Pawel Młynarczyk

Pawel Młynarczyk sous chef, Tapas
Gastrobar

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Witam , aktualnie jestem kucharzem w jednym z Krakowskich hoteli .
Duzym problemem jest to ze dla mnie te "nasze" śniadania sa monotonne , chociaz zawsze "wrzucam" tam cos sezonowego .Jest to stół szwedzki o wielu pozycjach + dania na ciepło na zamowienie .... ale ciagle mi czegos brakuje zeby zaskakiwac gosci .. Moze macie jakies ciekawe propozycje ?

pozdrawiam Paweł
Daniel P.

Daniel P. szukam pracy

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

pytanie czy Goście przyjeżdżający do Hotelu też twierdzą że śniadania są monotonne? czy może to zbyt wybujałe ambicje?
może poprosić o odpowiedzi właśnie Gości hotelu?
Pawel Młynarczyk

Pawel Młynarczyk sous chef, Tapas
Gastrobar

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

jak przegladalem opinie na booking.com wiekszosc gosci bylo zadowolonych no ale juz slyszalem kiedys od takich gosci ze juz przyjezdzaja kilka lat i non stop to samo ... a tak naprawde to juz nie wiem co mozna tam wrzucic
Daniel P.

Daniel P. szukam pracy

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

z ciekawszych rzeczy to dla mnie były rożnego rodzaju ciastka francuskie ze słonymi nadzieniami, rzadko spotykane
quiche, tarty itp
stanowczo także coś regionalnego
nie wiem dlaczego ale Kraków ucieka od tego (poza oscypkiem leniwie leżącym na talerzu z serami... ehh)
w żadnym krakowskim hotelu śniadanie mnie nie zaskoczyło
Krzysztof Kasprzak

Krzysztof Kasprzak Pomylone Gary
Doradztwo
Gastronomiczne

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

A może zaproponuj szefom zakup wózka do flambirowania i przygotowuj część śniadań na doczekaniu - przede wszystkim jajka. Nic tak nie urozmaica śniadania niż aromat świeżo robionego dania i widok kucharza z wielką czapą pichcącego przy gościach :)
Daniel P.

Daniel P. szukam pracy

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Krzysztof K.:
Nic tak nie urozmaica śniadania niż aromat świeżo robionego dania i widok kucharza z wielką czapą pichcącego przy gościach :)

taaa, i ta kolejka do "swojej" jajecznicy
przeważnie odechciewa mi się już jej

konto usunięte

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

pawel młynarczyk:
... a tak naprawde to
juz nie wiem co mozna tam wrzucic

wybacz szczerosc ale skoro wydaje ci sie ze serwujesz nudne sniadania i nie masz pojecia jak to zmienic to oznacza to ze jestes niewlasciwa osoba na danym miejscu. dorzucanie sezonowych produktow to jedno a inwencja i pomysl to drugie. nawet ze zwyklego jajka mozna zrobic majstersztyk.

poprzednicy juz zaproponowali - tarty, quiche, mozna ustawic male stoisko z przygotowaniem dan na biezaco - chocby glupiej jajecznicy, goscie odbiora to zupelnie inaczej niz donoszona z kuchni. do tego cala masa lekkich przystawek srodziemnomorskich - rotujac zaledwie kilkoma daniami sprawisz ze goscie beda zachwyceni

konto usunięte

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Daniel P.:
taaa, i ta kolejka do "swojej" jajecznicy
przeważnie odechciewa mi się już jej

skoro to szwedzki stol to kolejki i tak beda jak ludzie przyjda na jedna godzine. tego nie zmienisz. zrobienie jajecznicy przy odpowiednim przygotowaniu to 1-2min wraz ze wszystkimi dodatkami czas mniej wiecej taki jak nakladanie jej z bemara - a poczucie wyjatkowosci bezcenne :)Piotr F. edytował(a) ten post dnia 25.07.11 o godzinie 20:55
Pawel Młynarczyk

Pawel Młynarczyk sous chef, Tapas
Gastrobar

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

ja juz zmienilem tym ze są cieple rogaliki , ciasta domowe , muffinki
kilka rodzajow past , 2 sałatki , mieszanka swierzych sałat , nalesniki na cieplo , kielbasa na ostro , filetowane owoce , salatka z owocow , roznego rozdzaju jogurty , kilka rodzajow platkow sniadaniowych , talerz serow , deska wedlin .. no i te cieple dania
Krzysztof Kasprzak

