Krzysztof Kowalski abcdefghijkl
Temat: L-Karnityna
Głównym źródłem karnityny w żywności są mięso i przetwory mleczne. Najbogatsze w karnitynę są baranina, wołowina, wieprzowina i ryby. Mniej L-karnityny zawiera mięso z drobiu. Pokarmy pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce) zawierają tylko śladowe ilości karnityny.Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na karnitynę wynosi średnio 15 mg. Synteza wynosi 11–34 mg karnityny dziennie, a z dietą dostarczane jest codziennie średnio 20–200 mg. U wegetarian ilość karnityny w pożywieniu jest dużo mniejsza i wynosi ok. 1 mg/dzień.
Skutki niedoboru karnityny
* osłabienie i/lub zaniki mięśni szkieletowych (miopatia)
* niewydolność mięśnia sercowego (kardiomiopatia
Zastosowanie lecznicze karnityny
* niewydolność krążenia
* choroba wieńcowa
* kardiotoksyczne działanie leków onkologicznych
* miażdżyca naczyń obwodowych
* uszkodzenia mięśni
* dializoterapia
* pomocniczo w leczeniu otyłości
* pomocniczo w leczeniu zaburzeń lipidowych
* pomocniczo w chorobie Alzheimera
* pomocniczo w AIDS
Suplementacja
Nie ma ustalonych dawek L-karnityny, zwykle zaleca się 100 mg-2 g na dobę.
Suplementację zaleca się u:
* wegetarian
* stosujących forsowny trening
* pracujących ciężko fizycznie
Źródło: Wikipedia