jest wart rzeczywiście uwagi jeśli skupimy się na meritum i dyskusji, a nie przepychankach co znowu niestety ma miejsce i nad czym ubolewam. Także proponuję trochę zejść z tonu...

Dlaczego jeśli jestem dystrybutorem produktu, który dla mnie jest rewelacyjny - nie mam już prawa o nim mówić na forum? O jego działaniu, nie sprzedaży.

Ten wątek dotyczy wpływu kwasów tłuszczowych na pobór tlenu przez komórki. Jeśli przeczytać mój pierwszy wpis bez nastawienia "śmierć wszystkim dystrybutorom suplementów diety na forum" ;) to można też go zinterpretować tak:

Poświęciłem kilka tysięcy godzin na zgłębianie biochemii, bo to moja pasja. Zacząłem tę wiedzę wykorzystywać w praktyce. Poszukałem sobie na rynku czegoś dla siebie, biorąc pod uwagę wcześniej zdobytą wiedzę i sprawdziło się. Po jakimś czasie zacząłem go też dystrybuować. Nie wklejam żadnego linka, nazwy producenta ani niczego takiego - żeby nie być posądzonym o SPAM. Bo to nie w tym rzecz. Naprawdę na 2 dodatkowych klientach (w przenośni) z tego forum nie zbiję majątku...

Zatem czy możemy o tym podyskutować? O kwasach tłuszczowych i ewentualnie o technologii ich zabezpieczania przed utlenianiem? Jeśli kogokolwiek to ciekawi.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Maciej Wolski:
Istnieją alternatywne rozwiązania, które pozwalają używać zabezpieczonych przed utlenianiem kwasów tłuszczowych. Nie będę ich tutaj podawał, aby nie być posądzany o spam czy reklamy. Jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o kontakt.

Maćku, gdyby nie te 3 ostatnie zdania, nie byłoby problemu.
Wyobrażasz sobie, że ja wypowiadając się co i rusz w niemal każdym wątku, po wypowiedzeniu się w kilku zdaniach na taki czy inny temat, na końcu reklamowałabym siebie jako osobę trenera na zasadzie '...ale jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam na priv to może nawiążemy współpracę...'??? Nie wkurzyłbyś się? Bo ja owszem za każdym razem jak ktoś coś takiego zamieszcza! Widać mam jednak gołębie serce i anielską cierpliwość, bo jak widzę co dzieje się na innych forach/grupach to moderatorzy szybko stawiają co poniektórych do pionu.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Magda K.:
Maciej Wolski:
Istnieją alternatywne rozwiązania, które pozwalają używać zabezpieczonych przed utlenianiem kwasów tłuszczowych. Nie będę ich tutaj podawał, aby nie być posądzany o spam czy reklamy. Jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o kontakt.

Maćku, gdyby nie te 3 ostatnie zdania, nie byłoby problemu.
Wyobrażasz sobie, że ja wypowiadając się co i rusz w niemal każdym wątku, po wypowiedzeniu się w kilku zdaniach na taki czy inny temat, na końcu reklamowałabym siebie jako osobę trenera na zasadzie '...ale jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam na priv to może nawiążemy współpracę...'??? Nie wkurzyłbyś się? Bo ja owszem za każdym razem jak ktoś coś takiego zamieszcza! Widać mam jednak gołębie serce i anielską cierpliwość, bo jak widzę co dzieje się na innych forach/grupach to moderatorzy szybko stawiają co poniektórych do pionu.

Ok, ale wyobrażasz sobie że mówię - "Istnieją alternatywne rozwiązania, ale nie mogę o nich powiedzieć ani na tym forum, ani w prywatnej wiadomości"?

A z drugiej strony gdybym wymienił markę i powiedział o co chodzi - reakcja forumowiczów byłaby gorsza. Chciałem tego uniknąć.

Ja ze swojej strony pogratuluję Ci cierpliwości, bo na pewno nierzadko zdarza się nachalna reklama. I podziękuję jeśli spojrzysz na mój wątek bardziej przychylnym okiem.

