Marcin Dyrda

Marcin Dyrda GastroWiedza.pl,
jedna z najlepszych
polskich firm z
dzie...

Temat: Kalkulacja inwestycji, kosztów otwarcia oraz...

Kalkulacja inwestycji, kosztów otwarcia oraz prognozowanie sprzedaży w gastronomii
Czy mój pomysł na działalność gastronomiczną jest dobry? Ile pieniędzy trzeba zainwestować? Ile można zarobić?
Precyzyjną odpowiedź na te pytania otrzymamy dopiero po rozpoczęciu działalności – przyniesie nam ją rzeczywistość. Jednak przygotowanie wstępnego budżetu działalności gastronomicznej pozwoli na szacunkowe określenie kosztów oraz rezultatów. Dobrze przygotowany budżet daje wiele korzyści:
• pozwala uniknąć błędów będących wynikiem przybliżonych kalkulacji „na serwetce”
• zachęca do głębszych przemyśleń na temat koncepcji i realizacji pomysłu
• zmusza do zastanowienia się nad szczegółami działalności i przyjęcia pewnych założeń
• przygotowanie kilku wariantów budżetu – optymistycznych i pesymistycznych określa zakres wyników finansowych (największe ewentualne straty i zyski)
Więcej w portalu gastronomicznym GastroWiedza.pl http://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/budzet-wste...
GastroWiedza.pl - to pierwszy profesjonalny portal internetowy poświęcony wiedzy biznesowej w zarządzaniu gastronomią. http://gastrowiedza.pl/