Marcin Garsztka

Marcin Garsztka Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Witam,

Mam tyci problem :) Spełniam swoje marzenie i zabieram się za własną knajpę. Generalnie moim problemem jest przebrnięcie przez całą drogę urzędniczo-sanepidowo-pożarniczą ...

Ale po kolei:

Dysponuję lokalem ok 125 m2 do remontu - piwnica. Zakres prac już ustalony i wstępnie skosztorysowany. Ale ... i tu zaczynają się schody ...

- Czy jedna łazienka wystarczy, jeśli w lokalu będzie 50 miejsc ?
- Jakie rzeczy podstawowe muszę zakupić jeśli nastawiam się na dania z grilla węglowego? (z gazu rezygnuję ze względu na ograniczenia lokalowe - miejsce).
- Czy w jednej lodówce można trzymać jednocześnie mięso i warzywa?

Generalnie każda porada będzie mi na rękę :)

Z góry dziękuję za wszelkie nawet krytyczne uwagi :)
Dariusz P.

Dariusz P. Wielki Format / Mega
Reklamy Przestrzenne
3D

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

No to przybędzie nam kolejny lokal :-)

Generalnie co do toalety to wszystko w dużej mierze zależy od lokalnego Sanepidu, jednak przy tej powierzchni lokalu trzeba zrobić wszytko aby móc wygospodarować jak najwięcej miejsca na salę konsumencką. Dużo zależy też od tego jakiej kategorii będzie to lokal, jeżeli nastawiasz się na restaurację to dwie niewielkie toalety są jak najbardziej wskazane.

Radziłbym porozmawaić z projektantem i sprawdzić na ile ten lokal jest "ustawny" pod kątem zagospodarowania miejsc pod kuchnię, magazyn, zmywalnie, 1 lub 2 toalety. To jest piwnica, wiec musisz pamietać, że kuchnia musi być tak umieszczona, żeby była doświetlona światłem dziennym inaczej możesz mieć problem z PIP. Warto przejść się też do Sanepidu i wstępnie porozmawiać co do Twoich planów. Czesto dużo pieniędzy wydanych na projekt bez wcześniejszych bezpośrednich uzgodnień z osobą odbierającą z Sanepidu okazuje się bez sensu gdyż to Sanepid i osoba odbierająca ma decydujący głos czy przepuści Ci ten lokal od razu, czy też "wynajdzie" 101 rzeczy do poprawienia :-) A tak porozmawiasz uprzejmie, poznasz "miłą panią" z Sanepidu i wyrobisz sobie grunt pod dalszą "bezkonfliktową" współpracę :-)))

Co do grilla węglowego... to najprostrze urządzenie na świecie, wiec nie wymaga komentarza...

Co do lodówki... to zalezy jak obszerny będziesz miał asortyment w menu i magazyn i na ile urządzeń Cię stać... Mięso i warzywa (oczyszczone) powinny leżec w odzielnych miejscach, wiec najlepiej i lodówkach, ale wystarczy też jak będą na odzielnych półkach w jednej lodówce... Ale tu też trzeba się pokłonić kolejnej Pani z Sanepidu... Zawsze moższe drugą lodówkę dokupić później...

Przepisy są jedne, a interpretacji tyle co Sanepidów i Pań w danym Sanepidzie :-)

Życzę Wiele Szczęścia i setek tysięcy klientów zadowolonych klientów...
Marcin Garsztka

Marcin Garsztka Specjalista ds.
Funduszy UE - środki
na cele
inwestycyjne...

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

No to jest problem, bo cała piwnica jest pod poziomem ulicy i nie ma szans na światło dzienne ... jedynie odpowiednie lampy ... ale posiłki będa robione niejako na oczach klientów (takie założenie). Jak duży musi być magazyn??
Dariusz P.

Dariusz P. Wielki Format / Mega
Reklamy Przestrzenne
3D

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Musisz dowiedzić się jak wyglądają przepisy prawa pracy w przypadku zatrudnienia osób w pomieszczeniu bez światła słonegcznego... Sanepid nie ma tu nic do rzeczy tutaj problemy może robić PIP, może ale nie musi... Ale i tak wszystkie zasady pracy w tego typu pomieszczeniach muszą być uwzględnione w
projekcie technologicznym bo inaczej nie zatwierdzi Ci go nspektor pracy. No chyba, że idziesz na żwyioł i robisz bez projektu, a tylko uzgadniasz wszystko bezpośrednio w Sanepidzie... Nie wiem
jakie zasady panują w Kaliszu. Więc polecam niezobowiązującą wycieczkę do urzędów aby się dowiedzieć co i jak.

