konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

ponoć mamy fatalne wzorce żywieniowe: Amerykanie
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/d...

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Kiedyś byłam na konferencji branży mięsnej. Ciekawe przeżycie swoją drogą :)

Na wieczornej imprezie gdziś koło 2 w nocy lokalny producent wędlin (spod Płocka chyba) zaczął płakać mi w rękaw, że supermarkety go wykończą, a on już nie jest w stanie taniej robić parówek. Powiedziałam wtedy, żeby w takim razie robił drożej - ale nie zrozumiał.

Na pewno mieszkańcy dużych miast, szczególnie Warszawy mają najbardziej w plecy. Jeśli miałabym wszystko kupować na wsi, musiałabym zmienić działalność na firmę dostawczą. Sklepy takie Bomi, Alma czy Piotr i Paweł nie są rozwiązaniem. Mówimy tu mniej o delikatesach, które są stosunkowo łatwo dostępne, tylko o normalnym jedzeniu, które smakuje i wygląda jak jedzenie. Chleb, masło, mleko, mięso, warzywa i owoce. O rybce nie wspomnę.
Raphaël Pudlowski

Raphaël Pudlowski Freelance Senior
Art&Creative
Director
www.pudlowski.net

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

problem jest równierz w tym, że w Polsce, znane marki jak np Danone, President itd, robią produkty które nawet nie leżały obok tych co się sprzedaje np w Francji, a cena prawie taka sama.
Więc produkują w Polsce jakiś tani shit, opakowywują to w swoje ładne pudełeczko z niby gwarancją marki, i puszczają na Polski rynek.

Przypomina mi to nalewanie taniego wina do drogiej butelki żeby zmylić konsumenta.
Renata Ż.

Renata Ż. Marketing Manager

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Raphaël Pudlowski:
problem jest równierz w tym, że w Polsce, znane marki jak np Danone, President itd, robią produkty które nawet nie leżały obok tych co się sprzedaje np w Francji, a cena prawie taka sama.
Więc produkują w Polsce jakiś tani shit, opakowywują to w swoje ładne pudełeczko z niby gwarancją marki, i puszczają na Polski rynek.

Przypomina mi to nalewanie taniego wina do drogiej butelki żeby zmylić konsumenta.

Oczywiście że tak. I jest tak nie tylko z żywnością. Całe FMCG tak działa, chemia domowa również. Na zachodzie Polski można kupić np. niemieckie proszki do prania, które przywożą drobni handlarze z Niemiec. Niemiecki Ariel jest o wiele lepszy od tego sprzedawanego w Polsce.
W przypadku zywności masowa produkcja zabija jej jakość. Nie widzę mozliwości, aby np. Danone w Polsce produkował lepszej jakości zywność, im się to po prostu nie opłaca, bo ludzie i tak kupują. Prędzej zmienią opakowanie lub wywalczą lepszą półkę w markecie niż poprawią jakość produktu, bo to prędzej poprawi wyniki sprzedaży

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Komu przyszło żywić się na wyspach (UK/IRE) i/lub w Holandii, temu łatwiej przychodzi niegrymaszenie na jedzenie w Polsce.

A uważać na to co się kupuje i je - nigdy nie zaszkodzi.

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Problemem też jest marża na produkty lepsze/ekologiczne. Tak jak zwykłe sklepy mają marżę max do 50%, tak sklepy oferujące żywność ekologiczną lub quasiekologiczną powyżej 50% nawet do 100.
Czyli ta żywność nie jest w produkcji tak naprawdę wiele droższa niż zwykła, szczególnie, że zazwyczaj dostawcą są producenci i pomija się długi łańcuszek pośredników. Dla mnie to jest dziwne i chore...

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Karol Gonczerzewicz:
Marcin W.:
e, aż tak źle nie jest, ale warto wiedzieć, na co patrzeć. mięso można śmiało kupować, o ile nie jest podejrzanie tanie.


Marcin, ale czy ty naprawdę wierzysz, że mięso/wędliny nawet te w droższych sklepach czy delikatesach nie są nastrzykiwane solanką??!! jeśli tak myślisz, to jesteś w błędzie.
a masz wybór? mi się jedak wydaje że jest różnica między "kiełbasą" za 8 zł i kiełbasą za 25 zł/kg

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Ewa, widziałaś może film HOME? Tam częściowo widać jak wygląda uprawa/hodowla masowa. Przerażające. Wydaje mi się że wersja 'eko' musi jednak wyglądać inaczej ergo być droższa. A co do sklepów to np. w UK w ekologicznej sieci Planet Organic w porze szczytu zakupowego jest znacznie mniej klientów niż w sąsiednim supermarkecie - wniosek jest prosty.