Krzysztof Kasprzak Pomylone Gary
Doradztwo
Gastronomiczne

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Daniel P.:
Krzysztof K.:
Nic tak nie urozmaica śniadania niż aromat świeżo robionego dania i widok kucharza z wielką czapą pichcącego przy gościach :)

taaa, i ta kolejka do "swojej" jajecznicy
przeważnie odechciewa mi się już jej
ja bym zaryzykował...
u nas to mało popularne, ale na zachodzie to stały punkt śniadania. Uwierz - nie wszyscy stają w kolejce :) dodatkowo kolega może pichcić na stalowej 16cm patelence i na niej klientowi serwować - z drewnianą podstawą oczywiście.
Wózek zwróci się bardzo szybko np przy kolacjach przy świacach dla par - może przy zaręczynach, kiedy kucharz przy zakochanych przyrządzi aromatyczne jedzonko.
Dodatkowo - brakuje mi serów, dobrych serów w restauracjach hotelowych. Deska serów a może i fondue?
Krzysztof Kasprzak

Krzysztof Kasprzak Pomylone Gary
Doradztwo
Gastronomiczne

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

pawel młynarczyk:
ja juz zmienilem tym ze są cieple rogaliki , ciasta domowe , muffinki
kilka rodzajow past , 2 sałatki , mieszanka swierzych sałat , nalesniki na cieplo , kielbasa na ostro , filetowane owoce , salatka z owocow , roznego rozdzaju jogurty , kilka rodzajow platkow sniadaniowych , talerz serow , deska wedlin .. no i te cieple dania
Gdzie ten hotel, jutro jestem na południu to może Cię odwiedzę :)
Pawel Młynarczyk

Pawel Młynarczyk sous chef, Tapas
Gastrobar

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Piotr F.:
Daniel P.:
taaa, i ta kolejka do "swojej" jajecznicy
przeważnie odechciewa mi się już jej

skoro to szwedzki stol to kolejki i tak beda jak ludzie przyjda na jedna godzine. tego nie zmienisz. zrobienie jajecznicy przy odpowiednim przygotowaniu to 1-2min wraz ze wszystkimi dodatkami czas mniej wiecej taki jak nakladanie jej z bemara - a poczucie wyjatkowosci bezcenne :)
nie urzywam bemara na ja jajecznice gdyz dla mnie to jedna wielka guma do zucia , hmm nie wlasciwa osoba .. Mysle ze szuaknie dodatkowych opini ludzi nie oznacza mojej niekompetencji ... pozdrawiam
Pawel Młynarczyk

Pawel Młynarczyk sous chef, Tapas
Gastrobar

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Krzysztof K.:
pawel młynarczyk:
ja juz zmienilem tym ze są cieple rogaliki , ciasta domowe , muffinki
kilka rodzajow past , 2 sałatki , mieszanka swierzych sałat , nalesniki na cieplo , kielbasa na ostro , filetowane owoce , salatka z owocow , roznego rozdzaju jogurty , kilka rodzajow platkow sniadaniowych , talerz serow , deska wedlin .. no i te cieple dania
Gdzie ten hotel, jutro jestem na południu to może Cię odwiedzę :)
Hotel Ester szeroka 20 .. ja jutro pracuje od 11 ale zapraszam :)
Joanna N.

Joanna N. na zawsze
hotelarstwo

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Panie Pawle, to, że szuka Pan nowych pomysłów, nie świadczy o braku komptetencji. Jeżeli chodzi o mnie to bardzo lubię osoby, które szukają nowości. Wiadomo śniadanie w hotelu to podstawa. Gdyby widział Pan śniadania w niektórych hotelach to z pewnością byłby Pan ze swoich zadowolony. Swoją drogą stoisko z jajecznicą robioną przy Gościu, który wybiera sobie dodatki ( a to skwareczki a to szczypiorek) sama przyjemność i naprawdę robi wrażenie a ten aromat na sali....

życzę powodzenia i pozdrawiam
Paweł D.

Paweł D. Przedstawiciel
Farmaceutyczny

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Swego czasu dużo spałem po hotelach i oto takie rarytasy zapadły mi w pamięci:

1. kompot z mirabelek
2. kompot z rabarbaru
dlaczego hotele tak rzadko serwują kompoty?
3. smalec ze skwarkami
4. ogórki małosolne w fajnym baniaczku
5. dobra kiełbasa i kabanosy- czasami lepsze od polędwicy czy innych tam szynek.
6. śliwkowe POWIDŁO i zasmażane jabłka z cukrem. Osobiście nie mogę patrzeć na dżemy w małych pudełeczkach.
7. ogromna ilość płatków ( chyba z 10 rodzajów) wraz z dodatkami ( rodzynki i inne wchodzące w zęby smakołyki). Pamiętam że zmieszałem wszystko co było możliwe :)
8. jajecznica z kurkami- fakt że miałem ze 2-3 grzybki ale i tak robiło to ogromne wrażenie, no i ten smak :)
9. Na koniec mój faworyt: koktajl z truskawek lub jagód czyli śmietana lub naturalny jogurt wybełtany z owocami. Żyć nie umierać.

