Marcin Dorociński

Marcin Dorociński Szkolenia
Kelnerskie,
Barmańskie,
Zarządzanie w
Gastronom...

Temat: Pracownicy czynią cuda

Witam wszystkich zainteresowanych zarządzaniem personelem w hotelarstwie i gastronomii. Ostatnio w prasie wyczytałem, że bezrobocie w Warszawie nie dotknęło takich branży jak budownictwo, handel, gastronomia. Wiem z doświadczenia, że wiele młodych ludzi szuka pracy w restauracjach sądząc, że jest to łatwa, lekka, dobrze płatna praca. Realia są jednak inne, praca jest często dobrze płatna, ale wcale nie łatwa. Przeszkolenie personelu jest sprawą kluczową a zarazem bardzo pracochłonną. Dzieje się tak, gdyrz obsługa gości w restauracji czy w barach jest bardziej skomplikowana niż by się wydawało. Wiem to z doświadczenia gdyż sam jestem szkoleniowcem , że pracownicy potrzebują czasu dla przyswojenia wiedzy. Jednak poświęcenie tego czasu pracownikom jest bardzo dobrą inwestycją. Gdyż dobrze zmotywowany, przeszkolony, pracownik potrafi czynić cuda.