konto usunięte

Temat: KULINARIA

hot-dogi wegetariańskie - sojowe

standardowy hot dog, w ciemnej pełnoziarnistej bułce z parówkami sojowymi

Tak wiem, że zaraz dostanę wykład na temat białka sojowego, oraz, że jednak są to parówki, ale dla porównania
parówki sojowe, których użyłem to ok 18% białka (zwykła parówka poniżej 10%) oraz 7,8% tłuszczu - roślinnego NNKT (zwykła to od 15 do 25% tłuszczów nasyconych)
ketchup b pikantny z cayenne (kapsaicyna i naturalny termogenik)

Obrazek


Do tego herbata zielona

edit. literówkaMichał P. edytował(a) ten post dnia 13.02.10 o godzinie 11:28

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Kurcze pieczone :) uprzednio marynowane w niewielkiej ilości sosu barbeque z dodatkiem przypraw pieczone z ziemniakami i mieszanką warzywną, wszystko delikatnie spryskane PAM-em.
Tak wiem wiem, ziemniaki,...ale pieczone i nie jest ich dużo :P

Obrazek

Ponieważ udka w odróżnieniu piersi mają trochę tłuszczu można najpierw lekko krótko podgotować lub jeść bez skóry.
(z racji zawartości tłuszczu w udku nie używałem już żadnych dodatkowych NNKT bądź co bądź zawsze to tłuszcz)
Polecam z sosem jogurtowo - musztardowym

Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Dietetyczny sernik Akopa - wersja nieznacznie zmodyfikowana
(zamiast otrębów mąką razowa i płatki owsiane, zamiast orzechów - midgały, na wierzchu kakao i cynamon)

Składniki


Obrazek


A wyszło tak:


Obrazek


To nie jest spalenizna, ale posypka z naturalnego kakao, trochę ręka mi zadrżała :)

Obrazek
Michał P. edytował(a) ten post dnia 13.02.10 o godzinie 22:46
Aleksandra G.

Aleksandra G. lektor/tłumacz
języka angielskiego

Temat: KULINARIA

Michał wyjdziesz za mnie??
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

To ja nieco skromniej, dzisiejszy lunch w pracy to tuńczyk, ryż, brokuły, jajko, ziarna sezamu, rodzynki, przyprawy, zioła, natka pietruszki, oliwa.
Zdjęcia z lotu i...siadu ptaka:)


Obrazek


Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

a ja nadal testuje przepisy michała i w miare mi wychodzi , dzisiaj przesadziałem z ilościa kakao w olecie ale był zjadliwy :-)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Rzeczywiście kakao - to naturalne jest bardzo aromatyczne

Warzywa gotowane na parze z dodatkiem liścia laurowego z mintajem (troche się rozgotował) z soczewicą, migdałami i sezamem, do tego łyżka sosu egzotycznego, ryż brązowy i parboiled oraz kilka ziemniaków pieczonych (chodzą ostatnio za mną, więc wolę zjeść ich niewielką ilość w granicach rozsądku)


Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Ryz i ziemniaki w jedym daniu?

konto usunięte

Temat: KULINARIA

ziemniaków jest kilka raptem - chodzą za mną od dawna więc wolę zjeść kilka plastrów przy okazji pełnowartościowego posiłku, żeby IG całej potrawy w miarę się ustabilizował. Inaczej byłoby gdybym zjadł je jako oddzielny posiłek w większej porcji.
Pamiętaj, że IG liczymy dla całej potrawy a nie dla poszczególnych składników, więc niewielka ilość czegoś o wysokim IG nie powinna wpłynąć na glikemie.Michał P. edytował(a) ten post dnia 14.02.10 o godzinie 20:29
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Ja dziś trochę mniej dietetycznie, za to nieco bardziej kalorycznie, ale to głównie za sprawą sera żółtego...ale to takie małe szaleństwo walentynkowe:)
CANNELLONI z nadzieniem w postaci zmielonego mięsa z kurczaka, czosnku, cebulki i pieczarek w przyprawach plus koncentrat pomidorowy.
Farszem napełniamy rurki i wkładamy do wcześniej spryskanego PAM'em naczynia żaroodpornego, na danie nakładamy kilka łyżeczek śmietany 12% i posypujemy startym żółtym serem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Do tego zalecam kieliszek czerwonego wytrawnego wina na trawienie.


