konto usunięte

Temat: KULINARIA

Gołąbki dietetyczne - przygotowane w sposób tradycyjny, z niską zawartością tłuszczu, a farszem jest zmielony kurczak (pierś z odrobiną wątróbki) z kaszą gryczaną


Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

A ja dzisiaj próbowałem sałatkę z selera konserwowego, kukurydzy, fasoli cycka indyka i ananasa. do smaku ( trooszeczkę rodzynek). Musze przełamac się i nastepnym razem dodam zdjęcie :-).

Michal bede próbował robic twoje gołabki zoabczymy co z tego wyjdzie

konto usunięte

Temat: KULINARIA

I dzisiejsza obiado - kolacja
grillowana pierś kurczaka z dwiema pieczarkami , odrobina soku wielowarzywnego i 3 łyżki kaszy kuskus (niewiele po pierwsze muszę ograniczać węglowodany, a po drugie kuskus ma wysoki IG więc ŁG też nie powinien być wysoki, zwłaszcza jak na wieczorny posiłek)

Obrazek


Edit. olbrzymia zaleta !!! : mało naczyń do mycia, krótki czas przygotowania.Michał P. edytował(a) ten post dnia 06.03.10 o godzinie 19:36

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Michał S.:
A ja dzisiaj próbowałem sałatkę z selera konserwowego, kukurydzy, fasoli cycka indyka i ananasa. do smaku ( trooszeczkę rodzynek). Musze przełamac się i nastepnym razem dodam zdjęcie :-).

Michal bede próbował robic twoje gołabki zoabczymy co z tego wyjdzie

Te gołąbki to akurat był efekt porządków w lodówce (zamrażalniku) - improwizacja, a sałatka o której piszesz - sam często ją kiedyś robiłem, tylko że zamiast cycka dawałem chudą szynkę. zaletą jest to, że robi się ją w 5 minut :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Dzisiaj nie miałem czasu wiec tak na szybko cos kombinowałem.

konto usunięte

Temat: KULINARIA

W końcu weekend wiec bede miał wiecej czasu aby wypróbowac nowe przepisy. w tygodniu niestety czasu wciąż za mało.

Michał P.:
Michał S.:
A ja dzisiaj próbowałem sałatkę z selera konserwowego, kukurydzy, fasoli cycka indyka i ananasa. do smaku ( trooszeczkę rodzynek). Musze przełamac się i nastepnym razem dodam zdjęcie :-).

Michal bede próbował robic twoje gołabki zoabczymy co z tego wyjdzie

Te gołąbki to akurat był efekt porządków w lodówce (zamrażalniku) - improwizacja, a sałatka o której piszesz - sam często ją kiedyś robiłem, tylko że zamiast cycka dawałem chudą szynkę. zaletą jest to, że robi się ją w 5 minut :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Michał P.:
Parę dni temu robiłem
Omlet (a w zasadzie produkt omletopodobny :-D) w kolejnym wydaniu, tym razem z cynamonem ale już bez kakao. Warto dodać wody gazowanej, której nie miałem i poratowałem się...colą zero :P
I nawet wyszło :)

Obrazek
To w środku to masło orzechowe rozumiem???

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Tak, to masło orzechowe :) pofolgowałem sobie, a co :)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Danie obiadowe nr 1: prosto i na temat czyli zupka pomidorowa. Jako wkład chuda pierś z kurczaka i włoszczyzna. Preferuję opcję bez dodatkowych węglowodanów (warzywa w sporej ilości mnie wystarczająco wypełniają) czyli bez makaronu lub ryżu. Dodałam także podczas gotowania jedną kostkę rosołową dla smaku plus świeże przyprawy i zioła takie jak choćby pieprz kolorowy, bazylia, lubczyk oraz natka pietruszki:

Obrazek


Danie nr 2 będę spożywać w tzw. gościach:)
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Michał, czekam na Twoją fotorelację z dzisiejszych przygotowań razowej pizzy! Powodzenia:)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Pizza razowa

Wyszła - taka sobie - ciasto razowe żytnie, chude dodatki, gdyby nie niewielka ilość sera ( i tak starałem wybierać co chudszy) powiedziałbym, że jest dietetyczna.


Obrazek


Moja rada, przygotowując ciasto razowe na przyszłość warto jednak dodać 2-3 łyżki zwykłej mąki, gdyż 100% razowe trudno się "urabia", ale człowiek uczy się na błędach.

Dla zainteresowanych przepis
http://www.mniamusnie.com/przepis-24274-pikantna_pizza...
Toping według uznania
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

A to wspomniane wczoraj, gościnne danie nr 2: może mniej dietetycznie niż ja sama sobie serwuję na co dzień, ale w końcu nie bawmy się w mega ortodoksa kulinarnego:)
Schabik w sosie chrzanowym z odrobiną śmietany i dodatkiem ziół plus ziemniaczki i gotowane jarzyny w postaci brokułów i brukselki, a wszystko jeszcze posypane zieleniną:

Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Moje drugie śniadanie - szybkie i potreningowe
chudy jogurt z 2 łyzkami odżywki białkowej czekoladowej płatki owsiane, kilka orzechów posypane cynamonem

Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Dzisiejsze (i jutrzejsze) danie podobne do tego co już robiłam wcześniej, ale nieco wzbogacone teraz, porcji 4-5 w zależności od tego ile sobie nałożymy na talerz:)
Podsmażony na beztłuszczowym oleju kurczak, ryż paraboliczny, brokuły, marchew, zielony groszek, czerwona fasola, malinowy pomidor, rodzynki,świeża natka pietruszki, bazylia, nać lubczyku. Na talerzu, tj.już kiedy danie nieco ostygnie, posypujemy je ziarnami sezamu i polewamy łyżką oliwy z oliwek:

Obrazek


Obrazek


Edit: Pyyycha, zdecydowanie będą 4 porcje:)Magda K. edytował(a) ten post dnia 08.03.10 o godzinie 15:01
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

A to deser z okazji Dnia Kobiet-2 cieniutkie rządki gorzkiej czekolady 99% kakao. A co tam, też sobie pofolguję wyjątkowo w tygodniu (generalnie słodkości tylko w weekend), spalę wieczorem na treningu:)

Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Param weszła mi w obiektyw więc wybaczcie jakość zdjęcia :) Bo danie było jeszcze gorące. Propozycja niskotłuszczowa i niskowęglowodanowa
Kurczak posmażony na PAMie (100-120g) z włoszczyzną w sosie pomidorowym (zasmażka jak do ryby po grecku), 3 łyżki kaszy kuskus, pół szklanki soku warzywnego (który i tak został wchłonięty przez kaszę), posypane majerankiem, choć mozna użyć równie dobrze pietruszki, oregano czy bazylii


Obrazek
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Co zrobić, żeby być pełnym wigoru? Żeby nasz wygląd nie zdradzał ile mamy lat? Jest rozwiązanie - dieta.

Co zrobić, żeby być pełnym wigoru, a nasza wygląd, zwłaszcza kondycja skóry, nie zdradzała ile mamy lat? Wystarczy, że zmienimy kilka nawyków żywieniowych, wprowadzimy je do codziennego menu i będziemy ich przestrzegać.

Właściwa dieta złagodzi znamiona procesu starzenia, poprawi nastrój, da chęć do życia – zapewnia w swojej książce "Jedzenie, którego pożądamy” Ellie Krieger. Amerykańska dietetyczka radzi, co jeść, by zachować młodość ciała i ducha. Autorka zachęca czytelników do spożywania produktów pełnoziarnistych, zielonych warzyw, bakalii, odtłuszczonego mleka, jogurtów i herbat.

Listę odmładzających produktów otwierają produkty pełnoziarniste. Dietetyczka odradza jedzenie jasnego pieczywa. Ciemny chleb czy bułka grahamka zawierają więcej witamin i są mniej tuczące. Kromka białego chleba to 128 kcal, taka sama kromka chleba ciemnego pełnoziarnistego - 100 kcal. Po drugie, w naszym menu raz dziennie powinniśmy jeść jakieś zielone warzywo. Jest wiele możliwości, np. brokuły, szpinak czy zielony groszek. To spora dawka żelaza, wapna, witamin A, B i C.

