Anna B.

Anna B. Technolog Żywności

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Witam,
W zakładzie produkujących dodatki do piekarnictwa i cukiernictwa m.in. marmolady jakie systemy warto wdrożyć, jak chcielibyśmy sprzedawać za granicą (np. Niemcy)? Zakład posiada oczywiście HACCP, GMP/GHP, bo to jest obligatoryjne.
1. Czy warto wdrażać ISO 22000?
2. Czy lepiej wdrożyć ISO 9001 a ISO 22000 już nie?
3. Czy lepiej najpierw wdrożyć ISO 9001 a później zintegrować system z IFS, a później jeszcze BRC czy lepiej wszystko na raz?
4. W jakim momencie staramy się o certyfikację? Ileś lat musi już działać nam system?
5. Czy wszystkie systemy posiadając zintegrowane musimy certyfikować, czy możemy tylko np. ISO 9001?
6. Jeżeli można wybrane to które warto?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Anna B.:
Witam,
W zakładzie produkujących dodatki do piekarnictwa i cukiernictwa m.in. marmolady jakie systemy warto wdrożyć, jak chcielibyśmy sprzedawać za granicą (np. Niemcy)? Zakład posiada oczywiście HACCP, GMP/GHP, bo to jest obligatoryjne.
Oto przykład informacyjnego niedowładu propagatorów i odpowiedzialnych za poziom wiedzy jakościowej w branżowym środowisku. Wszyscy chcą szkolić - informować już nie koniecznie !!!.
Z mojej strony tak na początek:
- po to wprowadzono (przepisy, normy,...) obligatoryjnie obowiązujące, aby wyznaczyć minimum wymagań które musi spełnić producent uczestniczący w obrocie towarowym,
- normy standardu ISO stanowią podstawy do certyfikacji systemów, nigdy nie były i nie są przymusowe, chociaż w swojej złej praktyce są parametrem przetargowym pomiędzy Producentem a Klientem (monopolistycznym odbiorcą),
- po to wprowadzono Deklaracje WU, aby zabezpieczyć w sposób wystarczający Odbiorcę a wszystko to co poza tym jest "czystą" grą rynkową którą można popierać lub nie,
- Certyfikat, to podkreślenie "MARKI" Producenta,
- wszystko tak jak w życiu, jak nie wiadomo o co chodzi, na pewno chodzi o pieniądze,Ten post został edytowany przez Autora dnia 03.03.15 o godzinie 19:11

konto usunięte

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Certyfikowane standardy jakimi Spółka chciałaby dysponować zależą w głównej mierze od odbiorców, dla których dedykowane są produkty.
Najlepszym rozeznaniem potrzeb w tym zakresie są informacje pozyskiwane z ankiet klientów, które wpływają do Spółki. Natomiast dodatkowe informacje można pozyskać robiąc rozeznanie w zakresie certyfikowanych systemów, którymi dysponują potencjalni odbiorcy.
Tendencje zmierzają do zwracania większej uwagi na normy międzynarodowe, gdyż są bardziej rozpoznawane, a tym samym stanowią dodatkowy atut dla Spółki.
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Jerzy B.:
Anna B.:
Witam,
W zakładzie produkujących dodatki do piekarnictwa i cukiernictwa m.in. marmolady jakie systemy warto wdrożyć, jak chcielibyśmy sprzedawać za granicą (np. Niemcy)? Zakład posiada oczywiście HACCP, GMP/GHP, bo to jest obligatoryjne.
...........................................
złej praktyce są parametrem przetargowym pomiędzy Producentem a Klientem (monopolistycznym odbiorcą),

Rozpoznawalną terminologię - HACCP, GMP/GHP - nie trzeba chyba tłumaczyć, a że nie wszystkim to wystarcza to już taki u nas "urok rynku", gdzie na czoło wybijają się SUPER i HIPER MARKETY.
Jeżeli sprzedaży ma towarzyszyć CERTYFIKAT bez istotniejszych wymagań branżowych (również europejskich) to widzę w jakiej roli znajdzie się Producent - może lepiej zawczasu "pocałować klamkę" u takiego Odbiorcy.
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Z klasyki każdej oferty.
.........uzyskanie certyfikatu na zgodność z normą PN-EN ISO 22000:2006 przynosi szereg wymiernych korzyści tj.:
- wzrost zaufania klientów oraz urzędowej kontroli,
- wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw,
- obniżenie kosztów działalności,
- poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
- uporządkowanie działań firmy w działaniach HACCP,
- redukcja kosztów - wzrost efektywności,
- ochrona interesów organizacji oraz konsumenta,
- ciągłe doskonaleniem systemu - rozwojem firmy.
- .....
..., a gwarancję na powyższe dostanę ???

