Temat: jaki VAT na usługi cateringowe?
Oczywiście sprawdzać należy czy:
1000 zł + 8% VAT, to 1 080 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.
lub
1000 zł + 23% VAT, to 1 230 zł i jeżeli pojawi się mniejsza lub większa kwota to należy taką ofertę odrzucić.
Nie można natomiast ingerować w to jaką stawka VAT jest podana.
Zamawiający ostatecznie płaci:
1) cenę brutto (Jeżeli nie ma prawa do odzyskania VAT)
2) cenę brutto (Jeżeli ma prawo do odzyskania VAT) i VAT rozlicza, a więc docelowo netto
3) cenę brutto (Jeżeli ma prawo częściowego odzyskania VAT) i część VAT rozlicza, a więc docelowo netto + ostatecznie poniesiony VAT.
Dla zobrazowania problemu dam przykład z mojej branży:
Ja prowadzę szkolenia i czasami moi Zamawiający podają:
stawka VAT na te szkolenia jest VAT zwolniony.
i tu się nie zgadzam, bo to czy jest stawka 23%, czy VAT zwolniony to ja decyduję i odpowiadam potem z tego tytułu przed Urzędem Skarbowym.
Tak więc rzadko słucham takich wyjaśnień Zamawiającego i profilaktycznie zawsze obliczam 23% VAT.
Jednak część moich kolegów i koleżanek stosuje VAT zwolniony.
Ryzyko jest duże złapania przez US ale robią to. Mają jakieś lepsze lub gorsze wyjaśnienia.
Lecz nie mi jest osądzać czy prawidłowe.
Ich wybór.
Ela J.:
tak, ale mając na uwadze uchwałę SN obowiązkiem Zamawiającego jest dokonanie oceny poprawności przedstawionych cen
I tu się zgodzę z Jerzym. To sprawa Wykonawcy a nie Zamawiającego.
Zamawiający sprawdza arytmetycznie czy deklarowany podatek VAT został dobrze obliczony a nie czy podstawa podatku VAT jest zgodna z oceną wcześniejszą Zamawiającego.
Jerzy M.:
A jaki vat to już sprawa księgowej Wykonawcy. Z uporem powtarzam, że bawienie się przez
Zamawiającego w organ podatkowy jest niecelowe.
pozdrawiam
Michał Miklewski
tel: +48 606 957 862
michal@miklewski.eu
__________________________________________________
DORADZTWO UNIJNE - ANALIZY FINANSOWE - SZKOLENIA
__________________________________________________