Agata Mielcarz

Agata Mielcarz szkolenia &
marketing

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Poszukuję dobrego fotografa kulinarnego - polecono mi p. Barbarę Dudzińską ale nie mogę znaleźć jej nigdzie w internecie, będę wdzięczna za przekazanie jakichkolwiek namiarów na panią fotograf. Z góry dziękuję.
Natalia W.

Natalia W. Śląska Organizacja
Turystyczna

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

fotograf kulinarny? czy tzn. że specjalizuje się w fotografii potraw?
ciekawe określenie:)

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Myśle że potrzebuje Pani po prostu dobrego fotografa.

Fotograf kulinarny to jakiś przerost formy nad treścią :)

Pozdrawiam.

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
Fotograf kulinarny to jakiś przerost formy nad treścią :)

Jeżeli zna się równie dobrze na stylizacji potraw jak na fotografii to takie fotograf jest bezdyskusyjnie "towarem deficytowym" ;) Fotografia żarcia to dość ciężka dziedzina.

Pani Basia ma konto na fotolii:
http://pl.fotolia.com/p/200662665Tomasz Gieroń edytował(a) ten post dnia 22.07.10 o godzinie 14:28

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Tomasz Gieroń:
Marcin Cichocki:
Fotograf kulinarny to jakiś przerost formy nad treścią :)

Jeżeli zna się równie dobrze na stylizacji potraw jak na fotografii to takie fotograf jest bezdyskusyjnie "towarem deficytowym" ;) Fotografia żarcia to dość ciężka dziedzina.

Pani Basia ma konto na fotolii:
http://pl.fotolia.com/p/200662665Tomasz Gieroń edytował(a) ten post dnia 22.07.10 o godzinie 14:28

A tam, każdy fotograf który jest fotografem dobrym tzn. ma duże pojęcie o kompozycji i kiedykolwiek widział dobre zdjęcia "kulinarne" sprosta takiemu zadaniu. Chociaż jeśli chce to nikt nie może mu zabronić bycia fotografem kulinarnym :)

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Pewnie, że nie zabroni, może być kim chce. Ale zwróć uwagę, że najpierw trzeba przygotować odpowiednio "potrawę" do zdjęć. Nie wiem czy wiesz, ale przykładowo najlepsze lody do zdjęć robi się z ziemniaków (pomijając pierońsko drogą sztuczną masę lodową), mięso przypala palnikiem, a o akrylowych kosatkach do lodu to chyba wiesz.
Łukasz R.

Łukasz R.
....................
....................
....................

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Cześć, moim zdaniem trochę się zagmatwało w poszukiwaniach.
Nie ma czegoś takiego jak dobry fotograf "kulinarny".
Dobry fotograf + stylista potraw i wtedy jest dobry efekt. Oczywiście czasem zdarza się że to ta sama osoba ale zazwyczaj przy dobrych sesjach tego typu pracuje kilka osób. fotograf żeby zrobić odpowiednia klatkę, stylista żeby to dobrze poukładać i do tego dobry oświetleniowiec żeby dobrze rozjaśnić. stwierdzenie dobry fotograf "kulinarny" bo wszystko robi sam to tak jakby szukać dobrego fotografa mody który jest jednocześnie fotografem, stylistą, fryzjerem itp...fotograf jest od robienia zdjęcia a od całej otoczki są ludzie z nim współpracujący.

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
Myśle że potrzebuje Pani po prostu dobrego fotografa.

Fotograf kulinarny to jakiś przerost formy nad treścią :)
a co to jest dobry fotograf? taki od wszysktiego? kazda branza ma swoja specyfike, inaczej footgrafuje sie bizuterie, inaczej mode, jeszcze inaczej sluby a kompletnie inaczej zarcie. dlatego tez nie uwazam ze okreslenie footgraf kulinarny t przerost formy nad trescia.

roznica miedzy dobrym fotografem a fotogrofem specjalizujacym sie w fotografii kulinarnej jest mniej wiecej taka jak miedzy dobrym samochodem a samochodem specjalizujacym sie w rajdach, wywrotka, czy formula 1.

dobry fotograf to okreslenie takei samo jak dobry samochod - ktory jest dobry/lepszy? porsche czy star?

