Irmina Siedliska -Pachla

Irmina Siedliska
-Pachla
Specjalista
Zintegrowanego
Systemu Zarządzania
Jakością ...

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

Moze ktoś z branży mi podpowie jakie mozna wyróżnić CCP w zakładzie produkującym wodę mineralną.
Ja mogę pomóc w branży mięsnej.
Michał Kopacz

Michał Kopacz Quality Manager-
automotive

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

masz jakiś flow chart?
Irmina Siedliska -Pachla

Irmina Siedliska
-Pachla
Specjalista
Zintegrowanego
Systemu Zarządzania
Jakością ...

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

niestety!
Michał Kopacz

Michał Kopacz Quality Manager-
automotive

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

w takim razie to można co najwyżej gdybać... Bez znajomości procesów nie można przecież zdefiniować punktów krytycznych, poza tym to chyba wypada jeszcze udać się na obserwację i przeanalizować jak działają ew. pre-requisity (bo to na nich powinien opierać sie HACCP....)
Irmina Siedliska -Pachla

Irmina Siedliska
-Pachla
Specjalista
Zintegrowanego
Systemu Zarządzania
Jakością ...

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

OK. Rozumiem. Myślałam raczej o typowych, które prawie w każdym zakładzie są. Np. tak jak w ubojni czy masarni (ccp - wytrzewianie wzrokowo czystość półtusz, CCP wychładzanie półtusz - temperatuta 7 st. , CCP - obróbka termiczna - temperatura (70-72 st. C) itp.
Michał Kopacz

Michał Kopacz Quality Manager-
automotive

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

nie widziałem typowego procesu prod. wody, ale myślę, że w tym przypadku trzeba jednak zobaczyć proces- woda to prosty produkt,CCPs mogą wcale nie być proste do zdefiniowania...konkretnie nie pomoge bo z takim zakładem nie miałem do czynienia, ale może ktoś coś pomoże :) pozdrawiam!
Irmina Siedliska -Pachla

Irmina Siedliska
-Pachla
Specjalista
Zintegrowanego
Systemu Zarządzania
Jakością ...

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam
Mieczysław Obiedziński

Mieczysław Obiedziński Dyrektor operacyjny,
Auditor wiodący TÜV
SÜD MS

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

Witam,

Otóż przy produkcji wody jest jeden kluczowy etap z punktu bezpieczeństwa, który kwalifikuje się na CCP i jest to z reguły kontrola lamp UV.

Jeżeli to wody smakowe, dochodzi jeszcze dozowanie dodatków.

Ale myślę, że i tak CCP zależą od analizy zagrożeń i programów PRP, więć od tego bym zaczął... ;-)

Pozdrawiam
Mieczysław Marek ObiedzińskiMieczysław Obiedziński edytował(a) ten post dnia 19.05.08 o godzinie 13:28

konto usunięte

Temat: CCP - Produkcja wody mineralnej

CCP dla wody mineralnej:
- tam gdzie jest nalewana do butelek(palstikowe, szklane- jeśli szklane to zagrożenia stłuczką na linii) -nalewarce, - możnaby w miejscu skąd jest bezposrednio pobierana, czy jest tam jakiś filtr; oczywiście trzeba to monitorwać

- w przypadku smakowych warto zainteresować się zagrożeniem alergenami i/ lub w pobliżu źródeł takowych warto przeprowadzić analizę zagrożeń



Wyślij zaproszenie do