Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Tłuszcze trans

Jeśli Państwo uważają, że tłuszcze nienasycone w jakiejkolwiek kombinacji nadają się do smażenia lub JAKIEJKOLWIEK obróbki termicznej, to współczuję zdrowiu Waszemu i Waszych klientów.

Jedynymi tłuszczami, które nadają się do smażenia - bez szkodliwych efektów ubocznych są tłuszcze nasycone.

A najlepszym takim tłuszczem jest olej kokosowy, który prawie w całości składa się z tłuszczów nasyconych.

Opowiadacie Państwo o zdrowotnych właściwościach produktu, które są prawdziwe jedynie dla świeżo wytłoczonego oleju oraz niepoddawanemu jakiejkolwiek obróbce termicznej.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Tłuszcze trans

Wszystkie kwasy tłuszczowe nienasycone ulegają pod wpływem światła, temperatury i powietrza - bardzo szybkiemu procesowi utleniania. Najbardziej niestabilne i wrażliwe są kwasy Omega 3.

Przezroczysta butelka niechroniąca przed światłem, brak przechowywania w warunkach chłodniczych oraz zwiększanie się ilości tlenu w otwartej butelce w miarę zużywania produktu - dodatkowo przyspieszają ten proces.
Jadwiga Balbier

Jadwiga Balbier Kto pyta..... nie
błądzi; Kto
szuka...... znajduje

Temat: Tłuszcze trans

Nie jestem chemikiem i nie mam na ten temat fachowej wiedzy

http://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-trans-ukryty-z...

wielonienasycone kwasy tłuszczowe - bardzo zdrowe

typu omega-3:
łososie, makrele, śledzie, pstrągi, orzechy włoskie, olej rzepakowy; soja i len oraz oleje z tych produktów;
typu omega-6:
ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza oraz oleje z tych produktów, niektóre margaryny

Tłuszcz trans jest tłuszczem utwardzonym.
Maciej Wolski

Maciej Wolski Mobile Product
Manager

Temat: Tłuszcze trans

Są bardzo zdrowe, ale też ekstremalnie wrażliwe na czynniki zewnętrzne.

"Do przekształcenia cząsteczki kwasu tłuszczowego w cząsteczkę trans dochodzi w przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych, gdy podgrzewamy olej roślinny do wysokich temperatur (np. podczas smażenia i pieczenia) jak również w trakcie produkcji przemysłowej większości olejów i margaryn. "

"Początek kwasom tłuszczowym trans dają nienasycone kwasy tłuszczowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, czyli w naturalnych olejach roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Są również jednak stosunkowo nietrwałe i w pewnych warunkach mogą ulegać przekształceniu do niezwykle niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. Dzieje się tak, gdyż nienasycone kwasy tłuszczowe zawierają podwójne wiązania między atomami węgla (atomy węgla w cząsteczce są nienasycone wodorem), co skutkuje ich nietrwałością i łatwym wchodzeniem w reakcje chemiczne np. z tlenem i światłem oraz zmianą konfiguracji cząsteczek do szkodliwej dla zdrowia konfiguracji trans. "

źródło cytatów



Wyślij zaproszenie do