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
A tam, każdy fotograf który jest fotografem dobrym tzn. ma duże pojęcie o kompozycji i kiedykolwiek widział dobre zdjęcia "kulinarne" sprosta takiemu zadaniu.


jasneee .. dzieki takiemu mamy w polsce 20 milionow zawodowych fotografow, ktorzy wlansiekupili lustrzanki i znaja sie na footgrafowaniu

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Piotr F.:

a co to jest dobry fotograf? taki od wszysktiego? kazda branza ma swoja specyfike, inaczej footgrafuje sie bizuterie, inaczej mode, jeszcze inaczej sluby a kompletnie inaczej zarcie. dlatego tez nie uwazam ze okreslenie footgraf kulinarny t przerost formy nad trescia.

roznica miedzy dobrym fotografem a fotogrofem specjalizujacym sie w fotografii kulinarnej jest mniej wiecej taka jak miedzy dobrym samochodem a samochodem specjalizujacym sie w rajdach, wywrotka, czy formula 1.

dobry fotograf to okreslenie takei samo jak dobry samochod - ktory jest dobry/lepszy? porsche czy star?

Cześć Piotrze. Zawsze miło mi sie czyta twoje posty w działach foto i nie tylko i zawsze widze profesjonalizm w twoich wypowiedziach natomiast teraz pozwole sie z tobą nie zgodzić.

Generalnie na początku stwierdze że temat jest śliski, bo dywagując nad dobrym fotografem to tak jakby dywagować nad dobrym malarzem (bynajmniej nie ściennym :)) albo dobrym muzykiem - w gre wchodzi często kwestia gustu o którym sie nie dyskutuje. Natomiast pomijając gusta potrafie nakreślić jedną mocną teze:

Dobry fotograf to fotograf artysta a nie fotograf rzemieślnik.
Jeśli mnie rozumiesz to ok, jeśli nie to możemy temat rozwinąć :) I właśnie w ten sposób można odróżnić fanatyka z lustrzanką od fotografa.

I troche nie rozumiem twojego zdania a propo fotografa od wszystkiego i dlaczego tak mocno twierdzisz ze pomiedzy dobrym fotografem a fotografem kulinarnym widzisz tak duza roznice.

Chcesz mi powiedzieć że w dobrej agencji fotograficznej która realizuje zlecenia fotografii reklamowej masz fotografów od branży gastro, biżuterii i mody ? Czy konkretny typ fotografii jest tak pracochłonny i wyjątkowy że należy szukać tylko specjalisty w tej dziedzinie ?

Nie chciałbym sobie schlebiać ani porównywać natomiast uważam że jako 'zawodowcy' zgodzimy się ze sobą że udana fotografia reklamowa to przedewszystkim światło i kompozycja. Jeśli fotograf jest estetą i wie że 'patrzeć to nie zawsze widzieć' to świetnie zrobi fotografie dla najnowszej koleckcji APART jak i foto reklamowe dla sushi baru.

Tak więc dobry fotograf a już na pewno dobry fotograf reklamowy nie powinien mieć problemów zarówno z fotografią kuliarną jak i usługową czy biżuteryjną jeśli tylko wie czego oczekuje od niego klient.
Fotografia mody i ślubna to już faktycznie troche inny temat ponieważ tutaj nie mówimy już ściśle o fotografii reklamowej tylko np. o umiejętności pracy w studiu oraz umiejętności reportażu.Marcin Cichocki edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 14:21

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Piotr F.:
Marcin Cichocki:
A tam, każdy fotograf który jest fotografem dobrym tzn. ma duże pojęcie o kompozycji i kiedykolwiek widział dobre zdjęcia "kulinarne" sprosta takiemu zadaniu.


jasneee .. dzieki takiemu mamy w polsce 20 milionow zawodowych fotografow, ktorzy wlansiekupili lustrzanki i znaja sie na footgrafowaniu

A dlaczego jeden z 20 milionów polskich fotografów który własnie kupił Canona z kitem za 3500zł nie mógł by zrobić np. takiego zdjęcia jakie zrobił "fotograf kulinarny" ? http://pl.fotolia.com/id/24278817

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
Dobry fotograf to fotograf artysta a nie fotograf rzemieślnik.
Jeśli mnie rozumiesz to ok, jeśli nie to możemy temat rozwinąć :) I właśnie w ten sposób można odróżnić fanatyka z lustrzanką od fotografa.


