Łukasz G.

Łukasz G. .:: JAKOŚĆ i
BEZPIECZEŃSTWO ::.

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Witam,
Obecnie piszę prace licencjacką na temat: wielowymiarowa ocena funkcjonowania systemu HACCP i zasad GMP/GHP na bezpieczeństwo produkowanych produktów żywnościowych.

Chciałem się dowiedzieć jak oceniacie wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo zrywności?
Michał Kopacz

Michał Kopacz Quality Manager-
automotive

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

chyba ciezko tak po prostu ocenic... dobrze wdrozony i utrzymywany HACCP na pewno powoduje minimalizacje potencjalnych zagrożeń i skutków ich oddziaływań, wymaga to jednak surowego zaangazowania personelu i kierownictwa firmy. Z moich doswiadczen w pracy zagranica w firmie produkujacej zywnosc wyciagam wniosek, ze HACCP sprawdza sie bardzo dobrze, ale musi byc zakotwiczony na porzadnym GMP/GHP. ktore zreszta stanowia tzw. pre-requisities dla HACCP. Proponuje Ci zebys w pracy zwrocil takze uwage na HACCP jako składnik tzw. due-diligence. w PL przepisy nie sa jeszce tak surowe jak powiedzmy w GB, gdzie posiadanie odpowiednio wdrozonego, udokumentowanego i utrzymywanego HACCP jest legalnym srodkiem minimalizujacym odpoweidzialnosc firmy w przypadku wykrycia np. zakazenia zywnosci (jesli firma na pdst zapisow wykaze ze zrobila wszystko aby zminimalizowac ryzyko np zakazenia), powodzenia
Łukasz G.

Łukasz G. .:: JAKOŚĆ i
BEZPIECZEŃSTWO ::.

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

ok.
ale coś ty pusto.

konto usunięte

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Wpływ systemu na HACCP - może sięgnij najpierw po Codex Alimentarius bo coś mi się wydaje że nie wiesz w jakim celu wprowadza się system HACCP w przedsiębiorstwach produkujących, przetwarzających lub obracających żywność.
Łukasz G.

Łukasz G. .:: JAKOŚĆ i
BEZPIECZEŃSTWO ::.

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

A według Ciebie w jakim celu wprowadza się system HACCP w przedsiębiorstwach produkujących, przetwarzających lub obracających żywność?
Michał Kopacz

Michał Kopacz Quality Manager-
automotive

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

pozwolisz:
wdrażany wymóg UE?
społeczna odpowiedzialność biznesu?
'prestiż'?
Łukasz G.

Łukasz G. .:: JAKOŚĆ i
BEZPIECZEŃSTWO ::.

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Ok zupełnie się z tobą zgadzam, że duża większość firm w Polsce traktuje system HACCP jako zbędną papirologie i wdrążają systemy ISO oraz HACCP tylko dlatego bo są takie są przepisy, albo żeby powiesić sobie papierek na ścianie. Ale są też firmy (głównie większe przedsiębiorstwa) które przy okazji jak juz wydali troszkę kasy na certyfikat chcą coś z tego mieć i starają się przestrzegać podstawowych zasad systemu.Łukasz Górka edytował(a) ten post dnia 06.03.08 o godzinie 20:51
Ania Zalewska

Ania Zalewska Koordynator Studia
CATI, Iqs and Quant
Group

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Jak dla mnie HACCP to również zapewnenie jakości wytwarzanych produktów, ze względu na eleminowanie potencjalnych zagrożeń procesu produkcyjnego. Jest to nic innego jak system prewencyjny! Ponad to pamiętajmy, że HACCP jest narzędziem, które ma za zadanie chronić interesy konsumenta i jednocześnie zwiększa konkurencyjność samej firmy.
Mariusz Busiło

Mariusz Busiło Prawnik ds.
telekomunikacji,
prawa autorskiego,
mediów i ...

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

tja... a ja ostatnio slyszalem ciekawa opinie jednego z restauratorow z wybrzeza, ze haccp sluzy wlasciwie wycinanu malych i lokalnych producentow zywnosci, promowaniu duzych producentow spozywczych... co generalnie skutkuje przemyslowa unifikacja produktow spozywczych i zanikiem zdrowej zywnosci lokalnej czy regionalnej ;-)
Przemysław L.

Przemysław L. Menadżer ochrony
zdrowia

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

ja pracuję w dużej firmie produkującej posiłki głównie dla szpitali. HACCP, ale tylko gdy się go mądrze wprowadzi, ciągle doskonali i dostosowuje do danego obiektu, wpływa w znaczący sposób na bezpieczeństwo produkcji.
Często prowadzę szkolenia dla pracowników produkcyjnych i widzę, że oni się do tego przekonują i w końcu sami pilnują zapisów...
Ale podstawą jest dostosowanie systemu do obiektu i stawianie HACCP nie jako celu działalności, a jako narzędzie ułatwiające pracę i zapewniające bezpieczeństwo...
Agnieszka (.

