konto usunięte

Temat: Domowe piwo

Co sądzicie na temat robienia piwa w domu? Konkretnie mi chodzi o: http://www.allegro.pl/item307710018_twoje_pierwsze_23l...

Wiem, że takie piwo na pewno ma zupełnie inny smak niż sklepowe, problem tylko, czy lepszy czy gorszy :)

Piekę sam w domu chleby i wychodzą bardzo dobre, lepsze od sklepowych, ma ktoś doświadczenie w produkcji piwa i może się podzielić spostrzeżeniami?

konto usunięte

Temat: Domowe piwo

Hej,

Polecam http://www.browar.biz/browarnictwo.php?kat=4

Sama nie warze piwa, ale probowalam domowego od kolegi. Pierwsza warka mu nie wyszla, druga byla pyszna a kolejne jeszcze lepsze:)
Zalezy co kto lubi - ja akurat nie lubie mocnych, silnie gazowanych piw wiec domowe mi smakowalo:)

Aga
Tomasz Banachowicz

Tomasz Banachowicz Współwłaściciel w
Ingrifo

Temat: Domowe piwo

Grzegorz Janoszka:
Co sądzicie na temat robienia piwa w domu? Konkretnie mi chodzi o: http://www.allegro.pl/item307710018_twoje_pierwsze_23l...

Wiem, że takie piwo na pewno ma zupełnie inny smak niż sklepowe, problem tylko, czy lepszy czy gorszy :)

Piekę sam w domu chleby i wychodzą bardzo dobre, lepsze od sklepowych, ma ktoś doświadczenie w produkcji piwa i może się podzielić spostrzeżeniami?

Spotrzeżenia - bardzo proszę. Świetna zabawa. Lepsze niż gotowanie bigosu i pieczenie makowca.

Uczy cierpliwości i sprawia wielką frajdę. Kiedyś już pisałem, że z domowym piwem to tak jak z domowym ciastem. Zawsze będzie smakowało lepiej od "sklepowego".

Zestaw, który jest na allegro pozwoli Ci na uwarzenie pierwszych piw z ekstraktów. Szybko się znudzi i myślę, że wpadniesz w objęcia warzenia z zacieraniem. To dopiero zabawa :)

konto usunięte

Temat: Domowe piwo

Tomasz Banachowicz:
Spotrzeżenia - bardzo proszę. Świetna zabawa. Lepsze niż gotowanie bigosu i pieczenie makowca.

Uczy cierpliwości i sprawia wielką frajdę. Kiedyś już pisałem, że z domowym piwem to tak jak z domowym ciastem. Zawsze będzie smakowało lepiej od "sklepowego".

Zestaw, który jest na allegro pozwoli Ci na uwarzenie pierwszych piw z ekstraktów. Szybko się znudzi i myślę, że wpadniesz w objęcia warzenia z zacieraniem. To dopiero zabawa :)

To chciałem usłyszeć :)
Dzięki wielkie, w maju powinienem raczyć się swoim piwem, obaczymy, co z tego wyjdzie, na razie zbieram butelki :)

konto usunięte

Temat: Domowe piwo

W jakiej temperaturze powinno warzyć się domowe piwo? Chciałem kupić zestaw z biowinu ale nie mam komórki a nie wiem czy w kuchni nie będzie mu za ciepło. I drugie pytanko - jak z zapachem?
Daniel Podlejski

Daniel Podlejski DBA,
SysAdmin/DevOps,
backend developer

Temat: Domowe piwo

Tomasz Grabiński:
W jakiej temperaturze powinno warzyć się domowe piwo?

To zależy jakie piwo chcesz robić. Do górnej fermentacji najlepsza temperatura to 18-21 stopni. Dla dolnej - około 10. Są też piwa (np klasztorniak) które nieźle wychodzą w wyższych temperaturach, ale też nie należy przesadzać i trzymać się raczej poniżej 25 stopni. Na szczęście jesień mamy w tym roku póki co chłodną i można już zacząć warzenie. ;)
I drugie pytanko - jak z zapachem?