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Aleksander Lenart:
Ewa, widziałaś może film HOME? Tam częściowo widać jak wygląda uprawa/hodowla masowa. Przerażające. Wydaje mi się że wersja 'eko' musi jednak wyglądać inaczej ergo być droższa. A co do sklepów to np. w UK w ekologicznej sieci Planet Organic w porze szczytu zakupowego jest znacznie mniej klientów niż w sąsiednim supermarkecie - wniosek jest prosty.

wniosek jest prosty - bo z tego co mi wiadomo, to marże w Organiku są ok 100% -- gdyby produkty były tańsze mieliby też więcej klientów...
Za tą samą szynkę (tego samego producenta) w Organiku płaci się 70 zł/kg, a w sklepie osiedlowym 45 zł/kg.
To jest ta sama szynka i tego samego producenta czyli produkowana w ten sam sposób. W Organiku płacimy za przekonanie, że jest lepsza i za nic więcej.
Pracowałam w sklepie ekologicznym.
W mazowieckim jest jedna!! firma produkująca niepaczkowane wędliny ekologiczne - pozostałe wędliny w sklepach ekologicznych są to zwykłe wędliny, od zwykłych (zazwyczaj małych) producentów, których wyroby, po normalnych cenach można kupić w zwykłych sklepach.

Ale rozumiem, że czujesz się znacznie zdrowszy, gdy wydasz na ten sam produkt 30% więcej.Ewa Pokrywa edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 12:47

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

AL, a widziałeś "Koszmar Darwina"?
http://www.youtube.com/watch?v=ZeIVCzGykB8
Ja widziałem w smażalni w Ustce, a pewnie można to zjeść na całym Wybrzeżu. Kilka słów komentarza w zakładce related videos / Fish Heads Marcin F. edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 13:52

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Krzysztof B.:

jestem niezmiernie ździwiony, wszak jeśli szuka się śmietany, to na opakowaniu trzeba szukać wyrazu ŚMIETANA.
Jeśli ktoś kupuje pomimo jego braku, to gdzie wina producenta?


Nie oczywiście, producent jest w porządku. Nie ma się do czego przyczepić. Ale:

Produkt leży wśród rozmaitych kubeczków o bardzo zbliżónym wyglądzie, wszystkie mają napis Śmietana - 12%, 18% czy 30%

Na wieczku wyraźnie jest napisane Kremowa 18%.

Faktycznie trzeba rewolucyjnej czujności, bo mózg interpretuje to, co widzi, nieco na skróty. Więc wspomniany wyżej konsument przyszedł do domu święcie przekonany, że niesie śmietanę.

No jego wina, bo rano złamały mu się okulary i nie mógł w sklepie przeczytać tego co na opakowaniu najważniejsze, a napisane czcionką 6 pt, na wszelki wypadek rozmazaną. Ja w okularach też nie dałam rady, dopiero lupa pomogła. Na zakupy z lupą - tak robi świadomy konsument!

Nie on jeden się pomylił - na przykład sklepy internetowe nie widzą różnicy - no, może już poprawili bo teraz nie mogę znaleźć przykładu.

Zobaczcie też tu (komentarze na dole) - autor jednego z komentarzy zadał sobie trud rozszyfrrwania składu Kremowej
http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1076

Ale na przykład Rama swój wynalazek nawała Creme Fine, jest w charakterystycznej butelce i nikt nie ma pretensji.

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Agnieszka Górnicka:
Produkt leży wśród rozmaitych kubeczków o bardzo zbliżónym wyglądzie, wszystkie mają napis Śmietana - 12%, 18% czy 30%
Chciałem zauważyć, że produkty czekoladopodobne leżą koło czekolad a jakoś nikt nie podnosi kwestii pomyłki.
Może to kwestia CENY? A może ludzie po postu czytają etykiety.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzyłby przecież, że Danone, którego jogurty kosztują po 2 złote za 100 ml, nagle zwariował i sprzedaje kubek 450ml za 1,79.
Na wieczku wyraźnie jest napisane Kremowa 18%.

Któryś producent sprzedaje majonez Kremowy.
Czy można ich pozwać, że nie jest śmietaną? Albo co najmniej zbesztać za wprowadzanie w błąd wyrazem 'kremowy'.
No jego wina, bo rano złamały mu się okulary
Znaczy się nie było nikogo w sklepie by zapytać co to za produkt?

Albo inaczej.
Czy producent powinien na każdym produkcie który NIE JEST śmietaną pisać, to nie jest śmietana?

To mogłoby być uciążliwe zważywszy, że w ofercie ma się zwykle 2 śmietany (12%,18%), od biedy ma się czasem śmietanę krenową 30%, a innych produktów może być kilkadziesiąt.
Tak na każdym pisać, że nie jest śmietaną...
Ale na przykład Rama swój wynalazek nawała Creme Fine, jest w charakterystycznej butelce i nikt nie ma pretensji.

Ale jak to???? Z francuskiego 'creme' to 'śmietana'...

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?


Nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzyłby przecież, że Danone, którego jogurty kosztują po 2 złote za 100 ml, nagle zwariował i sprzedaje kubek 450ml za 1,79.
Na wieczku wyraźnie jest napisane Kremowa 18%.


Już napisałam, że wina po stronie konsumenta, macie rację, na zakupy trzeba chodzić w okularach albo i z lupą.