z cheica poslucham roziwniecia tematu. bo tweirdzilem i bede twierdzil ze okreslanie siebie mianem fotografa artysty jest conajwyzej przesadzonym lansem.
parafrazujac jedno z przyslow uwazam iz "rzemieslnikiem sie jest a artysta sie bywa"
nei ma czegos takiego jak celowe wykonanie fotorgafii artystycznej bo czym niby jest fotografia artystyczna?
a rzemioslo mimo iz wiekszosc traktuje to jako cos gorszego jest rzecza neizbedna by swiadomie wykonywac kazdy zawod. w tym fotografie. bez dobrego, wrecz perfekcyjnego warsztatu nie bedize dobrych fotografii.
I troche nie rozumiem twojego zdania a propo fotografa od wszystkiego i dlaczego tak mocno twierdzisz ze pomiedzy dobrym fotografem a fotografem kulinarnym widzisz tak duza roznice.

mialem wrazenie ze napisalem bardzo wyraznie. to tak samo jakbys stwierzil ze porsche a meblowoz to to samo bo oba to samochody.
roznica jest olbrzymia.

Chcesz mi powiedzieć że w dobrej agencji fotograficznej która realizuje zlecenia fotografii reklamowej masz fotografów od branży gastro, biżuterii i mody ? Czy konkretny typ fotografii jest tak pracochłonny i wyjątkowy że należy szukać tylko specjalisty w tej dziedzinie ?

kazda szanujaca sie agencja pracuje z fotografami specjalizujacymi sie w konkretnych branzach. oczywiscie ze nie jest tak ze jeden footgraf jedna branza, bo czesto sie one zazebiaja.
ale fotograf architektury nie zrobi zdjec modowych tak dobrze jak fotoraf mody, a reporter nie sfotografuje dobrze butelki wodki.
Nie chciałbym sobie schlebiać ani porównywać natomiast uważam że jako 'zawodowcy'

uwazasz sie za zawodowego fotografa?

Jeśli
fotograf jest estetą i wie że 'patrzeć to nie zawsze widzieć' to świetnie zrobi fotografie dla najnowszej koleckcji APART jak i foto reklamowe dla sushi baru.


jedno i drugie to produkt. przy czym produktowa kolekcja apartu od kilku lat to renderingi a nie zdjecia.

Tak więc dobry fotograf a już na pewno dobry fotograf reklamowy nie powinien mieć problemów zarówno z fotografią kuliarną jak i usługową czy biżuteryjną jeśli tylko wie czego oczekuje od niego klient.


uwazasz ze mechanik wyspecjalizowany w naprawie renault z rowna wprawa i perfekcja naprawi ci subaru? przeciez oba to samochody, w dodatku osobowe, wiec nie powino byc problemu? a czy serwis canona naprawi ci i skalibruje sprzet sony?

KAZDEJ brany trzeba sie nauczyc. bez wzlgedu na pojecie o swietle, kompozycji i kadrze TRZEBA posiasc znajomosc branzy, trendy w niej panujace, oraz rzeczy wazne na ktore nalezy zwrocic uwage.

dla przykladu: dostajesz do wykonania zdjecia produktowe zapieknych malzy
przygotowyjesz, ozdabiasz je delikatnie pamrezanem, ktory slicznie je oblewa tworzac wspaniala kompozycje. odrobina pieprzu dla kontrastu, piekne oswietlenie i masz cudowne zdjecie prawda?
tyle tylko ze posypanie malzy parmezanem jest kulinarna zbrodnia o ktorej jako fotograf mozesz nie miec zielonego pojecia a ktora sprawia ze zdjecie mimo "jakosci" fotogrfa nadaje sie jedynei do kosza.

dlatego na sesjach zdjeciowych zespoly kilku-kilkunatoosobowe to norma, tak ciezka do zaakceptowania przez tanich klientow i "samowystarczalnych" fotografow
Fotografia mody i ślubna to już faktycznie troche inny temat ponieważ tutaj nie mówimy już ściśle o fotografii reklamowej tylko np. o umiejętności pracy w studiu oraz umiejętności reportażu.

zaraz zaraz .. umiejetnosc pracy w studio domena fotografii modowej ale kulinarnej juz nie??? :D:D:D
wiesz ze czesto buduje sie studio typowo pod fotografie kulinarna? z zapleczem kuchennym, miejscem dla stylisty produktow, lodowkami, miejscem na efekty specjalne itp?? to naprawde kawal ciezkiej i odpowiedzialnej roboty wielu osob .. bez wzlgedu na to jak bardzo stwierdzisz ze moze to wykonac ktos kto wlasnie kupil lustrznke w Mediamarkcie

