konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

zapraszam do zapoznania się z artykułem opisującym rózne sposoby serwowania kawy w hotelu. Czy rozwiązania które są opisane jako najlepsze sprawdzają się w znanych Wam hotelach? Może macie inne doświadczenia?

P.S.Artykuł nie promuje żadnej konkretnej marki sprzętu czy kawy.
Anna G.

Anna G. Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Jak dla mnie - słaby artykuł. Zarówno merytorycznie, jak i językowo. Zrób chociaż korektę błędów. Jeśli chodzi o poziom merytoryczny - tekst o kawie w hotelu aż prosi się o powiązanie z tematem urządzeń, jak i standardem samego obiektu. W niewielkich pensjonatach niejednego gościa najbardziej uszczęśliwisz kawą "sypaną" (na szczęście już coraz rzadziej nazywaną "po turecku"). Pytanie: dbać o image naszego obiektu (wypasiony ekspres, doskonała mieszanka, przeszkolony barista), czy też zadowalać gusta swoich gości?

P.S. Popracuj nad ortografią. Pisanie słowa "Hotel" czy "Hotelu" wielką literą w środku zdania... A te tytuły straszą już na stronie głównej. Nazwa domeny też kiepska.

No dobrze. Poszperałam. Poświęciłam nawet 10 minut na obejrzenie tego materiału: Spójna strategia obecności hotelu w internecie. I tym bardziej dziwię się, że firmy, które robią tak poważne rzeczy (mam na myśli firmę KMP, która jest autorem Twojej strony) - oszczędzają na kompetentnym copywriterze...Anna G. edytował(a) ten post dnia 29.05.12 o godzinie 08:11

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Anna G.:
Zrób chociaż korektę błędów. Jeśli chodzi o poziom merytoryczny - tekst o kawie w hotelu aż prosi się o powiązanie z tematem urządzeń, jak i standardem samego obiektu.

Celowo nie ma nawiązania do konkretnych urządzeń - ich rozpiętość cenowa jest bardzo duża więc praktycznie każdy obiekt może znaleźć coś dla siebie. Tak samo sytuacja wygląda z wydajnością, która powinna juz byc dopasowana do indywidulanych potrzeb i jest ściśle powiązana z ceną.

Dziękują za komentarz. A propo prawdziwej 'kawy po turecku' to spotkałem się z nią w jednym hotelu. Robiła furorę:)
Anna G.

Anna G. Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Zatem zapytam inaczej: jaki cel ma publikacja tego tekstu? :o

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

ostatnio rozmawiałem z kierownikiem ds. gastronomii 3* hotelu, 40 pokoi + zaplecze konferencyjne. Używał określenie 'ekspresso' mówiąc ogólnie o kawie z kolby i nie spotkał się nigdy z profesjonalnym ekspresem przelewowym. Powstało ostatnio bardzo dużo hoteli i ich kadra często nie zdązyła wyedukować się w wielu kwestiach (co jest jak najbardziej zrozumiałe). Dlatego też uważam, że należy pisać również takie krótkie teksty, które nie wyczerpują tematu w 100% (przez co nie są długie) ale są pewnego rodzaju wstępem..

Artykuł zamieściłem na forum aby otrzymać feedback od ludzi z branży, poznać ich opinię w tej kwestii i docelowo wprowadzić modyfikacje tekstu.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Anna G.:
No dobrze. Poszperałam. Poświęciłam nawet 10 minut na obejrzenie tego materiału: Spójna strategia obecności hotelu w internecie. I tym bardziej dziwię się, że firmy, które robią tak poważne rzeczy (mam na myśli firmę KMP, która jest autorem Twojej strony) - oszczędzają na kompetentnym copywriterze...

artykuł nie przeszedł przez copywritera (mój błąd). Dziękuję Ci za opinię.Krzysztof Mikołajczyk edytował(a) ten post dnia 29.05.12 o godzinie 09:06
Anna G.

Anna G. Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Ale ja piszę również o treści samej strony (choćby tytuły boksów na stronie głównej)...
Anna G.

Anna G. Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Krzysztof Mikołajczyk:
ostatnio rozmawiałem z kierownikiem ds. gastronomii 3* hotelu, 40 pokoi + zaplecze konferencyjne. Używał określenie 'ekspresso' mówiąc ogólnie o kawie z kolby i nie spotkał się nigdy z profesjonalnym ekspresem przelewowym. Powstało ostatnio bardzo dużo hoteli i ich kadra często nie zdązyła wyedukować się w wielu kwestiach (co jest jak najbardziej zrozumiałe). Dlatego też uważam, że należy pisać również takie krótkie teksty, które nie wyczerpują tematu w 100% (przez co nie są długie) ale są pewnego rodzaju wstępem...

Hm... No to prawie dobrze powiedział. Bo "ekspresso" mamy faktycznie wyłącznie z ekspresu ciśnieniowego. Niedoedukowany był za to językowo, bo nie ma kawy ekspresso. Jest espresso.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Anna G.:
Krzysztof Mikołajczyk:
ostatnio rozmawiałem z kierownikiem ds. gastronomii 3* hotelu, 40 pokoi + zaplecze konferencyjne. Używał określenie 'ekspresso' mówiąc ogólnie o kawie z kolby i nie spotkał się nigdy z profesjonalnym ekspresem przelewowym. Powstało ostatnio bardzo dużo hoteli i ich kadra często nie zdązyła wyedukować się w wielu kwestiach (co jest jak najbardziej zrozumiałe). Dlatego też uważam, że należy pisać również takie krótkie teksty, które nie wyczerpują tematu w 100% (przez co nie są długie) ale są pewnego rodzaju wstępem...

Hm... No to prawie dobrze powiedział. Bo "ekspresso" mamy faktycznie wyłącznie z ekspresu ciśnieniowego. Niedoedukowany był za to językowo, bo nie ma kawy ekspresso. Jest espresso.

Był bardzo daleko od 'prawie dobrze' bo użył tego sformułowania do każdej kawy z ekspresu cisnieniowego. Espresso to tylko mała kawa ok 30-40ml, silnie skoncentrowana ale o stosunkowo małej zawartości kofeiny.
Anna G.

Anna G. Niezależna,
samorządna i
samofinansująca ;)

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Każdą kawę z ekspresu ciśnieniowego robi się na bazie espresso :)

Ale rozumiem, że nie można było tam zamówić cappuccino czy latte?

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Krzysztof Mikołajczyk:
Był bardzo daleko od 'prawie dobrze' bo użył tego sformułowania do każdej kawy z ekspresu cisnieniowego. Espresso to tylko mała kawa ok 30-40ml, silnie skoncentrowana ale o stosunkowo małej zawartości kofeiny.

bardzo daleko nie byl. kazda kawe poza taka parzona w tyglu, czy to o turecku czy to po arabsku czy tez "ichniejsza" w mniemaniu jeszcze kilku nacji w zaleznosci kto ja parzy, przygotowuje sie na bazie espresso. czy bedzie to latte, czy cappucino czy cortado czy tez americana - najprofesjonalniej jest przygotowac ja na bazie espresso.

co zas do samego artykulu - pisanie o tym ze kawa przygotowana z ekspresu kolbowego jest droga jest naprawde smieszne. przy najlepszych kawach koszt przygotowania jednej kawy nie przekracza zlotowki a przy dobrych mieszankach oscyluje w okolicach 50-60gorszy.
jedynym problemem tutaj jest czas przygotowania - musi byc przyzwoity barista i dobry dwu lub wiecej kolbowy ekspres.

z calym szacunkiem panie Krzystofie ale artykul jest napisany bez znajomosci tematu, po lebkach i jest kompletnie nieprzydatny a do tego moze wprowadzic czytelnika w blad.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Piotr F.:
>
bardzo daleko nie byl. kazda kawe poza taka parzona w tyglu, czy to o turecku czy to po arabsku czy tez "ichniejsza" w mniemaniu jeszcze kilku nacji w zaleznosci kto ja parzy, przygotowuje sie na bazie espresso. czy bedzie to latte, czy cappucino czy cortado czy tez americana - najprofesjonalniej jest przygotowac ja na bazie espresso.

Nie twierdze inaczej.Ale czy zamawiajac kawę otrzymuje Pan w lokalu espresso? Nie, otrzymuje Pan napój bazujacy na tej samej ilości zmielonego ziarna ale o większej pojemności i nieco dłuższym czasie parzenia.
co zas do samego artykulu - pisanie o tym ze kawa przygotowana z ekspresu kolbowego jest droga jest naprawde smieszne. przy najlepszych kawach koszt przygotowania jednej kawy nie przekracza zlotowki a przy dobrych mieszankach oscyluje w okolicach 50-60gorszy.
jedynym problemem tutaj jest czas przygotowania - musi byc przyzwoity barista i dobry dwu lub wiecej kolbowy ekspres.

