Temat: Dietka dla wegetarianki
Przemek Ciepły:
Tym razem mam inne pytanko...
Jak rozpisać dietę dla wegetarianki? Cel - zrzucenie koło 4 kg a później utrzymanie wagi i poprawa sylwetki.
Starałem się coś wykombinować ale jakoś mi kurczaka brakuje :| Na bezmięsnym jedzeniu w ogóle się nie znam... :/
Z produktów białkowych proponuję:
- ryby (panga, łosoś, tuńczyk w sosie własnym...itp.),
- sery twarogowe półtłuste i chude,
- białka jaj,
- orzechy,
- rośliny strączkowe (soja, soczewica) - ale z umiarem, bo po zjedzeniu roślin strączkowych występują wzdęcia,
- odżywki białkowe,
- poza tym ja lubię tofu;
Produkty węglowodanowe (węglowodany złożone; najlepiej spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym):
- płatki owsiane górskie,
- pieczywo ciemne, pełnoziarniste,
- brązowy ryż,
- makaron razowy..
- niestety ziemniaki odradzam ( zbyt wysoki IG) -
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tab...
Polecam zjeść sporo warzyw (100-200 g) do każdego posiłku:
- brokuły, kalafior, pomidory, ogórki, kapusta, itp.;
- w zastępstwie warzyw polecam szklankę soku pomidorowego.
Pozostają tłuszcze, ale przy diecie redukcyjnej wg mnie wystarczą te z ryb i produktów białkowych, czasem do posiłku dorzucam trochę siemienia lnianego ;)
Oczywiście dietę (redukcyjną)dla wegetarianki należy uzupełnić w witaminy i minerały.
Aby skutecznie pozbyć się zbędnego tłuszczu należy rozpisać dietę pod konkretną osobę, starannie wyliczyć ilość białek, węglowodanów i tłuszczy na beztłuszczową masę ciała (polecam pomiar tkanki tłuszczowej na specjalnej wadze). Często same ważenie się nie wystarcza, na początku diety tracimy wodę z organizmu, a dopiero potem tkankę tłuszczową. Poza tym osoby ćwiczące mogą mieć mięśnie, a co się z tym wiąże - mogą więcej ważyć, co nie oznacza, że mają więcej tłuszczu - dlatego zaleca się pomiar tkanki tłuszczowej.
POWODZENIA :)
Aleksandra Sepełowska edytował(a) ten post dnia 13.04.08 o godzinie 13:51