konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Witam,

Zamawiający prowadzi postępowanie na świadczenie usług gastronomicznych w czasie kilku dniowej konferencji.
Przedmiot zamówienia jest standardowy tzn. przerwy kawowe, obiady i 1 kolacja i tu nietypowo z wytrawnym winem (szacunkowo 2x 200 ml na osobę)
Wpłynęło 5 ofert.
Problem jest taki, że 4 Wykonawców wpisało 2 stawki VAT 8 i 23 % (bez wyszczególnienia jaka stawka do jakiej pozycji), a 1 Wykonawca wpisał 8 %.
Pytanie co z tym zrobić ?
Zamawiający zamawia całą usługę wraz z przygotowaniem i podaniem posiłków , a nie zakupu
poszczególnych artykułów.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

A jaki vat to już sprawa księgowej Wykonawcy. Z uporem powtarzam, że bawienie się przez Zamawiającego w organ podatkowy jest niecelowe.

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

tak, ale mając na uwadze uchwałę SN obowiązkiem Zamawiającego jest dokonanie oceny poprawności przedstawionych cen
Michał Miklewski

Michał Miklewski Dotacje, biznesplan,
studium
wykonalności,
analiza finans...

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Oczywiście sprawdzać należy czy:

1000 zł + 8% VAT, to 1 080 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

lub

1000 zł + 23% VAT, to 1 230 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

Nie można natomiast ingerować w to jaką stawka VAT jest podana.

Zamawiający ostatecznie płaci:
1) cenę brutto (Jeżeli nie ma prawa do odzyskania VAT)
2) cenę brutto (Jeżeli ma prawo do odzyskania VAT) i VAT rozlicza, a więc docelowo netto
3) cenę brutto (Jeżeli ma prawo częściowego odzyskania VAT) i część VAT rozlicza, a więc docelowo netto + ostatecznie poniesiony VAT.

Dla zobrazowania problemu dam przykład z mojej branży:

Ja prowadzę szkolenia i czasami moi Zamawiający podają:

stawka VAT na te szkolenia jest VAT zwolniony.

i tu się nie zgadzam, bo to czy jest stawka 23%, czy VAT zwolniony to ja decyduję i odpowiadam potem z tego tytułu przed Urzędem Skarbowym.

Tak więc rzadko słucham takich wyjaśnień Zamawiającego i profilaktycznie zawsze obliczam 23% VAT.

Jednak część moich kolegów i koleżanek stosuje VAT zwolniony.
Ryzyko jest duże złapania przez US ale robią to. Mają jakieś lepsze lub gorsze wyjaśnienia.
Lecz nie mi jest osądzać czy prawidłowe.
Ich wybór.
Ela J.:
tak, ale mając na uwadze uchwałę SN obowiązkiem Zamawiającego jest dokonanie oceny poprawności przedstawionych cen

I tu się zgodzę z Jerzym. To sprawa Wykonawcy a nie Zamawiającego.
Zamawiający sprawdza arytmetycznie czy deklarowany podatek VAT został dobrze obliczony a nie czy podstawa podatku VAT jest zgodna z oceną wcześniejszą Zamawiającego.
Jerzy M.:
A jaki vat to już sprawa księgowej Wykonawcy. Z uporem powtarzam, że bawienie się przez
Zamawiającego w organ podatkowy jest niecelowe.

pozdrawiam
Michał Miklewski
tel: +48 606 957 862
michal@miklewski.eu
__________________________________________________

DORADZTWO UNIJNE - ANALIZY FINANSOWE - SZKOLENIA
__________________________________________________

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Michał Miklewski:
Oczywiście sprawdzać należy czy:

1000 zł + 8% VAT, to 1 080 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

lub

1000 zł + 23% VAT, to 1 230 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

takie obliczenia są oczywiste ale nie mogę ich zastosować ponieważ w formularzu cenowym wykonawcy wpisali ceny jednostkowe (za przerwę kawową, obiad i kolację)
a następnie cenę brutto (sumę z formularza cenowego ) i dalej mieli wpisać stawkę VAT (i w tu Wykonawcy wpisali 2 stawki 8 i 23%) dalej jest netto, której nie jestem w stanie wyliczyć
Czyli oferty podlegają odrzuceniu z na podstawie 89.6 poniewaz zawierają błędy w obliczeniu ceny ?
Łukasz P.

Łukasz P. Zamówienia
Publiczne,
Zarządzanie
Nieruchomościami,
Logis...

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Ela J.:
Michał Miklewski:
Oczywiście sprawdzać należy czy:

1000 zł + 8% VAT, to 1 080 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

lub

1000 zł + 23% VAT, to 1 230 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.

takie obliczenia są oczywiste ale nie mogę ich zastosować ponieważ w formularzu cenowym wykonawcy wpisali ceny jednostkowe (za przerwę kawową, obiad i kolację)
a następnie cenę brutto (sumę z formularza cenowego ) i dalej mieli wpisać stawkę VAT (i w tu Wykonawcy wpisali 2 stawki 8 i 23%) dalej jest netto, której nie jestem w stanie wyliczyć
Czyli oferty podlegają odrzuceniu z na podstawie 89.6 poniewaz zawierają błędy w obliczeniu ceny ?

Ja bym zwrócił się o wyjaśnienia do Wykonawców, a następnie uznał wyjaśnienia.
Jeden Wykonawca mógł przyjąć jedną stawkę za całość usługi, bo tak wystawi fakturę, i dał stawkę 8 % (na własne ryzyko), inni wystawią faktury z podziałem na pozycje i będą występowały dwie stawki VAT.
Obie formy rozliczenia będą poprawne i właściwe.
Jeżeli Zamawiający nie wskazał „właściwej” stawki VAT i nie określił, iż Wykonawca MUSI podać tylko jedną stawkę VAT to odrzucenie któregokolwiek z wykonawców będzie kłopotliwe i narazi Zamawiającego na wizytę w KIO.

