Temat: Domowe piwo
Witam - ja i kilku moich znajomych od kilku lat robimy w domu piwo - różne rodzaje i gatunki: jasne, ciemne, bursztynowe, pszeniczniaki - górnej i dolnej fermentacji. Osobiście preferuję stouty i (gównie) piwa typu Ale.
Jeśli chodzi o trudność wykonania to zależy on od stopnia wtajemniczenia piwowara oraz chęci otrzymania finalnego efektu - od ważenia gotowców (tzw. brew-kitów), poprzez piwo z ekstraktu słodowego z samodzielnych chmieleniem a zakończywszy na procesie zacierania (z uwagi na długość procesu oraz wątpliwej dla mnie poprawie smaku w stosunku do ekstraktów ja poprzestałem na drugim etapie)
Koszty dużo niższe od sklepowych - najtańszy ale kosztuje od 5 PLN a mnie wynosi około 1,5 złotego oraz cała frajda z produkcji. Aparatura zajmuje b. mało miejsca (można robić w bloku) a zapachu – poza etapem gotowania kiedy wydziela się przyjemny słodowa woń - po prostu brak.
Reasumując: 2 godziny gotowania, tydzień fermentacji i miesiąc – do trzech dojrzewania w butelkach i pijesz piwo z browaru domowego... i masz gdzieś akcyzę, sztuczny dwutlenek węgla w piwach przemysłowych i całą durna reklamę toczących do głowy informację o milionie medali dla piwa T......-o, prawie robiącego wielką różnicę piwa Ż....c, czy też – i kogo to dziwi – W...i