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
A dlaczego jeden z 20 milionów polskich fotografów który własnie kupił Canona z kitem za 3500zł nie mógł by zrobić np. takiego zdjęcia jakie zrobił "fotograf kulinarny" ? http://pl.fotolia.com/id/24278817

bo nie pozwoli mu na to optyka jego obiektywu, bo nie ma pojecia o swietle, chyba ze przyapdkiem mu si euda, bo z reguly uzywa progrmu auto, bo nie potrafi ustaiz jedzenia w sposob interesujacy. chocby dlatego.
co zas do zdjecia - czosnek marynowany jest kiepskim dodatkiem do pasztetu :)
pomijam fakt ze mialem wrazenie ze rozmawiamy o zdjeciach a nie o fotorgafii stockowej. to dwie zupelnie rozne bajki.

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Piotr F.:

z cheica poslucham roziwniecia tematu. bo tweirdzilem i bede twierdzil ze okreslanie siebie mianem fotografa artysty jest conajwyzej przesadzonym lansem.
parafrazujac jedno z przyslow uwazam iz "rzemieslnikiem sie jest a artysta sie bywa"
nei ma czegos takiego jak celowe wykonanie fotorgafii artystycznej bo czym niby jest fotografia artystyczna?
a rzemioslo mimo iz wiekszosc traktuje to jako cos gorszego jest rzecza neizbedna by swiadomie wykonywac kazdy zawod. w tym fotografie. bez dobrego, wrecz perfekcyjnego warsztatu nie bedize dobrych fotografii.

Ja ci też nie umiem powiedzieć co to są zdjęcia artystyczne i kto to jest fotograf artystyczny. Nie chodziło mi o uosobienie tych cech tylko o to że można być fotografem który ma talent i predyspozycje a można być fotografem wyuczonym.

mialem wrazenie ze napisalem bardzo wyraznie. to tak samo jakbys stwierzil ze porsche a meblowoz to to samo bo oba to samochody.
roznica jest olbrzymia.

Dla mnie porównywanie fotografii z samochodami to jakaś totalna głupota i upraszczanie sprawy. Różnica pomiędzy meblowozem a porsche jest tak ogromna że aż nie chce sie wierzyć że twoim zdaniem jest taka sama pomiędzy fotografem a fotografem kulinarnym.


kazda szanujaca sie agencja pracuje z fotografami specjalizujacymi sie w konkretnych branzach. oczywiscie ze nie jest tak ze jeden footgraf jedna branza, bo czesto sie one zazebiaja.
ale fotograf architektury nie zrobi zdjec modowych tak dobrze jak fotoraf mody, a reporter nie sfotografuje dobrze butelki wodki.

Masz racje ale nie o tym rozmawialiśmy. Gdyby autorka tematu szukała fotografa architektury, do modellingu albo dobrego fotografa reklamowego to ta dyskusja nie miala by miejsca i moj pierwszy post także. Pamietaj ze chodzilo o fotografa kulinarnego którym powinien być każdy dobry fotograf reklamowy.

uwazasz sie za zawodowego fotografa?
Nie, stad ten cudzyslow. Ale za 2 lata myśle ze z chęcią mnie Pan zatrudni ;)

Jeśli
fotograf jest estetą i wie że 'patrzeć to nie zawsze widzieć' to świetnie zrobi fotografie dla najnowszej koleckcji APART jak i foto reklamowe dla sushi baru.


jedno i drugie to produkt. przy czym produktowa kolekcja apartu od kilku lat to renderingi a nie zdjecia.

Byćmoże, mogłem podać każdą inną firmę która nie istnieje bez dobrej fotografii reklamowej.
Tak więc dobry fotograf a już na pewno dobry fotograf reklamowy nie powinien mieć problemów zarówno z fotografią kuliarną jak i usługową czy biżuteryjną jeśli tylko wie czego oczekuje od niego klient.


uwazasz ze mechanik wyspecjalizowany w naprawie renault z rowna wprawa i perfekcja naprawi ci subaru? przeciez oba to samochody, w dodatku osobowe, wiec nie powino byc problemu? a czy serwis canona naprawi ci i skalibruje sprzet sony?

Oczywiście że nie ale to porównanie do fotografii reklamowe a fotografii kulinarnej jest bez sensu i nie logiczne. Mydlisz oczy.

KAZDEJ brany trzeba sie nauczyc. bez wzlgedu na pojecie o swietle, kompozycji i kadrze TRZEBA posiasc znajomosc branzy, trendy w niej panujace, oraz rzeczy wazne na ktore nalezy zwrocic uwage.

dla przykladu: dostajesz do wykonania zdjecia produktowe zapieknych malzy
przygotowyjesz, ozdabiasz je delikatnie pamrezanem, ktory slicznie je oblewa tworzac wspaniala kompozycje. odrobina pieprzu dla kontrastu, piekne oswietlenie i masz cudowne zdjecie prawda?
tyle tylko ze posypanie malzy parmezanem jest kulinarna zbrodnia o ktorej jako fotograf mozesz nie miec zielonego pojecia a ktora sprawia ze zdjecie mimo "jakosci" fotogrfa nadaje sie jedynei do kosza.

Żartujesz ? :) To twoim zdaniem fotograf robiący modelling potrafi zastąpić wizażyste, styliste i sam powinien ubrać i umalować modelke stosownie do charakteru zdjęć i panujących w branży i w czasie trendów ?

dlatego na sesjach zdjeciowych zespoly kilku-kilkunatoosobowe to norma, tak ciezka do zaakceptowania przez tanich klientow i "samowystarczalnych" fotografow

Przed chwilą napisałeś ze to fotograf powinien wiedzieć z czym sie podaje małże a teraz piszesz że zrobienie ich fotografii to praca kilkunastu osób. Więc rozumiem że jest tam dobry fotograf doświadczony w fotografii reklamowej, ktoś to zrobi żarcie, ktoś kto je ułozy tak zeby wygladalo marketingowo itp itd... To powiedz mi w takim razie co każda z tych kilkunastu osób robi np. przy fotografii reklamowej dla pewnej dużej restauracji. Nie ma tu ironii, może po prostu sie czegoś nowego naucze.
Fotografia mody i ślubna to już faktycznie troche inny temat ponieważ tutaj nie mówimy już ściśle o fotografii reklamowej tylko np. o umiejętności pracy w studiu oraz umiejętności reportażu.

zaraz zaraz .. umiejetnosc pracy w studio domena fotografii modowej ale kulinarnej juz nie??? :D:D:D

Studio chyba jest nierozłączną cechą fotografii w ogóle, nie chciałem temu zaprzeczyć.
wiesz ze czesto buduje sie studio typowo pod fotografie kulinarna? z zapleczem kuchennym, miejscem dla stylisty produktow, lodowkami, miejscem na efekty specjalne itp?? to naprawde kawal ciezkiej i odpowiedzialnej roboty wielu osob .. bez wzlgedu na to jak bardzo stwierdzisz ze moze to wykonac ktos kto wlasnie kupil lustrznke w Mediamarkcie

Śmiem twierdzić że aby zrobić zdjęcie które zalinkowałem w poprzednim poście nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu ani studia ani niczego co wymieniłeś powyżej. A tym bardziej nie trzeba być fotografem kulinarnym.

Piotrze, masz racje że w danej branży fotograficznej trzeba być specjalistą. Jeszcze raz powtórze że temat sie rozpoczął od fotografie kulinarnej a nie potrzebnie kończy sie na fotografi modowej, fotografii wnętrz, czy reportażu bo te różnice są oczywiste.

Oczywiste jest że lepszy do wykonania sesji reklamowej dla restauracji jest fotograf-kucharz niż fotograf-nie kucharz ale nie można twierdzić że dobry fotograf/fotograf reklamowy nie zrobi tak dobrych zdjęć kulinarnych jak fotograf kulinarny bo dla mnie takiego fotografa nie ma. Żarcie to produkt jak każdy inny. Gdyby było zapotrzebowanie na fotografów kulinarnych to rynek by to już dawno zweryfikował.Marcin Cichocki edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 18:04

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Piotr F.:
Marcin Cichocki:
A dlaczego jeden z 20 milionów polskich fotografów który własnie kupił Canona z kitem za 3500zł nie mógł by zrobić np. takiego zdjęcia jakie zrobił "fotograf kulinarny" ? http://pl.fotolia.com/id/24278817

bo nie pozwoli mu na to optyka jego obiektywu, bo nie ma pojecia o swietle, chyba ze przyapdkiem mu si euda, bo z reguly uzywa progrmu auto, bo nie potrafi ustaiz jedzenia w sposob interesujacy. chocby dlatego.
co zas do zdjecia - czosnek marynowany jest kiepskim dodatkiem do pasztetu :)
pomijam fakt ze mialem wrazenie ze rozmawiamy o zdjeciach a nie o fotorgafii stockowej. to dwie zupelnie rozne bajki.

