Temat: KULINARIA
Sałatka morska - autorska (jak wspominałem u mnie w kuchni panuje improwizacja i nie korzystam z gotowych przepisów)
Składniki na 6 dużych porcji:
600 g krewetek (mrożonych krótko podsmażonych z dodatkiem sosu sojowego, przyprawy wedle uznania)
2 puszki tuńczyka
450 g fasoli szparagowej
sałata zielona
puszka fasoli czerwonej konserwowej
puszka kukurydzy
2 duże czerwone papryki (wybrałem czerwone ze względu na akcent kolorystyczny)
zielony ogórek
mała czerwona cebula
Szczypiorek (do dekoracji i smaku)
Propozycje sosu
1. oliwa z oliwek z octem balsamicznym + pieprz + oregano
2. Sos niskotluszczowy jogurtowy tj musztarda, ocet balsamiczny, pieprz, oregano, ewentualnie bazylia, jogurt (staram się wybierać takie gdzie jest mało węglowodanów, a udział białka jest co najmniej taki sam jak węglowodanów, np Zott lub zott 1%), można dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnię przez wyciskacz, łyżeczką pasty curry lub pół łyżeczki curkumy
Ja wybrałem opcję drugą gdyż muszę się pilnować z podażą tłuszczu a zdarza mi się ostatnio namiętnie podjadać masło orzechowe :)
można zjeść z kromką chleba razowego a najlepiej z chlebem typu pumpernikiel.
Do tego zielona herbata z kawałkiem cynamonu