Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Jest taka teoria,
tak jak chodzi o budowę pokarmu i enzymy przez jakiej jest on trawione i w jakim odcinku układu pokarmowego.
Ale proszę Was, nie przesadzajmy :)
Maciej Michalak

Maciej Michalak Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...

Temat: jak szybciej schudnąć?

Żeby przyswoic białko potrzebana jest energia. Pobieranie energii z białka 1. zmniejsza ilośc białka które zostaje z danej porcji przyswojone(użyte do budowy mięśni), 2.jest trudniejszym procesem bo białka trawione są trudniej 3. jest niezdrowe.

Dlatego właśnie podstawą jest przyjmowanie białka z węglowodanem. Jest to podstawowa zasada sportu.

Kwestia stosunku białka do węglowodany jest uzależniona od wielu czynników a wiele osób ma odmienne zdanie na ten temat.

Wydaje sie jednak że stosunek 1w/3b (np 10g węgl. na 30g białka) to absolutne minimum. Wg jeśli nie jesteś po wyczerpującym treningu stosunek 1w/2b jest wystarczający.

Ale jeśli jesteś po bardzo ciężkim treningu i nie zależy ci na celowym obniżaniu poziomu glikogenu (jak np w niektórych dietach) to większość węglowodanów zostanie przetworzona właśnie na potrzeby odbudowy glikogenu i na potrzeby energetyczne związane z trawieniem i przyswajaniem białka pozostanie niewiele WTEDY stosunek 1w/1w lub nawet 2w/1b jest konieczny.

Odpowiadając już bardziej konkretnie na Twoje pytanie - białko + węglowodan TAK.

Węglowodan + tłuszcz NIE.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Maciej Michalak:
Żeby przyswoic białko potrzebana jest energia. Pobieranie energii z białka 1. zmniejsza ilośc białka które zostaje z danej porcji przyswojone(użyte do budowy mięśni), 2.jest trudniejszym procesem bo białka trawione są trudniej 3. jest niezdrowe.

Dlatego właśnie podstawą jest przyjmowanie białka z węglowodanem. Jest to podstawowa zasada sportu.

Kwestia stosunku białka do węglowodany jest uzależniona od wielu czynników a wiele osób ma odmienne zdanie na ten temat.

Wydaje sie jednak że stosunek 1w/3b (np 10g węgl. na 30g białka) to absolutne minimum. Wg jeśli nie jesteś po wyczerpującym treningu stosunek 1w/2b jest wystarczający.

Ale jeśli jesteś po bardzo ciężkim treningu i nie zależy ci na celowym obniżaniu poziomu glikogenu (jak np w niektórych dietach) to większość węglowodanów zostanie przetworzona właśnie na potrzeby odbudowy glikogenu i na potrzeby energetyczne związane z trawieniem i przyswajaniem białka pozostanie niewiele WTEDY stosunek 1w/1w lub nawet 2w/1b jest konieczny.

Odpowiadając już bardziej konkretnie na Twoje pytanie - białko + węglowodan TAK.

Węglowodan + tłuszcz NIE.
Jeżeli wgłębisz się dokładnie w biologię to zobaczysz ze ma sens nie łączenia, choć osobiście uważam to za non sens. Tłuszcze można łączyć z węglowodanami, tylko ze nie po wysiłku, bo utrudnią one ich wchłanialność. Ale jako dodatek do normalnego posiłku, łyżka oleju lnianego ma ogromne zastosowanie :)
Zródlo witamin A,D,E,K i F. Obniży to negatywną frakcję cholesteroli LDL. Doda potrzebnej energii (KCal), zwalcza wolne rodniki, zawiera kwasy OMEGA 3 które pełnią wielu funkij (również przydatne w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i regulują układ hormonalny).
I tłuszcz obniżą IG posiłku. Jednym słowem wszystko można łączyć :) Tylko czasem musimy koregować ilość poszczególnych składników.
Pozdrawiam.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Oczywiście Macieju napisałeś wszystko dobrze :) Tylko nie zgodzę sie z tymi tłuszczami:)
Maciej Michalak

Maciej Michalak Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...

