Temat: Serek Wieśniacki VS inne Serki Wieśniackie
Nie wiem czemu służy ta cała nagonka, ale jest to burza w szklance wody, a czepianie się już ogólnie designu nabiału to lekka przesada.
Sprawa z serkami jest banalnie prosta. Serki wyglądają jak wyglądają, z jednego określonego powodu. Klienta, która jest grupą docelową serka, ma bez problemu odnaleźć go na sklepowej półce. Dlatego wszystkie serki wiejskie są robione na jedno kopyto. Warto też zwrócić uwagę, że w przeciętnym sklepie, bez względu na jego wielkość, występuje jeden góra dwaj producenci serków - stąd ich posdobny wygląd - klient bez problemu ma wzrokowo odszukać serek wiejski.
Pamiętajmy, że serek wiejski, ma przecież kształ i wygldąd opakowania zbliżony chociażby do śmietany czy jogurtu - są to te same opakowanka. Przez to też musi się wyróżniać na tle innych produktów.
Jęsli patrzymy na to w ten sposób to powoli staje się jasne, dlaczego nasze serki tak wyglądają a nie inaczej.
Co do "kontrserków" z zagranicy, to może i design ich jest lepszy i częśto bardziej wyrafinowany, to niestety u nas by się nie przyjęły zupełnie. Wyglądają przede wszystkim jak lody. Patrząc na nie, nie wiemy od razu co w nich jest. W przypadku serka polskiego nie mamy z tym problemu - na jakikolwiek serek nie spojrzysz, wiesz, że jest to serek wiejski. I tu nasz design ma ogromną przewagę nad tym zagraniczmym i po prostu bije na głowę rozpoznawalność samego serka pośród innych produktów.
Pamiętajmy o przyzwyczajeniach Polaków do wyglądu. Do tego jak wyglądało i wygląda masło, ser twarogowy itp.
Jeszcze odniosę się do designu nabiału. Ktoś napisał, że opakowania nabiału w PL są mocno ch... Jest to dośc mocno krzywdzące stwierdzenie.
Chyba zapomnieliście np o Łaciatym - ich design też jest ch...? Produkty Milko? Mleko Świeze mleko?