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Ja bym zwrócił się o wyjaśnienia do Wykonawców, a następnie uznał wyjaśnienia.
Jeden Wykonawca mógł przyjąć jedną stawkę za całość usługi, bo tak wystawi fakturę, i dał stawkę 8 % (na własne ryzyko), inni wystawią faktury z podziałem na pozycje i będą występowały dwie stawki VAT.
Obie formy rozliczenia będą poprawne i właściwe.
Jeżeli Zamawiający nie wskazał „właściwej” stawki VAT i nie określił, iż Wykonawca MUSI podać tylko jedną stawkę VAT to odrzucenie któregokolwiek z wykonawców będzie kłopotliwe i narazi Zamawiającego na wizytę w KIO.

Dzięki za pomoc.
chyba najlepszą opcją będzie zwrócić się o wyjaśnienia
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Tak ale po co w ogole pyta o vat w ofercie? Odliczy sobie bedac jednostka budzetowa?
Ela J.:
tak, ale mając na uwadze uchwałę SN obowiązkiem Zamawiającego jest dokonanie oceny poprawności przedstawionych cen
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

A US może mieć inne zdanie. Albo zmienić stawkę w trakcie realizacji zamówienia-jak już to miało miejsce. Po co Zamawiający w ogóle o to pyta? To najpopularniejszy problem - pytanie po raz 40 ty jaka stawka na cięcie trawy? A jak Wykonawca nie jest vatowcem? I wystawia rachunek? albo rachunek do umowy o dzieło?
Viktoria Sikora

Viktoria Sikora zamówienia
publiczne, Służba
Zdrowia

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Moim zdaniem najlepiej wezwać wszystkich wykonawców do wyjaśnienia swoich stawek Vat. Przynajmniej bedzie jasna sytuacja, a Ty będziesz miała podkładkę.

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Viktoria Sikora:
Moim zdaniem najlepiej wezwać wszystkich wykonawców do wyjaśnienia swoich stawek Vat. Przynajmniej bedzie jasna sytuacja, a Ty będziesz miała podkładkę.


Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)
Wezwałam do wyjaśnienia i czekam na efekty :)
Tomasz Jędrzejewski

Tomasz Jędrzejewski projekty społeczne,
NGO, doradztwo
finansowe

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Viktoria Sikora:
Moim zdaniem najlepiej wezwać wszystkich wykonawców do wyjaśnienia swoich stawek Vat. Przynajmniej bedzie jasna sytuacja, a Ty będziesz miała podkładkę.

A po co wzywać - jak ktoś przedstawił taka a nie inną ofertę cenową to w zasadzie jego problem

Znam taki przypadek, ze zamawiający sam dostosował stawki vat tzn. wyzerował w całości oferty dot. usług szkoleniowych u wszystkich oferentów. Sugestia była taka, że usługi towarzyszące usłudze szkoleniowej są również zwolnione z vat. Tomasz Jędrzejewski edytował(a) ten post dnia 10.05.12 o godzinie 12:09
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Dokładnie - to nie Zamawiający poucza Wykonawcę o jego sytuacji podatkowej.
Ale jak rozumiem chodzi o podkładkę - czyli zadawanie niepotrzebnych pytań w postępowaniu a potem zbieranie niepotrzebnych wyjaśnień do zbędnych odpowiedzi na niepotrzebne pytania. Cała Polska tradycja biurokracji ma się dobrze.

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

tu była dziwna sytuacja bo wykonawcy wpisali 2 stawki VAT-u 2 np.
wartość brutto 100 tys
stawka VAT: 8 + 23%
wartość VAT 12 tys
wartość netto: 88 tys.

problemem jest jak wyliczyć prawidłową wartość netto
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Ja rozumiem. Tylkoproszę mi powiedzieć po co Pani wartość netto?

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

a co z wykonawcami zagranicznymi ?
jeśli zamawiający w formularzu ofertowym będzie wymagał tylko brutto jaką wartość wpiszą zagraniczni, z doświadczenia mogę powiedzieć, że nikt nie skreśli brutto i nie wpisze netto.
Marcin Ludziejewski

Marcin Ludziejewski Zamówienia publiczne
- praktyk,
szkoleniowiec i
hobbysta zp

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

To po co dawać Wykonawcom możliwość wyboru - ja tego unikam.
Jerzy M.

Jerzy M. Problematyka MSP,
dotacje
UE,projekty,Prince2
Practitioner

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Nie rozumiem problemu-zagraniczny rowniez wpisze cene do zaplaty. i tyle tej filozofii
Łukasz P.

Łukasz P. Zamówienia
Publiczne,
Zarządzanie
Nieruchomościami,
Logis...

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Jerzy M.:
Nie rozumiem problemu-zagraniczny rowniez wpisze cene do zaplaty. i tyle tej filozofii

Może Eli chodzi o zapis art. 91 ust. 3a ;)

konto usunięte

Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?

Łukasz P.:
Jerzy M.:
Nie rozumiem problemu-zagraniczny rowniez wpisze cene do zaplaty. i tyle tej filozofii

Może Eli chodzi o zapis art. 91 ust. 3a ;)

dokładnie ! o to chodzi.
często pojawiają się zagraniczni więc żeby uniknąć na tym polu problemów żądam brutto i netto



Wyślij zaproszenie do