Nie wiem jak od strony hotelowej kuchni to wygląda ale mi takie rarytasy robią dobrze :)
Pozdrawiam,
Paweł
Joanna N.

Joanna N. na zawsze
hotelarstwo

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

kompoty gotujemy, dobrą kiełbaskę serwujemy, smalec własnej roboty oraz ogórki małosolne to z reguły na grilla, ale są, dużo własnych wyrobów; no cóż trochę gorzej z powidłami, jednorazowe dżemy czy masła to nie nasz wymysł wszystko w trosce o Gościa (nie wszystkim odpowiada taka forma serwowania czyli kiedy kilka osób wybiera dżem czy miód z jednej miseczki) no i HACCP.

A koktajl owocowy - sama pychotka - super podpowiedź
Paweł D.

Paweł D. Przedstawiciel
Farmaceutyczny

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Joanna Nowak:
kompoty gotujemy, dobrą kiełbaskę serwujemy, smalec własnej roboty oraz ogórki małosolne to z reguły na grilla, ale są, dużo własnych wyrobów; no cóż trochę gorzej z powidłami, jednorazowe dżemy czy masła to nie nasz wymysł wszystko w trosce o Gościa (nie wszystkim odpowiada taka forma serwowania czyli kiedy kilka osób wybiera dżem czy miód z jednej miseczki) no i HACCP.

A koktajl owocowy - sama pychotka - super podpowiedź

Pani Joanno, jeśli to prawda co Pani pisze to przy najbliższej wizycie będą mnie Państwo mieli na głowie :)

Co do śniadań to jeszcze przypomniało mi się o owocowych galaretkach. Były one ułożone na dużym talerzu. Wyglądało to niesamowicie i kolorowo. Przyciągało uwagę. Formą przypominały mini krążki hokejowe :)
Joanna N.

Joanna N. na zawsze
hotelarstwo

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Serdecznie zapraszam, tym bardziej, że zbliża się Tydzień Kultury Beskidzkiej http://www.wisla.pl/imprezy_wydarzenia/48_Tydzien_Kult...;

te galaretki to też fajny pomysł, u nas podajemy jako deser do obiadu.

pozdrawiam serdecznie
Joanna N.

Joanna N. na zawsze
hotelarstwo

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

tak w ogóle to my tutaj już takie pyszne śniadania robimy a Pan Paweł, który temat wywołał uciekł? jego strata

konto usunięte

Temat: śniadania hotelowe - czego tak naprawde oczekuja goscie...

Paweł Dul:
1. kompot z mirabelek
2. kompot z rabarbaru
dlaczego hotele tak rzadko serwują kompoty?
3. smalec ze skwarkami
4. ogórki małosolne w fajnym baniaczku
5. dobra kiełbasa i kabanosy- czasami lepsze od polędwicy czy innych tam szynek.
6. śliwkowe POWIDŁO i zasmażane jabłka z cukrem. Osobiście nie mogę patrzeć na dżemy w małych pudełeczkach.
7. ogromna ilość płatków ( chyba z 10 rodzajów) wraz z dodatkami ( rodzynki i inne wchodzące w zęby smakołyki). Pamiętam że zmieszałem wszystko co było możliwe :)
8. jajecznica z kurkami- fakt że miałem ze 2-3 grzybki ale i tak robiło to ogromne wrażenie, no i ten smak :)
9. Na koniec mój faworyt: koktajl z truskawek lub jagód czyli śmietana lub naturalny jogurt wybełtany z owocami. Żyć nie umierać.

Nie wiem jak od strony hotelowej kuchni to wygląda ale mi takie rarytasy robią dobrze :)

dobrze .. zalozmy takie sniadanie i czlowieka ktory na slodkie, na musli i na koktajle nie moze patrzec.
wychodzi na to ze ma do wyboru chleb ze smalcem (kiepski pomysl na sniadanie) albo jajecznice. postaralbym sie nie mierzyc wszystkich jedna miara i pozwolic zjesc tez cos konkretnego :)


Obrazek



Obrazek



Obrazek



Wyślij zaproszenie do