Temat: Jaka kawa do hotelu?
Zakładając, że porcja zmielonego ziarna na jedno espresso to ok (w zależności od mieszanki) 7g to zakup 1kg ziarna (z kosztem porcji na poziomie 50gr.) wychodzi ok 70 pln (netto) - powodzenia każdemu hotelarzowi, który zdecyduje się na tak drogą kawę śniadaniową.
Nie trzeba kupować drogiej kawy, żeby była ona dobra i smaczna. Poza tym należy wziąść pod uwagę warunki kontraktowe z dostawcą - cena kawy może być nawet o 100% droższa, jeśli dla własnej wygody przerzucimy koszty zakupu, eksploatacji i serwisu maszyn na dostawcę.
Należy także pamiętać, że w tym samym opakowaniu nie zawsze jest ta sama kawa - raz producent kupuje z jednaj plantacji, raz z innej - kwestia ceny. Często można zakupić kawę pochodzącą z tego samego regionu (nawet plantacji) pod dwoma różnymi markami (pozdrawiam miłośników wypromowanych marek). Nie ma sensu kupować drogiej, jeśli można mieć taką samą jakość za niższą cenę.
Polscy hotelarze muszą się jeszcze wiele nauczyć? bywałem w różnych hotelach poza naszym krajem i zapewniam ,że nie mamy się czego wstydzić, wręcz przeciwnie.
Poza tym, jeśli ktoś pisze, że "kawę po turecku" przygotowuje się na bazie espresso... cóż, mogę tylko życzyć napicia się "kawy po turecku" i popatrzeć, jak się taką kawę przygotowuje ;)