Obrazek

konto usunięte

Temat: KULINARIA


Obrazek
Jeśli mogę się wtrącić to do tego dania polecałabym białe Pinot Grigio Blanc, bardziej pasuje do makaronu i sera.
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Dziękuję za propozycję, wezmę to pod uwagę, choć nie ukrywam, że ja często wbrew przyjętym zasadom (typu białe wino do ryby, etc.), pijam właśnie czerwone wytrawne z racji takiej, że je po prostu ubóstwiam i dobrze mi "wchodzi" do wszystkiego:)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

A ja na odwrót zaproponuję dobre vionier lub graves traminer ze względu na kurczaka :)
A propos - widziałaś może gdzieś razowe caneloni? :)Michał P. edytował(a) ten post dnia 14.02.10 o godzinie 20:27

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Michał P.:
A ja na odwrót zaproponuję dobre vionier lub graves traminer ze względu na kurczaka :)
A propos - widziałaś może gdzieś razowe caneloni? :)Michał P. edytował(a) ten post dnia 14.02.10 o godzinie 20:27
Ja widziałam w Kauflandzie ;)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

a co robice na snadanie :)??moze ktos cos mi podpowie
Magda Sanchez

Magda Sanchez Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...

Temat: KULINARIA

Są w tym wątku i takie propozycje, proponuję w wolnej chwili przejrzeć materiał.

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Rafał Kubiciel:
a co robice na snadanie :)??moze ktos cos mi podpowie
serek wiejski wymieszany z posiekaną, świeżą pietruszką, 2 plasterku chudej szynki pociętej w paski, ogórek- ewentualnie pomidor/rzodkiewka, chociaz teraz smakują okropnie, do tego trochę pieprzu- nie lubię jak jest mdło. Do takiego serka buła razowa z ziarnami i kawa z mlekiem albo zielona herbata :)

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Paulina L.:
Rafał Kubiciel:
a co robice na snadanie :)??moze ktos cos mi podpowie
serek wiejski wymieszany z posiekaną, świeżą pietruszką, 2 plasterku chudej szynki pociętej w paski, ogórek- ewentualnie pomidor/rzodkiewka, chociaz teraz smakują okropnie, do tego trochę pieprzu- nie lubię jak jest mdło. Do takiego serka buła razowa z ziarnami i kawa z mlekiem albo zielona herbata :)


brzmi niezle...sproboje...wlasnie chce sobie jakos snadani urozmajicic:)
Rafał Oksiński

Rafał Oksiński ARMedia - out of
home media

Temat: KULINARIA

Śniadanie pyszne, zwłaszcza wiosną kiedy rzodkiewka świeża ale ...
jeżeli rozważać śniadanie z punktu widzenia metabolizmu i konieczności szybkiego dostarczenia do organizmu niezbędnych składników pokarmowych to serek wiejski nie jest najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze jest to białko kazeinowe, czyli długo uwalniane, a po nocy należy zatrzymać katabolizm. Jeżeli spożyjemy serek i dodatkowo białko szybko wchłanialne, np. białko jaj, to serek wyściele nam żołądek i utrudni wchłanianie innych produktów, które mogłyby zostać szybciej przyswojone. Zatem dobrym rozwiązaniem będzie koktail proteinowy z izolatu lub hydrolizatu biała w ilości ok. 15 - 20g i 15 minut później zjeść właśnie ów serek.
Smacznego!

konto usunięte

Temat: KULINARIA

Rafał Oksiński:
Śniadanie pyszne, zwłaszcza wiosną kiedy rzodkiewka świeża ale ...
jeżeli rozważać śniadanie z punktu widzenia metabolizmu i konieczności szybkiego dostarczenia do organizmu niezbędnych składników pokarmowych to serek wiejski nie jest najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze jest to białko kazeinowe, czyli długo uwalniane, a po nocy należy zatrzymać katabolizm. Jeżeli spożyjemy serek i dodatkowo białko szybko wchłanialne, np. białko jaj, to serek wyściele nam żołądek i utrudni wchłanianie innych produktów, które mogłyby zostać szybciej przyswojone. Zatem dobrym rozwiązaniem będzie koktail proteinowy z izolatu lub hydrolizatu biała w ilości ok. 15 - 20g i 15 minut później zjeść właśnie ów serek.
Smacznego!


a cos inne oprocz koktailu co polecasz?

Następna dyskusja:

Chorwackie kulinaria




Wyślij zaproszenie do