Marcin Dyrda

Marcin Dyrda GastroWiedza.pl,
jedna z najlepszych
polskich firm z
dzie...

Temat: Czy mój pomysł na działalność gastronomiczną jest dobry?

Czy mój pomysł na działalność gastronomiczną jest dobry?
Ile pieniędzy trzeba zainwestować? Ile można zarobić?
Precyzyjną odpowiedź na te pytania otrzymamy dopiero po rozpoczęciu działalności – przyniesie nam ją rzeczywistość. Jednak przygotowanie wstępnego budżetu działalności gastronomicznej pozwoli na wstępne szacunkowe określenie kosztów oraz rezultatów. Dobrze przygotowany budżet daje wiele korzyści:
- pozwala uniknąć błędów będących wynikiem przybliżonych kalkulacji „na serwetce”
- zachęca do głębszych przemyśleń na temat koncepcji i realizacji pomysłu
- zmusza do zastanowienia się nad szczegółami działalności i przyjęcia pewnych założeń
- przygotowanie kilku wariantów budżetu – optymistycznych i pesymistycznych określa zakres wyników finansowych (największe ewentualne straty i zyski)
Cały artykuł pt.: Budżet wstępny - prognozowanie kosztów działalności
znajdziesz w Portalu gastronomicznym GastroWiedza.pl http://gastrowiedza.pl
Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział:
- na jakie grupy podzielić koszty działającego lokalu, aby sprawnie nimi zarządzać,
- jakimi metodami można przewidywać koszty surowca (sprzedaży),
- jak prognozować koszt personel,
- jakie inne koszy należy uwzględnić w działalności gastronomicznej.
Link do artykułu: http://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/artykul/budzet-wste...Ten post został edytowany przez Autora dnia 26.04.15 o godzinie 16:40