Monika
M.
PROGRAMISTA VBA,
Excel, Access,
Outlook, Word -
SZKOLENIA
Temat: Piątnica
Nie, że reklamuję któregoś producenta, ale poniższy artykuł jest ciekawy.
Choć - z doświadczenia w przyglądaniu się różnym testom, np. programów antywirusowych - wiem, że istotne są jeszcze warunki i założenia testów oraz kto je robi ;)
Zastrzegam, że od października 2009 wiele się mogło zmienić ;)
Uważam, Mlekovitę za dobrą markę, ich produkty mi smakują, a kupuję serki wiejskie zarówno z Mlekovity, jak i z Piątnicy, choć przyznam, że te drugie częściej.
Natomiast ostatnio bardzo mnie zmartwiło, że Piątnica do swojej śmietany (nawet tej 18%) dodaje zagęstniki i inne takie :( Ja śmietanę wykorzystuję bardzo rzadko, ale chyba nie powinno się używać takich nazw jak "śmietana", "jogurt" do czegoś, co opiera się na zagęstnikach.
Wstyd, tak oszukuje nas Mlekovita!
06.10.2009 | Wysokie Mazowieckie
Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium w Niemczech wykonanie badań próbek 12 marek serków wiejskich zakupionych na polskim rynku.
Badania wykazały, że w czterech próbkach znajdują się konserwanty chemiczne. Tymczasem informacji o ich zawartości producenci nie umieszczają na opakowaniach, co jest niezgodne z obowiązującym prawem.
Jedną z niechlubnych marek okazała się Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego. Warto też wspomnieć, że firmy mogą dodawać sztuczne substancje do produktów, jednak mają obowiązek uczciwego poinformowania konsumentów o stosowanych dodatkach. W tym wypadku nie było o chemii ani słowa, serek reklamowany jest jako "naturalny".
W teście wzięło udział 12 naturalnych serków wiejskich następujących marek: Garwolin, Krasnystaw, Mlekovita, Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.), Piątnica, Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole), Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu), Rolmlecz, Serek Wiejski z Łowicza, Sokołów Podlaski, TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa) i Włoszczowa. Najlepszy w teście okazał się Serek Wiejski Piątnica.
W ramach testu oceniono następujące parametry serków wiejskich:
oznakowanie etykiety;
zgodność deklarowanej wartości odżywczej z oznaczoną przez laboratorium (zawartość tłuszczu, białka i soli);
naturalność składu (ocena obecności substancji dodatkowych – zagęstników: E407, E410 i E440, a także konserwantów chemicznych);
czystość mikrobiologiczną (obecność bakterii chorobotwórczych: Listeria monocytogenes oraz Staphylococcus aureus);
cechy sensoryczne (wygląd, konsystencja, zapach i smak).
Fundacja Pro-Test jest wydawcą magazynu Pro-Test (dawniej "Świat Konsumenta") i należy do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT (International Consumer Research & Testing), zrzeszającej 41 instytucji konsumenckich z 37 państw.
mk, Świat Konsumenta
Źródło:
http://www.wysmaz.pl/aktualnosci/wysokie-mazowieckie/w...
Edit: O! I znalazłam ten test
tutaj.
Monika M. edytował(a) ten post dnia 15.12.11 o godzinie 02:10