Temat zamknięty.

magda gessler

magda gessler

konto usunięte

Temat: magda gessler

Pani Gessler daleko do szefa kuchni...szybciej do kucharki. Obejrzalam pare odcinkow programu, w ktorych gotuje.Jeszcze nigdy nie widzialam zeby w PRAWDZIWYCH restauracjach szef kuchni uzywal do gotowania przypraw w torebkach.Owszem sol i pieprz.... ale to jedyne dodatki.Czosnek, bazylia, oregano,imbir sa zawsze swieze i zielone a nie zasuszone.

konto usunięte

Temat: magda gessler

Ale to tez opinia...Twoja ,choc piszesz jak by była powszechna...

Szef kuchni nie musi wygladac na niego ,poznaje sie go "po Owocach".

konto usunięte

Temat: magda gessler

Czeslaw Mrall:
Ina W.:
Opiniujesz. Oceniasz... Twoje prawo jesli nie krzywdzisz
Jesli jestes wrazliwy na krzywde zwierząt, to czemu nie na krzywde ludzka?
To nie jest wątek o krzywdzie ludzkiej.

W ten sopsób to ten watek od początku jest o niczym ... Albo jesli ,to o Magdzie Gessler
Bo tytuł watku - Magda Gessler

Magda Gessler jest bondynka , skończyła studia plastyczne , miała wiecej niz jednego męza.
Ma wyobraznie , lub nie , pisze wiersze lub nie .kocha zwierzeta , lub nie.
Jedni ja lubia inni mniej i tak mozna bez końca..
Tylko kogo to interesuje w tym watku ?????.Ina W. edytował(a) ten post dnia 23.08.11 o godzinie 22:38
Piotr Włodarczyk

Piotr Włodarczyk Business Development
Manager

Temat: magda gessler

Agnieszka Dudek:
Pani Gessler daleko do szefa kuchni...szybciej do kucharki. Obejrzalam pare odcinkow programu, w ktorych gotuje.Jeszcze nigdy nie widzialam zeby w PRAWDZIWYCH restauracjach szef kuchni uzywal do gotowania przypraw w torebkach.Owszem sol i pieprz.... ale to jedyne dodatki.Czosnek, bazylia, oregano,imbir sa zawsze swieze i zielone a nie zasuszone.

Magda Gessler jest restauratorką a nie szefem kuchni jak np. Karol Okrasa czy Gordon Ramsay, którzy też są gwiazdami telewizji. Jej zadaniem nie jest pichcenie nie wiadomo czego. Na szczęście kobieta ma pojęcie o gotowaniu przede wszystkim dlatego, że współpracuje z szefami kuchni w swoich lokalach. I bardzo dobrze, że ktoś kto prowadzi lokal to jednocześnie stara się wiedzieć co goście jedzą i jak się to powinno robić. Jak widać w niektórych programach restauratorzy to zupełni ignoranci jeżeli chodzi o kuchnię, a w kuchni niekiedy siedzi Pani Zosia z Panią Teresą które wcześniej pracowały na stołówce w zamkniętej fabryce.

Program jest sponsorowany przez Prymat i dlatego pokazują używanie przypraw tego producenta - nie zauważyłaś tego? Takie opowiadanie że powinna używać świeżych nie jest do końca właściwe bo to nie jest program typu food network "Gotuj z Magdą Gessler" gdzie się pokazuje co i jak gotować tylko jak postawić knajpę na nogi.Piotr W. edytował(a) ten post dnia 23.08.11 o godzinie 22:42

konto usunięte

Temat: magda gessler

Mi sie podoba ,ze pomaga ludziom wyjśc z kłopotów do tego kompleksowo ,bo im wstrój lokalu tez machnie..
Mysle ,ze tez sa tego sponsorzy .
Inaczej restauratorzy , którzy szukaja ostatniej deski ratunki , do programu by sie nie zgłaszali.Ina W. edytował(a) ten post dnia 23.08.11 o godzinie 22:46

konto usunięte

Piotr Włodarczyk

Piotr Włodarczyk Business Development
Manager

Temat: magda gessler

Oj Czesław... Ty byś pewnie jeszcze chciał żeby Gesslerowa inwestowała w te knajpy swoje pieniądze?
Jednym wskażesz drogę i skorzystają - inni niestety nie.
Ile Polaków tyle opinii o jej knajpach. Jak widać jej biznes się kręci i jak na razie nie upada. Linki tak naprawdę nic nie wnoszą...

