Temat: Jak zrzucić zbędne kilogramy?
Marek Szczepanik:
Akop Szostak:
Wszystko dla ludzi. Zawsze to pisze. Ale jeżeli już stawiamy sobie cel (np odchudzanie) to warto go zrealizować :)
raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi, oby nie codziennie.
Bez przesady, nawet jeśli ktoś ma kaprycho codziennie jeść pieczywo z masłem, to i tak może szybciutko tracić na wadze :)
MASZ RACJĘ !
jedząc taki kanapki tez można tracić na wadze, tylko pytanie czy zależy nam na stracie wagi czy tkanki tłuszczowej ? By skóra była jędrna to musi się opinać o mięśnie. Nie mówię to u wymiarach Arnolda.
Jeszce pozostaje kwestia samopoczucia.
NP. Ktoś dostarczy sobie 2000 KCAL z jedzenia typu "kanapki z masłem" a ktoś z produktów "chude mięso z ryżem brązowym + łyżeczką oleju lnianego" (najbardziej stereotypowy posiłek kulturysty :P ). Zapotrzebowanie na kalorię osobnika to 3000tys (to tylko przykład) w tym momencie mamy braki energetyczne, więc organizm będzie pobierał mu potrzebne z innych źródeł (tkanki tłuszczowej). Waga będzie spadać, czy w jednym czy w drugim przypadku. Tylko ze w pierwszym tak jak nie ma tam odpowiedniej ilości białka, to organizm będzie pobierał z mięśni aminokwasów. W pożywieniu nie będzie odpowiedniej ilość wiec będą maleć, waga spada ! czy o to nam chodzi ? Oki, dodamy wędlinę, albo jakiś serek twarogowy, mamy białko.
A teraz różnica w KCAL w pierwszym wariancie i drugim.
źródło węglowodanów, tak jak większość będzie używać białego pieczywa, albo kupionego w supermarkecie (niby ciemne). Spożycie węglowodanów prostych równa się podniesie poziomu cukru we krwi. Następnie ten cukier spadnie, po przez wpływ insuliny. I nagle brak siły i wielki głód. Czyli napewno będziemy bardziej nerwowi.
W drugim mamy niski indeks, czyli unikamy tego efektu. Dostarczamy energii na długi okres czasu.
Tłuszcze: w maśle masz nasycone, które nie są korzystne dla organizmu. MAGDA K. opisała bardzo fajnie w temacie tłuszcz pali się w ogniu węglowodanów. Taki tłuszcz nie ma odpowiednich witamin (A,D,E,K) i podwyższa frakcję cholesteroli LDL, która jest nie korzystna dla nas.
W drugim mamy źródło tłuszczu wielonienasyconego, który zawiera składniki potrzebna naszemu organizmowi. Wspomniane witaminy, olej lniany zawiera omege 3 (która ma ogromny wpływ na organizm np obniża LDL), działa przeciw zakrzepom,wzmacnia prace serca.
Gdzie tłuszczu nasycone są wykorzystywane głownie jako paliwo zapasowe !! w przeciwieństwie do NNKW (niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe) które pełnią wiele funkcji w ustroju (budulcowe, wzmacniające, transportujące i tp.)
O białku nie będę już pisał by było wiele razy :)
W skrócie KCAL nie jest równa KCAL.
Chudnijmy, ale zdrowo ! to najważniejsze !
Tak jak taki proces i tak jest dosyć męczący dla naszego organizmu.
Akop Szostak edytował(a) ten post dnia 13.02.09 o godzinie 15:25