konto usunięte
Temat: Praktyczne rady jak podawać, degustować i pić szampany....
Zapraszam serdecznie do zamieszczania porad, zasad, które stosujecie lub powinno się stosować przy podawaniu, degustacji i piciu szampanów...Zaczynamy od ogólnie przyjętej etykiety...
"Szampana pijemy przy rozmaitych okazjach i może on być podawany do każdego typu posiłku.
Szampan surowy (brut) bez rocznika i Blanc de Blancs pije się jako aperitif i jako dodatek do dania wstępnego (fr. entrée, w kuchni francuskiej to najczęściej rodzaj bogatej sałatki lub lekkiego dania – np. z żabich udek – na rozpoczęcie posiłku). Może też towarzyszyć daniom z ryb i owoców morza.
Szampan biały surowy (brut) posiadający swój rocznik i szampan różowy mogą być podawane do dań mięsnych i do serów; roczniki młodsze powinny być podane przed starszymi.
Szampan wytrawny (sec) i półwytrawny (demi-sec) doskonale nadają się na deser.
Szampan powinien być podawany po schłodzeniu: 6 do 8 stopni Celsjusza (lub 8 do 10 – według niektórych producentów). Butelkę umieszczamy w wiaderku do szampana wypełnionym do połowy wodą z lodem (około 10 kostek, nie więcej). Można również włożyć butelkę do lodówki – ale nigdy do zamrażalnika.
Celem jest otrzymanie optymalej temperatury dziewięciu stopni – tak podaje się szampana w renomowanych restauracjach. Bardziej wiekowy trunek – ponad 15 lat – może być podany w temperaturze 14 lub 15 stopni, to znaczy takiej, jaka panuje w dobrej winnej piwnicy.
Chłodzona w wiaderku na szampana, czy w lodówce, butelka nie powinna pozostawać w świetle, a zwłaszcza w świetle jarzeniowym, gdyż ono dość szybko nadaje szampanowi niedobry posmak - dotyczy to wszystkich win musujących. Jest więc wskazane owinąć butelkę serwetą lub najlepiej – sposób bardziej wyrafinowany – bibułką.
Najlepiej używać kieliszków wąskich i wysokich. Kojarzone dość powszechnie z szampanem kieliszki płytkie i szerokie nie są już polecane przez koneserów, jako nie zatrzymujące bąbelek i aromatu. Należy pomyśleć o zmianie kieliszków za każdym razem gdy zmieniamy gatunek. Doświadczeni kelnerzy przeznaczają od sześciu do dziesięciu kieliszków na butelkę (nigdy nie nalewając wszystkich na raz).
Zalecana całkowita ilość szampana jako dodatku do posiłku to około jedna butelka na osobę, przy czym proponuje się następujący podział
na wejście (np. podczas wesela lub jako aperitif) jedna butelka na cztery osoby
do posiłku właściwego jedna butelka na dwie osoby
do deseru jedna butelka na osiem osób
Podawać szampana "po szampańsku" oznacza trzymać się szczególnej eleganckiej etykiety
butelkę trzyma się tylko od spodu, kciuk umieszczony w zagłębieniu denka a pozostałe palce wzdłuż butelki;
kieliszek wypełnia się maksymalnie w dwóch trzecich, a najlepiej do połowy;
szyjka butelki nie powinna dotykać brzegu kieliszka a na koniec nalewania wykonuje się odpowiedni obrót butelką aby pozbyć się ostatnich kropel, które ewentualnie mogłyby skapnąć na stół.
duże butelki (balthazar itp.) podtrzymuje się ramieniem.
Istniała kiedyś tradycja podawania podczas degustacji szampana ciasteczek – pokrytych lukrem biszkoptów w formie wydłużonych prostokątów.
Do uroczystego otwarcia szampana można użyć szabli. Polega to na przesunięciu jej wzdłuż butelki w kierunku jej szyjki. Siła uderzenia szabli w "kołnierz" butelki oddziela go wraz z korkiem. Użycie szabli nie polega więc na odcinaniu. Aby poprawnie wykonać tę operację należy
wybrać odpowiednio ciężką szablę z raczej krótkim ostrzem o szerokim grzbiecie;
w jednej ręce trzymać szablę, użyć grzbietu, tzn. tępej (a nie ostrej) krawędzi;
w drugiej ręce trzymać butelkę za jej dolną część, usunąć druciki podtrzymujące korek;
przyłożyć szablę płazem do butelki i przesunąć ją gwałtownie w kierunku szyjki aż dotrze do kołnierza; szok uderzenia odłamie go i wraz z korkiem poszybuje on w powietrze.
pozwolić rozlać się pewnej ilości szampana która wytryskuje po otwarciu, aby pozbyć się ewentualnych okruchów szkła.
Użycie tej metody nie jest wyjątkowo trudne, ale trzeba pamiętać o środkach ostrożności:
szabla jest rodzajem broni i jej użycie może być niebezpieczne;
kołnierz butelki odskoczy z dużą siłą na odległość – jego przewidywana trajektoria musi być wolna od przeszkód;
przed wypiciem należy sprawdzić czy płyn nie zawiera okruchów szkła;
po otwarciu nie dotykać krawędzi szyjki butelki, gdyż zwykle są one ostre jak żyletka."
Źródło: Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Szampan