Rafał Baran

Rafał Baran Szukam pracy

Witam,

Proponuję zacząć temat o jedzeniu dla biegaczy, dieta + zdrowe jedzenie to chyba dla większości z nas podstawa w dążeniu do dobrych wyników.

Na początek przepis na Placki owsiane ze sporuliną

Zachęcam do dodawania własnych ciekawych zdrowych przepisów.

Pozdrawiam
Rafał
Arkadiusz Walenda

Arkadiusz Walenda www.arekwalenda.pl

Arkadiusz S.

Arkadiusz S. Think training's
hard? Try losing.

Dorota Biegowska

Dorota Biegowska ptak lata, ryba
pływa, człowiek
biega

Polecam miksowanie jogurtu naturalnego z bananem i migdalami,to moje ulubione jedzonko ostatnio.
Marcin S.

Marcin S. Konsultant /
Menedżer /
Freelancer

Dorota Biegowska:
Polecam miksowanie jogurtu naturalnego z bananem i migdalami,to moje ulubione jedzonko ostatnio.

O tak, jogurt naturalny + banany + coś. Genialne! "Coś" to mogą być migdały czy orzechy włoskie, ale też winogrona (to mój ulubiony skład), kiwi, inne owoce, otręby etc.
Hanna Sypniewska

Hanna Sypniewska właściciel, FH

Musiałam zmniejszyć obwód paska od tętna, ale idą święta- dotuczę się. BĘDĘ JESC WSZYSTKO!!!
Ania Gasińska

Ania Gasińska Osti-hotele
Senacki****/Kossak**
**

Dorota Biegowska:
Polecam miksowanie jogurtu naturalnego z bananem i migdalami,to moje ulubione jedzonko ostatnio.

o tak i ja dodaję jeszcze trochę płatków owsianych
ja proponuje koktajl z borówki amerykańskiej + banan (bardzo dojrzały) + otręby (pszenne, żytnie)
200g borówek
1 banan
jogurt naturalny/ maślanka
1 łyżka otrębów
=> wszystko do blendera, proporcje można zmienić :) jak damy dużo borówki to konsystencja będzie bardziej stała niż płynna (borówka ma b dużo pektyn)

na borówki zapraszam już w lipcu :)
Dorota Biegowska

Dorota Biegowska ptak lata, ryba
pływa, człowiek
biega

O tej porze roku niestety trudno o urozmaicenie tego szejka, patrząc za okno jeszcze długo poczekamy na sezonowe smakołyki.
Karolina O.

Karolina O. Experienced
Airfreight
Operations Manager

ja polecam pyszne placuszki na śniadanie :)

Składniki (na 1 porcję, czyli ok. 5 placuszków):

1 jajko
1,5 łyżki otrębów
1,5 łyżki chudego białego sera
1 łyżka jogurtu
koperek
zioła (np.: natka pietruszki, bazylia)
pieprz
Do miski wrzucamy jajko, biały ser, jogurt, otręby, koperek, zioła i pieprz oraz ewentualnie dodatkowe inne przyprawy według upodobań. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajko zetnie się z wierzchu. Wtedy bez problemów placki możemy przełożyć na druga stronę i jeszcze chwilę smażyć.

palce lizać :)


Obrazek
świetne. ja robię bez sera, za to daję
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka płatków pszenicznych/żytnich
1 łyżka otrębów, otręb, otrąb ... ? jak to pisać, jak ...?

W każdym razie, chodzi o to, żeby 3 rodzaje płatków mieszać.Robert Zakrzewski edytował(a) ten post dnia 02.04.13 o godzinie 11:06
Karolina O.

Karolina O. Experienced
Airfreight
Operations Manager

Robert Zakrzewski:
świetne. ja robię bez sera,
a próbowałeś z serem ? bo ser nadaje i objętości :)
można dodawać jeszcze kiełki. łososia lub cokolwiek innego na co mamy ochotę :)
Dodaje objętości, ale też dodaje białka ;-), więc zastępuje ser papryką np :))

wrzucam więcej płatków, po 2-3 łyżki każdego rodzaju, więc objętość jest wystarczająca. ale pomysł dobry. Już niedługo (???) świeże owoce i wtedy się zacznie ...Robert Zakrzewski edytował(a) ten post dnia 02.04.13 o godzinie 12:38
Ania Gasińska

Ania Gasińska Osti-hotele
Senacki****/Kossak**
**

dobre są też z suszonymi pomidorami albo cukinią
Karolina O.

