BCAA to aminokwasy rozgałęzione (branched-chain amino acid) i w skład tych aminokwasów wchodzi właśnie leucyna, izoleucyna, walina w różnych proporcjach - w tym co napisałaś to jest proporcja 2:1:1 tzn na każdy gram izoleucyny i waliny przypadają 2 gramy leucyny. Te trzy aminokwasy są jednymi z kilku aminokwasów egzogennych, czyli takie, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu,
(w przeciwieństwie do endogenne - syntetyzowanych przez organizm)
aminokwasy egzogenne to:
fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina
aminokwasy endogenne to:
alanina, asparagina, cysteina, glicyna, glutamina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna, cystyna cytrulina, homoseryna, hydroksylizyna, hydroksyprolina, karnityna, ornityna, tauryna
Białko, o którym piszesz zawiera aminokwasy :
kwas glutaminowy , leucyna, kwas asparaginowy, lizyna, prolina, walina, izoleucyna, treonina, alanina, seryna, fenyloalanina, tyrozyna, arginina, glicyna, metionina, histydyna, cysteina, tryptofan czyli aminokwasy zarówno egzogenne i endogenne (oczywiście jest także to co w BCAA: leucyna, ilozeucyna i walina ale w mniejszych dawkach)
Jeśli chodzi o WPC czy WPI to oznacza jakie proteiny zawiera serwatka i w jaki sposób je uzyskano.
Aby Ci to bardziej zobrazować wklejam fragment z artykułu Akopa Szostaka"
"Białka serwatkowe:
- Koncentrat białka serwatkowego (WPC)
Jest wytwarzany z serwatki mleka krowiego, która powstaje z odpadów po produkcji sera. Oczywiście suplement, który my spożywamy, przechodzi znaczną modyfikację, by mógł być dopuszczony do rynku i nadawał się do spożycia przez ludzi. Sam proszek serwatki, który powstaje po odparowywaniu wody z roztworu serwatkowego jest wykorzystywany jako dodatek do pożywienia zwierząt. Dla nas taki produkt nie jest korzystny, ponieważ zawiera ogromne ilości laktozy oraz soli mineralnych. Białko znajduje jedynie 15-20% udział.
My spożywamy WPC, który powstaje metodą membranową (ultrafiltracja). Polega ona na oddzieleniu białka (wraz z niedużą ilością laktozy i soli mineralnych) od wodnego roztworu, w którym pozostaje większa część wymienionego cukru z solą mineralną. Następnie, otrzymany surowiec jest poddawany suszeniu rozpyłowemu. I tak właśnie powstaje WPC, który zawiera w swym składzie około 78% do 85% białka. WPC po spożyciu ulega całkowitemu wchłanianiu w czasie około 3-4 godzin. Dlatego jest to dobre źródło białka jako dodatek do posiłku w ciągu dnia. Przez ten czas mamy zapewniony stały dopływ wolnych aminokwasów. Celem tego białka jest uzupełnienie braków w pożywieniu.
- Izolat białka serwatkowego (WPI)
Jest to kolejny krok nad modyfikacją białka serwatkowego. Po otrzymaniu WPC poddajemy je kolejnemu etapowi, wymianie jonowej. Dzięki temu procesowi powstaje produkt o znacznie bogatszej zawartości białka (nawet do 98%), ponieważ pozbywamy się reszty laktozy i soli mineralnych. WPI charakteryzuje się największą wartością biologiczną, czyli będzie najlepiej wykorzystane przez nasz organizm. Suplement ten należy do wchłanianych najszybciej, dzięki czemu stopuje katabolizm komórek mięśniowych. Dlatego jest doskonałym produktem jako dodatek do śniadania gdy, po całonocnej przerwie w dostarczaniu składników odżywczych, nasz organizm aż się domaga odpowiedniej ilości białka. W przypadku niedostarczenia aminokwasów, zostaną one pobrane z komórek mięśniowych. WPI jest doskonałym rozwiązaniem dla ludzi z problemami metabolicznymi. Poprzez szybkie trawienie, brak laktozy i doskonały profil aminokwasowy (bardzo zbliżony do budowy ludzkiego białka) suplement jest stosowany w trakcie leczenia po ciężkich chorobach i wyniszczeniu organizmu. Białko to bogate jest również w aminokwasy zwalczające wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia komórek ciała. Aminokwasy te (np. cysteina) dodatkowo przyspieszają regenerację, hamują katabolizm mięśniowy, wywołany właśnie wolnymi rodnikami i zwalczają nowotwory. WPI jest bardzo bogate w BCAA i L-glutaminę. Aminokwasy te stanowią główny budulec dla komórek mięśniowych i są antykatabolikami.
Hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
Produkt ten zazwyczaj występuje w tabletkach bądź kapsułkach, lecz nowe firmy wprowadzają już w proszku, w postaci szejków do picia. Powstaje przez hydrolizę, białko jest poddawane działaniu kwasów bądź enzymów proteolitycznych, w następstwie uzyskujemy łańcuchy aminokwasowe (peptydy). Wszystkie badania wskazują na to, że peptydy (grupa aminokwasów) są znacznie lepiej przyswajane, niż pojedyncze aminokwasy. Ich absorpcja jest bardziej stabilna, równomierna i dodatkowo oddziałują na hormony anaboliczne (np. insulina, hormon wzrostu). Hydrolizaty uzyskane na drodze obróbki enzymami są znacznie lepsze niż poddane obróbce kwasowej, która powoduje obniżenie wartości biologicznej produktu (po przez utlenienie pewnej grupy aminokwasów). WPH są wstępnie strawione, dlatego nasz organizm nie musi poddawać produktu temu procesowi. Zostaną one momentalnie przez nas wykorzystane. Również nie tracimy energii na trawienie i nie obciążamy układu pokarmowego. Produkt jest wyśmienity do spożycia po wysiłku siłowym, ponieważ najważniejszym zadaniem po treningu jest jak najszybsze dostarczenie białka w celach anabolicznych (budowanie mięśni) oraz antykatabolicznych (regeneracja). Często poleca się również po całonocnej przerwie w dostarczaniu składników odżywczych w celach antykatabolicznych oraz przed posiłkiem. Peptydy aminokwasowe zwiększają przyswajalność białka z pożywienia.
- Albumina jajeczna
Według FAO/WHO białko to wraz z laktoalbuminą mleka kobiecego są najbardziej zbliżone do budowy białka ludzkiego (wysokie BV), co potencjalnie daje nam możliwość wykorzystania produktu.
Wyróżniamy podobnie do białka serwatkowego Izolat oraz Koncentrat białka jaj. Różnica również polega na długości kinetyki wchłaniania oraz zawartości białka na 100 g produktu. Mimo wszystko, albumina jajeczna zaliczana do białek długołańcuchowych, będzie dłużej trawiona przez organizm. Tym samym stanowi znakomite zabezpieczenie przed katabolizmem nocnym. Aminokwasy będą stale dostępne w krwiobiegu, więc organizm nie musi pobierać nowych z komórek mięśniowych. Produkt jest bogaty w BCAA i L-glutaminę. Białko to jest doskonałym wyborem w celach anabolicznych (budujących mięśnie), antykatabolicznych oraz przy utracie tkanki tłuszczowej (jako zastępczy posiłek w ciągu dnia) po przez podniesieniu tępa metabolizmu. Albumina jajeczna jest doskonałą alternatywą dla ludzi z nietolerancją produktów mlecznych.
Odżywki oparte na bazie białka kazeinowego.
Jest to kolejna frakcja białkowa, która znajduje się zarówno w mleku kobiecym, jak i krowim. Przy czym jej udział w mleku krowim jest znacznie większy. Kazeina z produktów mlecznych podczas trawienia gęstnieje i oblepia wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. Również zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym, powodując uczucie ciężkości. Posiada najniższe BV wśród białek pochodzenia zwierzęcego.
W suplementach diety sprawa wygląda zupełnie inaczej. Produkty te zawierają kazeinę micelarną, bądź kazeinian wapnia. Są to postacie poddane wstępnemu trawieniu, pozwala nam to na uniknięcie niekorzystnego wpływu kazeiny na układ pokarmowy, przy jednoczesnym korzystaniu z dobrodziejstw, w postaci długiego wchłaniania i stopniowego uwalniania aminokwasów. Jest to białko o najdłuższej kinetyce wchłaniania. W klinicznych badaniach potwierdzono, że wchłania się ono od 5 do 7 godzin. Stanowi najlepsze zabezpieczenie dla mięśni w trakcie nocy, chroniąc je przed katabolizmem.
W ofercie mamy dostępne również suplementy z innych źródeł białek (np. sojowe), lecz wyżej wymienione uważane są za najbardziej wartościowe."
Myślę, że teraz będzie jasne co to jest BCAA a co to jest odżywka białkowa.
Ja także stosowałem i BCAA i odżywki białkowe
BCAA - np. przed biegiem, - w celu ochrony tkanki mięśniowej przed "spaleniem", przed i zaraz po treningu siłowym
Białko - jako dodatek do śniadania, gdy brakowało mi białka w dziennym zapotrzebowaniu - uzupełnienie diety, jak nie byłem w stanie zjeść posiłku po treningu to np. piłem białko (trening siłowy przed pracą 6:7:30 do pracy na 8:00 a śniadanie miałem dopiero o 9:00) , podczas redukcji, przed snem - kazeina gdy np. skończyły się w lodówce serki wiejskie ;)
Martyna K.:
Białko jest zbudowane z reszt aminokwasów... :) Ładnie dałam ciała :D Macie prawo nabijać się ze mnie przez najbliższy tydzień, ale nie więcej, bo to już podchodzi pod znęcanie się! :P
Ok, już czaję w BCAA jest leucyna, izoleucyna i walina, a to samo w zasadzie jest w tym białku. Więc dubluję się.
Normalnie chomik w główce mi się zasapał ;-)
Edit:
Chyba jednak nie do końca to samo. Faktycznie w bcaa mam leucyne, izoleucyne i waline (mam bcaa 2:1:1 Amino 1000; vitalmax). A białko mam olimpu, whey protein complex, ktore zawiera koncentrat bialek serwatkowych WPC I izolat bialek serwatkowych WPI-CFM.
Nie jestem wiem czy to jest dublowanie... Większość moich znajomych trencujących sporty i stosujących suplementację pije i białko i je bcaa...
Czy ktoś może to wytłumaczyć łopatologicznie? :-) Nie pozwalajcie mi się więcej kompromitować... :-)Ten post został edytowany przez Autora dnia 13.07.13 o godzinie 17:11