W przypadku fermentacji górnej jest dość przyjemny (choć to kwestia gustu raczej), w przypadku dolnej na pewnych etapach jedzie siarkowodorem.Daniel Podlejski edytował(a) ten post dnia 18.09.08 o godzinie 11:43

konto usunięte

Temat: Domowe piwo

Jako że najbliżej mi do biowinu (15 minut piechotą do sklepu firmowego) chciałbym zrobić pierwsze piwo z ich zestawu startowego. Co polecilibyście na pierwszy raz? Najchętniej z górnej fermentacji bo zanim dorobię się piwniczki może trochę potrwać a na razie będzie stało pod blatem w kuchni :). Jakieś uwagi dla początkującego?
Daniel Podlejski

Daniel Podlejski DBA,
SysAdmin/DevOps,
backend developer

Temat: Domowe piwo

Zależy jakie lubisz ;)
O ile to co mają na stronie odpowiada asortymentowi w sklepie, to może spróbuj Irish Stouta?
Rady na początek - zakręć kaloryfer w kuchni i dbaj o sterylność, szczególnie przy aplikowaniu drożdży do brzeczki - to etap kiedy najłatwiej zakazić piwo dzikimi drożdżami albo jakimiś bakteriami.

A ja dziś zacieram i warzę Irish Red Ale.

Temat: Domowe piwo

Witam - ja i kilku moich znajomych od kilku lat robimy w domu piwo - różne rodzaje i gatunki: jasne, ciemne, bursztynowe, pszeniczniaki - górnej i dolnej fermentacji. Osobiście preferuję stouty i (gównie) piwa typu Ale.
Jeśli chodzi o trudność wykonania to zależy on od stopnia wtajemniczenia piwowara oraz chęci otrzymania finalnego efektu - od ważenia gotowców (tzw. brew-kitów), poprzez piwo z ekstraktu słodowego z samodzielnych chmieleniem a zakończywszy na procesie zacierania (z uwagi na długość procesu oraz wątpliwej dla mnie poprawie smaku w stosunku do ekstraktów ja poprzestałem na drugim etapie)
Koszty dużo niższe od sklepowych - najtańszy ale kosztuje od 5 PLN a mnie wynosi około 1,5 złotego oraz cała frajda z produkcji. Aparatura zajmuje b. mało miejsca (można robić w bloku) a zapachu – poza etapem gotowania kiedy wydziela się przyjemny słodowa woń - po prostu brak.

Reasumując: 2 godziny gotowania, tydzień fermentacji i miesiąc – do trzech dojrzewania w butelkach i pijesz piwo z browaru domowego... i masz gdzieś akcyzę, sztuczny dwutlenek węgla w piwach przemysłowych i całą durna reklamę toczących do głowy informację o milionie medali dla piwa T......-o, prawie robiącego wielką różnicę piwa Ż....c, czy też – i kogo to dziwi – W...i
Krzysztof Piotr Żyliński

Krzysztof Piotr Żyliński
www.rekuperacja-inve
nter.pl

Temat: Domowe piwo

Drodzy koledzy, odświeżę wątek, bo właśnie zamówiłem brew-kity firmy Coopers : Pilsener i Real Ale.
W związku z tym że za parę dni powinna dotrzeć przesyłka, mam 3 małe pytania :
Jakiej wody użyć ? Przegotowana kranówa chyba sie nie nadaje ? Jakiś Żywiec niegazywany cy cuś ?
Co z cukrem ? Używać rafinowanego świństwa czy może lepiej brązowego ? Ma to jakiś wpływ na rozwój drożdży i późniejszy smak ?
Trzecia i ostatnia rzecz : czy instrukcja napisana do tych brew-kitów jest w porządku ? Trzymając się jej da się uwarzyć coś sensownego ? A może macie jakieś dodatkowe spostrzeżenia ?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i życzę sympatycznych Świąt z kuflem złotego trunku w dłoni :)Krzysztof Żyliński edytował(a) ten post dnia 10.04.09 o godzinie 14:26

