Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Piotr M. Lubię to, co robię.
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Marta Ł.:
Czy może ktoś polecić książki do zastosowania w ZJ branży spożywczej (dokładnie mięsnej)?
ale co HACCP
Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
HACCP też ale bardziej chodzi o zastosowanie norm ISO, IFS, BRC itp.Jerzy Brańka inż.mechanik
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Zarządzanie jakością niezależnie od branży jest zarządzaniem jakością. To co jest ważne to dokumenty odniesienia specyficzne dla danej branży (mięsnej), które jak obudujesz standardem ISO 9001 to masz Zarządzanie jakością w branży mięsnej. Weź normę i analizuj jej szczegóły to może coś Ci się rozjaśni i spójrz na Zarządzanie jakością jako na standard a dopiero potem próbuj wiązać to z wymaganiami stawianymi w dokumentach branżowych (normy, branżowe przepisy prawne .....).Norma ISO 9009 + Normy(uregulowania branżowe) = Książka.
Wszystko inne to materiał interpretacyjny.Jerzy Brańka edytował(a) ten post dnia 29.04.13 o godzinie 13:17
Magdalena
Mikołajczyk
mgr inż. technologii
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Mi osobiście w branży mięsnej przydał sięPORADNIK DOTYCZĄCY NORMY ISO 22000:2006, Autor: WIESŁAW ŁADOŃSKI, KATARZYNA SZOŁTYSEK, HALINA TURLEJSKA Wydawnictwo:PKN
poza ustawami i rozporządzeniami związanymi z produktami pochodzenia mięsnego często korzystam z Instrukcji Weterynaryjnych dostępnych na stronach GIW-u
Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Bardzo dziękuję za sugestie:)Osobiście myślę nad zakupem ksiązki:
Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty
Malinowska Ewa, Wiśniewska Małgorzata
Czy ktoś może wyrazić swoją opinie?
Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Inna książka to:Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Tadeusz Triszka (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2009
Jerzy Brańka inż.mechanik
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Jakbym miał wybrać to na pewno ta pierwsza (Triszka)Jako podręcznik zawiera prawie wszystko co dot. jakości, a przy zmieniających się normach i wytycznych jest nowsza i bardziej kompleksowa.
Każdy z rozdziałów to na pewno temat dla oddzielnych publikacji, ale także je znajdziesz w szczegółowych publikacjach.
Na początek poradnik akademicki b.dobry.
Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Bardzo dziękuję Panie Jerzy :)Raczej się na nią zdecyduję...
konto usunięte
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Nie ma dobrych pozycji o zarządzaniu jakością w branży spożywczej - na rynku są tylko te autorstwa ludzi z uczelni, tym samym encyklopedyczne wywody o TQM, czy historii norm ISO...Najlepszą pozycją będą wytyczne standardu Global Standard for Food Safety BRC v6 - tam jest logiczna synteza w ujęciu praktycznym.
Marta
Łęgowik
Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności
Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej
Zdążyłam się już z nim zapoznać... z std IFS v6 również... chce znaleźć coś podobnego pokroju... tzn. teoria + praktyka dostosowane pod dokładną branże...Podobne tematy
-
Jakość » Zarządzanie jakością w branży kosmetycznej -
-
Jakość » Zarządzanie jakością - z czym to się je, żeby dobrze... -
-
Jakość » Zarządzanie Jakością - temat pracy magisterskiej -
-
Jakość » Programy komputerowe wspierające Zarządzanie Jakością -
-
Jakość » Audyt wewnętrzny i zewnętrzny jako narzędzie zarządzania... -
-
Jakość » Zarządzanie jakością -
-
Jakość » Zarządzanie Jakością w Przemyśle Spożywczym -
-
Jakość » Narzędzia/Metody wspomagające zarządzanie jakością -
-
Jakość » Zarządzanie jakością w małej firmie -
-
Jakość » Metody wspomagające zarządzanie jakością... -
Następna dyskusja: