Marcin Kroh

Marcin Kroh Poznański Pośrednik
Finansowy,
Przedsiębiorca,
Ekonomista...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Witam

Właśnie oglądam na TVN'ie program z Magdaleną Gessler "Kulinarne Rewolucje".
Myśle, że program ten jest świetnym uzupełnieniem innego wątku na temat doradztwa/konsultingu i ogólnie tematu zarządzania.

Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam

EDIT:
Dla tych którzy nie widzieli KUCHENNYCH REWOLUCJI a chcieliby przyłaczyć się do rozmowy zapraszam na VOD.ONET.PL - tam można obejrzeć wszystkie odcinki.Marcin Kroh edytował(a) ten post dnia 25.10.10 o godzinie 17:56

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Zapraszam do dyskusji

Witam,

w mojej ocenie, ten program to spektakl medialny w czystej postaci. Na bazie tego co widać na ekranie trudno o jakiekolwiek poważne wnioski.
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".
Marcin Kroh

Marcin Kroh Poznański Pośrednik
Finansowy,
Przedsiębiorca,
Ekonomista...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Dagmara D.:
Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".
Dlaczego żenujący ?

Faktycznie ciężko jest ocenić fakty obiektywnie nie znając wszystkich szczegółów, ale program zdaje się próbować być obiektywnym pokazujac niejednokrotnie porażki (chociaż często wynikające z niestosowania się do porad). Porady które proponuje prowadzaca też wynikają raczej z doświadczenia i znajomości branży gastronomicznej, wraz z jej prawidłami marketingowymi, decyzyjnymi, np. wielkośc, ilość potraw w menu, design, itp. Pokazują również jak restauracje radzą sobie po jakimś czasie (chociąż okres 1,5 później jest razej mało miarodajny:P ).

Są oczywiście plusy/minusy programu, ale jak waszym zdaniem na miejscu prowadzącej powinien wyglądać konsulting/doradztwo ?
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Dagmara D.:
Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".
Dlaczego żenujący ?
Oblewanie ludzi wodą , poniżanie nie jest żenujące ? Cóż... ja uważam, że można to samo zrobić na poziomie. Ale to tylko moja opinia. A ten program to tylko show - jak Big Brother :)
Marcin Kroh

Marcin Kroh Poznański Pośrednik
Finansowy,
Przedsiębiorca,
Ekonomista...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Dagmara D.:
Marcin Kroh:
Dagmara D.:
Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".
Dlaczego żenujący ?
Oblewanie ludzi wodą , poniżanie nie jest żenujące ? Cóż... ja uważam, że można to samo zrobić na poziomie. Ale to tylko moja opinia. A ten program to tylko show - jak Big Brother :)

Widzę też spać nie mozesz :)

Ale prosze zauważyć ,że właściciele restauracji negują często porady nie mając do tego żadnych podstaw, w przeciwieństwie do prowadzącej, która ma doświadczenie. To jest hipokryzja z ich strony bo sami ją zatrudniają. Prowadząca natomiast, mam wrażenie, chce to zrobić sprawnie a historie których wysłuchuje zna zapewne na pamięć. Stąd zapewne stanowczy, czasem chamskoautorytatywny ton. :))))
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Widzę też spać nie mozesz :)

Wstałam dziś o 14.00 :):)

Ale prosze zauważyć ,że właściciele restauracji negują często porady nie mając do tego żadnych podstaw, w przeciwieństwie do prowadzącej, która ma doświadczenie. To jest hipokryzja z ich strony bo sami ją zatrudniają. Prowadząca natomiast, mam wrażenie, chce to zrobić sprawnie a historie których wysłuchuje zna zapewne na pamięć. Stąd zapewne stanowczy, czasem chamskoautorytatywny ton. :))))
Dlatego to jest show :)
Niektórzy na jego potrzeby są w stanie się upodlić - i git.

