J C.

J C. Niedawna katastrofa
budowlana mostu
autostradowego w
Genu...

Temat: Piękna gładka skóra

http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/art1181.html

1. Zadbana, gładka, świeża i rozświetlona cera to podstawa pięknego wyglądu. Tę promienną gładkość oblicza zapewnią nam nie tyle drogie – w reklamach niezwykle skuteczne – kosmetyki, a to, co jemy. Okazuje się, że możemy zajadać się smakołykami, a jednocześnie dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych składników i to w najzdrowszej, naturalnej postaci.

Ta pielęgnacja skóry „od wewnątrz” jest równie ważna, jak stosowanie kosmetyków. Podstawą menu powinny być regularnie jedzone produkty zawierające błonnik, witaminy A, B, C, D, E, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ale przede wszystkim musimy dostarczyć skórze odpowiednią ilość wody. Oto kilka zaleceń, jak się odżywiać, aby mieć piękną cerę.

Daj skórze pić
Odpowiednie nawilżenie naszej skóry to droga do zdrowego jej wyglądu. Suchość skóry może być wynikiem braku w organizmie witamin A i E, które dietetycy określają mianem „strażników młodości”. Ale zawsze jest też skutkiem nieodpowiedniego dostarczania płynów. Często nie pamiętamy o regularnym, koniecznym uzupełnianiu wody w organizmie, a jest ona potrzebna w wielu procesach przemiany materii. Równocześnie jest wciąż przez organizm wydalana wraz z rozpuszczonymi w niej toksynami.
Według zaleceń WHO ilość spożywanej wody przez dorosłego człowieka powinna wynosić:
- dla kobiet 2,7 litra na dobę,
- dla mężczyzn 3,7 litra na dobę,
- dla ciężarnych 3 litry na dobę,
- dla matek karmiących 3,8 lira na dobę.
Oczywiście należy liczyć łącznie wodę wypitą bezpośrednio i spożytą w pokarmach. Wielkości te wzrastają podczas upałów, przy ciężkiej pracy i na dużych wysokościach. Najodpowiedniejsza dla organizmu jest woda niegazowana o średnim stopniu zmineralizowania.

2. Inne napoje, soki
W bogatej palecie przeróżnych napojów oferowanych na rynku należy wyróżnić te, których ze względów zdrowotnych nie należy spożywać, albo spożycie zdecydowanie ograniczyć. Są to używki – kawa i czarna herbata, napoje energetyczne, wody gazowane, napoje alkoholowe, soki słodzone i utrwalane konserwantami.

Nasza cera będzie nam wdzięczna, jeśli w ich miejsce wybierzemy herbatę zieloną, napary z mięty, rumianku, świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw.

Mleko ze względu na pewne enzymy nie wszystkim dobrze służy, za to zdrowe i korzystne dla cery są najlepiej beztłuszczowe i niedosładzane jogurty, kefiry i twarożki.

3. Owocowe szaleństwo
Owoce krajowe i egzotyczne są dostępne w sklepach właściwie przez cały rok. Korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa. Ich spożycie dostarcza organizmowi witamin, zdrowego cukru, błonnika i mikroelementów. Szczególnie zaleca się awokado (chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, wzmacnia włosy i paznokcie), z cytrusów pomarańcze, kiwi (bogatsze w dobrze wpływającą na cerę trądzikową witaminę C niż wszystkie inne) oraz zbawienne dla układu krążenia grejpfruty. A dzięki bogatym w antyoksydanty granatom naszej skórze łatwiej wytwarzać kolagen. Z naszych sadów na pierwszym miejscu należy postawić bogate w najrozmaitsze składniki – w tym głównie błonnik i mikroelementy – jagody, maliny, czarne porzeczki, jabłka i gruszki.

By mieć jędrną, miękką i gładką skórę, starożytne elegantki podgryzały suszone morele. My róbmy to samo, bowiem ta smaczna przekąska zachowuje cenne właściwości i jest bogata w witaminy, błonnik, różne pierwiastki. Dzięki temu zniszczone włókna kolagenowe zostaną odbudowane, co zapobiegnie starzeniu się skóry.