Ok zgoda. A czy fotograf architektury zrobiłby już takie zdjęcie ? :)

Nie rozumiem czemu czosnek marynowany byłby kiepskim dodatkiem do dobrego pasztetu ale to już kwestia gustów a nie ubranżowienia fotografa.

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
tych cech tylko o to że można być fotografem który ma talent i predyspozycje a można być fotografem wyuczonym.

a kto to jest fotograf wyuczony? taki ktory poznal warsztat i umie przewidziec efekt na zdjeciu i taki ktory planuje zdjecie przed jego zrobieniem a nie kombinuje potem byle cos wyszlo? w przeciwienstwie do niewyuczonego ktory napie..la tysiace zdjec twierdzac ze cos przeciez musie wyjsc?

Dla mnie porównywanie fotografii z samochodami to jakaś totalna głupota i upraszczanie sprawy.


DLACZEGO?

Różnica pomiędzy meblowozem a
porsche jest tak ogromna że aż nie chce sie wierzyć że twoim zdaniem jest taka sama pomiędzy fotografem a fotografem kulinarnym.


ale miedzy jakiem fotografem? z jednej strony specjalizujacy sie w fotografii zarcia a z drugiej? reporter? slubny? modowy? przyrodniczy? czy moze pan kaziu ktory wlasnie kupil aparat i fotografuje wszystko?
Pamietaj ze chodzilo o fotografa kulinarnego którym powinien być każdy dobry fotograf reklamowy.
>
bzdura.

Byćmoże, mogłem podać każdą inną firmę która nie istnieje bez dobrej fotografii reklamowej.

fotografia reklamowa to bardzo szerokei pojecie. na tyle szerokie ze trzeba je dzielic na branze. czesto bardzo rozniace sie od siebie.

Oczywiście że nie ale to porównanie do fotografii reklamowe a fotografii kulinarnej jest bez sensu i nie logiczne. Mydlisz oczy.

DLACZEGO?
Żartujesz ? :) To twoim zdaniem fotograf robiący modelling potrafi zastąpić wizażyste, styliste i sam powinien ubrać i umalować modelke stosownie do charakteru zdjęć i panujących w branży i w czasie trendów ?

czytanie ze zrozumieniem sie klania. nikt nie pisze ze fotograf ma zastapic wizazyste czy styliste. ale MUSI wiedziec czego od nich wymagac. podobnie w kuchni, trzba miec pojecie ze sushi nie fotografuje sie na kuchence elektrycznej jako zestawu do smazenia.
Przed chwilą napisałeś ze to fotograf powinien wiedzieć z czym sie podaje małże a teraz piszesz że zrobienie ich fotografii to praca kilkunastu osób.

nadal nie rozumiesz. fotograf jest szefem planu. szef ma wiedziec o co chodzi. nie musi wiedizec co to jest "procja dla bogow" podczas destylacji armagnaca ale musi wiedziec ze nie podaje sie go z lodem.
chyba ze nadal sie niejasno wyrazam

To
powiedz mi w takim razie co każda z tych kilkunastu osób robi np. przy fotografii reklamowej dla pewnej dużej restauracji. Nie ma tu ironii, może po prostu sie czegoś nowego naucze.

zupelnie przykladowo:
- kucharz + asystent przygotowanie zarcia
- stylista produktu - podanie
- specjalista od efektow (najczesciej stylista lub jego asystent) - lakierowanie, podpalanie, dymienie, polewanie, zraszanie itp
- fotograf - pstrykanie i trzymanie calosci w kupie
- asystent fotografa - swiatlo, pilnowanie czasu podania potraw itp

do tego doloz przedstawicieli klienta, z reguly przedstawiiela agencji produkujacej sesje, przy duzej sesji kogos do koordynacji dzialan bo asystent nie bedzie mial na to czasu i masz pelne studio.

i wyobraz sobie ze fotograf dostaje od kazdej z osob zapytanie za ile podac sorbet i czym ma byc udekorowany oraz jaie swiatlo do niego ma byc ustawione.

podkresle - pisze o sesji zdjeciowej dla powaznego klienta a nie pstrykaniu przed obiadem w domu.
Studio chyba jest nierozłączną cechą fotografii w ogóle, nie chciałem temu zaprzeczyć.

nie jest. znam wielu ktorzy nie byli w studio i nie zamierzaja. a ich portoflio kladzie na kolana. choc akurat nie w branzy kulinarnej.

