Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Ja mam podobne podejście do kwestii posiłków, tzn. nie stawiam przed sobą rzadnych sztywnych godzin. Staram się zachowywać przewy między posiłkami co 2 i pół, maximum 3 godziny, więc kiedy żegnam się ze swoją poduszką o 6. jem w sumie 5 posiłków w ciągu dnia, a kiedy budzę się o 9. wtedy wychodzi mi 4 posiłki.
Ale od Nowego Roku będę starała się jeść jeszcze ten 6-sty o 21.
Chociaż narazie trudno jest mi w to uwierzyć ;)

konto usunięte

Temat: KULINARIA


Obrazek

Kalmary w cieście z mąki razowej z sezamem z warzywami gotowanymi na parze + ryż parboiled & brązowy gotowane w kurkumie

P.S. własne zdjęcia zamieszczam pierwszy raz, mam nadzieję, że będzie widoczne :)Michał P. edytował(a) ten post dnia 03.01.10 o godzinie 13:17
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Czy ta karuzela kolorów również smakowała?
Pytam, bo może podjęłabym ryzyko zrobienia czegoś w ten deseń :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Magdalena N.:
Czy ta karuzela kolorów również smakowała?
Pytam, bo może podjęłabym ryzyko zrobienia czegoś w ten deseń :)

A jakże :) a jeśli masz ochotę na coś "w ten deseń" to możesz zaprosić mnie do swojej kuchni :)
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Michał P.:

A jakże :) a jeśli masz ochotę na coś "w ten deseń" to możesz zaprosić mnie do swojej kuchni :)

I nie bałbyś się zaryzykować? :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Wszakże to Ty chyba bardziej ryzykujesz :)
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Na zdrowy rozsądek to chyba rzeczywiście mogłoby tak być ;)
To teraz mam już inne na to spojrzenie ;)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Dzisiejszy obiad (oczywiście porcja podzielona na raty)-kurczak, kasza gryczana, marchew, brokuły, fasola czerwona, pomidor, oliwa z oliwek polana na danie ciepłe (nie gorące!):

Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Magda K.:
Dzisiejszy obiad (oczywiście porcja podzielona na raty)-kurczak, kasza gryczana, marchew, brokuły, fasola czerwona, pomidor, oliwa z oliwek polana na danie ciepłe (nie gorące!):

Obrazek

Chyba ci się oświadczę Magda :P

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Magda K.:
Dzisiejszy obiad (oczywiście porcja podzielona na raty)-kurczak, kasza gryczana, marchew, brokuły, fasola czerwona, pomidor, oliwa z oliwek polana na danie ciepłe (nie gorące!):

Obrazek

Chyba ci się oświadczę Magda :P

Przez żołądek do serca ...
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Troche zazdroszczę umiejętności dzielenia pysznego posiłku na raty... ;)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Też tak robię (i zapewne większość osób tu obecnych), gotuję więcej i dziele na 2-3 porcje (posiłki). Mam przy okazji gotowy lunch i drugie śniadanie w pracy, a czasu w kuchni spędzam w sumie tyle samo nieważne czy gotuję 1 porcję czy 10 :)
Dziś znów wyżyję się z aparatem w kuchni :)

Do Magdy - na patelnie wrzucasz ugotowaną wcześniej kaszę - czy to nie spowoduje wzrostu IG ? :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Tak, kaszę gotuję wcześniej - od 13 do 15 minut.
W międzyczasie gotują się też brokuły i marchew. Fasola jest z puszki, pomidory tylko obiera się ze skóry parząc je wcześniej wrzątkiem. W tym czasie kroję też mięso, doprawiam i podsmażam na patelni. Jak wszystko się ugotuje, odczekuję kilka minut tak, aby w szczególności brokuły przestygły i żebym je mogła pokroić b. drobno. Następnie wszystko wrzucam na patelnię dosłownie na 5 minut żeby się wymieszało ze sobą i jak to się mawia, przegryzło i voila! Potem już tylko podzielić na porcje (max 3) i na talerz, odczekać chwilę aż danie ostygnie nieco i dodajesz łyżkę oliwy, ponownie mieszasz i wrzucasz w siebie aż się uszy trzęsą.

Co do IG, nie sądzę aby tych kilka chwil na patelni miało znaczący wpływ. A nawet jeśli to nie dam się zwariować.

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Co do IG, nie sądzę aby tych kilka chwil na patelni miało znaczący wpływ. A nawet jeśli to nie dam się zwariować.

Ja chyba za bardzo daje się zwariować ostatnio, bo chodzi za mną kasza kuskus - dla odmiany od ryżu i kaszy gryczanej, niestety ma wysoki IG mimo, że to węgle złożone, a pełnoziarnistego kuskus nigdzie nie widziałem. Ale cóż postanowienie noworoczne - dieta :)
Zdziwiło mnie z kolei, że fruktoza i laktoza ma niski IG (analizujac tabele)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Sałatka w postaci kawałków kurczaka podsmażonego na beztłuszczowym oleju, sałata, pomidor, ziarna sezamu plus oliwa.


Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Propozycja śniadania (oczywiście kanapek sztuk kilka) czyli razowe pieczywo na zakwasie, 2 listki sałaty, plasterek wędzonego łososia, jajko na twardo, szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu (soli prawie nie używam, bardzo sporadycznie, ale jak ktoś lubi to luzik) i pasta kawiorowa. Do tego można dodać kilka rzodkiewek, 2 plasterki papryki czerwonej, ogórka lub pomidora.


Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

...lub opcja mieszana, zarówno łosoś jak i indyczek (można dodać po plasterku żółtego sera-wapń!)posypane świeżymi kiełkami z pszenicy, soi, soczewicy, rzodkiewki czy buraczków, do tego sałatka z cebulką i awokado...


Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Drugie śniadanie czyli świeże truskawki, borówki, banan, otręby owsiane, płatki sojowe, pestki dyni i słonecznika, kilka orzechów włoskich, a wszystko polane jogurtem naturalnym bez cukru, pyyychotka! :)


Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

dodać po plasterku żółtego sera-wapń!

No nie wiem Magdo :) żółty ser? Toż to 30% niezbyt zdrewgo tłuszczu! I nam tu wapniem oczu nie cementuj :D
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Zawsze powtarzam drogi Robercie, że wszystko dla ludzi, byle z umiarem. Przecież nikt nie każe nam jeść tego czy innego mniej zdrowego produktu dzień w dzień.
Inna kwestia to czasem fajnie zjeść coś takiego dla spokoju psychicznego po prostu i ja się nie wstydzę powiedzieć tego głośno:).

Następna dyskusja:

Chorwackie kulinaria




Wyślij zaproszenie do