konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5617157,Chleb_gors...

Co Wy na to?

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

12zł za zdrowy chleb? To już wiem, dlaczego ludzie wolą ten z napisem "wyprodukowano dla dyskontu spożywczego Stonka".

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Michał Ksiądzyna:
12zł za zdrowy chleb? To już wiem, dlaczego ludzie wolą ten z napisem "wyprodukowano dla dyskontu spożywczego Stonka".
Można się pofatygować, kupić produkty i samemu upiec.

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Magdalena R.:
Michał Ksiądzyna:
12zł za zdrowy chleb? To już wiem, dlaczego ludzie wolą ten z napisem "wyprodukowano dla dyskontu spożywczego Stonka".
Można się pofatygować, kupić produkty i samemu upiec.

To jak już upieczesz, to mnie koniecznie zaproś, chętnie spróbuję :)

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Michał Ksiądzyna:
Magdalena R.:
Michał Ksiądzyna:
12zł za zdrowy chleb? To już wiem, dlaczego ludzie wolą ten z napisem "wyprodukowano dla dyskontu spożywczego Stonka".
Można się pofatygować, kupić produkty i samemu upiec.

To jak już upieczesz, to mnie koniecznie zaproś, chętnie spróbuję :)
Proponuję samemu zabrać się do roboty ;)

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Ja pieke sama:) Niezła frajda no iw przede wszytskim wiesz co jesz;) Zaczęłam sie śmiać, że prawdiwia kobieta powinna umieć upiec chleb;P

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Beata Zalewska:
Ja pieke sama:) Niezła frajda no iw przede wszytskim wiesz co jesz;) Zaczęłam sie śmiać, że prawdiwia kobieta powinna umieć upiec chleb;P

Podzielisz się przepisem??

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Prześle Ci później na priv:)

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

najlepiej chyba wcale nie jeśc chleba ;-) a jeśli już, to pełnoziarnisty. Raz próbowałam taki zrobi i wyszła okrutna lipa, także też poproszę o dobry przepis na priv. Dziękuję.

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Ja robie chleb tylko na okazje:) Albo jak mam na niego ochote bo raczej zwolenniczką nie jestem:)

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Beata Zalewska:
Ja robie chleb tylko na okazje:) Albo jak mam na niego ochote bo raczej zwolenniczką nie jestem:)

Rozumiem, że jak wpadniemy do Poznania, to nas chlebem i solą przywitasz? ;-)

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Michał Ksiądzyna:
Beata Zalewska:
Ja robie chleb tylko na okazje:) Albo jak mam na niego ochote bo raczej zwolenniczką nie jestem:)

Rozumiem, że jak wpadniemy do Poznania, to nas chlebem i solą przywitasz? ;-)


Hehe jasne;)
Mariusz Kacprzak

Mariusz Kacprzak Dowiedz się kim
jesteś i zostań sobą

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

tak, chyba zaczne piec chleb w akademiku.... ;))

zawsze marzyłem, żeby jeść same naturalne i zdrowe produkty, własny chleb, ser, mleko prosto od krowy, warzywka itp. ale... zawsze dostajemy coś kosztem czegoś

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Michał Ksiądzyna:
Magdalena R.:
Michał Ksiądzyna:
12zł za zdrowy chleb? To już wiem, dlaczego ludzie wolą ten z napisem "wyprodukowano dla dyskontu spożywczego Stonka".
Można się pofatygować, kupić produkty i samemu upiec.

To jak już upieczesz, to mnie koniecznie zaproś, chętnie spróbuję :)

Przepis na chleb:

3 szklanki mąki jaką lubisz
10 dag drożdży
10-20 dag otrębów, płatków zbóż lub innych nasion (słonecznik)
4 szklanki wody
szczypta soli
2 łyżeczki cukru

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w cukrze (dzieje się tak po paru chwilach połączeniu tychże). Wymieszać miksturę mąka/sól z wodą, a następnie z otrębami (płatkami). Dodać rozpuszczone w cukrze drożdże. Misę z tak wykonanym ciastem przykryć ścierką i wstawić w ciepłe miejsce (ciepławy piekarnik, kaloryfer, zlew z ciepłą wodą). Po urośnięciu wymieszać. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250oC. Po następnym urośnięciu znów wymieszać. Cały zabieg "wyrastania" trwa ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto wlać do foremek wysmarowanych olejem. Piec w 250oC ok. 1h.

Powodzenia i smacznego :))
Małgosia Rychert-Kita

Małgosia Rychert-Kita Terapeutka Gestalt,
psycholog in spe,
trener,
polonistka,...

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Beata Zalewska:
Prześle Ci później na priv:)

Od dłuższego czasu szukam sprawdzonego i dobrego przepisu na chleb :) Może tu go wrzucisz?

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Małgorzata Rychert-Kita:
Beata Zalewska:
Prześle Ci później na priv:)

Od dłuższego czasu szukam sprawdzonego i dobrego przepisu na chleb :) Może tu go wrzucisz?


