Kinga Kurowska

Kinga Kurowska Politechnika
Warszawska

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Witam,

chciałam się podpytać specjalistów o której godzinie zrobić obiad na konferencji. Będą trzy części i obiad lepiej zrobić po 2giej części czy na sam koniec?

Program jest tutaj:
http://www.polimer2007.pl/program.htm

Obiadek (szwedzki stół) jednak będzie w sali obok tej, w której odbędzie się szkolenie.

Proszę o pomoc - brak doświadczenia w tej kwestii.

Pozdrawiam,
Kinga
Tadeusz Reimus

Tadeusz Reimus trener, coach PCC,
konsultant,

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

koniecznie po drugiej części a nie na koniec - będzie spełniony także integracyjny charakter spotkania i uczestnicy bardziej zadowoleni.

Tylko zadbajcie, żeby od razu po obiedzie był ktoś naprawdę dobry, z pełnym żołądkiem zwykle dynamika grupy siada.
Dariusz Byrczek

Dariusz Byrczek menadżer, trener,

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Oczywiście na końcu !
Jak zrobisz obiad po drugiej sesji to po pierwsze przerwa bedzie znacznie dłuższa niż 20 min, a po drugie część uczestników przedłuży sobie tą przerwę tak.... że nie będą uczestniczyć w trzeciej ( po obiedzie zrobią się senni - krzywa aktywności drastycznie leci w dół- więc po obiedzie się urwą albo bedą drzemać na sali wykładowej :) ).

Darek.
Kinga Kurowska

Kinga Kurowska Politechnika
Warszawska

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Jeśli przerwa na obiad byłaby po drugiej części byłaby minimum 45 minutowa. Jest kwestia:
a) czy ludzie wytrzymają 6 godzin na kawie i ciastku?
b) czy po dłuższej przerwie obiadowej w ogóle wrócą do sali - mimo że na obiad nigdzie iść nie trzeba będzie?
c) wcześniej nie brałam pod uwagę obiadu w trakcie gdyż miał być w budynku obok i wtedy to na pewno nikt by na tę 3cią część nie wrócił, a teraz będą na miejscu. Do sali bankietowej jest wejście z sali w której odbędzie się konferencja. Myślę, że to też ma jakiś wpływ.
Marek J.

Marek J. historyk, archiwista

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Poza tym pomyśl też co na ten obiad. Byle nie coś na chrzanie lub jajkowo ;))
To całkiem poważna uwaga, bo jak źle zaserwujesz, nie będzie klimatyzacji, a w tłumie przemiana materii jest różna i nich tylko kilka osób ma niestrawność... kłopoty murowane.
Myślę, że każdy z uczestników chciałby mieć komfort swobodnego poruszania się, rozmów i nawiązywania kontaktów.

Śmieszna uwaga, ale chyba bardzo życiowa :)
Grzegorz Drzycimski

Grzegorz Drzycimski Kierownik
organizacyjny,
POMORSKIE CENTRUM
SZKOLENIOWE

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Przy szkoleniach jednodniowych takich do 5 godzin wycofaliśmy się z serwowania obiadów nie ze względu na skąpstwo tylko na "rozbicie merytoryczne" szkolenia. Kiedyś serwowaliśmy posiłki najpierw w przerwie, ale strasznie ślamazarnie to szło, ludzie uciekali, rozbiegali się po budynku, wykładowcy byli wkurzeni. Później dawaliśmy na koniec dnia szkoleniowego, ale wtedy większość uczestników wolała urwać się szybciej na chatę i strasznie przepłacaliśmy, bo bywało z 40 procent niewykorzystanych obiadów. Ciężki orzech do zgryzienia ??? Teraz dajemy obiady tylko na szkoleniach wielodniowych. Trudno, mamy nadzieję, że z korzyścią dla zajęć. W końcu nie jesteśmy firmą gastronomiczną.

konto usunięte

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Kinga K.:
Witam,

chciałam się podpytać specjalistów o której godzinie zrobić obiad na konferencji. Będą trzy części i obiad lepiej zrobić po 2giej części czy na sam koniec?

Program jest tutaj:
http://www.polimer2007.pl/program.htm

Obiadek (szwedzki stół) jednak będzie w sali obok tej, w której odbędzie się szkolenie.

Proszę o pomoc - brak doświadczenia w tej kwestii.

Pozdrawiam,
Kinga
Kingo,
podczas podobnych imprez (konferencje, kongresy) zwykle pierwszą przerwę robimy na kawę i ciastka, drugą na tzw. lunch a po zakończeniu dnia szkoleń/obrad robimy obiad lub kolację. Lunch to proste dania, sałatki z pieczywem, kanapki, soki i woda. Kolacja to ciepłe dania, większa róznorodność. Jeśli nawet zdecydowałabym się na obiad po zakończeniu, w drugiej przerwie powinny pojawić się zimne przekąski. I, prócz kawy, zimne napoje.
Kinga Kurowska

Kinga Kurowska Politechnika
Warszawska

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

Nie będzie to typowy obiad w stylu siadamy do stołu i jemy. Menu jest coś w tym rodzaju:

Na Ciepło
• Tiftele
• Penne ala marinara
• Pierogi mix

Na zimno
• Mięsa pieczone: schab, boczek , karkówka
• Roladki z cukini faszerowane serem ziołowym
• Połówki jajek faszerowane pieczarkami
• Sałątka z tuńczyka
• Sałatka jarzynowa
• Wybór ciast
• Pieczywo jasne, ciemne
Napoje typu soki owocowe, woda
Kawa, herbata

Więc jest to raczej lunch niż obiad.

konto usunięte

Temat: Kiedy obiad na szkoleniu.

W takiej sytuacji proponuję zrobić jednak obiad w połowie dnia (uczestnicy głodni robią się nerwowi;)), tego by siedzieli na wykładach i nie rozchodzili się i tak nie przypilnujesz, to nie dzieci w szkole. A dla odpędzenia senności do obiadu, prócz zimnych napojów, powinna być podana także kawa/herbata.

Dodatkowo, w trakcie przerwy obiadowej, salę można dokładnie wywietrzyć (o ile jest taka możliwość).

Następna dyskusja:

Impreza na szkoleniu




Wyślij zaproszenie do