Mam nadzieję, że od teraz ewentualne kolejne posty będą merytoryczne i na temat związany z kwasami tłuszczowymi.
Marcin Lipowski

Marcin Lipowski
http://www.cyklopedi
a.mazoviamtb.pl/Marc
in_Lipowski_3050 ...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

to ja mam pytanie odnosnie suplementacji omega 6. wydaje mi się że dieta przecietnego kowalskiego ma tych tłuszczów wystarczająco, a jeśli nie to chyba taniej wyjdzie łyknąć łyżkę kujawskiego albo jakiegoś bartka?
Grzegorz Stypik

Grzegorz Stypik Trener Personalny

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Maciej Wolski:
Zatem czy możemy o tym podyskutować? O kwasach tłuszczowych i ewentualnie o technologii ich zabezpieczania przed utlenianiem? Jeśli kogokolwiek to ciekawi.

Ja chętnie poczytam.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Grzegorz Stypik:
Maciej Wolski:
Zatem czy możemy o tym podyskutować? O kwasach tłuszczowych i ewentualnie o technologii ich zabezpieczania przed utlenianiem? Jeśli kogokolwiek to ciekawi.

Ja chętnie poczytam.

Michał napisał wcześniej, że z jego subiektywnego doświadczenia suplementacja kwasami tłuszczowymi miała niewielki wpływ na wydolność fizyczną.

Nasze komórki mogą się zasilać albo tlenowo albo beztlenowo, jeśli nie ma pod dostatkiem tlenu w danym momencie.

W błonie każdej komórki znajdują się kwasy tłuszczowe, które są bardzo reaktywne z tlenem - łączą się z nim, wprowadzając go do komórki - po czym oddają go innym substancjom. Zostając tym samym zregenerowane. W ten sposób tlen dostaje się do każdej komórki.

Ta reaktywność z tlenem ma jednak swoje wady - kwasy tłuszczowe BARDZO szybko się utleniają, zwłaszcza gdy są poddane działaniu temperatury, światła i powietrza.

W nasionach roślin czy u zwierząt są one szczelnie zamknięte oraz nie przekraczają krytycznej dla ich stabilności temperatury. Problem pojawia się, gdy człowiek zaczyna je przetwarzać. Już przy wytłaczaniu oleju pojawia się wyższa temperatura i może dojść do utlenienia.

Niewiele firm stosuje też atmosferę ochronną z azotu. Jeżeli olej jest wytłaczany w miejscu gdzie nie ma tlenu - nie dostanie się on do butelki i nie będzie oddziaływał z olejem - gdy ten stoi na półce u producenta, hurtownika, a później dystrybutora.

Ponieważ mało która firma dba o to, aby kwasy tłuszczowe pozostały nienaruszone - pojawia się problem. Dodatkowo wraz z opróżnianiem butelki - z każdym jej otwarciem w butelce jest coraz więcej tlenu (im więcej oleju w butelce, tym mniej miejsca na tlen) - co przyspiesza utlenianie.

Omega 3 i 6 jest najczęściej sprzedawana w formie oleju w butelce (rybiego, lnianego) albo w kapsułkach, które nie są zabezpieczone przed dostępem światła. I najczęściej nie były także w procesie produkcji.

Najmniej stabilne są pochodne Omega 3 i 6 - czyli EPA i DHA oraz DGLA - te utleniają się w mgnieniu oka. Bardziej stabilne są wyjściowe kwasy - czyli ALA i LA. Nadal jednak łatwo się utleniają.

Człowiek nie potrzebuje aż tak dużej ilości EPA i DHA, jaka występuje w tranie. Proponuje się takie dawki, ponieważ spora część kwasów jest uszkodzona. Nadmiar EPA i DHA może też mieć swoje skutki uboczne, zaburzać krzepnięcie krwi czy wpływać na osłabienie układu odpornościowego.

Jeśli nie spożywamy ALA, enzym delta-5 desaturaza (D5D) konwertuje DGLA (Omega 6), który jest bardzo korzystny dla zdrowia (nawet bardziej niż Omega 3) - do postaci kwasu arachidonowego, który działa prozapalnie i jest odpowiedzialny za całą złą sławę Omega 6. Także to nie Omega 6 jest przyczyną problemów, a brak ALA (Omega 3) w codziennej diecie.

