Akop Szostak Trener personalny
Temat: jak szybciej schudnąć?
Jest taka teoria,tak jak chodzi o budowę pokarmu i enzymy przez jakiej jest on trawione i w jakim odcinku układu pokarmowego.
Ale proszę Was, nie przesadzajmy :)
Akop Szostak Trener personalny
Maciej
Michalak
Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...
Akop Szostak Trener personalny
Maciej Michalak:Jeżeli wgłębisz się dokładnie w biologię to zobaczysz ze ma sens nie łączenia, choć osobiście uważam to za non sens. Tłuszcze można łączyć z węglowodanami, tylko ze nie po wysiłku, bo utrudnią one ich wchłanialność. Ale jako dodatek do normalnego posiłku, łyżka oleju lnianego ma ogromne zastosowanie :)
Żeby przyswoic białko potrzebana jest energia. Pobieranie energii z białka 1. zmniejsza ilośc białka które zostaje z danej porcji przyswojone(użyte do budowy mięśni), 2.jest trudniejszym procesem bo białka trawione są trudniej 3. jest niezdrowe.
Dlatego właśnie podstawą jest przyjmowanie białka z węglowodanem. Jest to podstawowa zasada sportu.
Kwestia stosunku białka do węglowodany jest uzależniona od wielu czynników a wiele osób ma odmienne zdanie na ten temat.
Wydaje sie jednak że stosunek 1w/3b (np 10g węgl. na 30g białka) to absolutne minimum. Wg jeśli nie jesteś po wyczerpującym treningu stosunek 1w/2b jest wystarczający.
Ale jeśli jesteś po bardzo ciężkim treningu i nie zależy ci na celowym obniżaniu poziomu glikogenu (jak np w niektórych dietach) to większość węglowodanów zostanie przetworzona właśnie na potrzeby odbudowy glikogenu i na potrzeby energetyczne związane z trawieniem i przyswajaniem białka pozostanie niewiele WTEDY stosunek 1w/1w lub nawet 2w/1b jest konieczny.
Odpowiadając już bardziej konkretnie na Twoje pytanie - białko + węglowodan TAK.
Węglowodan + tłuszcz NIE.
Akop Szostak Trener personalny
Maciej
Michalak
Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...
Akop Szostak Trener personalny
Urszula
S.
Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.
Aleksandra S. filolog
Akop Szostak Trener personalny
Maciej
Michalak
Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...
Urszula
S.
Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.
konto usunięte
Akop Szostak Trener personalny
Urszula Storczyk:No nie dobrze !
i bardzo dobrze Ci Olu powiedziała, ja już dawno wyeliminowałam z mojego jadłospisu pieczywo, makarony, ziemniaki itp mięsko/rybkę jem tylko z warzywami i to też tylko wybranymi
konto usunięte
Akop S.:No właśnie:)
Maciej Michalak:Jeżeli wgłębisz się dokładnie w biologię to zobaczysz ze ma sens nie łączenia, choć osobiście uważam to za non sens. Tłuszcze można łączyć z węglowodanami, tylko ze nie po wysiłku, bo utrudnią one ich wchłanialność. Ale jako dodatek do normalnego posiłku, łyżka oleju lnianego ma ogromne zastosowanie :)
Żeby przyswoic białko potrzebana jest energia. Pobieranie energii z białka 1. zmniejsza ilośc białka które zostaje z danej porcji przyswojone(użyte do budowy mięśni), 2.jest trudniejszym procesem bo białka trawione są trudniej 3. jest niezdrowe.
Dlatego właśnie podstawą jest przyjmowanie białka z węglowodanem. Jest to podstawowa zasada sportu.
Kwestia stosunku białka do węglowodany jest uzależniona od wielu czynników a wiele osób ma odmienne zdanie na ten temat.
Wydaje sie jednak że stosunek 1w/3b (np 10g węgl. na 30g białka) to absolutne minimum. Wg jeśli nie jesteś po wyczerpującym treningu stosunek 1w/2b jest wystarczający.
Ale jeśli jesteś po bardzo ciężkim treningu i nie zależy ci na celowym obniżaniu poziomu glikogenu (jak np w niektórych dietach) to większość węglowodanów zostanie przetworzona właśnie na potrzeby odbudowy glikogenu i na potrzeby energetyczne związane z trawieniem i przyswajaniem białka pozostanie niewiele WTEDY stosunek 1w/1w lub nawet 2w/1b jest konieczny.
Odpowiadając już bardziej konkretnie na Twoje pytanie - białko + węglowodan TAK.
Węglowodan + tłuszcz NIE.
Zródlo witamin A,D,E,K i F. Obniży to negatywną frakcję cholesteroli LDL. Doda potrzebnej energii (KCal), zwalcza wolne rodniki, zawiera kwasy OMEGA 3 które pełnią wielu funkij (również przydatne w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i regulują układ hormonalny).
I tłuszcz obniżą IG posiłku. Jednym słowem wszystko można łączyć :) Tylko czasem musimy koregować ilość poszczególnych składników.
Pozdrawiam.
Akop Szostak Trener personalny
konto usunięte
Andrzej Kostuś:Nie radzę eksperymentować ze zbyt dużą ilością produktów mlecznych, ponieważ poźniej (nawet u osób trawiących) pojawiają się problemy z układem pokarmowym (mdłości, zgaga, nadkwasnosc).
masz bardzo duzo produktow mlecznych w diecie... jestes pewna, ze trawisz laktoze? Jezeli tak to ujdzie... jezeli nie to wywal wiekszosc produktow mlecznych i generalnie uloz diete od nowa, bo kazdy litr spozytego mleka to ok 45g niestrawionego cukru mlecznego, ktory zasila nastepnie tkanke tluszczowa. I nie przesadzaj w ciagu dnia (oprocz posilku spozywanego zaraz po treningu) z owocami o wysokim IG.
konto usunięte
Akop S.:Zalecana 1 filiżanka dziennie... a Polacy piją 0,3 litra...
A co do kawy, w małych ilościach jest nawet zalecana :)
Zwalcza wolne rodniki. jest pozytywna dla ludzi z niskim poziomem soku żołądkowego (podnosi go) co ułatwi nam w trawieniu białka zwierzęcego.
konto usunięte
Urszula
S.
Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.
Anna W.:
Za mało w naszej diecie ryb morskich będących źródłem kwasów omega. Tłuszcze są też w słoneczniku, orzechach wszelkiego rodzaju i w dodatku bardzo zdrowe.
Akop Szostak Trener personalny
Następna dyskusja: