konto usunięte

Temat: KULINARIA

Dzięki Magda :)
Gdzieś słyszałem, że niektóre kobiety lubią gotujących mężczyzn :)
Ilona W.:
umre przez was...;)

Byle nie z głodu ani przejedzenia :)Michał P. edytował(a) ten post dnia 20.01.10 o godzinie 22:41
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Dzięki Magda :)
Gdzieś słyszałem, że niektóre kobiety lubią gotujących mężczyzn :)

Przez żołądek do serca...również i kobiety:)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Dzisiaj na szybko, miałem mało czasu więc moja propozycja (a dokładnie propozycje) skierowane są do osób mających mało czasu.

Propozycje są 3, ale dlatego, że robiłem dzisiaj "inwentaryzację" :P w lodówce i spiżarni :)

Nie miałem też czasu, żeby zadbać o stronę wizualną-estetyczną, ale mam nadzieję, że wybaczycie

1. Łosoś gotowany na parze z warzywami i kasza kuskus

Obrazek

Uwaga: Kasza kuskus jest dobrym źródłem węglowodanów, jednak nie zalecam spożywać jej zbyt często ze względu na wysoki indeks glikemiczny

2. Makaron razowy z kurczakiem (pierś) smażonej na PAM-ie (1,5 łyżki sosu do smaku) z warzywami gotowanymi na parze - za wyjątkiem fasoli, można polać oliwą.


Obrazek

Makaron razowy ma to do siebie, że czas jego gotowania jest bardzo krótki, a o dzisiejszych ograniczeniach czasowych wspomniałem powyżej

3. Jak wyżej tyle, że z tuńczykiem

Obrazek


Nic, tylko zakładaj restaurację dla sportowców - menu będzie super :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Pesto z makaronem razowym i kurczakiem 4 porcje

- ok 300g makaronu razowego (ja wziąłem makaron cynamonowowy - dziwi was połączenie? najpierw spróbujcie - oczywiście makaron jest bez cukru)
- ok 400 g mielonej piersi z kurczaka (udało mi się przekonać Panią w sklepie, że piers z kurczaka można wrzucić do maszynki i zmielić, udało się choć musiałem użyć ... argumentów:)
- 3 łyżeczki pesto (60g) (wymieszac z ciepłym podgrzanym kurczakiem - nie gorącym)
- "jakieś" warzywo :)
- przyprawy do smaku
- jak ktoś chce można polać oliwą, ja tego nie robię, ponieważ trochę jej jest w pesto, a poza tym ostatnio nadmiernie podjadam masło orzechowe a to źródło dość obfote w tłuszcze:)

Et voila

Po otwarciu słoiczka pesto dobrze je wymieszać a po spożyciu wlać odrobinę oliwy aby przykrywała pastę ponad 1,5-2 mm
Sam sos powinien być traktowany jako przyprawa i nie polecam spożywać go w nadmiernych ilościach, gdyż GDA nie jest godne polecenia, ale tu akurat użyto go w niewielkiej ilości

Before

Obrazek


After

Obrazek


Obrazek


Wygląda mało apetycznie, ale smakuje :)

Wartości odżywcze łącznie (bez liczenia warzyw:D)

Wartość energetyczna: 1584 kcal; na porcję 396 kcal
Węglowodany 218,2 g; na porcję 54,5 g
Białko 113 g w tym białko zwierzęce 86 g; na porcję 28,2 g, białko zwierzęce: 21,5 g
Tłuszcze 28,8 g; na porcję 7,2 g

Czas przygotowania: 15 minut
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Wszystko super, ale mam pytanko dodatkowo. Widzę na pierwszym zdjęciu pesto w torebce jakiejś, a Ty piszesz o słoiczku. Są tam zatem dwa rodzaje tego czy jak mam to rozumieć?
Aha, kurczaka podsmażasz,a potem dodajesz pesto dopiero?

