Karina
G.
Business Development
Director - HR 4
Business -Training
&...
Temat: Szkolenie otwarte - SYSTEM OCEN OKRESOWYCH PRACOWNIKÓW –...
SYSTEM OCEN OKRESOWYCH PRACOWNIKÓW – budowanie i zarządzanie systemami13.08. – 14.08.2012 GLIWIC – SZKOLENIE OTWARTE
CEL SZKOLENIA:
Uczestnicy szkolenia zapoznają się krok po kroku z zasadami, narzędziami i technikami, które pozwalają na zbudowanie i wdrożenie systemu ocen pracowniczych w firmie. Poznają również zasady prowadzenia ocen oraz błędy, jakie najczęściej występują w procesach oceny pracowniczej. Zapoznają się także z najważniejszymi aspektami prawnymi i formalnymi związanymi z systemami ocen. Będą również mieli okazję do przećwiczenia nabytych umiejętności podczas symulacji rozmów oceniających.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Miejsce i funkcje Systemu okresowych ocen pracowniczych (SOOP) w polityce personalnej firmy
Potencjalne role i powiązania systemu z narzędziami ZZL
2. Aspekty formalne funkcjonowania SOOP w firmie
Podstawy prawne i formalne funkcjonowania systemu w firmie
Zakres i zasady stosowania systemu
Rola poszczególnych działów, komórek i osób
3. Projektowanie systemu ocen - od koncepcji do procedury
Kanony budowania systemu
Określanie celu
Co oceniać?
4. Kryteria - ich wybór, definiowanie i ważenie
System oparty o kompetencje
System oparty o odpowiedzialności
Wykorzystanie elementów Zarządzania Przez Cele w ocenie
5. Metody i narzędzia
Zasady posługiwania się formularzami ocen
Zasady wypełniania formularzy
Zasady punktowania i interpretowania wyników oceny
Procedury postępowania
6. Wdrażanie systemu ocen - od planowania do pokonywania barier
Wykorzystanie partycypacji pracowników
Narzędzia i planowanie komunikacji w okresie wdrażania
Szkolenia dla ocenianych i oceniających -przygotowanie i zawartość
ceny próbne
Najczesciej pojawiające sie bariery i ich przełamywanie
7. Wykorzystanie efektów ocen
Informacja zwrotna dla pracownika i przełożonego
Planowanie ścieżek rozwoju
Stawianie celów i zadań indywidualnych
Powiązanie z wynagrodzeniami
8. Rozmowa oceniająca - przygotowanie i przebieg
Przygotowanie do rozmowy przez ocenianego i oceniającego
Przebieg rozmowy oceniającej
Podstawowe błędy i zagrożenia
Aspekty psychologiczne
Typologia zachowań pracowników podczas rozmowy
nawiązywanie kontaktu
wykorzystanie „mowy ciała"
podstawowe kanony prowadzenia rozmowy
rozmowa z „trudnym" pracownikiem
postawa oceniającego, a przebieg rozmowy
udzielanie pozytywnej i negatywnej informacji zwrotnej
9. Autodiagnoza cech i predyspozycji oceniającego (fakultatywnie)
Preferowane style w relacji z podwładnymi
Nastawienie w relacjach interpersonalnych
Style rozwiązywania konfliktów
CENA
SYSTEM OCEN OKRESOWY PRACOWNIKÓW – szkolenie otwarte
Wakacyjna promocja „Przetestuj nas na lato” - 500 Pln netto - 2 dni szkolenia.
Wycena obejmuje:
- przeprowadzenie szkolenia,
- materiały szkoleniowe,
- certyfikat Selecttraining
- przerwa kawowa
- lunch
Miejsce szkolenia
Szkolenia odbywają się w Gliwicach w komfortowych salach szkoleniowych. Grupy nie przekraczają 10-12 osób, co pozwala na prowadzenie w pełni interaktywnych zajęć oraz indywidualne podejście do Uczestników.
HPR Group Sp. z o.o. SelectOne Sp. k.
Biuro Regionalne:
KARINA GAPIŃSKA
ul. Górnych Wałów 7 lok. 21
44-100 Gliwice
Tel.: 695 45 43 43
kgapinska@selectone.com.pl