Dorota Łęczycka-Ali

Dorota Łęczycka-Ali Specjalista,
Mazowiecka Izba
Rzemiosła i
Przedsiębiorczości

Temat: Bezpłatne Praktyki dla Nauczycieli i Instruktorów...

Chciałabym zainteresować bardzo ciekawym Projektem dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu z branż gastronomicznej : kucharz, piekarz, cukiernik, pt. „Czas na nas- praktyki dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu.”
Projekt jest realizowany przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Warszawie.
Uczestnictwo w projekcie jest bezpłatne i współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 3.4. Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie Poddziałanie 3.4.3 Upowszechnianie uczenia się przez całe życie.
Projekt ma na celu podniesienie kompetencji oraz aktualizację wiedzy nauczycieli/ek oraz instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu (210 kobiet i 70 mężczyzn) poprzez realizację programów doskonalenia zawodowego w wiodących i innowacyjnych przedsiębiorstwach
w postaci praktyk. Dzięki projektowi nauczyciele oraz instruktorzy praktycznej nauki zawodu będą mogli zdobyć dodatkowe cenne doświadczenie i wiedzę w branży, w której prowadzą zajęcia, dzięki czemu będą mogli wyjść naprzeciw oczekiwaniom uczniów. Praktyki będą odbywały się w innowacyjnych przedsiębiorstwach branżowych wyłonionych w ramach organizowanych konkursów.
W ramach projektu zapewniamy: wyżywienie, noclegi, zwrot kosztów dojazdów badania zdrowotne, ubezpieczenie NNW, odzież ochronną (stroje robocze).
Praktyki będą trwały 10 dni roboczych w wymiarze 8 godzin dziennie. Nie ma konieczności aby Państwa pracownik etatowy odbywał praktykę w godzinach pracy, gdyż

istnieje możliwość odbycia praktyk w różnych trybach: w tygodniu, w soboty i niedziele, w trybie przerywanym lub ciągłym, w okresie urlopu lub wakacji. Jesteśmy elastyczni i będziemy starali dopasować się do Państwa sugestii i oczekiwań. Praktyki będą obywały się w różnych województwach na terenie Polski w zależności od ilości chętnych. Przewidujemy również możliwość zorganizowania praktyk jak i zakwaterowania w miejscowościach atrakcyjnie usytuowanych: nad morzem, w górach lub innych rejonach turystycznych w renomowanych pensjonatach i hotelach. W przypadku większej ilości chętnych do uczestnictwa z terenu Państwa placówki edukacyjnej lub okolicznych będziemy mogli uwzględnić Państwa preferencje związane z lokalizacją praktyk jak i zakwaterowania.
W razie dużego zainteresowania jest możliwość zorganizowania w Państwa placówce edukacyjnej spotkania informacyjnego a także przekazania broszur przeznaczonych dla nauczycieli/instruktorów praktycznej nauki zawodu.
Więcej informacji można znaleźć na stronie - http://www.mirip.org.pl/787,po-kl-3-4-3-branza-spozywc...