Agnieszka (. Pracownik
naukowo-dydaktyczny

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Niestety muszę się zgodzić ze z wdrażaniem HACCP w Polsce nadal jest problem, ale wynika t głownie z braku zrozumienia idei tego systemu. Jeśli słyszę głosy że HACCP ma eliminować małych przedsiębiorców branży spożywczej to śmiać mi sie chce.
Wdrożenie HACCP wcale nie musi być drogie i nie musi wiązać się z jakimiś ogromnymi zmianami. Chodzi raczej o świadome podejście do produktu i wzięcie za niego odpowiedzialności (co i tak oczywiście jest regulowane prawnie).
Większy problem niż sam HACCP w czystej postaci stawiają kontrolerzy Sanepidu, którzy czasem nieco nieelastycznie podchodzą do tego systemu, który z założenia ma być elastyczny i dostosowywać sie do każdego przedsiębiorstwa, bez względu na jego wielkość.
HACCP ma gwarantować bezpieczeństwo żywności, oczywiście bezpieczeństwo jest czynnikiem wpływającym na jakość, ale jeśli chcemy podejść poważnie do zagadnienia jakości żywności to proponuję bardzo podobny w założeniach system QACP (QACCP).
Jeśli piszesz prace to odsyłam do publikacji, jest ich mnóstwo, szczególnie polecam prof. Sikorę, prof. Kołożyn-Krajewską.
Dominik Szwab

Dominik Szwab Współwłaściciel
Firmy

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

witam
wdrazalem HACCP w oddziale gdzie nie nie bylo szans aby go wprowadzic.. a po co? po to aby miec "papier" pod klientów sieciowych. to oczywisty przyklad na martwy przepis.. niemniej widzialem przyklady rzeczywistego wdrazanie tego systemu i jego zalety.
niezgodze się ze wdrazanie nie jest drogie.. byc moze jesli ma sie mozliwosc budowania systemu i lokalizacji pod haccp, jesli chodzi o adaptację.. to niestety droga zabawa.
procedury bez uzycia systemy informatycznego sa czasochlonne i nieoplacalne z punktu widzenia pracodawcy. ( chyba ze kogos stac na to aby wydelegowac 1 osobe przez 4 godziny do samej papierkowej roboty)
Haccp to nie tylko procedury, to weryfikacja punktow krytycznych a co za tym idzie dokumentacja ktora niejako " idzie" wraz z produktem z miejsca na miejsce.
wplyw hacccp na bezpieczesntwo zywnosci?, sam zauwazalem to na mrożonkach, jest to towar ktory niejako zgodnie z przepisami " rozmrozony nie nadaje sie do ponownego zamrozenia" , rzeczywistosc jednak pokazywala inaczej. skoro moglo sie zdazyc rozmrozenie w jednej firmie z lancucha dostaw dlaczego drug anie mialaby ponownie to zrobic? po to stworzno haccp, i po to firmy produkujace w systemie haccp wymagaja tego systemu od swoich dystrybutorow. Po to aby miec pewnosc ze ich produkt do klienta trafia w 100% zdatny do spozycia.
Michał G.

Michał G. Head of Loss Control
Engineering

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

Łukasz Górka:
Witam,
Obecnie piszę prace licencjacką na temat: wielowymiarowa ocena funkcjonowania systemu HACCP i zasad GMP/GHP na bezpieczeństwo produkowanych produktów żywnościowych.

Chciałem się dowiedzieć jak oceniacie wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo zrywności?


Witam

zawodowo zajmuję się m.in. oceną producentów żywności i ich ryzyka. Osobiście uważam, że tak jak jest to z podobnymi systemami, diabeł tkwi w szczegółach. Tylko i wyłącznie od zakładu zależy, czy swoich odbiorców bedzie traktował poważnie. Wszystko zależy od nastawienia managementu i polityki jakości. Jeśli kierownictwo jest świadome ryzyka na jakie się wystawia (proszę sobie wyobrazić potencjalny poziom roszczeń do producenta z tytułu masowego zatrucia), to nie powinno być problemu z przekonaniem "dołów" do tego, aby skrupulatnie wykorzystać HACCP do zarządzania bezpieczeńśtwem żywności.

Tak się akurat składa, że producent ponosi pełną odpowiedzialność za jakość swojego wyrobu i bezpieczeństwo konsumentów. Nie wyobrażam sobie, że odpowiedzialny producent pozwoliłby sobie traktować zapisy HACCP lekceważąco.

Podsumowując to sądzę, że system HACCP podbudowany gruntownym GMP i GHP, świadomością kierownictwa i pracowników, szczelny i poważnie traktowany zmniejsza ryzyko wprowadzenia do obrotu produktu niebezpiecznego.
Olga Miedziak

Olga Miedziak QA Manager, DSV
SOLUTIONS

Temat: Wpływ systemu HACCP na bezpieczeństwo żywności

witam,

System HACCP tak jak każdy system ma tylko wtedy swoje uzasadnienie jeśli jest wdrożony w sposób rzeczywisty a nie papierkowy. Nie jest to system drogi, ponieważ bezpieczeństwo żywności wymagane jest prawnie a do przepisów prawa musi dostosowac się każdy niezależnie od tego czy jest małym czy dużym producentem. Oczywiście należy opracować dokumentację ale nie jest ona zbytnio skomplikowana.

System HACCP jest również systemem, który w sposób łatwy i logiczny można "zaszczepić" pracownikom, dlatego odpowiednio wdrożony w sposób znaczący zmniejsza ryzyko otrzymania przez konsumenta produktu niebezpiecznego

Następna dyskusja:

wdrazanie systemu zintegrow...




Wyślij zaproszenie do