Temat: jak szybciej schudnąć?

Się zgadza, z tym że łączenie produktów o wysokim IG z tłuszczem (nie mówię oczywiście o łyżce oliwy) powoduje poprostu pozyskanie szybko energii z węgla i odkładanie tłuszczu.
Tak mi sie wydaje acz kolwiek właśnie zależy co konkretnie z czym (tort z golonką to mimo wszystko średni pomysł :)

PS
lniany jest niesmaczny :(

PSII
Dzięki za radę.Maciej Michalak edytował(a) ten post dnia 16.01.09 o godzinie 19:10
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Ja juz przyzwyczaiłem sie do lnianego :P ale powiem Ci ze zależy jaki kupuje :)
W sklepie często jest w przezroczystej butelce, a olej lniany reaguje na światło. Szybko się psuje pod jego wpływem i zmienia smak, jednocześnie tracą jego właściwości (frakcje cis zmieniają sie na trans, tym samym powodują tylko negatywne skutki np podnoszą LDL). W ciemniej butelce dużo lepiej smakuje bo nie ulega psuciu. Oczywiście pod warunkiem odpowiedniej temperatury :P
Urszula S.

Urszula S. Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.

Temat: jak szybciej schudnąć?

wydaje mi się, że myślenie Oli nt. nie łączenia węglowodanów z białkiem idzie w kierunku białka czyli np piersi z kurczaka i węglowodanów w postaci ryżu, makaronu czy ziemniaków...
nieco wiedzy już nabyłam i z każdym dniem dowiaduję się więcej ale i tak nadal uważam się za laika w dietetyce a dla laika węglowodany to ziemniaki itd...
nie jesteśmy przecież w stanie wyeliminować węglowodanów i jak Maciek napisał jest to nawet niezdrowe, ponieważ każdy owoc czy warzywo zawiera mniej lub więcej węglowodanów

dobrze myślę? jeśli nie to mnie poprawcie ;)

Temat: jak szybciej schudnąć?

Tak, o to mi chodzilo:)

Pewna dietetyczka napisala, ze zrodlem weglowodanow w moim przypadku powinny byc warzywa.

Ja to juz totalny laik jestem.
Ech, moze innym razem zaglebie sie w tajniki zywienia przed i potreningowego.

:))
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

jedz spokojnie :)
Maciej Michalak

Maciej Michalak Project
Manager/Główny
Specjalista w
Uniwersytecie
Medycz...

Temat: jak szybciej schudnąć?

Bardzo dobrze ale można zwracać uwagę np na to jaki to węglowodan (cukier prosty czy złożony) i jaki ma Indeks Glikemiczny. Oczywiście jak komuś się chce.
Urszula S.

Urszula S. Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.

Temat: jak szybciej schudnąć?

i bardzo dobrze Ci Olu powiedziała, ja już dawno wyeliminowałam z mojego jadłospisu pieczywo, makarony, ziemniaki itp mięsko/rybkę jem tylko z warzywami i to też tylko wybranymi

konto usunięte

Temat: jak szybciej schudnąć?

