Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Dawid C.:

Ale zaraz bo moim zdanie demagogię stosuje tu Gessler.
Bo ja też mogę powiedzieć że kupuję kury i jajka od sąsiada pana Stasia i mam zdjęcia z dzieckiem jak karmi kurki w związku z tym ekologiczny jestem tak że klękajcie narody, a w rzeczywistości będę miał to gdzieś i tak jest w przypadku Gessler.
Wystarczy spojrzeć jak bez refleksji wywala wszystko do kosza co jej się nie podoba podczas wizyt u restauratorów. Na przykład żywność którą można by przerobić na paszę czy kompost, czy śmieci które możnaby posegregować. Ekologia Gesslerowej to pic na wodę.
Piotr Guz

Piotr Guz młodszy kierownik
projektu, PTK
Centertel

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Paweł B.:
Dawid C.:

Ale zaraz bo moim zdanie demagogię stosuje tu Gessler.
Bo ja też mogę powiedzieć że kupuję kury i jajka od sąsiada pana Stasia i mam zdjęcia z dzieckiem jak karmi kurki w związku z tym ekologiczny jestem tak że klękajcie narody, a w rzeczywistości będę miał to gdzieś i tak jest w przypadku Gessler.
Wystarczy spojrzeć jak bez refleksji wywala wszystko do kosza co jej się nie podoba podczas wizyt u restauratorów. Na przykład żywność którą można by przerobić na paszę czy kompost, czy śmieci które możnaby posegregować. Ekologia Gesslerowej to pic na wodę.

tv to troche inna sprawa niz prawdziwe zycie
nie oceniaj czegos bo cos zobaczyles w tv

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Ciekawy argument biorąc pod uwagę wypowiedź gesslerowej która ponoć promuje to co ekologiczne. W Kuchennych rewolucjach ma szerokie pole do popisu i jakoś średnio jej to idzie.Paweł B. edytował(a) ten post dnia 01.09.11 o godzinie 09:33

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
Czy Pani myśli, że te różne stowarzyszenia ekologiczne o tym nie wiedzą?
One dobrze żyją z produkcji żywności chemicznej:)

jakieś dowody ?

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
Paweł B.:
Dawid C.:

Ale zaraz bo moim zdanie demagogię stosuje tu Gessler.
Bo ja też mogę powiedzieć że kupuję kury i jajka od sąsiada pana Stasia i mam zdjęcia z dzieckiem jak karmi kurki w związku z tym ekologiczny jestem tak że klękajcie narody, a w rzeczywistości będę miał to gdzieś i tak jest w przypadku Gessler.
Wystarczy spojrzeć jak bez refleksji wywala wszystko do kosza co jej się nie podoba podczas wizyt u restauratorów. Na przykład żywność którą można by przerobić na paszę czy kompost, czy śmieci które możnaby posegregować. Ekologia Gesslerowej to pic na wodę.
To jest kucharka a nie producent materiału do przerobu kulinarnego.
Jeżeli ktoś jadł odpowiednio wyprodukowane np mięso w odpowiedniej technologi przyrządzone wie, że musi to być świeże, smaczne, zdrowe i drogie.
Ze śmieciowego produktu nic nie zrobi się smacznego chyba, że parówki z udziałem 0% mięsa:)
Taki system kulinarny jest stosowany w każdym kraju i w każdej restauracji, która dba o własny prestiż.
Powiedz mnie co jesz a powiem ci kim jesteś:)

To że kucharka to nie znaczy że nie może segregować. Nie mówie tu o odświeżaniu czegoś tylko o pozbyciu się inaczej niż wywaleniu do śmieci wszystkiego razem.

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
Paweł B.:
ryszard zielinski:
Paweł B.:
Dawid C.:

Ale zaraz bo moim zdanie demagogię stosuje tu Gessler.
Bo ja też mogę powiedzieć że kupuję kury i jajka od sąsiada pana Stasia i mam zdjęcia z dzieckiem jak karmi kurki w związku z tym ekologiczny jestem tak że klękajcie narody, a w rzeczywistości będę miał to gdzieś i tak jest w przypadku Gessler.
Wystarczy spojrzeć jak bez refleksji wywala wszystko do kosza co jej się nie podoba podczas wizyt u restauratorów. Na przykład żywność którą można by przerobić na paszę czy kompost, czy śmieci które możnaby posegregować. Ekologia Gesslerowej to pic na wodę.
To jest kucharka a nie producent materiału do przerobu kulinarnego.
Jeżeli ktoś jadł odpowiednio wyprodukowane np mięso w odpowiedniej technologi przyrządzone wie, że musi to być świeże, smaczne, zdrowe i drogie.
Ze śmieciowego produktu nic nie zrobi się smacznego chyba, że parówki z udziałem 0% mięsa:)
Taki system kulinarny jest stosowany w każdym kraju i w każdej restauracji, która dba o własny prestiż.
Powiedz mnie co jesz a powiem ci kim jesteś:)

