konto usunięte
Temat: dieta wysokobiałkowa: konkretne przepisy dań
Aubergine with soya and goat cheeseCzas przygotowania :15 min, czas pieczenia ok 40 min
1 bakłażan,
2. soja ("wiórki" sojowe)
1 jajko,
starty ser owczy (niektórzy używają koziego)
oregano,
bazylia,
ryż brązowy
Wymieszać jajko z soją, przyprawić.
(Dodaję sól, sos sojowy, bazylię, oregano i odrobinę pieprzu lub ostrej papryki.) Czasami dodaję jeszcze trochę koncentratu pomidorowoge albo dla odmiany posiekanej pietruszki.
Bakłażana przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć środek pozostawiając grube ścianki. (Zbędne kawałki bakłażana używam np do zupy.) Napełnić farszem z soi, przykryć serem, piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Polewam bakłażana oliwą z oliwek i podaję z ryżem brązowym prażonym z orzechami nerkowca. Do tego sałatka posypana nasionami.