Temat: Domowe piwo

Witam - zajmuję się produkcja juz kilka lat i oto co mogę napisać na zadane przez Ciebie pytania:
1. jeśli nasz wodę z ujęcia miejskiego to raczej jej nie polecam - każda oligocenska jest dobra (i najtańsza), może być tez żywiec niegazowany.
2. nigdy nie dodawaj cukru!!! - daj puszkę ekstarktu słodowego n.p. z WES-a (Wytwórnia Ekstraktów Słodowych) lub - lepszy - extrakt malt. Do wtórnej fermentacji (aby piwo nagazowało się w butelce) dodaj 150g glukozy (polecam) lub sproszkowanego ekstraktu słodowego
3. raz robiłem z "gotowców" i instrukcja była OK

pozdrawiam
Marcin Twardowski
Krzysztof Piotr Żyliński

Krzysztof Piotr Żyliński
www.rekuperacja-inve
nter.pl

Temat: Domowe piwo

Panowie znów potrzebuje pomocy :)
Nastawiłem piwko w zeszła niedziele, 11.05.2009. Trzymałem sie ściśle instrukcji brew-kitu (to pilsener - piszą ze "dla zaawansowanych") lecz zamiast cukru użyłem 1 kilograma Coopers Malt Extract - Light.
I w czym problem ? Otóż wg instrukcji pierwsza fermentacja powinna się zakończyć po 4-6 dniach. Dzisiaj jest 19.08 - więc minęło już 8 dni - a moje piwko fermentuje z szybkością około 1 bulgotnięcia na minutę ;)
Z jednej strony boje się, że jeśli teraz to rozleje do butelek to stworze piwne granaty, z drugiej zaś nie wiem czy zbyt długa fermentacja nie będzie miała negatywnego wpływu na piwko.

Co poradzicie ?
Jurek B.

Jurek B. bibliasmakow.pl

Temat: Domowe piwo

Krzysztof Żyliński:
Panowie znów potrzebuje pomocy :)
Nastawiłem piwko w zeszła niedziele, 11.05.2009. Trzymałem sie ściśle instrukcji brew-kitu (to pilsener - piszą ze "dla zaawansowanych") lecz zamiast cukru użyłem 1 kilograma Coopers Malt Extract - Light.
I w czym problem ? Otóż wg instrukcji pierwsza fermentacja powinna się zakończyć po 4-6 dniach. Dzisiaj jest 19.08 - więc minęło już 8 dni - a moje piwko fermentuje z szybkością około 1 bulgotnięcia na minutę ;)
Z jednej strony boje się, że jeśli teraz to rozleje do butelek to stworze piwne granaty, z drugiej zaś nie wiem czy zbyt długa fermentacja nie będzie miała negatywnego wpływu na piwko.

Co poradzicie ?

ok, tutaj dałeś więcej szczegółów. W jakiej temperaturze fermentuje? Jakimi drożdżami zadałeś, robiłeś starter?
Krzysztof Piotr Żyliński

Krzysztof Piotr Żyliński
www.rekuperacja-inve
nter.pl

Temat: Domowe piwo

Jurek B.:
ok, tutaj dałeś więcej szczegółów. W jakiej temperaturze fermentuje? Jakimi drożdżami zadałeś, robiłeś starter?

fermentuje w stałej temperaturze ok 22-23 stopni w wiaderku fermentacyjnym (czyli w środku moze byc nieco cieplej niz na zewnątrz).
Użyłem drożdży które były w zestawie Coolers - nie było tam informacji ani o ich szczepie, ani terminie przydatności.
W instrukcji stało - 1 kg cukru, ale Marcin radził go wyeliminować, więc zamiast niego wlałem 1 kilogram extraktu malt. Być może stąd dłuższa fermentacja - nie wiem jak się ma kg cukru do kg ekstraktu.
Co by tu jeszcze... Tuz przed wsypaniem drożdży zaczyn miał dokładnie 26 stopni C i Blg ok 10-12 (mój cukromierz ustawiał się różnie przy kolejnych pomiarach). Teraz mam Blg (znów różne wyniki) między 3 a 5.
Więcej grzechów nie pamiętam, ale nadal proszę o wskazówki :)

