Aleksandra Cichoń

Aleksandra Cichoń Human Resources
Manager w Autoneum
Poland Sp. z o.o.

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

Witam,
Czy ktoś może mi przybliżyć temat tworzenia przyzakładowej stołówki dla pracowników. Jak to wygląda w Waszych firmach, czy macie dofinansowane posiłki, jeśli tak to w jakiej kwocie. Może ktoś podpowie od czego zacząć tworzenie takiej stołówki. Czy macie Waszych pracowników zatrudnionych w takim miejscu, czy jest to firma zewnętrzna. Nie wiem czy można tu uszczknąć coś ze środków z ZFŚS na takie cele. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

konto usunięte

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

W jednym z poprzednich miejsc mojej pracy pracodawca udostępnił przestrzeń lokalową firmie, która zajmowała się przygotowywaniem posiłków. W zamian za to firma oferowała preferencyjne ceny posiłków.Cena przecietnego obiadu dwudaniowego wachałą się w granicach 13-14, niemniej jednak znam przykład innej firmy, która dofinansowywała obiady i wtedy cena takiego obiadu wynosiła odpowiednio 6-7 zł. Każdy pracownik miał specjalną karte obiadową i z jej pomocą mógł po preferencyjnej cenie zakupić posiłek.
Małgorzata Z.

Małgorzata Z. dział kadr, "ze
świata każdy ma
tyle, ile sam
weźmie" G. ...

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

w mojej firmie lata temu w stołówce zakładowej (która istnieje do dziś) była zatrudniona osoba, która przygotowywała i wydawała posiłki - pracownik na umowie o pracę. Jak to było rozwiązane kosztowo to już nie wiem. Dziś pozostała stołówka jako miejsce gdzie pracownicy mogą sobie przygotowywać posiłki.

konto usunięte

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

Utworzenie porządnej stołówki to koszt pewnie grubo ponad 100k. Pamiętaj, że trzeba spełnić wymagania SANEPID. Z ZFŚS nic wziąć nie możesz, gdyż byłoby to sprzeczne z ustawą.

Nie bierz się za to sama, spróbuj znaleźć dostawcę. W jednej z firm, w których pracowałem, dogadaliśmy się z Sodexo, ale nie obyło się bez partycypacji w kosztach.

Poza tym widzę, że pracujesz w fabryce. Z mojego doświadczenia wynika, że robotnicy, zwłaszcza pracujący na zmiany, nie jadają na stołówce. Wyjątkiem są posiłki profilaktyczne. Uważaj zatem, żeby nie doszło do sytuacji, w której pakujecie kupę kasy w stołówkę, z której mało kto korzysta.
Ela Poźniak

Ela Poźniak Certyfikowany Trener
Biznesu
/Akredytowany Coach
ICF/ACC

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

Dodam ze swojej strony - Panie Krzysztofie - u mnie w firmie są zatrudnieni pracownicy przy liniach produkcyjnych i Oni sa największa grupa korzystającą z obiadów.
U nas jest firma, która przywozi gotowe obiady, które sa wydawane pracownikom na stołówce. Popieram zdanie p. Krzysztofa - nie jest prostą sprawa gotowanie na miejscu i spełnienie wszystkich wymogów Sanepidu. U nas obiady sa dofinansowane w połowie przez pracodawcę ( to dofianansowanie jest opodatkowane ). Z jakością obiadów bywa róznie ale tak właściwie nikomu sie nie dogodzi.
Obiektywnie rzecz ujmując jest to dobra sprawa i polecam
Aleksandra Cichoń

Aleksandra Cichoń Human Resources
Manager w Autoneum
Poland Sp. z o.o.

Temat: Utworzenie stołówki zakładowej

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)



Wyślij zaproszenie do