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Tak dobrze widzisz, to co jest w torebce jest przyprawą do potraw z pesto - owszem w przepisie jest, że można zrobić z tego sos, ale ja to potraktowałem jako przyprawę. Obok jest również słoiczek z pesto.
Kurczaka poddałem obróbce termicznej na sprayu do smażenia, poczekałem, aż odrobine ostygnie i dałem pesto ze słoika - jako, że jednym z głównych składników pesto jest oliwa nie należy jej dawać do gorących potraw :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Oki,panimaju.
A powiedz mi jeszcze jakie przyprawy oprócz tej do pesto w torebeczce dodałeś?
Dodatkowo warzywa tylko w postaci pomidora i papryki?

konto usunięte

Temat: KULINARIA

standardowo sól pieprz, czosnek wrzuciłem jako propozycja, ale ostatecznie go nie dałem i oprócz tego przyprawę Knorra w kostce, ale tutaj dobór przypraw jest dowolny - Pesto jest bardzo aromatycznym sosem
Tak tylko pomidor i papryka - niespecjalnie tutaj pasują, ale chciałem, żeby jakieś warzywo chociaż dodać.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Ja dziś stare, sprawdzone danie czyli tuńczyk z makaronem, ale w trochę innym wydaniu czyli makaron razowy żytni (BIO-tzw. ekologiczny, bez jaj i soli), tuńczyk (25gr białka), jajko na twardo plus zioła i przyprawy typu pieprz czarny świeżo mielony, pieprz biały, lubczyk, majeranek, tymianek, można zamiast tego lub dodatkowo wkroić świeżą natkę pietruszki. Wszystko zmieszane z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek żeby nie było żarełko zbyt suche, a przede wszystkim uzupełniamy częściowo konieczną dzienną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Smacznego! :)

Obrazek


P.S. Warzyw dziś w drodze wyjątku nie dodałam, bo nie zdążyłam zrobić zakupów, a całą resztę miałam w domu. Standardowo do tego zestawu dorzucam miseczkę brokułów, brukselki lub pomidora.

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Nie mogę tego czytać, bo zaraz robię się głodny :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

To czekamy na twoje dzieła :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Podaję mój przepis: włącz express do kawy, sprawdź czy jest woda w zbiorniku, wsyp porcje zmielonej kawy, naciśnij guzik .... antytalencie kulinarne jestem, a jak już się za coś biorę według Waszych przepisów, to wychodzi ... trudno określić co:) ale zjadliwe, bo zjadam :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Kurczaka poddałem obróbce termicznej na sprayu do smażenia, poczekałem, aż odrobine ostygnie i dałem pesto ze słoika - jako, że jednym z głównych składników pesto jest oliwa nie należy jej dawać do gorących potraw :)

Wyczytałam też w międzyczasie, że pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia (główny składnik sosu)nabiera gorzkiego smaku.

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Generalnie soli i pieprzu używam na początku smażenia, przyprawy oparte na ziołach pod koniec
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Soli nie używam prawie wcale, natomiast co do tych ziół to owszem, lepiej użyć ich na końcu, bo w przeciwnym razie nie tylko stracą swoje właściwości, ale i aromat.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Skromna kolacja w postaci miseczki sałatki z awokado z dodatkiem cebulki, szczypty soli (uwierzcie na słowo, to trzeba nieco posolić) i oliwy z oliwek żeby się wszystko ładnie zlepiło. Samo awokado zawiera kwasy omega, ale 6 oraz masę witamin, w tym B1, B2, B3, B5, E, K, karotenoidy, kwas foliowy, potas, cynk, beta-sitosterol, glutation oraz błonnik.


Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

A to jedna z moich propozycji śniadaniowych (oczywiście w liczbie 2-3 takich kanapek) czyli kromka chlebka razowego ze słonecznikiem, łosoś marynowany w ziołach, jajko na twardo, pasta kawiorowa plus ogórek.

Obrazek
Maciej Przewłoka

Maciej Przewłoka Administrator
Systemów IT

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Dzięki Magda :)
Gdzieś słyszałem, że niektóre kobiety lubią gotujących mężczyzn :)

To wygląda na to, że gotujesz po to by polubiły Cię kobiety :D
By the way sory za off topic idziemy dzisiaj poćwiczyć czy odpoczywasz ?

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Maciej Przewłoka:
Michał P.:
Dzięki Magda :)
Gdzieś słyszałem, że niektóre kobiety lubią gotujących mężczyzn :)

To wygląda na to, że gotujesz po to by polubiły Cię kobiety :D
Gotuję bo lubię dobrze i smacznie zjeść
By the way sory za off topic idziemy dzisiaj poćwiczyć czy odpoczywasz ?
Idziemy
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Czyli T3???
Sorry za OT :)

Następna dyskusja:

Chorwackie kulinaria




Wyślij zaproszenie do