To że kucharka to nie znaczy że nie może segregować. Nie mówie tu o odświeżaniu czegoś tylko o pozbyciu się inaczej niż wywaleniu do śmieci wszystkiego razem.
Zawsze właściciel może to zebrać w inne pojemniki i wystawić na zewnątrz.
To nie jej zadanie. Ona odrzuciła to co do wyrobów kulinarnych nie nadaje się Właściciel może zrobić z tym co chce. To nie jej problem.
Pewnie teraz już rozumiesz:)
Dodam, że żyjemy w kraju głupców a wiec jakby Urząd Skarbowy dowiedział się, że właściciel rozdaje darmo środki przyrządzania żywności bez opłacenia podatku VAT mógłby pozbyć się jadłodajni jak słynny piekarz piekarni, który rozdawał nie sprzedane pieczywo:)
W przypadku zatrucia organizmu zepsutym towarem odpowiedzialność bierze właściciel

Ale Ty chyba dalej jednak nie rozumiesz, bo ciąglę o tym zatruciu.
Nie mówię o wykorzystywaniu do powtórnego przerobu na KUCHNI tych produktów.
Jasne to nie Gesslerowej problem też się zgodzę tylko niech wtedy nie pieprzy mi jaka ona jest ekologiczna bo to obłuda.
Skoro pokazuje jak zmienić wszystko od gotowania po ustawianie personelu przez wystrój, dostawy, czystość, obsługę klienta i wtrąca się praktycznie we wszystkie aspekty prowadzenia tego biznesu do dlaczego akurat ten aspekt to już nie jej problem skoro jest taka ekologiczna?
Roman Kasprzewski

Roman Kasprzewski Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
...
"Producenci wędlin podają skład np parówek a w nim maksymalnie 20% mięsa:)
...

Nie wiem jakie Wy parówki kupujecie, bo na tych co ja widzę w sklepach to jest napisane, że mają 78-82% mięsa.

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
Paweł B.:
Ale Ty chyba dalej jednak nie rozumiesz, bo ciąglę o tym zatruciu.
Nie ciągle, ale w odpowiednim miejscu.
Nie może wydarzyć się w produkcji restauracyjnej jak i spożywania odpadków:)
Nie mówię o wykorzystywaniu do powtórnego przerobu na KUCHNI tych produktów.
Więc do kosza:)
Jasne to nie Gesslerowej problem też się zgodzę tylko niech wtedy nie pieprzy mi jaka ona jest ekologiczna bo to obłuda.
Założę się z Tobą, że Ona jak i ja wiemy więcej o ekologi niż ci, co ją studiowali:)
Skoro pokazuje jak zmienić wszystko od gotowania po ustawianie personelu przez wystrój, dostawy, czystość, obsługę klienta i wtrąca się praktycznie we wszystkie aspekty prowadzenia tego biznesu
Tak, bo to ona pokazuje jak prowadzić biznes w prowadzeniu restauracji.
To jest jej wizja i co gorsze dla tych co nie posłuchali, że ci co wykonują jej zalecenia stawiają własne firmy na nogi, które zaczynają przynosić dochód.
Zawsze można jej nie zapraszać i zbankrutować:)
do dlaczego akurat ten aspekt to już nie jej problem skoro jest taka ekologiczna?
Jest dużo ludzi, którzy mówią i działają w ekologi a zamiast mleka piją biały płyn w kartonie.
Sprawdź co to jest mleko UHT:)
Czy jak potrzebujesz mleka ekologicznego to kupujesz krowę i ją hodujesz wg tych zasad aby udoić bezpośrednio pół litra mleka?
Nie, korzysta się z tego co jest możliwe i to wszystko.
Kończę te rozważania gdyż myślę, że dużo Tobie wytłumaczyłem i innym też:)
Proponuję zapoznać się z zasadami produkcji żywności ekologicznie czystej oraz z produkcją przemysłową i dodałbym jeszcze GMO wtedy można wyciągnąć własne wnioski i będzie mniej pytań do innych osób:)

Studiowałem ochronę środowiska, pracowałem w gastronomii przez ładnych parę lat, mój ojciec dalej ten biznes prowadzi ze 20 lat z okładem i nie musi Gesslerowej do siebie zapraszać, więc juz mi się nie chce na ten temat wypowiadać, bo ja o jednym ty o mleku UHT i produkcji parówek.
Roman Kasprzewski

Roman Kasprzewski Konstruktor
elektronik - Posnet
Polska S.A.

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
...
Podaj jeszcze cenę.

