konto usunięte

Temat: Polska kuchnia :)

Kiedys rozmawiałem z chłopakiem mojej znajomej - Meksykaninem.
Mowi mi - wziela mnie do polskiej restauracji - a tam samo meksykańskie żarcie:) pierogi, placki. Wszystko to je sie u nas tylko inaczej sie nazywa i mocniej doprawia.
Nie zebym próbowal tu dowodzic pochodzenia szalchetnej meksykanskiej kultury. Choc kto wie ;) Pierogi nie tak latwo wymyslec o czym wie kazdy kto próbował je zrobić nie znajac przepisu :)) Jak na to wpadli Aztekowie - pewnie sie nie dowiemy. Grunt ze kuchnia okazuje sie swietnym tematem do rozmów.

Kuchnia jest bardzo wazna. Najpierw jesc, potem filozofowac - powiedzial pewien mądrala - i miał rację.
Zachecam też jednak do udziału w pozostałych wątkach forum ;)[edited]Łukasz

konto usunięte

Temat: Polska kuchnia :)

A wracajac do tematu...

Czy ktos kiedys robił sushi? Juz 3 raz mi sie nie udało :)

konto usunięte

Temat: Polska kuchnia :)

Zauwazylam, ze to, co zwlaszcza przyciaga zainteresowanie cudzoziemcow, to golonka, podawana z kiszona kapusta (moze byc przegotowana). Nie wiem, czy jest to iscie polska potrawa, ale jest na pewno 'popularna' w Poznaniu, zwlaszcza w dniu sw. Marcina.

konto usunięte

Temat: Polska kuchnia :)

[author]Łukasz
Agnieszka Koterba-Samiczak

Agnieszka Koterba-Samiczak specjalista ds.
marketingu /
koordynator
e-marketingu

Temat: Polska kuchnia :)

pojawiły się wątpliwości co do pochodzenia niektórych potraw :) z barszczem to jest tak, że to słowiańskie - tzw. barszcz czerwony (ukraiński) to także barszcz polski, bo przecież przez kawałek historii Polska i Ukraina były jednym krajem.

Co więcej, jeśli pogrzebalibyśmy w naprawdę starych przepisach okazałoby się, że nasza szlachta z lubością korzystała z wielu egzotycznych przypraw, które później przez wieki zostały zapomniane i teraz uważane są za obce :) może w Polsce nie rosną na łące ale były wykorzystywane w kuchniach szlacheckich. Poniżej kilka ciekawych wycinków :)
---
"Haslem kuchni sarmackiej bylo "duzo, tlusto i pieprznie". Sniadanie: polewka piwna z serem, w XVII wieku stopniowo wypierana przez kawe, ktora Morsztyn nazywal "trucizna". Obiad: 3 do 6 dan - zurek, kapusta, kluski, kasze, miesiwo, desery. Podwieczorek: pieczywo z wedlina, bigos, jajecznica. Kolacja… jak obiad plus pierogi, zrazy, pasztety i ciasto! Nie byla to wiec kuchnia wykwintna. Ryb, warzyw i owocow - mimo wysilkow krolowej Bony - spozywano niewiele. Bardziej racjonalnie zaczeto sie odzywiac dopiero w drugiej polowie XVIII wieku, wraz z moda francuska. Magnaci uzupelniali swoja kuchnie dziczyzna i ptactwem, ale zasady byly te same. Pito duze ilosci piwa - caly dzien Bozy, a do posilkow - wino. Gorzalka byla w zasadzie trunkiem pospolitym ("chlopskim" dzieki propinacji), dopiero Sasi wprowadzili obyczaj picia jej na swoim dworze."http://www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/01-06-01/pp-06-08-01.html

