Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?
Grzegorz Wszelaczyński:
jezeli chowa się jakąś informację,
Jakie są kryteria chowania?
Kiedy można obiektywnie stwierdzić, że producent chowa, a kiedy że tak nie jest?
upodabnia produkt do czegoś czym nie jest to robi się to z intencją oszukania aparatu poznawczego nabywcy.
Czy to oznacza, że smarowidła nie powinny być żółte? W takim razie jaki powinny mieć kolor? A margaryny?
Albo majonezy. Nie ma jednej jedynej receptury. Każdy miks jaj z olejem i przyprawami* będzie pełnoprawnym majonezem.
Kto zatem miałby zadecydować kiedy konsument może czuć się wrogo potraktowany czy wręcz oszukany?
A czy mleko
odtłuszczone, nie występujące w naturze, powinno być białe czy mieć inny kolor?
Ile procent wody może zawierać wędlina, by nie została uznana za oszustwo? (vs. z ilu procent wody składa się żywy organizm?)
Kto ma decydować o "chowaniu" informacji?
Niedowidzący, słabowidzący, nieumiejący czytać czy może nieumiejący czytać ze zrozumieniem?
A może polecimy wykształceniem/profesją.
A może wiekiem, nawykami lub przyzwyczajeniami?
A może trzeba PRZYPOMNIEĆ, że produkty trafiają na rynek PO obowiązkowych badaniach specjalistycznych i mają niezbędne atesty.
Zatem już ktoś obiektywnie (sic!) ocenił, że w tej czy innej postaci MOGĄ być sprzedawane.
W swojej naturze jest to akt wrogi wobec konsumenta, na dłuższą metę pozbawiony sensu.
A propos aparatu poznawczego.
Więcej niż trzy aromaty w jednym czasie powodują, że przeciętny Kowalski "wysiada".
Czyż nie jest wrogim aktem oferowanie w sklepie kilkudziesięciu wędlin każdej o innym aromacie? Przecież on ich nie rozpozna prawidłowo bo po trzech zgłupieje.
Jeśli przeciętny Kowalski rozróżnia tylko kilkanaście podstawowych barw, to czyż nie jest wrogim aktem atakowanie go feerią barw, których on i tak nie dostrzeże?
I można tak nieskończoność. I zawsze znajdzie się ktoś, kto nie rozumiał, nie wiedział, myślał (albo sobie wymyślił), albo się tylko śpieszył i wziął pierwsze z brzegu.
Krzysztof B. edytował(a) ten post dnia 22.10.09 o godzinie 16:42