Temat: magda gessler

Robert S.:
ale przecież ta metoda chowu jest dawno zabroniona w UE chyba...

W latach 70-tych jako biedny student z Polski pracowałem w takiej knajpie w Londynie, nazwy nie podam ale do dzisiaj jest to jedna z najlepszych w Londynie. Jedna ze specjalności było właśnie Foie Gras, przyrządzane w restauracji co parę dni, dla personelu w kuchni bardzo nieprzyjemna sprawa bo śmierdziało nieziemsko. Używali do tego zwykłych tanich kurzych wątróbek, żadnych specjalnych wypasionych..;)

Temat: magda gessler

Piotr W.:
Ile Polaków tyle opinii o jej knajpach. Jak widać jej biznes się kręci i jak na razie nie upada. Linki tak naprawdę nic nie wnoszą...

Nie tak dawno przejęła Venezię na Marszałkowskiej. Bylem kiedyś w "starej" i obiecałem sobie, że nigdy więcej. Wnętrze kiczowate, ponure, a jedzenie niby beznadziejne. Teraz przynajmniej wygląda bardzo ciekawie, jeszcze nie bylem ale planuje odwiedziny.

konto usunięte

Temat: magda gessler

Andrzej Pieniazek:
Jedna ze specjalności było właśnie
Foie Gras, przyrządzane w restauracji co parę dni, dla personelu w kuchni bardzo nieprzyjemna sprawa bo śmierdziało nieziemsko. Używali do tego zwykłych tanich kurzych wątróbek, żadnych specjalnych wypasionych..;)


Lepiej dla biednych kaczek, ktorym sie upieklo w zdrowiu i nie musialy otwierac swoich cial na kilo pulpy kukurydzianej dziennie po to, by ostatecznie skonczyc pod nozem ze stluszczona watroba, niewydolnoscia krazenia i gesia cukrzyca albo wiadomo czym jeszcze. :)))

Osobiscie nie lubie francuskiego kulinarnego zadecia-wzdecia. Dzis ogladalam program, gdzie panstwo Bulke przez Bibulke dostawalo orgazmow kulinarnych na temat jakiegos kawalka swini karmionej za zycia truflami, a po smierci -gotowanej pol dnia w winie i przyprawach, a na koniec podlanej kwarta gestej smietany *boshhhhhe*. Z doswiadczenia wlasnego stwierdzam, ze im wiecej gwiazdek ma restauracja, w ktorej zdarza mi sie czasem jadac z roznych okazji, tym wieksza niestrawnosc mam na koniec. Juz wole porcje plebejskiego szkockiego hagis i kufel cydru, niz 'coq au vin' w towarzystwie win, ktore jedynie dobrze wygladaja w kolekcjonerksiej piwniczce ;)Magdalena C. edytował(a) ten post dnia 24.08.11 o godzinie 00:49

Temat: magda gessler

Magdalena C.:
Z doswiadczenia wlasnego stwierdzam, ze im wiecej gwiazdek ma restauracja, w ktorej zdarza mi sie czasem jadac z roznych okazji, tym wieksza niestrawnosc..


My byliśmy kiedyś w Paryżu w takiej "tajemniczej", tylko na zaproszeniem, przynieśli jakieś dziwne ale swojsko wyglądające potrawy, aż koleżanka Polka nie wytrzymała i skomentowała "..przecież to zwykłe żeberka..".

konto usunięte

Temat: magda gessler

Ja w Paryżu chodzę zawsze do takiego libańskiego baru na Rue Rivoli, na wysokości Les Halles mniej więcej i jak ostatni burak żrę ich najlepsze na świecie kebaby, skoro już offtopujemy, o! :]

konto usunięte

Temat: magda gessler

Program "Kuchenne rewolucje" to wykupiona licencja na program pomysłu Gordona Ramsay "Kitchen Nightmares", który oryginalnie wyprodukowano w UK. Właśnie odcinki z Wielkiej Brytanii polecam obejrzeć. Wtedy dowiesz się jaki żenujący poziom prezentuje Magda Gessler w porównaniu do światowej sławy szefa kuchni i restauratora, którego lokale otrzymały gwiazdki michellin.Restauracje Pani Gessler jej nie maja.Najpierw trzeba byc mistrzem, zeby pouczac innych.
Ja mialam okazje 2 krotnie jesc w jej restauracjach. Zaproszeni przeze mnie goscie byli rozczarowani. Pomijam juz ze restauracje swiecily pustkami.
Proponuje ci odwiedzic pare.
Wiem, ze moja opinia moze cie nie przekonac...ale to moja opinia.

http://www.gastronauci.pl/3559-restauracja-gar-warszaw...