4. Warzywa – do koloru, do wyboru
Walorem warzyw jest nie tylko ich niska kaloryczność, ale także bogactwo składników korzystnie wpływających na cerę. Najlepiej jeść je surowe, gotowane na parze lub kiszone. Marchew, papryka czerwona, pomidory i dynia zapewnią naturalną, brzoskwiniową karnację skóry. Sałata, szpinak, natka pietruszki, kalafiory, brokuły dostarczą błonnika, witaminy C, żelaza, potasu i magnezu. A zawarta w szparagach i ogórkach woda wypłucze z organizmu toksyny.

Warzywem są także poczciwe ziemniaki, które najlepiej jeść „w mundurkach” (warstwa skrobi tuż pod skórką) lub zapiekane w piekarniku. Świetnie na nasz wygląd wpłyną także soki z kiszonych ogórków lub kapusty, więc warto sobie zaaplikować takie naturalne koktajle.

5. Pestki, pieczywo pełnoziarniste, kasze
Wszystkie produkty wysoko przetworzone są z reguły pozbawione znacznej części najbardziej potrzebnych organizmowi składników, bo te z reguły znajdują się w skórce nasienia (błonnik) lub tuż pod nią (mikroelementy). Stąd np. otręby pszenne mają 10 razy więcej różnych składników odżywczych niż popularna biała mąka. Pieczywo pełnoziarniste to takie, które pieczone jest z mąki mielonej bez obłuskiwania ziaren (nie mylić z pieczywem obsypanym ziarnami po wierzchu lub zmieszanymi z ciastem).

Zbawienny wpływ na cerę pełne ziarna posiadają dlatego, że zawierają cynk, a ten łagodzi objawy przy cerze trądzikowej i oczyszcza zatkane pory przy cerze tłustej. Źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, kasza gryczana i razowe pieczywo. Wartościowe składniki znajdują się również w ziarnach lnu i sezamu, dodawanych do pieczywa oraz płatkach owsianych. Źródłem wartościowego białka roślinnego i błonnika są nasiona bobu, fasoli, także szparagowej i zielonego groszku.

Na skórę wielu osób negatywnie działają natomiast ziarna różnych orzechów. Mogą posiadać bowiem silne właściwości uczulające. W razie zauważenia wyprysków lub rozszerzonych porów należy z orzechów zrezygnować.

6. Oleje, masło, tłuszcze
W diecie osoby dbającej o cerę nie może zabraknąć produktów zawierających tzw. przeciwutleniacze. Chodzi tu głównie o witaminy A i E. Niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, więc do pieczywa stosujmy trochę masła, do sałatek warzywnych oliwę z oliwek lub oleje: słonecznikowy, rzepakowy czy lniany. Zapobiegnie to starzeniu się skóry, jej złuszczaniu się i zmarszczkom. Beta-karoten nadający skórze piękny i zdrowy wygląd znajduje się w maśle i śmietanie, a także żółtkach jaj.

7. Chude mięso
Dostarczenie organizmowi białka zwierzęcego w naszym klimacie jest koniecznością. Mówimy tu o tzw. mięsie białym i chudym. Mięso z piersi kurczaków, indyków, tuszki królika czy cielęcina to produkty najzdrowsze i najkorzystniej wpływające na cerę. Od czasu do czasu można kulinarnie poeksperymentować z wątróbką wołową i cielęcą, a to ze względu na wspomniany wcześniej beta-karoten.

Niewskazane jest spożywanie mięsa tłustego, boczków, skwarek czy ostatnio modnego „smalcu na pajdzie chleba”. Powoduje to nagromadzenie złego cholesterolu i przetłuszczenie cery.

8. Ryby przeciw wypryskom
W trosce o piękną cerę warto włączyć do diety tłuste ryby morskie oraz okazjonalnie frutti di mare. Zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3. Ich zaletą jest hamowanie rozwoju wszelkich stanów zapalnych, a także „umiejętność” likwidowania pryszczy.

Najwięcej wartościowych składników znajduje się w tłuszczach: łososia, makreli, tuńczyka, sardynki i śledzia. To one pomagają w napięciu skóry i redukują zmarszczki. Kalmary, krewetki, omułki czy ostrygi zawierają w sobie wiele cennych mikroelementów, jak np. jod, selen czy fluor. A przede wszystkim dużo cynku, który rewelacyjnie łagodzi problemy z cerą.