Zależy jakie źródła mają węglowodany (czy to węglowodany proste czy złożone). Te z owoców i warzyw dobrze na nas wpływają. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre rośliny zawierają też takie węglowodany, które powodują odkładanie się tłuszczyku (ziemniaki, ryż). Zdrowo jest zastąpić to kaszą gryczaną. Jednak nie codziennie chce nam się jeść ponownie kasze...;)
Ja ze swojej diety całkowicie wyeliminowałam pieczywo na rzecz błonnika (z otrębów i w tabletkach), co pomaga mi utrzymać uczucie sytości. Nie jem cukrów, makaronów, ryżów i wszelkich produktów mącznych.
Na obiad duży kotlet z dużą porcją surówki (zamiast ziemniaka lepiej sobie pokroić jakieś warzywko).
Najważniejsze żeby się nie głodzić, bo wtedy spowalniamy metabolizm i nie zrzucamy tłuszczu (błędne jest podejście, że trzeba zrzucić kilogramy-to nie one nam szkodzą tylko tłuszcz nagromadzony w organizmie).
Zamiast kawy polecam zieloną herbatę, która też podnosi ciśnienie, a nie odwadnia tak organizmu jak kawa.
I NAJWAŻNIEJSZE!!! MINIMUM 1,5 LITRA WODY DZIENNIE (oczywiscie nie przesadzać też i nie pić od razu 10 litrów;))
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Urszula Storczyk:
i bardzo dobrze Ci Olu powiedziała, ja już dawno wyeliminowałam z mojego jadłospisu pieczywo, makarony, ziemniaki itp mięsko/rybkę jem tylko z warzywami i to też tylko wybranymi
No nie dobrze !
Organizm ludzi potrzebuje węglowodanów o rożnym indeksie glikemicznym Tym bardziej osoba trenująca !!
Są momenty kiedy glikogen trzeba szybko uzupełnić (nie mówię oczywiście o ładowanie się cukrami prostymi np cukrem) Ale po treningu potrzebujemy węglowodanów o troszkę wyższym IG, aby jak najszybciej uzupełnić glikogen i zastopować katabolizm !
A po drugie ile tych warzyw trzeba zjeść by dostarczyć odpowiedniej ilości Węglowodanów ? Pamiętajcie ze mózg czepie energie z glukozy, jak również węglowodany są potrzebne to pełnego spalania tłuszczu (inaczej będę powstawać ciała ketonowe i będzie zachodziło zakwaszanie organizmu. No i węglowodany z warzyw są kiepsko przyswajalne :) WIĘKSZOŚĆ dietetyków sportowych nie wlicza ich jako źródła węglowodanów !!

PS nie mowie o ketozie, która jest i tak szkodliwa dla organizmu.

konto usunięte

Temat: jak szybciej schudnąć?

Akop S.:
Maciej Michalak:
Żeby przyswoic białko potrzebana jest energia. Pobieranie energii z białka 1. zmniejsza ilośc białka które zostaje z danej porcji przyswojone(użyte do budowy mięśni), 2.jest trudniejszym procesem bo białka trawione są trudniej 3. jest niezdrowe.

Dlatego właśnie podstawą jest przyjmowanie białka z węglowodanem. Jest to podstawowa zasada sportu.

Kwestia stosunku białka do węglowodany jest uzależniona od wielu czynników a wiele osób ma odmienne zdanie na ten temat.

Wydaje sie jednak że stosunek 1w/3b (np 10g węgl. na 30g białka) to absolutne minimum. Wg jeśli nie jesteś po wyczerpującym treningu stosunek 1w/2b jest wystarczający.

Ale jeśli jesteś po bardzo ciężkim treningu i nie zależy ci na celowym obniżaniu poziomu glikogenu (jak np w niektórych dietach) to większość węglowodanów zostanie przetworzona właśnie na potrzeby odbudowy glikogenu i na potrzeby energetyczne związane z trawieniem i przyswajaniem białka pozostanie niewiele WTEDY stosunek 1w/1w lub nawet 2w/1b jest konieczny.

Odpowiadając już bardziej konkretnie na Twoje pytanie - białko + węglowodan TAK.