Piotr W.:
Agnieszka Dudek:
Pani Gessler daleko do szefa kuchni...szybciej do kucharki. Obejrzalam pare odcinkow programu, w ktorych gotuje.Jeszcze nigdy nie widzialam zeby w PRAWDZIWYCH restauracjach szef kuchni uzywal do gotowania przypraw w torebkach.Owszem sol i pieprz.... ale to jedyne dodatki.Czosnek, bazylia, oregano,imbir sa zawsze swieze i zielone a nie zasuszone.

Magda Gessler jest restauratorką a nie szefem kuchni jak np. Karol Okrasa czy Gordon Ramsay, którzy też są gwiazdami telewizji. Jej zadaniem nie jest pichcenie nie wiadomo czego. Na szczęście kobieta ma pojęcie o gotowaniu przede wszystkim dlatego, że współpracuje z szefami kuchni w swoich lokalach. I bardzo dobrze, że ktoś kto prowadzi lokal to jednocześnie stara się wiedzieć co goście jedzą i jak się to powinno robić. Jak widać w niektórych programach restauratorzy to zupełni ignoranci jeżeli chodzi o kuchnię, a w kuchni niekiedy siedzi Pani Zosia z Panią Teresą które wcześniej pracowały na stołówce w zamkniętej fabryce.

Program jest sponsorowany przez Prymat i dlatego pokazują używanie przypraw tego producenta - nie zauważyłaś tego? Takie opowiadanie że powinna używać świeżych nie jest do końca właściwe bo to nie jest program typu food network "Gotuj z Magdą Gessler" gdzie się pokazuje co i jak gotować tylko jak postawić knajpę na nogi.Agnieszka Dudek edytował(a) ten post dnia 24.08.11 o godzinie 01:16

konto usunięte

Temat: magda gessler

Andrzej Pieniazek:
>> My byliśmy kiedyś w Paryżu w takiej "tajemniczej", tylko na
zaproszeniem, przynieśli jakieś dziwne ale swojsko wyglądające potrawy, aż koleżanka Polka nie wytrzymała i skomentowała "..przecież to zwykłe żeberka..".

Mocne... najlepsze, ze sporo ludzi mysli, ze Francja odkryla jedzenie ;). Tak.. odkryla, ale kilka miesiecy po tym, jak dzikusy z Polnocy zakopaly resztki w ziemi ;).

Tak, jest troche fajnych rzeczy rodem z Francji. Lubie francuskie desery, tarty i quiche, jednak przepisy na miesa czy jakies tam wygibasy wprawiaja mnie w zazenowanie. Uwazam, ze przygotowanie 2 porcji nie powinno wymagac nakladu 2-3 godzin i kilkuset zlotych w plecy. Ja gotuje, gdy jestem glodna i przygotowanie przystawki, drugiego dania i deseru nie zabiera mi wiecej niz 3 kwadransow. Nawet, gdy mam kilkoro gosci. Wystarczy, ze surowce sa swieze, a czesc z nich nie wymaga wielogodzinnego obrabiania.

Wieki temu zdarzylo mi sie cos przegryzc w Quchni Artystycznej. Nie twierdze, ze jestem znawczynia kuchni i wirtuozerka chochli, ale wieksza przyjemnosc moglam zrobic sama sobie, niz liczyc na talerz pasty w tej restauracji. Nie bylo to zle, ale 'to nie to'.

