Temat: treningi, szkolenia, badania...
ANTYSTRES NA WIDELCU,czyli dieta i techniki antystresowe Twoją siłą w radzeniu sobie ze stresem
„Łuk zbyt mocno napięty może się łatwo złamać”.
Stres jest zjawiskiem, które towarzyszy nam przez całe życie. Z jednej strony mobilizuje nas do pracy i pozwala nam rozwijać się, jednak z drugiej zbyt silne napięcie może negatywnie wpływać na posiadaną wiedzę i kompetencje. Czy chcesz lepiej radzić sobie z własnym stresem? Czy chcesz nauczyć się rozpoznawać przyczyny i objawy swojego stresu? Czy chcesz nauczyć się skutecznych technik obniżających wewnętrzne napięcie? Czy chcesz dowiedzieć się jak wykorzystać dietę do doraźnego i profilaktycznego radzenia sobie ze stresem oraz jak wykorzystać pożywienie w sytuacjach stresowych i nie stać się jego ofiarą?
Cele szkolenia
• Rozwijanie umiejętności radzenia sobie ze stresem w codziennych sytuacjach (w życiu zawodowym i osobistym)
• Zwiększenie świadomości źródeł i objawów swojego stresu
• Uświadomienie źródeł pojawiania się głodu emocjonalnego i fizjologicznego oraz zależności między nimi
• Nauka skutecznych technik radzenia sobie ze stresem obniżających wewnętrzne napięcie i regenerujących siły
• Wykorzystywanie diety do doraźnego i profilaktycznego radzenia sobie ze stresem
• Nauczenie bycia świadomym konsumentem, czyli jak wykorzystać pożywienie w sytuacjach stresowych i nie stać się jego ofiarą
• Rozwijanie umiejętności przeciwdziałania negatywnym skutkom stresu
Program
1. Stres – wróg czy przyjaciel?
2. Przyczyny stresu - co mnie stresuje?
• Typowe przyczyny stresu – czynniki stresogenne środowiskowe oraz fizjologiczne (nieprawidłowe odżywianie)
3. SOS, czyli symptomy ostrzegawcze stresu
• Rozpoznawanie objawów stresu
• Różnica pomiędzy głodem emocjonalnym a fizjologicznym
• Sposoby radzenia sobie z objawami stresu - po co sięgamy w sytuacjach stresowych („zajadanie stresu” jako jeden z typowych mechanizmów błędnego koła)
• Piramida żywieniowa a stres - zasada indywidualności
• Świadome dokonywanie wyboru spośród produktów dostępnych na rynku - bycie świadomym konsumentem
4. Techniki radzenia sobie z własnym stresem
• Praca z oddechem - współzależność pomiędzy oddychaniem a stanami emocjonalnymi człowieka i jego zachowaniem
• Ćwiczenia relaksacyjne (Trening Autogenny Schultza)
• Poznawcze strategie regulacji emocji w sytuacjach stresowych
• Żywność antystresowa - doraźna i profilaktyczna samodzielna pomoc dietetyczna
5. Kompleksowa profilaktyka
• Jak budować odporność i zapobiegać stresowi na płaszczyźnie ciała, emocji i umysłu
6. Planowanie zmiany osobistej
• Opracowywanie indywidualnej strategii antystresowej
• Opracowanie indywidualnego planu żywieniowego
• Wskazówki dotyczące wdrażania nabytych umiejętności w życie
Metodyka
Szkolenie prowadzone jest przez specjalistę ds. żywienia i psychologa nowoczesnymi i sprawdzonymi metodami aktywnymi obejmującymi prezentacje, wykłady, ćwiczenia interaktywne w małych grupach, ćwiczenia indywidualne, symulacje, wizualizacje oraz dyskusje moderowane.
Termin szkolenia
Termin I: 29.10.2009 r. (czwartek)
Termin II: 07.11.2009r. (sobota)
Cena:
520 zł za osobę. Przy zgłoszeniach do 19.10.2009 r. cena wynosi 490 zł za osobę. Dla pracowników ngo i grup kilkuosobowych korzystne rabaty.
INFORMACJE I ZGŁOSZENIA: szkolenia@dietazip.com,
http://dietazip.com.
Informacje o prowadzących:
ANNA KRAWCEWICZ
Specjalista ds. Żywienia dyplomowany przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła w Warszawie. Pedagog (praca socjalna/ edukacja zdrowotna/ pedagogika religii) jak również teolog.
Specjalizuje się w szkoleniach m.in. z zakresu- chorób dietozależnych, żywienia w schorzeniach kardiologicznych, osób otyłych, z niedowagą, sportowców.
Doświadczenie biznesowe zdobywa od 2002 roku m.in. w Międzynarodowej Organizacji Charytatywnej SOS- Kinderdorf International, w Fundacji Dom Lotosu, w firmie „Eko Zakątek” działającej w branży ekologicznej.
Niezależnie, współpracuje z organizacjami pozarządowymi oraz instytucjami działającymi w sektorze zdrowia i urody m.in. z Niepubliczną Przychodnią Kardiologiczną, a od 2004 roku z firmą „Inventia”(menadżer). Obecnie prowadzi własną firmę (Poradnia Dietetyczna ŻIP).
W swojej pracy trenerskiej łączy wiedzę i doświadczenie w dziedzinie medycyny i pedagogiki.
BEATA JANICZEK-LASOTA
Psycholog, coach i trener specjalizujący się w szkoleniach z zakresu rozwoju osobistego – komunikacji interpersonalnej, asertywności, zarządzania czasem, radzenia sobie ze stresem, autoprezentacji, zarządzania zespołem oraz planowania kariery i rozwoju zawodowego. Absolwentka Szkoły Trenerów i Szkoły Umiejętności Coachingowych przy Ośrodku INTRA.
Szkolenia prowadzi od 2003 roku. Doświadczenie biznesowe zdobywała pracując w Departamentach Zarządzania Zasobami Ludzkimi w Banku BPH S.A. i Nordea Bank Polska S.A., a także w trakcie prowadzenia własnej firmy. Współpracuje z firmami szkoleniowymi, organizacjami pozarządowymi, fundacjami i uczelniami wyższymi. Posiada również doświadczenie w headhuntingu, sprzedaży nieruchomości oraz zarządzaniu zespołem.
W swojej pracy trenerskiej i coachingowej łączy wiedzę i doświadczenie w dziedzinie psychologii, organizacji i biznesu.