Akop Szostak Trener personalny
Temat: Dieta - dla każdego coś innego !!
Bardzo często padają pytanie co jeść i jak jeść.Oczywiście w tedy, każdy kto orientuję się w sprawach dobrego odżywiania odpowie : produkty o niskim Indeksie Glikemicznym, dobre źródło białka, dobre tłuszcze (wielo nienasycone kwasu tłuszczowe np. OMEGA-3) i rady tego podobnego pokroju.
Jednak myślę, ze warto się zastanowić tez nad tym ze są to wskazówki ogólnie. Jak wiadomo każdy jest inny. Za naszą „inność” decyduje wiele czynników. Osobiście uważam ze jednym z najważniejszych jest GRUPA KRWI.
Chciałem przedstawić małe streszczenie, które postanowiłem napisać po przeczytaniu książki DR Petera J. D’Adamo i Catherine Whitney „jedz zgodnie z grupą krwi” :
Notatka o tematyce "Jedź zgodnie ze swoją grupa krwi”
Rodzaje grup krwi:
O- jest to najstarsza grupa krwi (prawdopodobnie piersi posiadacze pojawili się około 40tyś. Lat p.n.e.. Posiadają silny i agresywny układ odpornościowy, gotowym niszczenia każdego, przyjaciela czy wroga.
A- rozwinęła się we współczesnym rolnictwie ( piersi posiadacze pojawili się na bliskim wschodzi i Azji pomiędzy 25000 a 15000 rokiem p.n.e..
B- wyłoniła się pod czas migracji ludności na północ, na chłodniejsze i surowsze terytoria (migracja ras z Afryki do europy, Azji i obu Ameryk)(rozwinęła się między 10000 a 15000 rokiem p.n.e., w rejonie Himalajów)
AB- współczesna adoptacja (wymieszanie się), wynikiem przemieszczania się odmiennych grup, występuje rzadko, charakteryzuje się mniej niż 5% populacji.
Grupa krwi jest kluczem do układu odpornościowego. Kontroluje ataki wirusów, bakterii, infekcji, związków chemicznych, stresów i innych intruzów.
System odpornościowy (immunologiczny – od łacińskiego słowa immus, które oznaczało miasto w Imperium Rzymskim, od którego nie żądano płacenia podatków).
Wyposażony został w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy nie. Każda forma życia posiada unikatowy antygen, jeden z najpotężniejszych to właśnie ten który określa grupę krwi. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), jedną z pierwszych rzeczy, które poszukuje, to antygen twojej grupy krwi, aby uzyskać informacji, czy intruz to przyjaciel czy wróg.
A- antygen A
B- antygen B
O- brak antygenu
A- antygen A i B
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi – O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi.
Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)
Antygeny tworzą przeciwciała do tego antygenu. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego, a ich rola to atakowanie i swoiste oznakowanie obcego antygenu, po to by go zniszczyć. Pod czas przeciw ciało napotyka obcy antygen (np. mikroba), zachodzi reakcja zwana aglutynacją (zlepianiem, sklejaniem). Przeciwciało przyłącza się do antygenu wirusa i czyni go bardzo lepkim, sklejone ze soba grupy są bardzo łatwe do usunięcia.
A- przeciwciała przeciw B
B- przeciwciała przeciw A
O- przeciw ciała przeciw A i B (jako jedyna jest uniwersalnym dawcom, może przekazywać krew każdej grupie krwi)
AB – nie posiada przeciw ciał (może przyjąć krew od każdego, lecz nie może przekazywać krwi nikomu innemu).
Wiele rodzaju pożywienia aglutynuje komórki pewnych grup krwi (w sposób podobny do odrzucania), lecz innych nie, co oznacz, ze żywność szkodliwa dla jednej komórki może być korzystna dla innej.
Pomiędzy krwią a żywnością zachodzi reakcja chemiczna. Ta reakcja jest częścią dziedzictwa genetycznego. Wiemy to dzięki lektyną.
Lektyna – to bogate i różnorodne proteiny znajdujące się we krwi, mają właściwości aglutynujące, które oddziaływują na krew, dzięki nim w naturze organizmy przyłączają się do innych organizmów (np. bakterie i wirusy posiadają lektyny, dzięki którym mogą się przyłączać do śliskich wyściółek śluzówkowych ciała). Lektyny używane przez wirusy lub bakterie mogą być wyspecjalizowane na konkretna grupę krwi.
Podobnie jest z lektynami zawartymi w pożywieniu, gdy zawieraj a one lektyny białkowe, które nie są zgodne z antygenem danej grupy krwi, kierują się one w określone miejsca (nerki, wątrobę, mózg, żołądek i tp.) i zaczynają zlepiać komórki krwi w tym obszarze.
Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bliskie określonemu antygenowi grupy krwi, aby uczynić go wrogiem dla innej.
W zależności od grupy krwi, działanie lektyn może prowadzić do
1- zapalanie wyściółek przewodu pokarmowego
2- zaburzenie procesów trawienia, powodujące wzdęcia
3- zwolnienie tempa przemiany materii
4- osłabienie procesu produkcji insuliny
5- zaburzenie równowagi hormonalnej, powodujące zatrzymywanie wody w organizmie (edemia), zaburzenie pracy tarczycy i tp..
Książka zawiera dokładne tabele żywieniowe, porady dietetyczne (przykładowe jadłospisy).
Naprawdę zachęcam do czytania :)
Pozdrawiam.