50-60 groszy za kawę sniadaniowa to całkiem sporo i jest cena nie do pomyślnie dla większości duzych obiektów.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Krzysztof Mikołajczyk:
Nie twierdze inaczej.Ale czy zamawiajac kawę otrzymuje Pan w lokalu espresso? Nie, otrzymuje Pan napój bazujacy na tej samej ilości zmielonego ziarna ale o większej pojemności i nieco dłuższym czasie parzenia.

powtorze po raz kolejny - wszystkie popularne kawy przygotowuje sie na bazie espresso/lungo/doppio, a nie na podstawie napoju o ktorym Pan pisze.
50-60 groszy za kawę sniadaniowa to całkiem sporo i jest cena nie do pomyślnie dla większości duzych obiektów.

jelsi 50-60gr za kawe jest cena nie do pomyslenia dla hotelu to wole w takim hotelu sie nie stolowac. Jesli mieszkam w hotelu sniadanie jest dla mnie polowa oceny jego jakosci. Nic tak nie potrafi zepsuc dnia jak niesmaczne sniadanie/niedobra kawa/ kiepska herbata.
polscy hotelerze musza sie jeszcze wiele nauczyc - miedzy innymi tego ze dodatnie zlotowki do kosztow sniadanie w zamian za usmiech i zadowolenie klienta bedzie procentowac wielokrotnie i w zlotowkach z kilkoma zerami.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Zakładając, że porcja zmielonego ziarna na jedno espresso to ok (w zależności od mieszanki) 7g to zakup 1kg ziarna (z kosztem porcji na poziomie 50gr.) wychodzi ok 70 pln (netto) - powodzenia każdemu hotelarzowi, który zdecyduje się na tak drogą kawę śniadaniową.
Nie trzeba kupować drogiej kawy, żeby była ona dobra i smaczna. Poza tym należy wziąść pod uwagę warunki kontraktowe z dostawcą - cena kawy może być nawet o 100% droższa, jeśli dla własnej wygody przerzucimy koszty zakupu, eksploatacji i serwisu maszyn na dostawcę.
Należy także pamiętać, że w tym samym opakowaniu nie zawsze jest ta sama kawa - raz producent kupuje z jednaj plantacji, raz z innej - kwestia ceny. Często można zakupić kawę pochodzącą z tego samego regionu (nawet plantacji) pod dwoma różnymi markami (pozdrawiam miłośników wypromowanych marek). Nie ma sensu kupować drogiej, jeśli można mieć taką samą jakość za niższą cenę.
Polscy hotelarze muszą się jeszcze wiele nauczyć? bywałem w różnych hotelach poza naszym krajem i zapewniam ,że nie mamy się czego wstydzić, wręcz przeciwnie.
Poza tym, jeśli ktoś pisze, że "kawę po turecku" przygotowuje się na bazie espresso... cóż, mogę tylko życzyć napicia się "kawy po turecku" i popatrzeć, jak się taką kawę przygotowuje ;)
Krzysztof Kasprzak

Krzysztof Kasprzak Pomylone Gary
Doradztwo
Gastronomiczne

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Poza tym, jeśli ktoś pisze, że "kawę po turecku" przygotowuje się na bazie espresso... cóż, mogę tylko życzyć napicia się "kawy po turecku" i popatrzeć, jak się taką kawę przygotowuje ;)

Panie Marcinie, proponuję raz jeszcze przeczytać post przedmówcy i dostrzec w nim przecinek :)

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Marcin Dąbrowski:
Należy także pamiętać, że w tym samym opakowaniu nie zawsze jest ta sama kawa - raz producent kupuje z jednaj plantacji, raz z innej - kwestia ceny. Często można zakupić kawę pochodzącą z tego samego regionu (nawet plantacji) pod dwoma różnymi markami (pozdrawiam miłośników wypromowanych marek).