Węglowodan + tłuszcz NIE.
Jeżeli wgłębisz się dokładnie w biologię to zobaczysz ze ma sens nie łączenia, choć osobiście uważam to za non sens. Tłuszcze można łączyć z węglowodanami, tylko ze nie po wysiłku, bo utrudnią one ich wchłanialność. Ale jako dodatek do normalnego posiłku, łyżka oleju lnianego ma ogromne zastosowanie :)
Zródlo witamin A,D,E,K i F. Obniży to negatywną frakcję cholesteroli LDL. Doda potrzebnej energii (KCal), zwalcza wolne rodniki, zawiera kwasy OMEGA 3 które pełnią wielu funkij (również przydatne w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i regulują układ hormonalny).
I tłuszcz obniżą IG posiłku. Jednym słowem wszystko można łączyć :) Tylko czasem musimy koregować ilość poszczególnych składników.
Pozdrawiam.
No właśnie:)
Tłuszczy jest wiele rodzajów i trzeba jeść tylko te, które zdrowe.
Na pewno nie zdrowy boczek czy jakaś golonka i to nawet laicy wiedzą.
Za mało w naszej diecie ryb morskich będących źródłem kwasów omega. Tłuszcze są też w słoneczniku, orzechach wszelkiego rodzaju i w dodatku bardzo zdrowe.
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

A co do kawy, w małych ilościach jest nawet zalecana :)
Zwalcza wolne rodniki. jest pozytywna dla ludzi z niskim poziomem soku żołądkowego (podnosi go) co ułatwi nam w trawieniu białka zwierzęcego.

konto usunięte

Temat: jak szybciej schudnąć?

Andrzej Kostuś:
masz bardzo duzo produktow mlecznych w diecie... jestes pewna, ze trawisz laktoze? Jezeli tak to ujdzie... jezeli nie to wywal wiekszosc produktow mlecznych i generalnie uloz diete od nowa, bo kazdy litr spozytego mleka to ok 45g niestrawionego cukru mlecznego, ktory zasila nastepnie tkanke tluszczowa. I nie przesadzaj w ciagu dnia (oprocz posilku spozywanego zaraz po treningu) z owocami o wysokim IG.
Nie radzę eksperymentować ze zbyt dużą ilością produktów mlecznych, ponieważ poźniej (nawet u osób trawiących) pojawiają się problemy z układem pokarmowym (mdłości, zgaga, nadkwasnosc).
Pamiętaj żeby nie zaczynać dnia od surowych owoców i warzyw. Najpierw jakieś otręby z jogurtem lub warzywa gotowane na parze.

konto usunięte

Temat: jak szybciej schudnąć?

Akop S.:
A co do kawy, w małych ilościach jest nawet zalecana :)
Zwalcza wolne rodniki. jest pozytywna dla ludzi z niskim poziomem soku żołądkowego (podnosi go) co ułatwi nam w trawieniu białka zwierzęcego.
Zalecana 1 filiżanka dziennie... a Polacy piją 0,3 litra...

konto usunięte

Temat: jak szybciej schudnąć?

1 filiżanka= max 100 mnl
Przeciętny Polak wypija 2x kubek= ponad 0, 5 litra czyli 5 razy więcej.
Urszula S.

Urszula S. Spedytor, Mag-Ma Sp.
z o.o. Sp.K.

Temat: jak szybciej schudnąć?

Anna W.:
Za mało w naszej diecie ryb morskich będących źródłem kwasów omega. Tłuszcze są też w słoneczniku, orzechach wszelkiego rodzaju i w dodatku bardzo zdrowe.

nie pisz, że za mało bo przecież nikt tu nie podaje konkretów, mnowa była ogólnie o białku
ja osobiście akurat jem więcej ryb niż np piersi z kuraka
a że jestem łasuchem i wiecznie walczę z pokusami to wszelkiego rodzaju słodycze zastępuję właśnie mieszankami orzechów i innych bakalii
Akop Szostak

Akop Szostak Trener personalny

Temat: jak szybciej schudnąć?

Co do orzechów tez proponuje wybierać i wybrzydzać :P
Orzechy zawierają tłuszcze nienasycone, ale z przewagą albo wielo albo jedno. wedle wszystkich nowych badań ma redukcje tkanki tłuszczowe wpływają wielonienasycone z rodziny omega 3 i CLA. Orzechy włoskie zawierają najwięcej wielonienasyconych :)

Następna dyskusja:

jak schudnąć na rowerze?




Wyślij zaproszenie do