Jeżeli spożyliśmy ALA enzym D5D dokonuje ostatniego etapu konwersji ALA do EPA.

Aby mieć odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, powinniśmy ich syntezę z kwasów wyjściowych ALA i LA - zostawić organizmowi. Wszystko jest w porządku o ile nie zaburzamy pracy enzymu D6D podwyższonym poziomem insuliny oraz spożywaniem tłuszczów trans. Wtedy wszystkie enzymy potrzebne w tym procesie działają prawidłowo, a my otrzymujemy optymalną dawkę wszystkich kwasów tłuszczowych.

W chwili obecnej zaleca się spożywanie 10g LA (Omega 6) i 2g (Omega 3).

Jako źródło Omega 6 nie nadają się stosowane szeroko oleje roślinne i podgrzewane potrawy - wszędzie tam występuje forma trans tych tłuszczów. Aby spożyć dzienną dawkę Omega 6 najlepszym źródłem są: orzechy, kokosy, nieprzetworzone termicznie ziarna zbóż. Polecam słonecznik, ponieważ ma jednocześnie sporo witaminy E.

Witamina E regeneruje kwasy tłuszczowe, aby te mogły nam służyć dłużej - przed koniecznością wymiany na nowe.

Z kolei ALA (Omega 3) w roślinach spotykana jest w większej ilości w pokarmach, które rzadko jemy (len, szałwia hiszpańska - chia). Można oczywiście mielić ziarna lnu. Trzeba to jednak robić zawsze bezpośrednio przed spożyciem. W tym przypadku zapewniamy sobie też codzienną dawkę glikozydów cyjanogennych - które nie są obojętne dla zdrowia.

Bazując na tym co pisałem, interesujące wydały mi się dwa rodzaje suplementów. Forma fosfolipidu z oleju z kryla zapewnia większą stabilność kwasów tłuszczowych, jeżeli w preparacie jest też astaksantyna, która oryginalnie jest w krylu - jeszcze lepiej. Astaksantyna wielokrotnie lepiej ochrania kwasy tłuszczowe przed utlenieniem niż witamina E. Olej z kryla nie zawiera też mega dawek EPA i DHA oraz rtęci.

Z drugiej strony wolałbym dostarczać organizmowi kwasy w formie ALA i LA, aby ten sam zsyntetyzował wszystko w odpowiednich proporcjach. Stąd osobiście wybrałem preparat, który ma formę estrów etylowych, które utleniają się znacznie wolniej od formy kwasów tłuszczowych w trójglicerydach - obecnych w oleju lnianym. Na dodatek są lepiej wchłanialne, dzieki mniejszym cząsteczkom.

Trwałość tego produktu to 1 rok od produkcji (zero tlenu w nieotwartej ciemnej butelce) oraz 3 miesiące po otwarciu (butelka starcza na miesiąc). Estry etylowe nie są też tak wrażliwe na temperaturę - nic im się nie dzieje w temperaturze pokojowej - oczywiście nie można ich podgrzewać ani wystawiać na światło. W porównaniu do 2 tygodni od produkcji oleju lnianego, który trzeba też przechowywać w lodówce, a często stoi gdzieś na zapleczu sklepu albo jest wysyłany kurierem - bez porównania.

Tyle ode mnie na początek w tym temacie. Jeżeli będą jakieś pytania - z chęcią odpowiem.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

A co sądzicie o 'mieszankach' np. w postaci suplementu omega 3-6-9 ?
Andrzej Zawadka

Andrzej Zawadka Regional Manager at
Client Relationship
Department

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Magda K.:
A co sądzicie o 'mieszankach' np. w postaci suplementu omega 3-6-9 ?
Też się tym zainteresowałem ale zaufany sprzedawca w S&FG doradził, żeby uzupełniać tylko omega 3. Ponoć przeciętna dieta dostarcza wystarczającą ilość kwasów 6 i 9, więc kupowanie suplementów 3-6-9 nie do końca ma sens.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Andrzej Zawadka:

Też się tym zainteresowałem ale zaufany sprzedawca w S&FG doradził, żeby uzupełniać tylko omega 3. Ponoć przeciętna dieta dostarcza wystarczającą ilość kwasów 6 i 9, więc kupowanie suplementów 3-6-9 nie do końca ma sens.

Andrzeju, samodzielnie zweryfikuj czy spożywasz codziennie wystarczającą ilość nieprzetworzonego pokarmu zawierającego Omega 6:

- czy codziennie jesz kokosa, orzechy które przed zjedzeniem są w skorupkach, świeże ziarno słonecznika lub inne ziarna?

- czy też może zjadasz podgrzewane mięso z Omega 6 w formie trans, być może smażone na oleju lub innym tłuszczu - podobnie w formie trans, czy może spożywasz pasteryzowany nabiał - z Omega 6 w formie trans, spożywasz ziarna w formie pieczywa - z tłuszczami ponownie w formie trans?

Jeżeli tak jak ja jesz surowe, nieprzetworzone ziarna i orzechy - nie musisz suplementować Omega 6. Tak jednak robi jedynie ułamek ludzi. Reszta korzysta z drugiej opcji i polega na opinii, że nasza dieta obecnie dostarcza wystarczająca ilość nieuszkodzonych Omega 6.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

A co z omega 9, które są także bardzo cenne ze względu na swoje właściwości?
Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób krążenia oraz udaru mózgu, znacząco potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi, itd.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Magda K.:
A co z omega 9, które są także bardzo cenne ze względu na swoje właściwości?
Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób krążenia oraz udaru mózgu, znacząco potrafią obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi, itd.

Organizm jest w stanie wytworzyć kwas oleinowy (Omega 9) z jednego z najpowszechniej występujących kwasów tłuszczowych nasyconych - stearynowego, którego nam w diecie nie brakuje.

Ja dodatkowo jem często sałatki z oliwą z oliwek, która jest bogata w Omega 9.

Człowiek moim zdaniem potrzebuje suplementacji Omega 3 oraz Omega 6 jeśli nie zapewnia sobie odpowiedniej ilości w diecie (a rzadko to robi). Zwłaszcza, że nieuszkodzonych Omega 6 potrzebujemy kilka razy więcej niż Omega 3.

Dlatego olej lniany byłby ok, pod warunkiem że kwasy tłuszczowe w nim nie utleniałyby się w takim stopniu. Jeśli dodatkowo włączyć do diety surowe ziarna i orzechy - będące źródłem Omega 6 i często sporej dawki witaminy E (słonecznik, migdały).

Witamina E ochrania i regeneruje kwasy tłuszczowe w błonie komórkowej. Dużo skuteczniejsza w tym jest astaksantyna, ale jest też dość droga - nie ma jej też w sensownej ilości, w żadnym pożywieniu które normalnie jemy. Źródłem astaksantyny są glony i mięso kryla, który je spożywa.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

U mnie akurat orzechy, migdały-notabene to też orzechy, pestki słonecznika, dyni, etc są na porządku dziennym. Trochę rzadziej ostatnio oliwa z oliwek i olej lniany bo mi się 'przejadło'.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 a wydolność fizyczna

Marcin Lipowski:
to ja mam pytanie odnosnie suplementacji omega 6. wydaje mi się że dieta przecietnego kowalskiego ma tych tłuszczów wystarczająco, a jeśli nie to chyba taniej wyjdzie łyknąć łyżkę kujawskiego albo jakiegoś bartka?

Przeoczyłem Twoje pytanie.

Tradycyjne oleje roślinne, które są dostępne w marketach w większości składają się z tłuszczów nienasyconych (głównie Omega 6). W trakcie tłoczenia oleju z ziaren - tłuszcze te lawinowo się utleniają.

Czy w produkcji taniego oleju ktoś myśli o beztlenowej atmosferze ochronnej?

W procesie produkcji jełczeją oraz stają się mętne. Zostają poddane procesom rafinacji oraz deodoryzacji. W innym wypadku nikt nie chciałby ich kupić.

Tym samym są prawdziwą bombą wolnych rodników - jeszcze przed podgrzaniem.

Nie tylko nie nadają się jako uzupełnienie Omega 6 w organizmie, ale zaburzają pracę enzymów przetwarzających Omega 3 i 6. A także zajmują miejsce prawidłowych kwasów tłuszczowych w błonie komórkowej.



Wyślij zaproszenie do