Co do magazynu to jest najmniejszy problem (rozmiaru nikt Ci nie
narzuci... ma być taki abyś zmieścił wszystkie produtky do przygotowania dań. Musisz zmieścić tam lodówkę(i), regał(y) na spożywkę i warzywa.
Ale od tego jest projektant który ma Ci rozplanować ergonomicznie
kuchnie i pomieszczenia kuchenne zgodnie z zasadami Sanepidu oraz
HACCP, oraz wszystko uzgodnić z odpowiednimi urzędami lub rzeczoznawacami.

Powodzenia...Dariusz P. edytował(a) ten post dnia 18.07.08 o godzinie 22:21

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Proponuję najpierw zaprosić kogoś kto zna przepisy. Ustawienie i wymogi zależą od tego co, jak i z czego chcemy przygotowywać jedzenie. Jeśli nie są to potrawy przygotowywane z półproduktów to potrzebne nam dodatkowe wydzielone pomieszczenia np. na warzywa i ich obieranie. Jeśli serwujemy na szklanych naczyniach to konieczna jest zmywarka z wyparzarką itp... Jest tego naprawdę mnóstwo...
Adam O.

Adam O. przejmuję władzę nad
światem

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

4h pracy bez światła słonecznego / dzień

wymagane przepisami 2 toalety przy tej ilości miejsc (ale jak nie przewidujesz pełnego obłożenia non-stop to po prostu nie wystawiaj 2 stolików na sale przed odbiorem - jak wiesz ze będziesz miał cały czas kolo 50 os. to dla uniknięcia kolejek lepiej miej 2 toalety)Adam O. edytował(a) ten post dnia 23.07.08 o godzinie 13:24

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

ja sie zdałem na stalgast za 2 tyś zrobią Ci projekt technologiczny z pieczątkami od rzeczoznawców i potrafią rozwiązywać problemy napewno cos zaproponują musi być też odstępstwo od tego światła dziennego też to zrobia albo napisza odpowiednie pisamo polecam ale jeśli chodzi o dostawców sprzetu to dawaj do firmy koral z poznania tansza ze 30 % niż stalgast, wielkośc magazynu zależy od wielkości karty, kuchni i te pe pewnie potrzebne bedzie też miejsce na jajca i brudną kuchnie czyli obierak chyba ze na obranej cebuli sie oprzesz... pomieszczenie socjalne też wymagają i szafę na mopa musisz liczyć ze zaplecze zajmie ze 30 - 40 % powierzchni, 2 toalety to minimum plus jedna dla pracowników,lodówki muszą być oddzielne na mięso, warzywa i prod gotowe potrzebujesz zamrażarki najlepiej nie skrzyniowej bo nie wygodna najlepsza szafa mroźnicza potrzebujesz zmywalni z wypażarką chyba ze na jednorazowych naczyniach chcesz jechać jeśli grill to co z wyciągami ? musi być wymiana powietrza zarówno na sali konsumenckiej jak i w kuchni ja na Twoim miejscu bym zrobił grill elektryczny albo gazową lawę z węglem dużo problemu jest i jka bedziesz zamawiał mikrofalę to powiedz zeby Ci odłaczyli sygnał dzwiekowy bo to najwiekszy obciach jak klient zamawia zarcie i po sygnale z mikrofali przychodzi do niego zamówienie :)

a i do załozonych kosztów dodaj 40% z doświadczenia wiem że kosztorys można między bajki włożyć :)
Pzdr i powodzeniawojtek w edytował(a) ten post dnia 28.10.08 o godzinie 13:27
Paweł S.

Paweł S. Supporter - range of
expertise :
promoting people and
pro...

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Marcin Garsztka:
Witam,

Mam tyci problem :) Spełniam swoje marzenie i zabieram się za własną knajpę. Generalnie moim problemem jest przebrnięcie przez całą drogę urzędniczo-sanepidowo-pożarniczą ...

Ale po kolei:

Dysponuję lokalem ok 125 m2 do remontu - piwnica. Zakres prac już ustalony i wstępnie skosztorysowany. Ale ... i tu zaczynają się schody ...

- Czy jedna łazienka wystarczy, jeśli w lokalu będzie 50 miejsc ?
- Jakie rzeczy podstawowe muszę zakupić jeśli nastawiam się na dania z grilla węglowego? (z gazu rezygnuję ze względu na ograniczenia lokalowe - miejsce).
- Czy w jednej lodówce można trzymać jednocześnie mięso i warzywa?

Generalnie każda porada będzie mi na rękę :)

Z góry dziękuję za wszelkie nawet krytyczne uwagi :)
nie trzyma się razem mięsa i warzyw
Paweł S.

Paweł S. Supporter - range of
expertise :
promoting people and
pro...

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

.Paweł S. edytował(a) ten post dnia 20.11.08 o godzinie 00:27
Agnieszka C.