Sprawnie działający System Jakości tak samo dobry dla żołądka Niemca jak również Polaka (ta sama norma). Deklarowanie WU, czyli spełnienie wymagań w ramach wdrożonego i utrzymywanego systemu HACCP niczym nie odbiega od tego co zawiera CERTYFIKAT.
Jedyną różnicą to skala wstydu w przypadku wpadki jakościowej. "Korzyścią" może tutaj być natomiast - pokrycie kosztów (za wyrób niezgodny) z pieniędzy zaoszczędzonych na procesie certyfikacyjnym.Ten post został edytowany przez Autora dnia 04.03.15 o godzinie 01:55
Izabela Chociszewska

Izabela Chociszewska Europe Central
Sustainability
Manager

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Witam;

Problem posiadania jedynie systemu na papierze, istniał i istnieć będzie, tutaj się nic nie zmieniło. Jednak pytanie dotyczyło czegoś zupełnie innego.
Z mojego doświadczenia w pracy z organizacjami niemieckimi i jednostką którą nadzoruję w Niemczech, ich klienci zwracają dużą uwagę na certyfikat ISO 9001, który świetnie się komponuje z innymi systemami i często nie chcą nawet zaczynać rozmowy z dostawcą, który nie ma takiego certyfikatu. Kwestia tego czy firma postępuje zgodnie z wymaganiami, czy nie to już inna para kaloszy i odbiorca na pewno to uprzednio zweryfikuje.
Ponoszenie kosztów złej jakości, natomiast firmie się nie kalkuluje, utrata marki na nowych rynku=zamknięciem interesu.
Co jest jeszcze istotne, to fakt iż firmy niemieckie, cenią sobie niemieckie jednostki certyfikacyjne (jeśli nie niemieckie to chociaż międzynarodowe). Ot taka zależność:)
Abstrahując jednak, jeśli zamierzają Państwo zacząć dostarczać na rynek niemiecki, to na pewno podjęli już Państwo wstępne rozmowy z potencjalnymi odbiorcami. W czasie ich trwania powinny paść konkretne pytania i określone wymagania co do Państwa firmy. To dobre źródło informacji i należy na nim bazować, chociaż na początku.

Jeśli chodzi o oszczędność na certyfikacie, jak dla mnie dziwne. Skoro się poświęca tyle czasu i uwagi, angażuje pracowników, szkoli itd to czemu nie mieć dowodu, który można by pokazać klientowi.
Odnośnie czasu - czas wdrożenia zależy od organizacji, czasami jest to pół roku a w innym przypadku i 2 lata. Z reguły, patrząc na swoje doświadczenie można się zamknąć w 7-8 miesiącach, jednak Państwo już mają jeden system więc, czas powinien się skrócić. Przyjęło się, że system musi działać przynajmniej 3 miesiące by móc go poddać certyfikacji. Z uwagi jednak na krótki okres działania i niewiele dowodów jego skuteczności, audytor może zdecydować, że certyfikat będzie ważny 0,5 roku lub rok. W następnej kolejności, jeśli wszystko będzie realizowane poprawnie, certyfikat może być wydany nawet na 3 lata.
Anna B.

Anna B. Technolog Żywności

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Dziękuję za odpowiedzi. Ja oczywiście, jak zostanę do tego zatrudniona to chcę stworzyć system nie na papierze, ale tak aby przyniósł jak najwięcej korzyści. Akurat pracowałam w firmach gdzie już wszystko już było, dlatego zastanawiam się od czego rozpocząć swoje prace tak aby przyniósł i mi korzyści i mojemu pracodawcy klientów. Też nie chciałabym wprowadzić wszystkich systemów, gdyż jest to mała firma i wolałabym aby nie byli negatywnie do "papierologii" nastawieni a co za tym idzie też do systemów. Jeżeli firma, w której zostanę zatrudniona będzie chciała rozszerzyć swoją działalność na sprzedaż za granicę muszę wiedzieć co jest ważne, aby właśnie takich klientów zdobyć.
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Wszystko zależy od punktu siedzenia.
- Ile jakości w nowej normie ISO 9001 i czego dowodem ma być Certyfikat ?.
- Certyfikat to panaceum na jakość ? - ja wolę Deklarację producenta bo ta obowiązuje w stosunku do partii wyrobu,
- Prawo wyboru ma oczywiście Klient (Odbiorca), ale kto jemu to wytłumaczy jeżeli w ręce dzierżymy przygotowany Certyfikat,
- Jak tak dalej będzie to Certyfikaty będzie wydawać się "dożywotnio" - oczywiście za odpowiednią cenę.

Obrazek
Ten post został edytowany przez Autora dnia 04.03.15 o godzinie 14:27

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

Warto zbadać jakie wymagania stawiają klienci. To jest chyba punkt wyjściowy.

Anna B.:
Witam,
W zakładzie produkujących dodatki do piekarnictwa i cukiernictwa m.in. marmolady jakie systemy warto wdrożyć, jak chcielibyśmy sprzedawać za granicą (np. Niemcy)? Zakład posiada oczywiście HACCP, GMP/GHP, bo to jest obligatoryjne.
1. Czy warto wdrażać ISO 22000?
2. Czy lepiej wdrożyć ISO 9001 a ISO 22000 już nie?
3. Czy lepiej najpierw wdrożyć ISO 9001 a później zintegrować system z IFS, a później jeszcze BRC czy lepiej wszystko na raz?
4. W jakim momencie staramy się o certyfikację? Ileś lat musi już działać nam system?
5. Czy wszystkie systemy posiadając zintegrowane musimy certyfikować, czy możemy tylko np. ISO 9001?
6. Jeżeli można wybrane to które warto?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Barbara Ościsłowska

Barbara Ościsłowska Food Safety and
Quality - Systemy
Jakości - właściciel

Temat: Co warto wdrożyć jak chce się np. sprzedawać do Niemiec?

IFS - jeśli odbiorcami mają być Niemcy i w przyszłości reszta zachodu.
Pracuje w przem . spożywczym w niemczech, IFS jest wymagany przez wszystkich klientów ( wszystkie sieciówki, duże zakłady dalszego przerobu). Pozyskując partnera produkcyjnego w Polsce równiez zarządaliśmy wprowadzenia IFS to dla nich podstawa.



Wyślij zaproszenie do