konto usunięte

Temat: magda gessler

Dawid C.:
Jak czytam tą dyskusję, to widzę schemat pewnego zjawiska, które zaczyna się właśnie od takich "inicjatyw", a kończy się na rozciągnięciu parasola poprawności politycznej nad czymś znacznie szerszym i wymierzenia jej ostrza w znacznie większa grupę ludzi.
Uściślę. Z metodą tuczenia gęsi w sadystyczny sposób zetknąłem się już lata temu, bo było o niej głośno. Reakcja wielu krajów była taka, jak reakcja Polski - zakazano takiego sposobu chowu. Tu tego robić nie wolno! Mamy również prawo przeciwstawiające pastwieniu się nad zwierzętami. I co? I okazuje się, że niektórym to nie wystarcza. Ci niektórzy zaczynają prowadzić kampanię przeciw osobom, które polecają foie gras czy też zachwalają walory smakowe potraw wykonanych z gęsich wątróbek. Tak pomiędzy wierszami zaczyna się przemycać treści w stylu, że tak właściwie to nie tylko ci, co jedzą foie gras, ale w ogóle ci, co jedzą mięso, są be - bo przecież mięso pochodzi ze stworzenia, które wcześniej żyło, a trzeba było je zabić, żeby człowiek mógł się nie tyle najeść, co zaspokajać swoją próżna potrzebę smaku cierpieniem i tragedią jakiegoś zwierzęcia. A ponieważ życie zwierzęcia więcej znaczy niż czyjaś zbrodnicza ochota na potrawę z mięsa - więc ludzie jedzący mięso są w ogóle amoralni, źli etc.
Obawiam się więc, że dzięki takim "inicjatywom" jak ta na fb, coraz bardziej zaczyna się wkładać ludziom do głów, że wegetarianizm jest jedyną formą odżywiania, która jest "cacy". Jako przykładu używa foie gras - ale mowa jest o cierpieniu milionów zwierząt. I zwróćcie uwagę na sposób manipulacji - próżno gdziekolwiek szukać informacji, że taki sposób odżywiania gęsi jest w wielu krajach zabroniony - a foie gras jest uzyskiwana w wielu krajach, także w Polsce, metodami hodowli pozbawionej tego okrucieństwa i sadyzmu (znam z autopsji, bo ojciec mojej byłej dziewczyny miał hodowlę gęsi, która wiele razy oglądałem, nigdy nie zauważyłem stosowania przez niego potępianych praktyk, choć mógł, bo wówczas prawo jeszcze nie zakazywało takiego sposobu odżywiania gęsi - a mówił niejednokrotnie, że wątróbki z jego gęsi są wysoko oceniane). Nigdzie nie ma podane, że foie gras uzyskuje się od setek, jeśli nie tysięcy lat - kiedy jeszcze nie było fizycznej możliwości hodowli w potępiany sposób. Wszystkie zapisy mają wytworzyć u czytającego jeden schemat myślowy - że foie gras uzyskuje się wyłącznie metodami hodowli z pogwałceniem wszelkich zasad etycznych, metodami zbrodniczymi, okrutnymi i złymi, a ludzi, którzy potrawy z gęsich wątróbek (czy gęsi w ogóle) należy jednoznacznie potępić i zbojkotować. Jak najgłośniej, jak najbardziej publicznie...
Programy Magdy Gessler ani mnie ziębią ani parzą. Coś tam faktycznie widziałem - i z tego, co kojarzę, ich ideą jest stawianie na nogi restauracji, które podupadły. Co więcej - o ile wiem, ona to robi skutecznie. Tymczasem wzywa się do bojkotu tych programów, samej Magdy Gessler z powodu, że poleca foie gras, jak też tego, że powiedziała: "wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym.". Powiem tak - jako osoba jedząca mięso niejednokrotnie usłyszałem od wegetarian, że jestem bandytą, sadystą, mordercą (!) egoistą i czym tam jeszcze. Skoro oni mają prawo określać w ten sposób osoby, które nie podzielają ich stylu życia - to wg mnie słowa Magdy Gessler są bardzo delikatną ripostą na takie ataki.
Podkreślę więc jeszcze raz - jestem zdecydowanym przeciwnikiem pastwienia się i znęcania nad zwierzętami. Ale tego typu akcji nie poprę. Wręcz będę demonstrował, że jestem im przeciwny.