Agnieszka C. Zarządzanie,
szkolenia, sprzedaż,
wywiad gospodarczy

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Warto poczytać o HACCP,
a z lodówkę na mięso proponuję
umówić się z firmą dostarczającą mięso
że będziesz zamawiał u nich,
wtedy dostaniesz lodówkę za darmo.
Tak samo z innymi sprzętami zamrażarką,
ekspresem do kawy, czy szkłem itd
dużo rzeczy w knajpie można załatwić
bez wkładu finansowego

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

A ja zapraszam do mnie po piękną, trwałą i w bardzo dobrej cenie porcelanę:-)

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

co do fantów za free to coca cola da Ci lodówkę na ich produkty, szkłą juz nie dają trzeba kupić mięso to musisz przerabiać w bardzo dużych ilościach żeby coś dostać tak jak kawa przynajmniej mnie olali :) zreszta najlepiej weź sobie wszystko w leasing i olej darmowe fanty bo będą Ci ostro przycinać cenowo

pzdr
Ewa D.

Ewa D. Menadżer ds. Zakupów

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Ja moge zaproponowac projekt wnętrza
zapraszam http://ideadomu.com
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski PUB RUSKA - ul.
Ruska 35

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Agata Maria J.:
A ja zapraszam do mnie po piękną, trwałą i w bardzo dobrej cenie porcelanę:-)
"do Mnie" to znaczy gdzie?
proszę o info na priva.

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Do otwierania restauracji gorąco polecam ideagastro.pl
Profesjonalnie i zadawalająco.!
Anna Chojnacka

Anna Chojnacka The Art of Leisure

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Pilnie nawiążemy współpracę z dostawcami kawy, herbaty, napojów, słodyczy do nowego lokalu/kawiarni w małopolsce.
Zależy nam na gratisach ( lodówka, szklanki, etc )
Prosze na priv :)
Jakub Hartman

Jakub Hartman Kuchnia Japonska od
A do Z

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Marcin Garsztka:
Witam,

Mam tyci problem :) Spełniam swoje marzenie i zabieram się za własną knajpę. Generalnie moim problemem jest przebrnięcie przez całą drogę urzędniczo-sanepidowo-pożarniczą ...

Ale po kolei:

Dysponuję lokalem ok 125 m2 do remontu - piwnica. Zakres prac już ustalony i wstępnie skosztorysowany. Ale ... i tu zaczynają się schody ...

- Czy jedna łazienka wystarczy, jeśli w lokalu będzie 50 miejsc ?
- Jakie rzeczy podstawowe muszę zakupić jeśli nastawiam się na dania z grilla węglowego? (z gazu rezygnuję ze względu na ograniczenia lokalowe - miejsce).
- Czy w jednej lodówce można trzymać jednocześnie mięso i warzywa?

Generalnie każda porada będzie mi na rękę :)

Z góry dziękuję za wszelkie nawet krytyczne uwagi :)

Z reguły jest tak ze jedna toaleta na min. 20 osob. Koniecznie z przedsionkiem. Lepiej zeby nie byla koedukacyjna. Co do lodowki to osobna na warzywa (najlepiej mini chlodnia) osobna na ryby i osobna na miesa. Podobnie jest z zamrazalkami.

Co do zakupu sprzetu.. wszystko zalezy od tego co Pan chce serwowac.. i jak ma to wygladac

konto usunięte

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

ja również jestem w trakcie otwierania restauracji i dla mnie to też jest nowy temat. Głównie mam problem z wyborem sprzętu kuchennego (piece, chłodziarki, lady chłodnicze i grzewcze) oraz barowego (ekspres, kostkarka). czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone firmy bądź dystrybutorów tego sprzętu.
Krzysztof Kasprzak

Krzysztof Kasprzak Pomylone Gary
Doradztwo
Gastronomiczne

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Bożena Horzela:
ja również jestem w trakcie otwierania restauracji i dla mnie to też jest nowy temat. Głównie mam problem z wyborem sprzętu kuchennego (piece, chłodziarki, lady chłodnicze i grzewcze) oraz barowego (ekspres, kostkarka). czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone firmy bądź dystrybutorów tego sprzętu.
Polecamy się, jeśli chodzi o drobny sprzęt (zastawa stołowa, sztućce, szkło itp)
http://horeca.dajar.pl
Polecamy sięKrzysztof K. edytował(a) ten post dnia 11.05.09 o godzinie 21:45
Grzegorz K.

Grzegorz K. Key Account Manager,
Menedżer ds.
Kluczowych Klientów

Temat: Restauracja/knajpa ... początki

Polecam firmę CONSTANS z Poznania
http://www.constans.com.pl/
Bożena Horzela:
ja również jestem w trakcie otwierania restauracji i dla mnie to też jest nowy temat. Głównie mam problem z wyborem sprzętu kuchennego (piece, chłodziarki, lady chłodnicze i grzewcze) oraz barowego (ekspres, kostkarka). czy moglibyście polecić mi jakieś sprawdzone firmy bądź dystrybutorów tego sprzętu.

Następna dyskusja:

Restauracja " U Barssa " Me...




Wyślij zaproszenie do