Ma Pan rację, jednak na fakt że skład mieszanek się zmienia wpływa również sezonowość oraz jakość zbiorów, nie tylko cena. W danym roku mogą być słabe zbiory np. popularnego Sidamo i producenci muszą szukać do mieszanki innego gatunku zliżonego cenowo.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Krzysztof K.:
Poza tym, jeśli ktoś pisze, że "kawę po turecku" przygotowuje się na bazie espresso... cóż, mogę tylko życzyć napicia się "kawy po turecku" i popatrzeć, jak się taką kawę przygotowuje ;)

Panie Marcinie, proponuję raz jeszcze przeczytać post przedmówcy i dostrzec w nim przecinek :)

Fakt, zwracam honor - zmęczenie dało o sobie znać :)

pozdrawiam
Barbara Dzieża

Barbara Dzieża właściciel,
Profigastro Caffe

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Anna G.:
Pytanie: dbać o image naszego obiektu (wypasiony ekspres, doskonała mieszanka, przeszkolony
barista), czy też zadowalać gusta swoich gości?

a czy to nie powinno iść w parze?
Piotr F.:
(...) latte, czy cappucino czy cortado czy tez americana - najprofesjonalniej jest przygotowac ja na
bazie espresso.

latte to mleko, stosujmy poprawne nazewnictwo jeśli chcemy edukować: caffè latte.
Poprawnie pisze się także: cappuccino i americano (caffè americano)
Piotr F.:
musi byc przyzwoity barista i dobry dwu lub wiecej kolbowy ekspres.

myślisz że na 1-kolbowym ekspresie nie przygotuje się poprawnego espresso? oczywiście że się da.
Wszystko zależy od natężenia ruchu oraz ilości przygotowywanych kaw.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Krzysztof Mikołajczyk:
Marcin Dąbrowski:
Należy także pamiętać, że w tym samym opakowaniu nie zawsze jest ta sama kawa - raz producent kupuje z jednaj plantacji, raz z innej - kwestia ceny. Często można zakupić kawę pochodzącą z tego samego regionu (nawet plantacji) pod dwoma różnymi markami (pozdrawiam miłośników wypromowanych marek).

Ma Pan rację, jednak na fakt że skład mieszanek się zmienia wpływa również sezonowość oraz jakość zbiorów, nie tylko cena. W danym roku mogą być słabe zbiory np. popularnego Sidamo i producenci muszą szukać do mieszanki innego gatunku zliżonego cenowo.

Cieszę się, że branża i aktywni użytkownicy tego forum szybko zweryfikowali "know-how" i kompetencje serwisu hoteldoradca.pl. Z takimi radami to można prędzej zbankrutować albo wpaść w problemy, niż dowiedzieć się czegoś unikalnego i pożytecznego. Jasnym jest obecność Krzysztofa tutaj, bo to zwykłe działania content marketingowe i szukanie klientów/ruchu na swoją stronę. Z cały szacunkiem Krzysztof, ale nie oszukujmy się i spójrzmy prawdzie w oczy: jak patrzę na to, co tu piszesz i to, co jest na hoteldoradca.pl, to naprawdę bardzo daleko do fachowych i eksperckich porad.

konto usunięte

Temat: Jaka kawa do hotelu?

Cieszę się, że branża i aktywni użytkownicy tego forum szybko zweryfikowali "know-how" i kompetencje serwisu hoteldoradca.pl. Z takimi radami to można prędzej zbankrutować albo wpaść w problemy, niż dowiedzieć się czegoś unikalnego i pożytecznego.

W serwisie zamieszczamy wywiady z ludźmi, którzy znają się na danej tematyce i jest to poparte ich osiągnięciami. Jeśli nie widzisz Kamil w tych materiałach nic wartościowego to znaczy, że albo ich nie ogladałeś albo jesteś bardzo tendencyjny. Może pierwsze i drugie.

Widzę po Twoim profilu że znasz się na social media, obejrzyj wywiad http://www.youtube.com/watch?v=dx9Q_l7bOFo&feature=plcp Czy naprawdę uważasz że nie ma w nim wartościowych informacji? (takich dla osoby, która się na tym nie zna)

Branża zweryfikowała know-how? Nieprawda, rozwiązania sprzętowe opisane w artykule, którego wątek dotyczy nie zostały zakwestionowane. Fajnie że były negatywne komentarze bo takie są najcenniejsze tym bardziej że był to jeden z pierwszych materiałów jakie zamieściliśmy w serwisie i leksykalnie był/jest na srednim poziomie. Do rozwoju potrzebny jest feedback stąd też ten temat.

Następna dyskusja:

Jaka strona www dla hotelu?




Wyślij zaproszenie do