EDIT : w chwili obecnej moje piwo jest bardzo mętne (pobrane ok 5 cm od dna) ma zapach "zwietrzałego" piwa (takiego które stoi w otwartej butelce 2-3 dni) w smaku paskudztwo - strasznie gorzkie, ale po kilku minutach niesmak mija a na języku pozostaje chmielowa goryczka. Z pewnościa nie jest zakażone i nie skisło.Krzysztof Żyliński edytował(a) ten post dnia 19.05.09 o godzinie 15:44
Jurek B.

Jurek B. bibliasmakow.pl

Temat: Domowe piwo

Krzysztof Żyliński:
Jurek B.:
ok, tutaj dałeś więcej szczegółów. W jakiej temperaturze fermentuje? Jakimi drożdżami zadałeś, robiłeś starter?

fermentuje w stałej temperaturze ok 22-23 stopni w wiaderku fermentacyjnym (czyli w środku moze byc nieco cieplej niz na zewnątrz).
Użyłem drożdży które były w zestawie Coolers - nie było tam informacji ani o ich szczepie, ani terminie przydatności.
W instrukcji stało - 1 kg cukru, ale Marcin radził go wyeliminować, więc zamiast niego wlałem 1 kilogram extraktu malt. Być może stąd dłuższa fermentacja - nie wiem jak się ma kg cukru do kg ekstraktu.
Co by tu jeszcze... Tuz przed wsypaniem drożdży zaczyn miał dokładnie 26 stopni C i Blg ok 10-12 (mój cukromierz ustawiał się różnie przy kolejnych pomiarach). Teraz mam Blg (znów różne wyniki) między 3 a 5.
Więcej grzechów nie pamiętam, ale nadal proszę o wskazówki :)

EDIT : w chwili obecnej moje piwo jest bardzo mętne (pobrane ok 5 cm od dna) ma zapach "zwietrzałego" piwa (takiego które stoi w otwartej butelce 2-3 dni) w smaku paskudztwo - strasznie gorzkie, ale po kilku minutach niesmak mija a na języku pozostaje chmielowa goryczka. Z pewnościa nie jest zakażone i nie skisło.Krzysztof Żyliński edytował(a) ten post dnia 19.05.09 o godzinie 15:44

23 stopnie to trochę dużo nawet jak na drożdże górnej fermentacji, chociaż jeśli rzeczywiście masz pilsa to w takiej temperaturze fermentacja powinna trwać 3-4 dni. Ekstrakt do cukru, to o ile pamiętam 0,8 - 1. Ile użyłeś litrów wody? Sprawdź aerometr na zwykłej wodzie, zazwyczaj są niedokładnie skalibrowane. Jak wygląda powierzchnia piwa, czy była/jest piana? Jeśli w smaku jest bardzo gorzkie, tzn. że mogłeś dać za mało wody. Chociaż goryczka z czasem łagodnieje. Proponowałbym dokładnie sprawdzić blg i jutro zweryfikować, jeśli się nie zmieni, to albo butelkować, albo jeśli obawiasz się piwnych granatów - przelać na fermentację cichą. Piwo się sklaruje. Jak pobrałeś próbkę 5cm od dna?
A tak w ogóle, to zarejestruj się na browar.biz i poczytaj kołyskę piwowarską.
Fabian Drzazga

Fabian Drzazga worker, ADCD

Temat: Domowe piwo

Wszystko co swojskie jest lepsze. A po drugie domowe warzenie piwa nie jest trudne. Ja kupuję gotowe zestawy i wspieram się instrukcją na http://esencjesmaku.pl i potrafię zrobić lepsze piwo od kupczego, a dopiero zaczynam.

Następna dyskusja:

Gdzie piliscie najagorsze p...




Wyślij zaproszenie do