A Danone nie odpowiada za pomyłki, skoro klient myśli że produkt jest inny niż napisano na opakowaniu. Na pewno jak się dowiedzą, to będzie im przykro.

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Agnieszka Górnicka:
Już napisałam, że wina po stronie konsumenta, macie rację, na zakupy trzeba chodzić w okularach albo i z lupą.
Wystarczy, chcąc kupić śmietanę, szukać opakowań z tym wyrazem.
Nie jest moim zamiarem bycie złośliwym.

Kiedyś w podobny sposób zostałem oszukany na żółtym czymś, co wyglądało jak ser, kosztowało jak ser, a serem nie było.
Tyle, że ja zapytałem a obsługa potwierdziła, że to ser.
A Danone nie odpowiada za pomyłki, skoro klient myśli że produkt jest inny niż napisano na opakowaniu.
Tej uwagi nie rozumiem. Skoro nie napisali na opakowaniu śmietana kremowa 18% tylko kremowa 18%, to gdzie ich wina i pomyłka?

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Marcin W.:
Karol Gonczerzewicz:
Marcin W.:
e, aż tak źle nie jest, ale warto wiedzieć, na co patrzeć. mięso można śmiało kupować, o ile nie jest podejrzanie tanie.


Marcin, ale czy ty naprawdę wierzysz, że mięso/wędliny nawet te w droższych sklepach czy delikatesach nie są nastrzykiwane solanką??!! jeśli tak myślisz, to jesteś w błędzie.
a masz wybór? mi się jedak wydaje że jest różnica między "kiełbasą" za 8 zł i kiełbasą za 25 zł/kg

dobrze, że napisałeś "wydaje".
jest pewna różnica. bez dwóch zdań. polega na "zainstalowanych składnikach", stopniu wydajności i KOSZTACH MARKETINGU!!!Karol Gonczerzewicz edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 18:09

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Tak sobie czytam i tak sobie myślę:
Wkurza Was, kiedy ludzie, którzy nie mają pojęcia o niczym i zajmują się np. sprzedażą ubezpieczeń, czy innym stolarstwem wypowiadają się na temat reklamy, stosując dialektykę prawd objawionych, prawda?

Wydaje mi się, że w taki sam sposób w tym momencie wiele osób pisze o wędlinach "Ja się znam, jak szynka jest droższa, to pewnie to jest koszt markietingu, na pewno oszukują, buce". Zachowajmy odrobinę czegokolwiek i nie piszmy, nie mając pewności, czy mamy rację, ok?

A propos tematu już: Zgadzam się z Krzysztofem. Wszystko jest napisane. Trzeba czytać.
Grzegorz Wszelaczyński

Grzegorz Wszelaczyński Interim Product /
Project / Marketing
Manager

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Artur S.:
Komu przyszło żywić się na wyspach (UK/IRE) i/lub w Holandii, temu łatwiej przychodzi niegrymaszenie na jedzenie w Polsce.


do tej pory brakuje mi smaków stamtąd... .

A propos tematu już: Zgadzam się z Krzysztofem. Wszystko jest napisane. Trzeba czytać.

a mnie jednak wkurza, że nie mogę podejść do półki i chwycić masło tylko muszę oglądać, czytać i szukać składu. Czuję się traktowany jak idiota.

Jeżeli już o brand experience mówimy. Bo przecież nie o tym czy producent jest ok w sensie prawnym czy nie.Grzegorz Wszelaczyński edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 20:48

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Karol Gonczerzewicz:
jest pewna różnica. bez dwóch zdań. polega na "zainstalowanych składnikach", stopniu wydajności i KOSZTACH MARKETINGU!!!Karol Gonczerzewicz edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 18:09
hm
a jadłeś wyrób kiełbasopodobny za 7 zł?
to chyba nie koszty marketingu decydują o jego wyglądzie, smaku, zapachu i konsystencji.

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Kuba Nowak:

A propos tematu już: Zgadzam się z Krzysztofem. Wszystko jest napisane. Trzeba czytać.
Heyah wygrała strategią "no bullshit"...

konto usunięte

Temat: Dlaczego w Polsce brak dobrej żywności?

Marcin W.:
Karol Gonczerzewicz:
jest pewna różnica. bez dwóch zdań. polega na "zainstalowanych składnikach", stopniu wydajności i KOSZTACH MARKETINGU!!!Karol Gonczerzewicz edytował(a) ten post dnia 20.10.09 o godzinie 18:09
hm
a jadłeś wyrób kiełbasopodobny za 7 zł?
to chyba nie koszty marketingu decydują o jego wyglądzie, smaku, zapachu i konsystencji.

Panie Poeta - a pomyślał Pan, że może chodziło mi nie o te wyroby. No i pytanie zasadnicze - czy Pan Poeta cokolwiek więcej wie o produkcji wędlin? Myślę, że wiem więcej!

Następna dyskusja:

Hippika w Polsce - rynek ko...




Wyślij zaproszenie do