Oj nie, Dawid, to nie moja intencja. Lubisz mięso, jedz. jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Jeśli inni między zdania wciskają że vegetarianizm to jedyna forma żywienia się - również nie moja intencja.
Od początku chodzi mi o pastwienia się nad ptactwem w celu pożerania chorej wątroby i propagowanie tego przez m.g. Za innych nie odpowiadam. Podałam linka na fejsa, gdzie leci w tej chwili akcja.

konto usunięte

Temat: magda gessler

Tnijcie cytaty.
nie ma potrzeby cytowania całego długiego postu, wystarczy imię lub początek postu, by było wiadomo, do której wypowiedzi się odnosicie.

konto usunięte

Temat: magda gessler

to ze ktoś próbuje protestowac przeciwko czemus czego nie ma , co sie nie dzieje ( karmienie gesi tą metoda w Polsce )
to potrafię zrozumieć

to ze ktoś próbuje zaistniec na temacie którego nie ma
to z trudem ale tez potrafię zrozumiec

ale jednego nie potrafie zrozumieć
jak mozna chciec byc kojarzonym z tak absurdalną sprawą ?
bicia piany w temacie NIEISTNIEJACEJ KRZYWDY GESI ( przynajmniej u nas w Polsce )

ale pomysł lasnu siebie przy pomocy absurdu przypadł mi tak do gustu ze sam go chetnie zastosuje

,,na fejsie " moze załozę protest przeciwko prowadzeniu przez marsjan pojazdów mechanicznych pod wpływem cyjanku potasu

-:)
Piotr Włodarczyk

Piotr Włodarczyk Business Development
Manager

Temat: magda gessler

Agnieszka Dudek:
Program "Kuchenne rewolucje" to wykupiona licencja na program pomysłu Gordona Ramsay "Kitchen Nightmares", który oryginalnie wyprodukowano w UK. Właśnie odcinki z Wielkiej Brytanii polecam obejrzeć. Wtedy dowiesz się jaki żenujący poziom prezentuje Magda Gessler w porównaniu do światowej sławy szefa kuchni i restauratora, którego lokale otrzymały gwiazdki michellin.Restauracje Pani Gessler jej nie maja.Najpierw trzeba byc mistrzem, zeby pouczac innych.
Ja mialam okazje 2 krotnie jesc w jej restauracjach. Zaproszeni przeze mnie goscie byli rozczarowani. Pomijam juz ze restauracje swiecily pustkami.
Proponuje ci odwiedzic pare.
Wiem, ze moja opinia moze cie nie przekonac...ale to moja opinia.

http://www.gastronauci.pl/3559-restauracja-gar-warszaw...

Też widziałem te programy i dlatego przytoczyłem Gordona jako przykład. Sama piszesz o sposobie gotowania Pani Magdy a potem porównujesz jej gotowanie do znanego na całym świecie kucharza. Ona nie jest szefem kuchni więc porównywanie jej poziomu gotowania do poziomu Ramsaya jest jak pięść do oka.
Jeżeli natomiast porównujesz sposób prowadzenia programu i tzw. poziom kontrowersyjności w zachowaniu, to myślę że Gordon jest bardziej chamski miejscami niż Pani Magda.
Niestety też, jaki kraj taki program. To ma być show dla telewidzów a nie program promujący Magdę Gessler i jej restauracje.
Piotr Włodarczyk

Piotr Włodarczyk Business Development
Manager

Temat: magda gessler

Karolina Ł.:
Tnijcie cytaty.
nie ma potrzeby cytowania całego długiego postu, wystarczy imię lub początek postu, by było wiadomo, do której wypowiedzi się odnosicie.

To też trzeba umieć ;)
Piotr Włodarczyk

Piotr Włodarczyk Business Development
Manager

Temat: magda gessler

Wojciech Szymańczak:
to ze ktoś próbuje protestowac przeciwko czemus czego nie ma , co sie nie dzieje ( karmienie gesi tą metoda w Polsce )
to potrafię zrozumieć

to ze ktoś próbuje zaistniec na temacie którego nie ma
to z trudem ale tez potrafię zrozumiec

ale jednego nie potrafie zrozumieć
jak mozna chciec byc kojarzonym z tak absurdalną sprawą ?
bicia piany w temacie NIEISTNIEJACEJ KRZYWDY GESI ( przynajmniej u nas w Polsce )

ale pomysł lasnu siebie przy pomocy absurdu przypadł mi tak do gustu ze sam go chetnie zastosuje

,,na fejsie " moze załozę protest przeciwko prowadzeniu przez marsjan pojazdów mechanicznych pod wpływem cyjanku potasu

-:)


A ja protestuje przeciwko głupim postom na grupie "Nie polecam" na GL :) Czy założyć stronę na fejsie? jak myślicie? ;)

Następna dyskusja:

Nie polecam kawiarni Bracia...




Wyślij zaproszenie do