Gdybym zatrudniła kogoś kto ma mi pomóc i tak by się zachowywał wyleciałby na zbity pysk. I to kwestia kultury - nic więcej. Nie neguję umiejętności i wiedzy pani Magdy ale jej zachowanie jest dla ,mnie nie do przyjęcia. Na prawdę możaa inaczej , ale może wtedy nie byłoby igrzysk ...a bez igrzysk to nudnoooo :)
Uciekam - dobranocki :)

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Dagmara D.:
Dlatego to jest show :)
Niektórzy na jego potrzeby są w stanie się upodlić - i git.

Gdybym zatrudniła kogoś kto ma mi pomóc i tak by się zachowywał wyleciałby na zbity pysk. I to kwestia kultury - nic więcej. Nie neguję umiejętności i wiedzy pani Magdy ale jej zachowanie jest dla ,mnie nie do przyjęcia. Na prawdę możaa inaczej , ale może wtedy nie byłoby igrzysk ...a bez igrzysk to nudnoooo :)
Zgadzam się prawie w 100% :)
Również nie neguję wiedzy Pani Magdy, lecz po kilku wizytach w jej knajpie na pl. 3 Krzyży stwierdzam, że "szoł" bardzo odbiega od szarej rzeczywistości. Serwowane w "Aleglorii" staropolskie jadło jest generalnie bez smaku. Rosół śmierdzi ścierą do podłogi, ziemniaki jak odgrzewane ... w pomieszczeniach ciemno jak w ... do kelnera labirynt, itp. Ponoć dobre są owoce morza (których nie lubię), ale czy to jest staropolskie?

Co ciekawe ludzi zawsze tam full, więc telewizyjne "szoł" spełnia swoją rolę, bo tu nie chodzi o naukę zarządzania, tylko napędzanie klientów do swojego biznesu.

:)

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Dagmara D.:
Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".
Dlaczego żenujący ?

Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami, nie odpowiada mi forma przekazywanych informacji i generalnie "agresywny" styl bycia Pani prowadzącej z tendencją do popadania w megalomanię. Głośno i z dużą dawką ekspresji nie zawsze oznacza dobrze :)

To co mnie razi osobiście to brak "dowodów" na skuteczność porad - zmontowane entuzjastyczne wypowiedzi klientów czy subiektywne odczucia personelu po wprowadzeniu proponowanych zmian, na pewno nimi nie są. Generalnie wierzę w cyferki np. wzrost liczby wydanych dań czy wzrost obrotu (choćby procentowo) a tego zwyczajnie nie ma.

Tak na marginesie, byłem na kolacji w jednej z warszawskich restauracji Pani Magdy i kolejny raz się nie wybieram.

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Myśle, że program ten jest świetnym uzupełnieniem innego wątku na temat doradztwa/konsultingu i ogólnie tematu zarządzania.

Ciekawe jak w dłuższej perspektywie (po ucichnięciu szumu) knajpy wychodzą na tym finansowo - W tym programie nie ma nic przydatnego o zarządzaniu zarówno finansami jak i relacjami z załogą ... jest tylko show, który nie koniecznie przełoży się na wymierne korzyści.

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

egzemplifikując
Wojtek P.:
Jolanta I.:
Obiad u Franza Josefa na rogu Mikołowskiej i Poniatowskiego, dokładnie tam gdzie Magda Gessler robiła rewolucję:http://vod.onet.pl/kuchenne-rewolucje,kuchenne-rewoluc...
Rewolujca chyba się udała bo ...nie było miejsc,ostatnie 2 wolne stoliki w małej sali przy barze:).
Jedzenie smaczne-choć nie powaliło na kolana,porcje trochę nie do końca proporcjonalne do cen:).
http://www.gosciniec-katowice.pl/
Od czasu "rewolucji" bylem tam dwa razy. Za pierwszym razem genialny placek po wegiersku w dodatku porcja calkiem spora. Natomiast za drugim razem po zjedzeniu tej samej potrawy poszedlem sie spytac czy im sie kucharz zmienil, bo porcja byla taka, ze 20 minut po obiedzie bylem glodny, a i z jakoscia nie bylo najlepiej.
Do tego jak bylem to bylo pusto, a bylem dwa razy w niedziele w porze obiadowej.
Tatiana Saternus:
A ja od czasu "rewolucji" byłam raz. Byłam - to za dużo powiedziane. Mieliśmy rezerwację, ale jak przyjechaliśmy około 20.00, dowiedzieliśmy się, że... tadam! kuchnia nie zrobi nam już jedzenia :))) Fajnie, nie?

na załączonym "obrazku" rewolucyjne, więc gwałtowne zmiany okazują się nie mieć przełożenia na przyszłe zarządzanie restauracją

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Dagmara D.:
Zgadzam się z Krzysztofem , choć dodałabym "żenujący spektakl".