Sporym zastrzykiem minerałów i witamin dla naszej skóry będą bakalie np. migdały, rodzynki, orzechy i pestki np. dyni czy słonecznika. To propozycja Krieger na przekąskę w ciągu dnia. Pamiętaj, by nie jeść ich więcej niż 1/3 szklanki dziennie.

Zachować młodość pomoże nam także herbata – czarna i zielona. Możemy pozwolić sobie na wypicie co najmniej 4 filiżanek dziennie tego napoju. Napar herbaciany reguluje procesy trawienne, zawiera również przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, winnych starzeniu się komórek. Na deser proponuje jogurt lub mleko, które koniecznie musi być odtłuszczone. Jogurty zawierają kultury bakterii, pobudzające system trawienia i chroniące nas przed grzybicami i infekcjami. Mleko dostarczy witaminę D i wapń, które wzmacniają kości.

Nie ma jednak co liczyć, że dieta młodości odmłodzi nas o kilka dekad, ale lista produktów proponowanych przez dietetyczkę z pewnością dostarczy wiele cennych minerałów i witamin, co pozwoli dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

Źródło: http://fit.pl

konto usunięte

Temat: KULINARIA


Obrazek

kasza gryczana, kurzy cyc z warzywami i dwie łyżki sosu pomidorowo pieczarkowego (z Łowicza) do smaku
Do tego kubek soku warzywnego (18 kcal w 100 ml)
Magdalena Hanna Nagrodzka

Magdalena Hanna Nagrodzka PSYCHOLOG KLINICZNY,
PSYCHOTERAPEUTA,
COACH, POLITOLOG

Temat: KULINARIA

Boże, no i po co ja tu zaglądałam o tej godzinie...?! ;)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Ostatnio ktoś zasugerował mi, że nie podajemy przepisów,
Cóż u mnie w kuchni panuje improwizacja, i nie posługuję się przepisami, ale postaram się opisać dzisiejsze menu
Dzisiaj mięso drobiowe zapiekane w cieście z mąki razowej.

Porcje drobno pokrojonej wątróbki (było ok 300-350g) oraz zmielonej piersi (było ok 350-400g) wymieszać z przyprawami i zostawić na noc w lodówce (użyłem pieprzu, i majeranku).
Jak ktoś lubi może użyć jakiejś marynaty


Obrazek


Podsmażyć oddzielnie, wrzucić do jednego garnka, podsmażyć 3 duże pieczarki pokrojone w półplasterki i jedną średnią pokrojoną cebulę czerwoną.
Wrzucić razem z mięsem do garnka, wymieszać. Można dodać 3 łyżki sosu pomidorowego np do spagetii, wymieszać (narazie nie wyglada to apetycznie - użyłem sosu z Łowicza - patriotyzm lokalny :P)
Poczekać aż wszystko trochę ostygnie (Można dodać jakieś warzywa, ale wówczas robi się mało apetyczna, ale smaczna breja - ja ostatnio zastępuje warzywa sokami warzywnymi).
w oddzielnej misce rozbić 4 białka jajek na pianę, dodać 1 całe jajko (5 białek i 1 żółtko) z odrobiną soli, dodać kilka łyżek mąki razowej (aby ciasto było gęste) i trochę wody gazowanej (ok 3/4 szklanki) wymieszać na jednolitą gęstą masę, dodać przyprawy (oregano, bazylia, co kto lubi, użyłem ziół prowansalskich)
wymieszać delikatnie z mięchem i wylać wszystko na formę wysmarowaną tłuszczem (użyłem PAM-u)
Piec w temperaturze 150-180 stopni


Obrazek


Wychodzi ok 6-8 porcji o stosunkowo niskiej zawartości węglowodanów


Obrazek


Jak ktoś lubi mniej dietetycznie można pod koniec pieczenia posypać sporą garścią żołtego sera i podawać z kilkoma łyżkami majonezu :-)

(oczywiście to żart)

Edit. Dodano zdjęcieMichał P. edytował(a) ten post dnia 12.03.10 o godzinie 12:31

Następna dyskusja:

Chorwackie kulinaria




Wyślij zaproszenie do