Temat: Koszty vending
Jest kwota wynajmu powierzchni?,
Umowna. Realne koszty eksploatacji automatu to około 60 zł (prąd, woda, śmieci) i jeżeli firma nie chce na operatorze zarabiać to tyle się płaci. Jednak standardowo w mieście to minimum 150 netto. Wyższe uczelnie od 350 do 500 zł netto. Podobnie duże szpitale. Częste są jednak lokalizacje bez opłat (firmy prywatne, salony samochodowe itp)., ale coś za coś - sprzedawać trzeba z mniejszą marżą lub dać coś w zamian (na przykład darmowe żetony). Są również lokalizacje gdzie maszyna się nie opłaca (za mało ludzi), ale firmie zależy, aby stała. Wtedy z kolei firma dopłaca. Dodatkowo cała strefa dofinansowań napojów dla pracowników. Pełny asortyment - klucze, karty, rozliczenia licznikowe, żetony, ryczałty. Jest to jednak temat na zupełnie inną rozmowę.
Zysk ze sprzedaży?
Koszt zrobienia jednego napoju gorącego to około 35 - 48 gr brutto (zależy od jakości produktów i metody, czyli czy kawa instant, ziarno czy FB - mielona). Średnia cena sprzedaży to około 1,50 zł. Więc marża około 200-300%. W wypadku przekąsek (batony, ciastka, chipsy) oraz napojów zimnych marża dużo niższa (60-90%), ale jest to nadrabiane wyższym obrotem. Wygląda to więc nieźle, ale podstawą jest punkt. Wysokość marży nie ma znaczenia jak nie ma sprzedaży. To punkt własnie jest istota vendingu. Jeżeli umie się pozyskać dobre punkty to się zarabia. Warto pamiętać również o innych kosztach (zakup i amortyzacja automatów, czynsze, koszty pracownicze, podatki, paliwo, części zamienne itd.).
Interesuje mnie podstawowy zarys kosztów.
Jak pytanie będzie konkretniejsze to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam i zapraszam na
http://klio.com.pl do działu "Pytania", tam także znajdzie Pani trochę informacji.
MW