Pani Magda zostala wykreowana nie na doradce ale na guru kulinarne...zdecydowanie nie podoba mi sie jej agresywny wredny styl byciaAgnieszka M. edytował(a) ten post dnia 17.10.10 o godzinie 10:59
Jacek Adam Piotrowski

Jacek Adam Piotrowski Business Development
Manager &
Engineering (ICT)
Services...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Być może można nazwać to doradztwem. Jakby nie patrzeć jednak trochę jednostronne. Sytuacja sprowadza się do tego, że przychodzi ekspert i mówi, że jest nieomylny i jedynie słuszny. Wdrażasz zmiany albo nie. Plus masz wizerunkowy - powiedzą o Tobie w TV (jak to kiedyś mówiło się PR-owo: "nie ważne jak mówią, byle mówili")

Z drugiej strony czy doradztwem można nazwać działania obejmujące poprawę tylko warunków smakowo-wizualnych? Czy analizuje budżet danej restauracji? Czy bada, że przyczyną spadku obrotów nie jest jedynie walor smakowy, ale np. brak organizacji z pogranicza marketingu, zarządzania finansami itp.? NIE. Przyczyną ZAWSZE jest złe menu i urządzenie (nietrafne) wnętrza restauracji.

Jak słusznie zauważyła Dagmara, to ma być show i ma się sprzedać w TV. Zatem nie oskarżam TV za zły program, ale odpowiadając na pytanie nie ma tu nic wspólnego z konsultingiem/doradztwem biznesowym.

Pozdrawiam.

konto usunięte

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Piotr K.:

Zgadzam się prawie w 100% :)
Również nie neguję wiedzy Pani Magdy, lecz po kilku wizytach w jej knajpie na pl. 3 Krzyży stwierdzam, że "szoł" bardzo odbiega od szarej rzeczywistości. Serwowane w "Aleglorii" staropolskie jadło jest generalnie bez smaku. Rosół śmierdzi ścierą do podłogi, ziemniaki jak odgrzewane ... w pomieszczeniach ciemno jak w ... do kelnera labirynt, itp. Ponoć dobre są owoce morza (których nie lubię), ale czy to jest staropolskie?

Co ciekawe ludzi zawsze tam full, więc telewizyjne "szoł" spełnia swoją rolę, bo tu nie chodzi o naukę zarządzania, tylko napędzanie klientów do swojego biznesu.

:)

A ja się wybrałem kiedyś do firmowanego przez nią lokalu w Żelazowej Woli. Nie miałem jednak okazji niczego spróbować, gdyż nie doczekałem się nawet na kelnera, który przyjąłby zamówienie.
W międzyczasie zdążyłem się zapoznać z menu/cennikiem i bardzo nie spodobało mi się wymuszanie napiwku - do każdego rachunku doliczają z automatu 10% kosztów serwisu.
Agnieszka  Białecka-Rutkows ka

Agnieszka
Białecka-Rutkows
ka
Wiceprezes Zarządu,
I-Creator Spółka z
o.o.

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

ale to ma być spektakl ... konieta jest u nich przez tydzień, a my oglądamy skrót godzinowy ... i gdybym była producentem też wrzuciłabym kłótnie, awantury, momenty płaczu i inne emocje ... często wyrwane z kontekstu lub większej całości ... jeśli ktoś za mną chodziłby przez tydzień, szybko uzbierałby duże ilości niecenzuralnych wypowiedzi ... tym bardziej, że aktulnie firmy budowlane wykańczają mi mieszkanie ... i widz odniósłby wrażenie, że suka ze mnie jest :) ...Agnieszka Białecka-Rutkowska edytował(a) ten post dnia 18.10.10 o godzinie 22:54
Tomasz Piotr Sidewicz

Tomasz Piotr Sidewicz Ponad 20 lat
doświadczeń w handlu
w tym 14 w handlu
zagra...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:
Witam

Właśnie oglądam na TVN'ie program z Magdaleną Gessler "Kulinarne Rewolucje".
Myśle, że program ten jest świetnym uzupełnieniem innego wątku na temat doradztwa/konsultingu i ogólnie tematu zarządzania.

Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam

To czy to spektakl medialny czy nie - nie wnikam w to. TV rządzi się swoimi prawami. Dziwi mnie natomiast postawa osób, którym nie dość, że biznesowo/restauracyjnie idzie słabo, żeby nie powiedzieć, że są na skraju bankructwa, to do tego potrafią znaleźć w sobie pokłady cynizmu i tupetu aby z osobą, której rady chcą zasięgnąć, toczyć teoretyczne boje o to kto ma z nich wszystkich rację.

Jaki jest sens leczenia się ze swojej choroby u lekarza, (specjalisty, nie konowała), skoro kwestionuje się jego diagnozy oraz sugerowany przebieg leczenia? Skoro jesteś taki mądry to dlaczego jesteś taki biedny?

TPS
Andrzej Banachowicz

Andrzej Banachowicz Earth without art is
just Eh

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

pozostaje jeszcze kwestia... ilu rzeczy nie wiemy, bo nie widać ich w tv?
- to co zmontują ma się sprzedać szerokiej publice... nie wiadomo czy w kwestiach zarządczych/finansowych/marketingowych nie mówi się tam dodatkowo... a na wizje leci tylko to, co ma zainteresować ludzi (czyli jedzenie i sprzeczki).
Marcin Kroh

Marcin Kroh Poznański Pośrednik
Finansowy,
Przedsiębiorca,
Ekonomista...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Tomasz Piotr Sidewicz:
Marcin Kroh:
Witam

Właśnie oglądam na TVN'ie program z Magdaleną Gessler "Kulinarne Rewolucje".
Myśle, że program ten jest świetnym uzupełnieniem innego wątku na temat doradztwa/konsultingu i ogólnie tematu zarządzania.

Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam

To czy to spektakl medialny czy nie - nie wnikam w to. TV rządzi się swoimi prawami. Dziwi mnie natomiast postawa osób, którym nie dość, że biznesowo/restauracyjnie idzie słabo, żeby nie powiedzieć, że są na skraju bankructwa, to do tego potrafią znaleźć w sobie pokłady cynizmu i tupetu aby z osobą, której rady chcą zasięgnąć, toczyć teoretyczne boje o to kto ma z nich wszystkich rację.

Jaki jest sens leczenia się ze swojej choroby u lekarza, (specjalisty, nie konowała), skoro kwestionuje się jego diagnozy oraz sugerowany przebieg leczenia? Skoro jesteś taki mądry to dlaczego jesteś taki biedny?

TPS
Mnie również to dziwi tym bardziej, że Pani M.G. nie jest kimś tam sobie tylko właścicielem kilkunastu jeśli nie więcej conajmniej dobrze prosperujących biznesów/ Ale pomijając ten fakt, zauważcie, że jest jeszcze niewatpliwie autorytetem jeśli chodzi o kwestie kulinarne, a na antenie często można zobaczyć kłutnie o tą swere działalności.
Marcin Kroh

Marcin Kroh Poznański Pośrednik
Finansowy,
Przedsiębiorca,
Ekonomista...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Jacek Piotrowski:
Marcin Kroh:
Pytanie które chciałbym postawić to, jak szeroki waszym zdaniem jest zakres doradztwa/konsultingu jaki świadczy Panie Magdalena w ramach powyższego programu i restauracji z którymi współpracuje.

