Temat: 3 rodzaje soku Monavie
Z treści posta powyżej można wnosić, że pan Marek jest mocno zaangażowany z biznes Monavie. Zamiast podjęcia dyskusji i argumentowania zaatakował samego doktora, choć osobiście prawdopodobnie wcale go nie zna. Znamienne.
Co do produktów firmy Monavie to nie są to żadne soki, ale NAPOJE owocowe i tak też producent opisuje je na opakowaniu. Sokiem wg prawa europejskiego można nazwać produkt, który zawiera 100% składników pochodzących z owoców. Producent Monavie deklaruje jedynie zawartość jagód acai - 25% w napoju. Nie wiem jaki % innych owoców znajduje się w tym napoju, ale poza owocami znajdziemy tam również kwasek cytrynowy (E330), aromat malinowy oraz substancje konserwujące E 202 i E 211. Na zdrowie!
Wmawianie ludziom, że taki napój w dawce 120ml dostarcza „12 porcji owoców i warzyw” jest czystym marketingowym bełkotem i niebezpiecznym dla zdrowia wprowadzaniem w błąd. Po pierwsze ten napój nie zawiera ŻADNYCH warzyw. Po drugie większość owoców zawartych w jego składzie (m. in. tanie jabłko i winogrono) było przetworzone na koncentraty, a potem odtworzone w produkcie poprzez dodanie wody - dokładnie tak jak ma to miejsce w przypadku wielu innych soków i napojów na naszym rynku. Do tego dołożono przeciery owocowe (m.in. zagęszczający banan) oraz „bardzo zdrowe” konserwanty. Od biedy można by przyjąć, że 120ml napoju to 12 porcji owoców, ale musiałyby być to malutkie porcje po 10 g. każda. Czy taka dzienna porcja 120g owoców kosztowałaby 50zł? Pozostawiam do przemyślenia wszystkim – jak się wyraził pan Marek - mającym własny rozum.
Na marginesie - nie rozumiem poruszenia przez pana Marka tematu żywności organicznej, bo ani na stronie producenta, ani na samym produkcie nie widzę certyfikatów poświadczających pochodzenie surowców z upraw organicznych. Skoro takich certyfikatów nie ma, to należy założyć, że surowce pochodzą z nie certyfikowanych upraw wielkoskalowych.
Trudno cokolwiek powiedzieć na temat sugerowanego bogactwa antyoksydantów w napojach Monavie. Producent nie deklaruje ich zawartości. Jako, że jestem technologiem żywności, wiem, że obecność odpowiednich substancji można zadeklarować na opakowaniu dopiero przy osiągnięciu pewnych minimalnych poziomów tych substancji w produkcie. Praktyka pokazuje, że jeśli zawartość prozdrowotnych substancji przekracza te minima, producenci chętnie chwalą się tym na opakowaniu. W przypadku napojów Monavie takiej deklaracji nie ma. Proszę o podanie wartości ORAC dla 100ml tego napoju.
Co do występowania naturalnych antyoksydantów w żywności, to bardzo proszę - pod linkiem jest tabela wskazująca, że np. nasza pospolita dzika róża zawiera prawie tyle samo antyoksydantów co bardzo mocno wspierane marketingowo jagody acai:
http://www.odzywianie.info.pl/Antyoksydanty-w-zywnosci...
Żeby było jasne - za radą znajomego kupowałem i piłem wraz z żoną te napoje przez ok 7 miesięcy. Nie zauważyłem jakichś pozytywnych skutków poza naprawdę słodkim, owocowym smakiem. Porównałem te napoje ze 100% sokiem z acai i faktycznie kompozycja owocowa Monavie smakuje lepiej - podobnie do innych wieloowocowych napojów z miąższem na rynku z grupy premium. Tyle, że te inne napoje mogę kupić za kilka - kilkanaście złotych za litr, a nie 100zł za 0,7. Sam sok 100% z acai dostępny jest w podobnej cenie co napój Monavie (a na dodatek nie zawiera konserwantów).
Nie zdecydowałem się na wejście w biznes Monavie, dlatego mogę pisać jako osoba, której dochód nie zależy od sprzedaży produktów tej firmy. Czego i innym życzę.
Jan K. edytował(a) ten post dnia 17.10.12 o godzinie 14:39