5.70zł za 4 sztuki
A tak przy okazji zapytam: co jest tą resztą jeżeli nie jest to mięso?:)

Woda, skóry wieprzowe, mleczan sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, izoaskorbian sodu, azotyn sodu :)

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

ryszard zielinski:
Paweł B.:
ryszard zielinski:
Czy Pani myśli, że te różne stowarzyszenia ekologiczne o tym nie wiedzą?
One dobrze żyją z produkcji żywności chemicznej:)

jakieś dowody ?
"Producenci wędlin podają skład np parówek a w nim maksymalnie 20% mięsa:)
Mielone garmażeryjne to maksymalnie 50% zawartości mięsa.
Warto czytać co jest napisane na opakowaniu:)"
umiem czytać ale gdzie tu dowód na to że stowarzyszenia ekologiczne z tego żyją, bo z tego co wiem Smitfield właściciel Animexu a co za tym idzie połowy zakładów mięsnych w kraju jak nie lepiej raczej nie jest ekologicznym stowarzyszeniem
Dawid C.

Dawid C. In progress... Still
:)

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Paweł B.:
Dawid C.:

Ale zaraz bo moim zdanie demagogię stosuje tu Gessler.
Bo ja też mogę powiedzieć że kupuję kury i jajka od sąsiada pana Stasia i mam zdjęcia z dzieckiem jak karmi kurki w związku z tym ekologiczny jestem tak że klękajcie narody, a w rzeczywistości będę miał to gdzieś i tak jest w przypadku Gessler.
Wystarczy spojrzeć jak bez refleksji wywala wszystko do kosza co jej się nie podoba podczas wizyt u restauratorów. Na przykład żywność którą można by przerobić na paszę czy kompost, czy śmieci które możnaby posegregować. Ekologia Gesslerowej to pic na wodę.

Po pierwsze - to nie Magda Gessler zaczęła w demagogiczny sposób przywalać wegetarianom. Nie ona próbuje ich zniszczyć jako ludzi i nie ona organizuje akcje protestacyjne, potępiające przeciwników jedzenia mięsa albo ekologów.
Po drugie - jej program nazywa się chyba "Kuchenne rewolucje", nie zaś "Jak gotować oszczędnie, ekologicznie i głównie wegetariańsko". Ona nie ma żadnego obowiązku powtarzania za każdym razem, że używane przez nią produkty pochodzą z ekologicznych hodowli oraz uskuteczniania zachowań w stylu: "to teraz, proszę Państwa, musimy wyrzucić, bo nam nie wyszło - ale musimy dbać o ekologię, więc ten kawałek do jednego wiaderka, ten - do drugiego, ten - do trzeciego, a ten - dla pieska". Program trwa określoną ilość czasu (w tym określonym czasie trzeba pokazać maksimum treści), jest częścią ogólnego programu stacji, który musi się zmieścić w nieprzekraczalnym terminie 24 godzin. Czas antenowy, który kosztuje - i nikt się nie będzie skupiał na tym, żeby program "Kuchenne coś tam" sprowadzać do tego, że przez większość czasu pokazuje się jak ekologicznie odpady wyrzucać i gadać że się korzysta tylko z "prawidłowo" produkowanej żywności!

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Nie będę się powtarzał bo o jej "obowiązku" już pisałem.
Dla mnie jest obłudna i uważam że fundacja ma rację.
jakoś inne rzeczy np. Product placement przechodzą Paweł B. edytował(a) ten post dnia 01.09.11 o godzinie 14:04
Krystian Miąsik

Krystian Miąsik UX, WWW & SM Auditor

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Możesz uważać, takie Twoje prawo, wg mnie jednek z oświadczenia Magdy Gessler i Fundacji wynika coś zupełnie innego...
Fundacja plącze się w swoim oświadczeniach i opera się na tym co im się wydaje zamiast grzecznie przeprosić i przyznać się do błędu. Taki mój wniosek po przeczytaniu obydwu oświadczeń.

Temat: Epilog do wątku "magda gesllser"

Nie bardzo rozumiem po co ta czcza dyskusja. Cała afera wzięła się z zarzutu Fundacji Viva jakoby Magda Gessler propagowała bestialski tucz gęsi na foie gras, a argumentem przemawiającym za tym faktem miało być danie serwowane w jednej z jej restauracji. W oświadczeniu napisała skąd bierze produkty do tego dania i dalszą rozmowę uważam za bezprzedmiotową.
Nie każdy kto kupuje nóż w sklepie jest mordercą, chociaż znamy wszyscy wiele przypadków, w których zamiast do krojenia chleba posłużył do odebrania komuś życia. Tak więc wstrzymajmy się z osądzaniem ludzi na podstawie dość mglistych przesłanek.

Następna dyskusja:

magda gessler




Wyślij zaproszenie do