Być może można nazwać to doradztwem. Jakby nie patrzeć jednak trochę jednostronne. Sytuacja sprowadza się do tego, że przychodzi ekspert i mówi, że jest nieomylny i jedynie słuszny. Wdrażasz zmiany albo nie. Plus masz wizerunkowy - powiedzą o Tobie w TV (jak to kiedyś mówiło się PR-owo: "nie ważne jak mówią, byle mówili")

Z drugiej strony czy doradztwem można nazwać działania obejmujące poprawę tylko warunków smakowo-wizualnych? Czy analizuje budżet danej restauracji? Czy bada, że przyczyną spadku obrotów nie jest jedynie walor smakowy, ale np. brak organizacji z pogranicza marketingu, zarządzania finansami itp.? NIE. Przyczyną ZAWSZE jest złe menu i urządzenie (nietrafne) wnętrza restauracji.

Mi również brakuje w programi tego rodzaju analiz. Sprawy budżetowe, czy nawet sprawność procesów, marketing, czyli bardziej od strony zarządzania przedsiębiorstwem. Fajnie było to przedstawione w programie Firma (tvn) gdzie sądze, ze potrafili wyczerpać temat...oczywiście też bez przesady.

Jak słusznie zauważyła Dagmara, to ma być show i ma się sprzedać w TV. Zatem nie oskarżam TV za zły program, ale odpowiadając na pytanie nie ma tu nic wspólnego z konsultingiem/doradztwem biznesowym.

A ja myślę ,że ma, tyle ,że z wyspecjalizowanym. Owszem biznes może zawodzić w wielu innych miejscach, ale o co może chodzić w restauracji jeśli brak klientów ? Do restauracji idzie się dobrze zjaść w fajnym otoczeniu i miłej obsłudze. I sądze, że w tym biznesie główny nacisk powinien isć na kuchnię, obsługę i klimat, a dopiero później reszta.

Ponadto co do finansów, to wydaje mi się, ze tvn coś tam sponsoruje i finansuje tym upadajacym biznesom; zapewne w zalezności od okoliczności.

Dla niech to też jest sukces jesli wyprowadzą -realnie- restarację na prostą.

Pozdrawiam.
Jacek Adam Piotrowski

Jacek Adam Piotrowski Business Development
Manager &
Engineering (ICT)
Services...

Temat: Kuchenne rewolucje - doradztwo kulinarne czy zarządzanie...

Marcin Kroh:

Mi również brakuje w programi tego rodzaju analiz. Sprawy budżetowe, czy nawet sprawność procesów, marketing, czyli bardziej od strony zarządzania przedsiębiorstwem. Fajnie było to przedstawione w programie Firma (tvn) gdzie sądze, ze potrafili wyczerpać temat...oczywiście też bez przesady.

Myslę, iz wtedy mogłby się to nie sprzedać. Bardziej wtedy mozna byłoby to zaproponować na pasmo TVNCNBC :)
A ja myślę ,że ma, tyle ,że z wyspecjalizowanym. Owszem biznes może zawodzić w wielu innych miejscach, ale o co może chodzić w restauracji jeśli brak klientów ? Do restauracji idzie się dobrze zjaść w fajnym otoczeniu i miłej obsłudze. I sądze, że w tym biznesie główny nacisk powinien isć na kuchnię, obsługę i klimat, a dopiero później reszta.

Dla mnie doradztwo/consulting to pomaganie w podjęciu decyzji, pokazanie wariantów rozwiązania. Tutaj mamy "jedynie słuszna wizję" jednej strony. Racją jest, że po to Ci ludzie się tam zgłaszają (szukają pomocy i pewnie promocji), ale ciekawe jest jedno zdanie z ostatniego programu: Pani MG wraca po tygodniu i nie ma w menu "szynki krzyżackiej" pyta dlaczego, a właściciel odpowiada, bo to dla nas za drogie i nie schodzi, a Pani MG odpowiada, że jest zawiedziona i trudno, że to za drogie (może nie dokładnie cytuję). Chcą mieć wyniki muszą słuchać.

Dla niech to też jest sukces jesli wyprowadzą -realnie- restarację na prostą.

I pewnie wielokrotnie pomogła, poprawiła menu, wyeliminowała "złą kuchnie". Mi jedynie brakuje znamion doradztwa/consultingu. Sam program pewnie jest "ciekawy".

Pozdrawiam.



Wyślij zaproszenie do