A co tam:) nie chciało mi sie pisac nastepny raz wiec wstawiam z obiecanego maila:)
0,5 kg mąki dowolnej,
paczka suchych drożdży lub 5 g zwykłych,
1 i pół łyżeczki soli,
razem wszytsko mieszkamy i pożniej dodoajemy proporcjonalnie 5 łyżek oleju - ja daje oliwe z oliwek zazwyczaj i ok. szklanki letniej wody. Trzeba wymieszać ciasto i odstawic je pozniej w ciepłe miejscce na ok godz. Pamietajcie żeby je dobrze wyrobic bo od tego zalezy jakosć chleba:) jesli ktoś ma ochote dodać zairna lub inne udziwniacze typu np suszone pomidory dodajcie je po tej godz, wyróbcie chleb na nowo i odstawcie jeszcze na ok 0,5 h zeby wyrósł w ciepłym miejscu.
Pozniej uformowany wcześniej bochenek trzeba włożyć do formy wysypanej maka, albo posmarowaną łyżeczka oliwy ( ja smaruje zazwyczaj oliwą) i do pieca.
Piekarnik powinien być wczesniej rozgrzany do 220 stopni. Piecze sie ok 25 min tak zeby był rumiany:)
Dobrej zabawy:)))) i smacznego:)
A uważajcie dodajac wode do cista dodaje sie ją tak żeby nie zrobiło sie zbyt rzadkie. Powinno byc pulchna, jednolitą masą.
Małgosia Rychert-Kita

Małgosia Rychert-Kita Terapeutka Gestalt,
psycholog in spe,
trener,
polonistka,...

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Beata Zalewska:
Małgorzata Rychert-Kita:
Beata Zalewska:
Prześle Ci później na priv:)

Od dłuższego czasu szukam sprawdzonego i dobrego przepisu na chleb :) Może tu go wrzucisz?


A co tam:) nie chciało mi sie pisac nastepny raz wiec wstawiam z obiecanego maila:)
0,5 kg mąki dowolnej,
paczka suchych drożdży lub 5 g zwykłych,
1 i pół łyżeczki soli,
razem wszytsko mieszkamy i pożniej dodoajemy proporcjonalnie 5 łyżek oleju - ja daje oliwe z oliwek zazwyczaj i ok. szklanki letniej wody. Trzeba wymieszać ciasto i odstawic je pozniej w ciepłe miejscce na ok godz. Pamietajcie żeby je dobrze wyrobic bo od tego zalezy jakosć chleba:) jesli ktoś ma ochote dodać zairna lub inne udziwniacze typu np suszone pomidory dodajcie je po tej godz, wyróbcie chleb na nowo i odstawcie jeszcze na ok 0,5 h zeby wyrósł w ciepłym miejscu.
Pozniej uformowany wcześniej bochenek trzeba włożyć do formy wysypanej maka, albo posmarowaną łyżeczka oliwy ( ja smaruje zazwyczaj oliwą) i do pieca.
Piekarnik powinien być wczesniej rozgrzany do 220 stopni. Piecze sie ok 25 min tak zeby był rumiany:)
Dobrej zabawy:)))) i smacznego:)
A uważajcie dodajac wode do cista dodaje sie ją tak żeby nie zrobiło sie zbyt rzadkie. Powinno byc pulchna, jednolitą masą.


Błyskawica :) Bardzo dziękuję - jutro testuję!
Pozdrawiam.

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Małgorzata Rychert-Kita:
Beata Zalewska:
Małgorzata Rychert-Kita:
Beata Zalewska:
Prześle Ci później na priv:)

Od dłuższego czasu szukam sprawdzonego i dobrego przepisu na chleb :) Może tu go wrzucisz?


A co tam:) nie chciało mi sie pisac nastepny raz wiec wstawiam z obiecanego maila:)
0,5 kg mąki dowolnej,
paczka suchych drożdży lub 5 g zwykłych,
1 i pół łyżeczki soli,
razem wszytsko mieszkamy i pożniej dodoajemy proporcjonalnie 5 łyżek oleju - ja daje oliwe z oliwek zazwyczaj i ok. szklanki letniej wody. Trzeba wymieszać ciasto i odstawic je pozniej w ciepłe miejscce na ok godz. Pamietajcie żeby je dobrze wyrobic bo od tego zalezy jakosć chleba:) jesli ktoś ma ochote dodać zairna lub inne udziwniacze typu np suszone pomidory dodajcie je po tej godz, wyróbcie chleb na nowo i odstawcie jeszcze na ok 0,5 h zeby wyrósł w ciepłym miejscu.
Pozniej uformowany wcześniej bochenek trzeba włożyć do formy wysypanej maka, albo posmarowaną łyżeczka oliwy ( ja smaruje zazwyczaj oliwą) i do pieca.
Piekarnik powinien być wczesniej rozgrzany do 220 stopni. Piecze sie ok 25 min tak zeby był rumiany:)
Dobrej zabawy:)))) i smacznego:)
A uważajcie dodajac wode do cista dodaje sie ją tak żeby nie zrobiło sie zbyt rzadkie. Powinno byc pulchna, jednolitą masą.


Błyskawica :) Bardzo dziękuję - jutro testuję!
Pozdrawiam.


Nie ma sprawy:) zauważyłam jak wpadłam w przerwie Sopot festival:)
Powodzenia!!!

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Przetestowałam przepis Beaty dzisiaj. Wyszedł pyszny. :)))

konto usunięte

Temat: "Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!"

Na drugi dzień z chlebem się nic nie dzieje. Nie kruszy się, nie rozwala. I nadal świetnie smakuje :)

Następna dyskusja:

Praca jest niezdrowa




Wyślij zaproszenie do