Karolina O. Experienced
Airfreight
Operations Manager

to podam najlepszy przepis jaki udało mi się znaleźć na kurczaka.
przepis jest prosty a kurczak nie jest mdły :)

KURCZAK Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ

Składniki:

4 pałeczki/udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
1 główka czosnku
2 cytryny
1 duża cebula
świeży/suszony tymianek
150ml białego wytrawnego wina (od święta osobiście robię z winem) na co dzień wino pomijam
sól, czarny pieprz

Pałeczki/udka z kurczaka obrać ze skóry, piersi pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obrać i wyłożyć do mięsa. Cytrynę i cebulę pokroić na ósemki, również ułożyć na mięsie. Posypać tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć całość równomiernie w naczyniu. Wlać białe wino i zakryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160*C. Po 2 godzinach zdjąć folię/pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C. Piec kolejne 30-45minut, aż kurczak nabierze złotego koloru, a cytryny zaczną się przypiekać i karmelizować na brzegach.


Obrazek
Karolina O.

Karolina O. Experienced
Airfreight
Operations Manager

ponieważ ja lubię jeść a wiadomo trzeba oszczędzać się bo tyłek ciąży przy bieganiu, podzielę się przepisem na pastę tuńczykową, która wcinam jak mnie głód męczy... szybka i smaczna. Plusem tej pasty jest to, że doprawiamy czym i jak chcemy. Jeśli chcecie wersję pomidorową - dodajcie ketchupu lub przecieru pomidorowego i gotowe. U mnie wersja podstawowa.

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka białego sera
ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
ogórek konserwowy, cebula

Tuńczyk i ser umieścić w blenderze i zmiksować. Doprawić do smaku. Można dodać posiekaną drobno (bardzo!) cebulę i ogórek konserwowy.

Smacznego!


Obrazek
Karolina K. edytował(a) ten post dnia 03.04.13 o godzinie 13:10
Sylwia  Zajdel-Goleniows ka

Sylwia
Zajdel-Goleniows
ka
Marketing, PR,
komunikacja

Robert Zakrzewski:
Dodaje objętości, ale też dodaje białka ;-), więc zastępuje ser papryką np :))

wrzucam więcej płatków, po 2-3 łyżki każdego rodzaju, więc objętość jest wystarczająca. ale pomysł dobry. Już niedługo (???) świeże owoce i wtedy się zacznie ...

świeże owoce..buhahahhahaa
Sylwia Z.:
Robert Zakrzewski:
Dodaje objętości, ale też dodaje białka ;-), więc zastępuje ser papryką np :))

wrzucam więcej płatków, po 2-3 łyżki każdego rodzaju, więc objętość jest wystarczająca. ale pomysł dobry. Już niedługo (???) świeże owoce i wtedy się zacznie ...

świeże owoce..buhahahhahaa

Np niedźwiedź brunatny wygrzebuje jagody spod śniegu! Więc może poszukacie w tych górach czegoś pod śniegiem, zamiast tłuścić brzuchy i sadło hodować ;-)
Rafał Brzóska

Rafał Brzóska Regionalny
Przedstawiciel
Handlowy, PHU
HYDROBUD Sp.J.

Moje ulubione ostatnio śniadanie to:

Jogurt naturalny - pół dużego kubka
Płatki owsiane górskie - na oko ale 3 - 4 duże łyżki na pewno
Garść żurawiny suszonej - no ja lubię więc daję dwie
mleko do rozrzedzenia ale nie koniecznie
miód kiedy mniej żurawiny

Wszystko do blendera i śniadanko gotowe.
Wychodzi na 2 porcje więc jedna ląduje w lodówce na drugi dzień.

Popijam szklanką 100% soku pomarańczowego
Smacznego
Sylwia  Zajdel-Goleniows ka

Sylwia
Zajdel-Goleniows
ka
Marketing, PR,
komunikacja

Robert Zakrzewski:
Sylwia Z.:
Robert Zakrzewski:
Dodaje objętości, ale też dodaje białka ;-), więc zastępuje ser papryką np :))

wrzucam więcej płatków, po 2-3 łyżki każdego rodzaju, więc objętość jest wystarczająca. ale pomysł dobry. Już niedługo (???) świeże owoce i wtedy się zacznie ...

świeże owoce..buhahahhahaa

Np niedźwiedź brunatny wygrzebuje jagody spod śniegu! Więc może poszukacie w tych górach czegoś pod śniegiem, zamiast tłuścić brzuchy i sadło hodować ;-)


fakt, jagody się do wódki przydadzą D

Następna dyskusja:

catering dietetyczny, jedze...


Wyślij zaproszenie do