Śmiem twierdzić że aby zrobić zdjęcie które zalinkowałem w poprzednim poście nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu ani studia ani niczego co wymieniłeś powyżej. A tym bardziej nie trzeba być fotografem kulinarnym.

tu sie akurat zgodze.
Jeszcze raz powtórze że temat sie rozpoczął od fotografie kulinarnej a nie potrzebnie kończy sie na fotografi modowej, fotografii wnętrz, czy reportażu bo te różnice są oczywiste.

ok .. skoro dopuszczas footgrafie mody, fotografie wnetrz to czemu twierdzisz z enie istnieje oddzielna kategoria fotografii kulinarnej?

ale
nie można twierdzić że dobry fotograf/fotograf reklamowy nie zrobi tak dobrych zdjęć kulinarnych jak fotograf kulinarny bo dla mnie takiego fotografa nie ma.

DLACZEGO?

Żarcie to produkt jak każdy
inny.


tu sie akurat bardzo ale to bardzo mylisz. to akurat bardzo specyficzna dziedzina fotografii produktowej i reklamowej.

Gdyby było zapotrzebowanie na fotografów kulinarnych to
rynek by to już dawno zweryfikował.


alez rynek to jzu bardzo dawno zweryfikowal. na swiecie jest cala masa fotorgafow zajmujaca sie jedynie fotografia potraw, pisane sa na ten temat ksiazki, prowadzone specjalistyczne warsztaty.
sa specjalistyczne firmy w ktorych kupujesz produkty potrzebne do wykonania tkaich sesji - sztuczne lody, rose, kruszony lod, rozlana wode, kurz itp itd..
jakby nie bylo fotografii kulinarnej ten potezny rynek by nie istnial.

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
Nie rozumiem czemu czosnek marynowany byłby kiepskim dodatkiem do dobrego pasztetu


sprobuj tak zjesc to sie przekonasz.

ale to już kwestia gustów a nie ubranżowienia
fotografa.

akurat gust w tym wypadku jest do pominiecia (ja na przyklad bardzo lubie zarowno czosnek jak i pasztet ale nie polaczylbym ich na fotografii). na tej konkretnej - zbyt odwraca uwage (smakowo, skojarzeniowo i kadrowo) od glownego przedmiotu zdjecia jakim jest bagietka z pasztetem.

swoja drogo proponowalbym wrocic do tematu watku bo autorka bynajmniej nie pytala o pasztet czy sens istnienia fotografii kulinarnejPiotr F. edytował(a) ten post dnia 23.07.10 o godzinie 23:31

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Marcin Cichocki:
Dobry fotograf to fotograf artysta a nie fotograf rzemieślnik.
Eeee, tak? Chyba wolę mieć zdjęcia robione przez zajebistego rzemieślnika bez krzty artyzmu niż przez zapalonego artystę bez krzty rzemiosła ;p
Marcin Cichocki:
Dla mnie porównywanie fotografii z samochodami to jakaś totalna głupota i upraszczanie sprawy.
Jeszcze nie czujesz analogii. Jeszcze :))

---
Sorry chłopcy, rozwlekliście się w rozważaniach, dywagacjach, ciężko czytać (o tej godzinie :))
---

Marcin, pliz, przeanalizuj analogię do aut. Imho jest niesamowicie trafna :))
Zbigniew Świderski

Zbigniew Świderski
www.zbigniewswidersk
i.pl

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Po co tyle gadania bez sensu.

Polecam fotografa ze specjalizacją "kulinaria".
http://marcinszymanski.com/Portfolio/strony/Kulinaria....

konto usunięte

Temat: FOTOGRAF KULINARNY POSZUKIWANY

Zbigniew Świderski:
Po co tyle gadania bez sensu.

czemu uwazasz ze romzowa o fotografii jest bez sensu? bo nikt nie reklamuje znajomych?

Polecam fotografa ze specjalizacją "kulinaria".
http://marcinszymanski.com/Portfolio/strony/Kulinaria....

takich rzemieslnikow jest w polsce conajmniej kilkuset... czemu akurat ten?



Wyślij zaproszenie do