Tomasz Cierpikowski

Tomasz Cierpikowski Quality Manager

Temat: HACCP i wymagania

Cześć,

pytanko a nawet kilka odnośnie szóstej zasady HACCP (weryfikacja czy system HACCP jest efektywny):
1. czy wymagane jest tworzenie procedury weryfikacji?
2. czy weryfikacja to konieczność przeprowadzania audytów?
3. jeżeli audyty są wymagane czy muszą to być i wewnętrzne i zewnętrzne czy wystarczą tylko zewnętrzne?
4. co jeśli jedynym sposobem weryfikacji systemu jest kontrola lekarza weterynarii dokonywana raz na miesiąc?

będę wdzięczny za informacje

pytanie odnosi się do zakładu mięsnego z wprowadzonym haccp ale nie certyfikowanym

pozdrawiam
tomasz

konto usunięte

Temat: HACCP i wymagania

tomasz cierpikowski:
Cześć,

pytanko a nawet kilka odnośnie szóstej zasady HACCP (weryfikacja czy system HACCP jest efektywny):
1. czy wymagane jest tworzenie procedury weryfikacji?

moge sie mylic, ale wydaje mi sie ze tak. w koncu trzeba prowadzic weryfikacje w oparciu o jakis konkretny wzorzec działania.
Dagmara Naskręt

Dagmara Naskręt KIEROWNIK PRACOWNI
BADANIA ŚRODKÓW
SPOŻYWCZYCH, PASZ
ORAZ...

Temat: HACCP i wymagania

1. czy wymagane jest tworzenie procedury weryfikacji?
System HACCP oparty na normie 22000 (od tego roku ceryfikacje przyznaje sie tylko w oparciu o 22000)wymaga 6 udokumentowanych procedur:
-procedura nadzoru nad dokumentami
-procedura nadzóru na zapisami
-nadzoru nad wyrobem niezgodnym
-procedura działan korygujących
-procedura działań zapobiegawczych
- procedura auditu wewnętrznego
(procedury można łączyc w jedną np nadzoru na dokumentami i zapisami)
tak więc nie ma konieczności pisania procedury weryfikacji.

2. czy weryfikacja to konieczność przeprowadzania audytów?
3. jeżeli audyty są wymagane czy muszą to być i wewnętrzne i zewnętrzne czy wystarczą tylko zewnętrzne?
Są rózne sposoby wereyfikacji, a audyt jest na pewno jednym z nich, a jeżeli wymagana jest procedura auditów wewnetrznych to znaczy ze musza one być przeprowadzane.W każdej komórece organizacyjnej audit musi pyć przeprowadzony przynajmniej raz w roku.
Tomasz Cierpikowski

Tomasz Cierpikowski Quality Manager

Temat: HACCP i wymagania

dzięki za te informacje trochę mi już jaśniej bowiem mam za zadanie opisać firmę która ma haccp ale bez certyfikacji i zastanawiam sie czy może taki system istnieć jeżeli sposobem weryfikacji są jedynie wizyty lekarza weterynarii zakończone raportem i podaniem działań jakie maja być wprowadzone?
Dagmara Naskręt

Dagmara Naskręt KIEROWNIK PRACOWNI
BADANIA ŚRODKÓW
SPOŻYWCZYCH, PASZ
ORAZ...

Temat: HACCP i wymagania

A gdyby ktoś wdrożyć system jakości, a nie ma czasu lub chęci się tym zajmować osobiscie to chętnie się tym zajmę i proszę o kontakt:
dagmaranaskret@gmail.com
Sylwia Joanna B.

Sylwia Joanna B. inspektor w
Deparatmencie
Zarzadzania
Programami Rozwoju
...

Temat: HACCP i wymagania

tomasz cierpikowski:
dzięki za te informacje trochę mi już jaśniej bowiem mam za zadanie opisać firmę która ma haccp ale bez certyfikacji i zastanawiam sie czy może taki system istnieć jeżeli sposobem weryfikacji są jedynie wizyty lekarza weterynarii zakończone raportem i podaniem działań jakie maja być wprowadzone?

Jasne, można wprowadzić HACCP bez certyfikacji. I można równiez go kontrolować, za pomocą działań zapobiegawczych i korygujacych, jak również mozna przeprowadzać adyty, ale tylko wewnetrzne pomiędzy działami w zakładzie. Przestrzegajac oczywiście zasady, że "nie mozna sie udytować" (osoba przeprowadzajaca audyt w danym dziale, nie pracuje w tym obszarze).



Wyślij zaproszenie do