---
"Średniowiecznym Krakowianom raczej obca była zasada pięciu lekkich, pełnowartościowych posiłków, a nawet jeśli była znana to zupełnie lekceważona. Codzienny jadłospis składał się z dwóch posiłków: południowego - prandium i wieczornego - cena. Nie było między nimi żadnych znaczących różnic. Oba były ciężkie, obfite, składające się z paru podobnych dań. Śniadania nie były zbyt powszechne. Lekki, poranny posiłek pojawiał się jedynie w zamożniejszych domach. Biedniejsi korzystali z żywienia zbiorowego w bursach, szpitalach lub przytułkach. Do naszych czasów nie zachowały się dokładne przepisy, ale wiemy do jakich produktów mieli dostęp mieszkańcy Krakowa sprzed wieków. W ofercie ówczesnych piekarń figurowało dziewięć rodzajów pieczywa i ciast. Z mąki żytniej wyrabiano chleb i suchary, z pszenicznej bułki, obwarzanki, precle, rogaliki, smażone i pieczone placki. Popularnością cieszyło się również ciasto chlebowe - wyrobione, ale nie pieczone. W każdym klasztorze, z okazji dnia patrona, rozdawano pieczywo, w którego produkcji ów zakon się specjalizował. Oprócz pieczywa, podstawę średniowiecznego jadłospisu stanowiły kasze: jaglana, jęczmienna, zaspica. Do tego jadano około 25 rodzajów warzyw, z grochem na czele, który stanowił podstawę jadłospisu bez względu na pozycję społeczną. Pojawiała się: kapusta, cebula, pietruszka, marchew, rzodkiewki, groszek, jarmuż, rzepa, pasternak, kruczmorka, buraki. Chętnie jedzono także grzyby. Jako przypraw używano czosnku i kopru. Do najpopularniejszych owoców należały jabłka, zarówno świeże, jak i w postaci przetworów. Poza tym jadano śliwki, orzechy włoskie i laskowe, czereśnie oraz wiśnie. Na stół królewski trafiały również figi, rodzynki, migdały, a nawet cytryny.
Jeśli jadano mięso, to głównie wieprzowinę, a w następnych wiekach również wołowinę i cielęcinę. Najpopularniejszym sposobem jego przyrządzania było pieczenie, chociaż niektórzy woleli je dusić, gotować lub przerabiać na galaretę. Od średniowiecza znane są wędliny: kiełbasy i tzw. kaszanka. Rok obfitujący w święta kościelne i związane z nimi posty sprzyjał spożyciu ryb.
W Kramach Bogatych, na rynku, bez problemów można było nabyć szafran, cukier, gałkę muszkatołową, pieprz, imbir, goździki i migdały. Te rarytasy trafiały nie tylko na królewskie stoły, ale również do domów zamożniejszych mieszczan. Przyprawiano wszystko. Produkty używane do przyprawiania potraw: ocet, wino, musztarda, nadawały średniowiecznym potrawom niezwykle intensywnego smaku. Nieoceniony był również ich dobroczynny wpływ na proces trawienia... Poza tym duża ilość przypraw zagłuszała smak nieświeżych produktów. W średniowiecznym jadłospisie często pojawiały się jaja i nabiał w różnych postaciach. Ser wykorzystywano do polewek, ciast i pierogów. Wśród napojów pojawiających się na stołach królowało piwo, rzadziej wino. W okolicy Krakowa produkowano wiele rodzajów piwa, ale największą popularnością cieszył się trunek sprowadzany, ze Świdnicy na Śląsku." http://www.literatura.zapis.net.pl/okresy/sredniowiecz...
Flavio D Amato

Flavio D Amato SM Expert; Process
Quality Analyst;
Lektor włoskiego;
Blo...

Temat: Polska kuchnia :)

Oto co i jak sie je w Polsce.... Ale PO WLOSKU :)

Ecco cosa e come si mangia in Polonia :)

http://flaviodamato.wordpress.com/2011/07/26/per-un-vi...
Renata Ż.

Renata Ż. Marketing Manager

Temat: Polska kuchnia :)

Znajomi Francuzi bardzo sobie chwalą polska kuchnię. A Francuzi wiadomo, od urodzenia wybredni.
Polska kuchnia to bez wątpienia jest mocna strona
Bartosz Bełkowski

Bartosz Bełkowski Rynek Kawy -
właściciel

Temat: Polska kuchnia :)

Polska wódka - ktoś już o niej wspominał. Czy tego chcemy, czy nie, nasz kraj powszechnie jest kojarzony z wódką.
Bożena Piekarska

Bożena Piekarska poszukiwaczka
wiedzy, urzędniczka

Temat: Polska kuchnia :)

Bartosz Bełkowski:
Polska wódka - ktoś już o niej wspominał. Czy tego chcemy, czy nie, nasz kraj powszechnie jest kojarzony z wódką.

Bardzo są też cenione polskie wędliny. Zwłaszcza za oceanem.
Iwona K.

Iwona K. Cluster Sales
Manager MICE:
Polonia Palace
Hotel, Metropo...

Temat: Polska kuchnia :)

bardzo fajny temat :)

jeśli szukacie polskich smaków, to musicie koniecznie obejrzeć wykład Karola Okrasy z konferencji TEDxWarsaw w marcu 2011:) miałam okazję współpracować z polskim znanym kucharzem i jego kuchnia jest prawdziwą wizytówką Polski, sami zobaczcie:

http://www.youtube.com/watch?v=rfFkGWbuH18Iwona K. edytował(a) ten post dnia 05.08.11 o godzinie 21:31

konto usunięte

Temat: Polska kuchnia :)

Łukasz Łuniewski:
Kiedys rozmawiałem z chłopakiem mojej znajomej - Meksykaninem.
Mowi mi - wziela mnie do polskiej restauracji - a tam samo meksykańskie żarcie:) pierogi, placki. Wszystko to je sie u nas tylko inaczej sie nazywa i mocniej doprawia.
Nie zebym próbowal tu dowodzic pochodzenia szalchetnej meksykanskiej kultury. Choc kto wie ;) Pierogi nie tak latwo wymyslec o czym wie kazdy kto próbował je zrobić nie znajac przepisu :)) Jak na to wpadli Aztekowie - pewnie sie nie dowiemy. Grunt ze kuchnia okazuje sie swietnym tematem do rozmów.

Kuchnia jest bardzo wazna. Najpierw jesc, potem filozofowac - powiedzial pewien mądrala - i miał rację.
Zachecam też jednak do udziału w pozostałych wątkach forum ;)[edited]Łukasz

Co ugotowac cudzoziemcom zeby bylo polskie, zeby bylo proste i zeby nie było zalosnie nudne?
Czeka mnie takie zadanie wiec prosze o rady :)

Następna dyskusja:

Czy Polska to silna marka?




Wyślij zaproszenie do